Παρασκευή , 19 Ιούλιος 2024

Οι υπεράριθμοι υποψήφιοι δημιουργούν “διχασμό” σε όλες τις κοινωνίες…

Γράφει ο Γιάννης Η. Κάκανος

Με αφορμή τις επικείμενες Δημοτικές και Περιφερειακές εκλογές που θα διεξαχθούν την Κυριακή 8 Οκτωβρίου 2023 και τις επαναληπτικές της επόμενης Κυριακής, για όσους Δήμους και Περιφέρειες δεν συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσοστό του 43% + 1 ψήφο, υπάρχει έντονος προβληματισμός στο εκλογικό σώμα εξαιτίας της νομοθεσίας που επιτρέπει τη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια ενός τόσου μεγάλου αριθμού υποψηφίων.

Στο Δήμο Αθηναίων και στο Δήμο Χανίων για παράδειγμα, οι συνδυασμοί των εκ νέου υποψηφίων δημάρχων, Κώστα Μπακογιάννη και Παναγιώτη Σημανδηράκη συμπεριλαμβάνουν 351 και 266 υποψήφιους αντίστοιχα. Παρά ταύτα, η εκλογική νομοθεσία δεν έχει μελετηθεί ή έστω διαβαστεί από τους περισσότερους υποψήφιους, γεγονός το οποίο με την ιδιαίτερα αυξημένη συμμετοχή στα ψηφοδέλτια να έχει προκληθεί αναστάτωση σε όλες τις κοινωνίες.

Για παράδειγμα, στους επτά Δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, θεωρούμε πως θα ήταν πολύ καλύτερα αν ο ανώτατος αριθμός των υποψηφίων κάθε συνδυασμού, όπως για τον Δήμο Χανίων συμπεριλάμβανε 50 με 60 υποψήφιους και για τον μικρότερο Δήμο της Γαύδου 15 με 20 υποψήφιους. 

Με διχαστικά εκλογικά συστήματα δεν επέρχεται συμφιλίωση και πρόοδος στις κοινωνίες. Αν η εκλογική νομοθεσία ήταν μικτή θα υπήρχε απόλυτη ηρεμία παντού επειδή οι χώρες που προοδεύουν, στηρίζουν τη λογική προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος, ενώ παράλληλα τιμούν και μεμονωμένες περιπτώσεις φιλότιμων ευαισθητοποιημένων πολιτών για μελέτες που έχουν εκπονήσει…

Η σημερινή ημέρα βρίσκει τη χώρα στη διαδικασία των εκλογών της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, μ’ ένα σύστημα που όλοι οι συνδυασμοί συμπεριλαμβάνουν πολλές υποψηφιότητες. Κάτι που έχει προκαλέσει επιπλέον διχασμό στις κοινωνίες.

Από μεριάς μας έχουμε προτείνει εδώ και πολλά χρόνια την θέσπιση ενός μικτού πολυσταυρικού εκλογικού συστήματος όπου ο ψηφοφόρος υποχρεούται να σταυρώσει τον κόμμα του ή τον συνδυασμό που προτιμά και στη συνέχεια τον υποψήφιο ή υποψήφιους που επιθυμεί έχοντας το δικαίωμα να τιμήσει και άλλους υποψήφιους από άλλο κόμμα ή συνδυασμό. 

Μ’ ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα θα πρυτανεύει η ειλικρίνεια και ο αλληλοσεβασμός. 

Ο νοών νοείτω.     

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com