Τρίτη , 26 Σεπτέμβριος 2023

Παναγία η Χρυσοπηγή Αϊ Λιας ο Αψηλός και Μονή Βρυσιανής στη Σίφνο

                     

Στο φετινό μας αφιέρωμα επικεντρωνόμαστε περισσότερο στις εκκλησίες επειδή ο θρησκευτικός τουρισμός θα μπορούσε να αυξηθεί ακόμα περισσότερο και να έχουν επισκεψιμότητα τα νησιά όλες τις εποχές του χρόνου. 

Για την απαράμιλλη πάλλευκη ομορφιά των οικισμών της Σίφνου αναφερθήκαμε επανειλημμένα, όπως ακόμα και ως νησί  σπουδαίων ποιητών, λαϊκών στιχουργών, αγγειοπλαστών και διάσημων μαγείρων με κορυφαίο τον Νίκο Τσελεμεντέ του οποίου στη μνήμη έχει καθιερωθεί εδώ και πολλά χρόνια και έγινε θεσμός το Φεστιβάλ Κυκλαδικής Γαστρονομίας “Νικόλαος Τσελεμεντές”. 

Και στη Σίφνο οι κάτοικοι της είναι ιδιαίτερα θρησκευόμενοι γεγονός το οποίο μαρτυρά ο μεγάλος αριθμός Ιερών προσκυνημάτων, μοναστηριών, εκκλησιών και   εξωκλησιών που ανέρχονται σε 235  εκ των οποίων άλλα δεσπόζουν στις κορφές των βουνών και άλλα στις πλαγιές, στις παραλίες και στους οικισμούς του νησιού.  Ένας μεγάλος αριθμός από τα μοναστήρια και τις εκκλησιές είναι χαρακτηρισμένα ιστορικά μνημεία εξαιτίας του σημαντικού  αρχιτεκτονικού πλούτου που διαθέτουν.. 

Ο ηγούμενος της Ιερά Μονής Βρύσης αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Λαμπρινός

Το μεγαλύτερο μοναστήρι στη Σίφνο είναι της Βρυσιανής κοντά στον οικισμό Εξάμπελα το οποίο χρονολογείται τον 17ο αιώνα και είναι αφιερωμένο στο Γενέθλιο της Θεοτόκου, τον Άγιο Βλάσιο και τον Άγιο Ιωάννη τον Θεολόγο.  Το μοναστήρι βρίσκεται στην άκρη του κεντρικού δρόμου για Φάρο και Πλατύ Γιαλό. Οι προσκυνητές και επισκέπτες του μοναστηριού μπορούν να θαυμάσουν τα ιστορικά εκθέματα της πλούσιας συλλογής του Μουσείου Εκκλησιαστικής Τέχνης. Ηγούμενος της Μονής είναι ο αρχιμανδρίτης Ιωαννίκιος Λαμπρινός ο οποίος υποδέχεται με εγκαρδιότητα και ξεναγεί τον κόσμο στο ιστορικό μοναστήρι. 

Πολιούχος του νησιού είναι η Παναγία η Χρυσοπηγή πάνω στον Ιερό βράχο του ομώνυμου μικρού Ακρωτηρίου της περιοχής με το πάλλευκο μοναστήρι της το οποίο εορτάζεται με ιδιαίτερη λαμπρότητα τόσο την παραμονή όσο και ανήμερα της Αναλήψεως σαράντα ημέρες μετά το Άγιο Πάσχα.

Βέβαια, η πραγματική γιορτή της  δεν συνάδει με την προαναφερόμενη ημερομηνία πλην όμως, καθιερώθηκε να εορτάζεται τότε εξαιτίας του ότι το έτος 1676,  ανήμερα της Αναλήψεως, οι κάτοικοι της Σίφνου σύμφωνα με την παράδοση σώθηκαν από θαύμα εξαιτίας του φονικού λιμού της πανούκλας που ήταν σε έξαρση και είχαν χάσει τη ζωή τους αρκετοί Σιφνιοί. Πρόκειται για ένα μοναστήρι που προσελκύει χιλιάδες προσκυνητές οι οποίοι μπορούν να φτάσουν στον εξωτερικό του χώρο ακόμα και με τα οχήματά τους.  Πλούσια η ιστορία του μοναστηριού την οποία μαθαίνουν επισκέπτες και προσκυνητές από ξενάγηση που τους γίνεται, ενώ χιλιάδες φωτογραφίες του μοναστηριού και ειδικά με τον σχισμένο από θαύμα βράχο, κάνουν τον γύρο του κόσμου.    

Σε μεταγενέστερη περίοδο και συγκεκριμένα το έτος 1964, με Βασιλικό Διάταγμα, ο εορτασμός της Χρυσοπηγής την ημέρα της Αναλήψεως αποτελεί επίσημη αργία στη Σίφνο.  

