
Μαστέλο ονομάζουν στη Σίφνο το πήλινο σκεύος που χρησιμοποιούν στο φούρνο με ξύλα ή τον ηλεκτρικό μαγειρεύοντας κρέας από κατσίκι ή αρνί με αργό ψήσιμο που διαρκεί, σύμφωνα με την θερμοκρασία, από 2,5 μέχρι και 4 ώρες.
Η συνταγή είναι απλή αλλά επειδή κι εμείς δεν είχαμε καταλάβει, διευκρινίζουμε πως το πήλινο σκεύος ονομάζεται “Μαστέλο” και όχι η συνταγή.
Αφού κόψουμε τα κομμάτια με το κρέας τα μαρινάρουμε και τα αφήνουμε αρκετές ώρες στο ψυγείο. Στη συνέχεια αφού τοποθετήσουμε στον πυθμένα του πήλινου σκεύους ως σχάρα μερικές κληματόβεργες τοποθετούμε σε πατωσιές το κρέας και σε κάθε πατωσιά ρίχνουμε ψιλοκομμένο άνιθο. Στο τέλος προσθέτουμε κι ένα ποτήρι νερού με κόκκινο κρασί και σκεπάζουμε το σκεύος. Πολλοί χρησιμοποιούν και ζυμάρι για να κλείσει το καπάκι διατηρώντας τα υγρά, ενώ άλλοι το κλείνουν χρησιμοποιώντας λαδόκολλα κάνοντας της με το πιρούνι μερικές τρύπες. Και ακόμα, ορισμένοι άλλοι τοποθετούν στον πυθμένα του σκεύους πάνω στις κληματόβεργες πριν τοποθετηθεί το κρέας, μερικές πατάτες που αποκτούν ιδιαίτερη νοστιμιά. Η μαγειρική θέλει φαντασία. Και με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζουμε ότι ο αείμνηστος Έλληνας αρχιμάγειρας Νίκος Τσελεμεντές καταγόταν από το όμορφο χωριό Εξάμπελα της Σίφνου.
Παραθέτουμε αρκετές φωτογραφίες από την διαδικασία και το ψήσιμο στον δικό μας φούρνο με ξύλα. .
Γιάννης και Ηλίας Κάκανος



https://www.booking.com/hotel/gr/erotokritos-studios-chania.el.html
Παρακάτω θα δείτε το πρόσφατο οδοιπορικό μας στη Σίφνο.