Σάββατο , 13 Ιούλιος 2024

Κρέας στον φούρνο σε πήλινο σκεύος με συνταγή από τη Σίφνο

Μαστέλο ονομάζουν στη Σίφνο το πήλινο σκεύος που χρησιμοποιούν στο φούρνο με ξύλα ή τον ηλεκτρικό μαγειρεύοντας κρέας από κατσίκι ή αρνί με αργό ψήσιμο που διαρκεί, σύμφωνα με την θερμοκρασία, από 2,5 μέχρι και 4 ώρες. 

Η συνταγή είναι απλή αλλά επειδή κι εμείς δεν είχαμε καταλάβει, διευκρινίζουμε πως το πήλινο σκεύος ονομάζεται “Μαστέλο” και όχι η συνταγή. 

Αφού κόψουμε τα κομμάτια με το κρέας τα μαρινάρουμε και τα αφήνουμε αρκετές ώρες στο ψυγείο. Στη συνέχεια αφού τοποθετήσουμε στον πυθμένα του πήλινου σκεύους ως σχάρα μερικές κληματόβεργες τοποθετούμε σε πατωσιές το κρέας και σε κάθε πατωσιά ρίχνουμε ψιλοκομμένο άνιθο. Στο τέλος προσθέτουμε κι ένα ποτήρι νερού με κόκκινο κρασί και σκεπάζουμε το σκεύος. Πολλοί χρησιμοποιούν και ζυμάρι για να κλείσει το καπάκι διατηρώντας τα υγρά, ενώ άλλοι το κλείνουν χρησιμοποιώντας λαδόκολλα κάνοντας της με το πιρούνι μερικές τρύπες. Και ακόμα, ορισμένοι άλλοι τοποθετούν στον πυθμένα του σκεύους πάνω στις κληματόβεργες πριν τοποθετηθεί το κρέας, μερικές πατάτες που αποκτούν ιδιαίτερη νοστιμιά. Η μαγειρική θέλει φαντασία. Και με την ευκαιρία αυτή υπενθυμίζουμε ότι ο αείμνηστος Έλληνας αρχιμάγειρας Νίκος Τσελεμεντές καταγόταν από το όμορφο χωριό Εξάμπελα της Σίφνου. 

Παραθέτουμε αρκετές φωτογραφίες από την διαδικασία και το ψήσιμο στον δικό μας φούρνο με ξύλα. . 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

 Για ευχάριστες οικονομικές διακοπές στα Χανιά  
   https://www.booking.com/hotel/gr/erotokritos-studios-chania.el.html      
 

Παρακάτω θα δείτε το πρόσφατο οδοιπορικό μας στη Σίφνο. 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com