Σημαντικό επίσης Ιερό προσκύνημα αποτελεί ο μέγιστος των Προφητών της Παλαιάς Διαθήκης ο Προφήτης Ηλίας ο οποίος στη Σίφνο έχει τρεις εκκλησίες με τους περισσότερους προσκυνητές να προσελκύει το παλιό μοναστήρι στην πιο ψηλή βουνοκορφή του νησιού με υψόμετρο  680 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, αποτελώντας ένα από τα δημοφιλέστερα αξιοθέατα του νησιού. Ένα καλοδιατηρημένο μονοπάτι λίγο μετά από την Καταβατή με μήκος 3.5 χιλιόμετρα σε οδηγεί στην κορυφή του βουνού που είναι το μοναστήρι.

Απόψεις με τις Καμάρες το λιμάνι της Σίφνου
Στο αρτοποιείο “Άγγελος” στις Καμάρες με τα ωραία τοπικά γλυκά…
Απόψεις με την Απολλωνία την πρωτευουσα της Σίφνου
Απόψεις με τον θαυμάσιο παραθαλάσσιο οικισμό στο Βαθύ και τους προστάτες του Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ
Πανοραμική όψη με τον θαυμάσιο κόλπο και την απέραντη παραλία του Πλατύ Γυαλού

Κυριακή 4 Ιουνίου 2023

Οι Φρυκτωρίες   θεσμός στη Σίφνο: Την ανάγκη επικοινωνίας των κατοίκων του νησιού αλλά και των άλλων κοντινών τους νησιών στην π.Χ. περίοδο, αποτελούσαν οι πύργοι σε κάθε νησί, με άλλους να είναι στις κορυφές των βουνών και άλλους στις πλαγιές τους όπου με καπνούς και καθρέπτες έστελναν μηνύματα για αποφυγή κάθε κινδύνου. 

Την Κυριακή της Πεντηκοστής 4 Ιουνίου 2023 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία η αναβίωση για 20η χρονιά  αρχαίων 85 πύργων στο νησί, ενώ για πρώτη χρονιά συμμετείχαν και άλλα κοντινά νησιά. Τα στιγμιότυπα που παραθέτουμε είναι από τον αρχαίο πύργο “Καμπαναριό”, της οικογένειας Γεροντοπούλου.

Και η “Αμαζόνα” της Σίφνου πάνω στο άλογο με προορισμό τον δικό της πύργο…

Δευτέρα 5 Ιουνίου: Καλημέρα από το πανοραμικό μπαλκόνι του studios Eugenia’ s Apartments με θέα το λιμάνι στις Καμάρες απολαμβάνοντας το πρωινό… Όσοι θέλουν διακοπές εδώ να επικοινωνήσουν στο τηλ. 2284031065. Αξίζει.

Δευτέρα 5 Ιουνίου 2023. 

Μικρό το εκκλησάκι του Αγίου Ιωάννου του Χρυσοστόμου σε αγροτική περιοχή αμέσως μετά το θαυμάσιο παλιό αγροτοκτηνοτροφικό χωριό Τρουλάκι της Σίφνου που πανηγύρισε με πολλούς προσκυνητές το εικόνισμα του Αγίου Πνεύματος. Και όπως πάντα μετά την πανηγυρική Θεία Λειτουργία που τέλεσε και φέτος ο αγαπητός στο Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας πρωτοπρεσβύτερος Δημήτριος Διαμαντής, ακολούθησε πλουσιοπάροχο κέρασμα από νοικοκυρές και νοικοκύρηδες της περιοχής. Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα με τις Καμάρες από τον δρόμο για τον Άγιο Συμεών, από το εξωκλήσι και το πανηγύρι, το χωριό Τρουλάκι το οποίο εδώ και πολλά χρόνια εκτός από αγροτοκτηνοτροφικό χωριό είναι και ένας τουριστικός προορισμός για ηρεμία. 

Και η παρέα στο λιμάνι με την δήμαρχο του νησιού Μαρία Ναδάλη
Ο Αστυνομικός Σταθμός Σίφνου με δύο περιπολικά οχήματα. Μια φορά κι έναν καιρό οι μετακινήσεις γινόταν με τα πόδια ή με δικά τους μεταφορικά μέσα…
Με τους Σιφνιούς κουμπάρους μας και φίλους στην ταβέρνα “Γιάντα”στον Αι Λουκά Αρτεμώνα
Στο αρτοζαχαροπλαστείο “Γλυκιά ματιά” στην Απολλωνία και τι δεν θα βρει ο επισκέπτης…
Τρίτη 6 Ιουνίου 2023. Καλημέρα στην παρέα από την παλιά μου γειτονιά στη Σίφνο που ΄έμεινα δύο χρόνια.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com