Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Αν οι κάλπες στη χώρα μας αποτελέσουν μουσειακά κειμήλια θα είναι παγκόσμια καινοτομία…

Γράφει ο Γιάννης Η. Κάκανος Υπαστυνόμος Β’ ε.α.

Είναι κοινά αποδεκτό ότι το αρχαίο ελληνικό πνεύμα υπήρξε κοιτίδα δημοκρατίας και παγκόσμιου πολιτισμού. Πολλοί λαοί μεγαλούργησαν “αξιοποιώντας” τη σοφία των αρχαίων ελλήνων. 

Στην Ελλάδα όμως δεν συνεχίστηκε το σοφό, αυτό, αρχαίο πνεύμα με αποτέλεσμα από ιδρύσεως του κράτους το 1827 επί Ιωάννη Καποδίστρια, να πέσει ο ίδιος θύμα το 1831 εξαιτίας του διχασμού των Ελλήνων. 

Από τότε μέχρι και σήμερα ο διχασμός με την κομματική του μορφή έχει “ριζώσει”. Η χώρα μας αντιμετώπισε πολλά δεινά εκ των οποίων τα περισσότερα προέρχονται από τις εναλλασσόμενες κυβερνήσεις των οποίων οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του λαού προς ιδίον όφελος, προβαίνουν σε παράνομους διορισμούς στο δημόσιο μαζί με διάφορες άλλες “εξυπηρετήσεις” κομματικών φίλων, σε βάρος της εθνικής οικονομίας.

Εκτός τις εξυπηρετήσεις αυτές, κοινώς ρουσφέτια, ακολούθησαν νοθείες σε εκλογικά αποτελέσματα όπως και τακτικές αλλαγές εκλογικών συστημάτων κατά πώς συνέφερε την εκάστοτε κυβέρνηση. Αποτέλεσμα εδώ και πολλά χρόνια η χώρα μας να είναι πρωταθλήτρια στη διαφθορά. 

Κι ενώ έστω και αργά όλα μπορούν να ανατραπούν ώστε η χώρα μας να ορθοποδήσει, διαπιστώνουμε ότι εκτός την απαράδεκτη καθιέρωση λειτουργίας του κοινοβουλίου με τον ανώτατο αριθμό κοινοβουλευτικών εδρών, συνεχίζεται η επιλογή σε κυβερνητικές θέσεις εξωκοινοβουλευτικών προσωπικοτήτων.

Η σημερινή ημέρα βρίσκει τη χώρα στη διαδικασία των εκλογών της αυτοδιοίκησης Α’ και Β’ βαθμού, μ’ ένα σύστημα που όλοι οι συνδυασμοί συμπεριλαμβάνουν πολλές υποψηφιότητες. Κάτι που έχει προκαλέσει επιπλέον διχασμό στις κοινωνίες.

Από μεριάς μας έχουμε προτείνει εδώ και πολλά χρόνια την θέσπιση ενός μικτού πολυσταυρικού εκλογικού συστήματος όπου ο ψηφοφόρος υποχρεούται να σταυρώσει τον κόμμα του ή τον συνδυασμό που προτιμά και στη συνέχεια τον υποψήφιο ή υποψήφιους που επιθυμεί έχοντας το δικαίωμα να τιμήσει και άλλους υποψήφιους από άλλο κόμμα ή συνδυασμό. 

Μ’ ένα τέτοιο εκλογικό σύστημα θα πρυτανεύει η ειλικρίνεια και ο αλληλοσεβασμός. 

Ο νοών νοείτω.      

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com