Κυριακή , 16 Ιούνιος 2024

Εκδήλωση μνήμης ηρώων στον Βάμο

Ο δήμαρχος Βοιου Χρήστος Ζευκλής

Εκδήλωση μνήμης για τα ιστορικά γεγονότα της πολιορκίας και άλωσης του Βάμου από 3 έως 18 Μαΐου 1896, πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί της Κυριακής στον Βάμο.   

Στην επιμνημόσυνη δέηση στο Μνημείο Πεσόντων στην πλατεία της κωμόπολης  προεξήρχε  ο ηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Καρυδίου, αρχιμανδρίτης Ιερεμίας με άλλους κληρικούς. Την εκδήλωση τίμησαν, όπως κάθε χρόνο, αντιπροσωπεία από το Βόιο Κοζάνης με επικεφαλής τον δήμαρχο Χρήστο Ζευκλή με αρκετό κόσμο από την περιοχή.  

Αμέσως μετά ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, , ψάλθηκε ο Εθνικός Ύμνος, χαιρετισμοί δημάρχων Αποκορώνου και Βοΐου, Χαράλαμπου Κουκιανάκη και Χρήστου Ζευκλή, του βουλευτού Ν.Δ. Χανίων Αλέξανδρου Μαρκογιαννάκη, διοργανωτών της εκδήλωσης, ανάγνωση ονομάτων πεσόντων, απαγγελία ποιήματος Γιώργη Παντελάκη για την πολιορκία του Βάμου που διάβασε η Στέλλα Καντεράκη και ομιλία από τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάμου Γιώργου Χατζηδάκη.  

Χαιρετισμοί: 

Δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης: “ Είμαστε σήμερα εδώ για να αποτίσουμε φόρο τιμής στους προγόνους μας, που θυσιάστηκαν πολεμώντας αφήνοντας τη βολή τους και τις οικογένειες τους και πήραν το τουφέκι για να διεκδικήσουν την ελευθερία τους και την αξιοπρέπεια τους. Για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της ελευθερίας και της ευδαιμονίας. Ο αγώνας τους είναι διπλά σημαντικός αφενός γιατί ήταν αγώνας κατά μίας αυτοκρατορίας που είχε εδραιωθεί και αφετέρου γιατί ήταν μοναχικός. Οι Μεταπολιτευτικοί δεν βρήκαν την αναμενόμενη στήριξη ούτε καν από την ελληνική κυβέρνηση ούτε από τις ξένες δυνάμεις. Όμως πολέμησαν, νίκησαν και ανάγκασαν τελικά τις ξένες Δυνάμεις να πιέσουν τον Σουλτάνο να να επαναφέρει σε ισχύ τη Σύμβαση της Χαλέπας…”. 

Δήμαρχος Βοΐου Χρήστος Ζευκλής: “ Είναι μεγάλη μας χαρά που βρισκόμαστε σήμερα εδώ και ταυτόχρονα είναι μεγάλη μας τιμή για να συνεορτασουμε την επέτειο της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης της οποίας την αξία τη γνωρίζετε, αλλά αυτό όμως που δεν γνωρίζετε καλά είναι η αξία που έχει για εμάς στο Βόιο και τη Μακεδονία… Οι βετεράνοι αυτού του πολέμου πολλοί νέοι ξεκίνησαν και ήρθαν στη Μακεδονία και συμμετείχαν στο Μακεδονικό αγώνα και στους δύο βαλκανικούς πολέμους. Στο Βόιο έγιναν πάρα πολλές μάχες σε κάθε γωνιά με σημαντικότερη αυτή στον Καλισκράτη, στη Νεάπολη, αλλά και στη μητέρα των μαχών τη Σιάτιστα όπου βρήκε τον θάνατο μεταξύ άλλων γνωστών και αγνώστων ο Παπαμαλέκος ο οποίος κοσμεί σήμερα το ηρώο σας αλλά ταυτόχρονα ο ανδριάντας του κοσμεί και το δημαρχείο μας. Έτσι παγιώθηκε το μέλλον της δυτικής Μακεδονίας και το οφείλουμε στα παλικάρια που ξεκίνησαν από εδώ…”.  

O βουλευτής Ν.Δ. κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης τόνισε: “Η σημερινή εκδήλωση μαζί με όλες τις άλλες που γίνονται με αφορμή για τη Μάχη της Κρήτης δείχνουνε ότι ο τόπος αυτός πραγματικά έχει περάσει πολλά δεινά, παρόλα όμως αυτά είναι ένας ευλογημένος τόπος ο οποίος δεν έσκυψε ποτέ το κεφάλι και οφείλουμε όλοι εμείς, παλιοί και νέοι να τιμούμε όλους όσους θυσιάστηκαν ώστε να μπορούμε εμείς να έχουμε και να απολαμβάνουμε το υπέρτατο αγαθό της ειρήνης και της δημοκρατίας”. 

Ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νίκος Παπαδάκης επεσήμανε μεταξύ άλλων: “ Να θυμίσω ότι αυτή η τελετή, αυτή η επέτειος έχει μακρά ιστορία. Ξεκίνησε στις αρχές του 1960 με πρωτεργάτη τον τότε Γυμνασιάρχη Βάμου τον Γιάννη τον Κλωνάρη. Είχε κινητοποιήσει στο σχολείο πραγματοποιώντας σημαντικές εκδηλώσεις, θα έλεγα πρώτες στην Κρήτη για όλα τα ιστορικά γεγονότα με τη συμμετοχή εκατοντάδων Αποκορωνιωτών, Αγιοβασιλιωτών και να μην ξεχνάμε ότι η έδρα ήταν ο Βάμος. Ο ‘Αγιος Βασίλης Ρεθύμνου, τα Σφακιά, η Κυδωνία και άλλες περιοχές του νομού Χανίων…”.   

Εκ μέρους της Περιφέρειας Κρήτης ο Ευστράτιος Φλεμετάκης, πρόεδρος της περιφερειακής αναπτυξιακής εταιρείας Κρήτης αναπτυξιακής τόνισε: “ Είμαστε εδώ για να θυμόμαστε και να τιμούμε το παρελθόν μας και τους ένδοξους αγώνες που έχουν δώσει όλοι αυτοί οι άνθρωποι γιατί χωρίς το παρελθόν μας και τη θύμησή του δεν υπάρχει παρόν και μέλλον”.    

Ο πρόεδρος του Π.Σ. Βάμου Γιώργος Χατζηδάκης

ΟΜΙΛΙΑ 

Ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάμου κ. Γιώργος Χατζηδάκης ανέπτυξε λεπτομερώς τα ιστορικά ντοκουμέντα της περιόδου επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “ Η Μεταπολιτευτική Επανάσταση δεν προέκυψε ξαφνικά. Ήταν το αποτέλεσμα μιας μακράς διαδικασίας που προέκυψε από την συστηματική παραβίαση και καταστρατήγηση των συμφωνηθέντων από την πλευρά των Οθωμανικών Αρχών. Ο οργανικός νόμος του 1869 και η Σύμβαση της Χαλέπας του 1878, δύο σημαντικές συμφωνίες μεταξύ της Οθωμανικής διοίκησης και της Επαναστατικής Συνέλευσης των Κρητών που φιλοδοξούσαν να εισάγουν διοικητικές μεταρρυθμίσεις προς όφελος του χριστιανικού στοιχείου, είχαν περιπέσει σε πλήρη ανυποληψία και είχαν ουσιαστικά ακυρωθεί στην πράξη με την αποκλειστική ευθύνη της υψηλής πύλης. Η περίοδος ειδικα΄από το 1889 και μετά μπορεί να χαρακτηριστεί ως μία από τις πιο σκοτεινότερες, όπου βασίλευε ο στρατιωτικός νόμος, η τρομοκρατία, οι δολοφονίες και η αυθαιρεσία. Γεννήθηκε έτσι η μεταπολιτευτική ιδέα, η δημιουργία δηλαδή μιας αυτόνομης ή ημιαυτόνομης πολιτείας, καθώς οι συνθήκες της εποχής δεν ευνοούσαν την διθεκδίκηση της Ένωσης.  Τα φυσικά πρόσωπα, πολύ συχνά, λειτουργούν ως καταλύτες και επιταχύνουν τις ιστορικές εξελίξεις. Στην προκειμένη περίπτωση μας, το πρόσωπο αυτό υπήρξε και ήταν ο Σφακιανός Μανούσος Κούνδουρος, πρωτοδίκης τότε στο Πρωτοδικείο Βάμου, πρωτεύουσα του τότε νομού Σφακίων…”. 

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, το Δήμο Αποκορώνου, τους Πολιτιστικούς Συλλόγους της περιοχής και το κοινωφελές ίδρυμα “Αγία Σοφία”.

Εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ Π.Σ. Χανίων κατέθεσε στεφάνι ο συντονιστής νεολαίας Νίκος Ηλιάκης. Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την εκδήλωση την οποία συντόνιζε η Αργυρώ Μπενάκη, αντιδήμαρχος Πολιτισμού του Δήμου Αποκορώνου. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Σημείωση: Κάνετε κλικ πάνω στην κάθε φωτογραφία για να αυξηθεί το μέγεθός της.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com