Κυριακή , 19 Μάϊος 2024

ΣΤΟΝ ΒΑΜΟ – Τιμή στη μνήμη των πεσόντων της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης 1895-189

 

Με την καθιερωμένη επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης άρχισε η επετειακή εκδήλωση παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκου Καλογερή, του δημάρχου Αποκορώνου Χαράλαμπου Κουκιανάκη, του Γενικού Γραμματέα Τουρισμού Δημητρίου Φραγκάκη, εκπροσώπου του Α/ΓΕΝ Παναγ. Μαρκόπουλου, εκπροσώπων φορέων και συλλόγων της περιοχής, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων, κατοίκων του Βάμου, της περιοχής και μετά από αρκετά χρόνια, αντιπροσωπείας του συλλόγου Βοϊοτών Κοζάνης με επικεφαλής τον πρόεδρο Βαγγέλη Παπαγιώτα. 

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο οικοδεσπότης δήμαρχος Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής και ο πρόεδρος του συλλόγου Βοϊοτών Βαγγέλης Παπαγιώτας ο οποίος πρόσφερε αναμνηστικά δώρα. “ Σας καλωσορίζω στον Βάμο, την ιστορική έδρα του Δήμου μας, στο δεύτερο μέρος των επετειακών μας εκδηλώσεων για τη Μεταπολιτευτική Επανάσταση των ετών 1895 -1896 με επίκεντρο την πολιορκία και άλωση του Βάμου, αυτές τις ημέρες πριν από 126 χρόνια” επισημαίνει ο κ. Κουκιανάκης για να συνεχίσει τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “ είναι ιδιαίτερη τιμή για εμάς το ότι η εκδήλωση γίνεται φέτος υπό συνθήκες πολύ καλύτερες απ’ ότι τα προηγούμενα χρόνια, ενώ υποστηρίζονται ενεργά από έξι Πολιτιστικούς Συλλόγους, τους οποίους οφείλω να αναφέρω: Βάμου. Γαβαλοχωρίου, Κάινας, Ντουλιανών, Πλάκας – Αλμυρίδας, Τσιβαρά, και φέτος οι φίλοι μας από τον Σύλλογο Βοϊοτών που μας τίμησαν με την παρουσία τους…”. 

Από μεριάς του ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής υπογράμμισε: “Τιμούμε σήμερα την επέτειο της κήρυξης της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης η οποία ήταν μία από τις σημαντικότερες  Επαναστάσεις που οδήγησαν σιγά, σιγά μαζί με τις άλλες στην απελευθέρωση της Κρήτης από τον Τουρκικό ζυγό. Από την μεγάλη πολιορκεία του Βάμου η οποία έδειξε σε όλο τον κόσμο πόσο αποφασισμένοι ήταν οι πρόγονοι μας να αποκτήσουν την ελευθερία τους…”. 

Ο πρόεδρος του συλλόγου Βοϊοτών Κοζάνης Βαγγέλης Παπαγιώτας σημείωσε: “Βρισκόμαστε εδώ στη γενέτειρα του ήρωα Παπαμαλέκου του ανθρώπου που με τον θάνατό του ελευθέρωσε την Σιάτιστα και μετέπειτα την Μακεδονία, διότι  όπως λένε και οι συγγραφείς εάν δεν ελευθερωνόταν η Σιάτιστα, η Ελλάδα θα ήταν μέχρι τη Λάρισα” για να συνεχίσει εκφράζοντας ευχαριστίες για την φιλοξενία του συλλόγου τους και ως ένδειξη ευγνωμοσύνης προσέφερε δώρα από το ορεινό χωριό τους…”.  . 

Ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ Δημήτριος Φραγκάκης με δήλωση του  υπογράμμισε: “ Με πολύ συγκίνηση δίνω το παρών εδώ στην ιστορική πρωτεύουσα του Βάμου στην επετειακή εκδήλωση τιμής στη μνήμη των πεσόντων της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης  που αγωνίστηκαν προσφέροντας την ζωή τους για το αγαθό της ελευθερίας, της δικής μας ανεξαρτησίας. Οι επαναστάτες πρόγονοι μας  βρίσκονταν σε δύσκολη θέση, καθώς δεν είχαν επαρκείς ποσότητες πυρομαχικών και τροφίμων, αλλά γνώριζαν καλά το πεδίο της μάχης και ήταν αποφασισμένοι να πολεμήσουν μέχρι τέλους. Επομένως πρόκειται 

για ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεγονός που κρατάει ζωντανή την παράδοση και την ιστορία και που φυσικά έχει θετική έκβαση στον τουρισμό μας, γιατί τουρισμός δεν είναι μόνο ήλιος και θάλασσα, αλλά και η ιστορία μας, οι άνθρωποι που θυσιάστηκαν αγωνιζόμενοι και τιμούμε την μνήμη τους”.  

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΟΜΙΛΙΑ ΑΠΟ ΜΑΘΗΤΡΙΕΣ ΤΗΣ Γ’ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ 

Μαθήτριες της τρίτης τάξης του γυμνασίου του Βάμου οι Δήμητρα Ματσαμάκη και Κατερίνα Χατζηδάκη, ανέπτυξαν λεπτομερώς τα ιστορικά ντοκουμέντα εκείνης της περιόδου με εναλλάξ αναφορά. Πρώτη άρχισε η Δήμητρα υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “ Η Κρήτη υπήρξε ανέκαθεν, μια δύσκολη επαρχία για τους κατακτητές, τόσο για τους Ενετούς – που την κυβέρνησαν τέσσερις αιώνες – όσο και για τους Οθωμανούς  – που την κυβέρνησαν δυόμιση. Κατά το μεγαλύτερο μέρος του 19ου αιώνα, η πολιτική ζωή του νησιού υπήρξε ιδιαίτερα ταραχώδης, καθώς η χριστιανική πλειονότητα αγωνιζόταν διαρκώς για την κατάλυση της οθωμανικής κυριαρχίας και την χειραφέτηση της… Στις 18 Μαϊου ο Αμπντουλάχ διέταξε επίθεση κατά του Βάμου με 3.500 άνδρες. Δυστυχώς, τις ημέρες εκείνες περισσότεροι από 500 αγωνιστές είχαν αφήσει τις θέσεις τους στον Τσιβαρά για να συμμετάσχουν σε συνέλευση στους Αρμένους, με αποτέλεσμα να έχουν μείνει μόλις 80 άνδρες στο κρίσιμο πέρασμα. Κατά συνέπεια, οι Τούρκοι κατάφεραν να διασπάσουν τη γραμμή των επαναστατών και να φτάσουν μέχρι το Βάμο. Οι συγκρούσεις επεκτάθηκαν γρήγορα σε όλη την περιφέρεια του χωριού, αν και στα Τσικολιανά και τα Μαμουνιανά ο Παπαμαλέκος και οι άνδρες του κατάφεραν να κρατήσουν τις θέσεις τους και ν αποτρέψουν περαιτέρω προέλαση των Τούρκων προς τα δυτικά. Παρά τον αρχικό αιφνιδιασμό, οι Μεταπολιτευτικοί σύντομα πέρασαν στην αντεπίθεση και χίλιοι περίπου άνδρες υπό τον Παπαμαλέκο επιτέθηκαν κατά του διοικητηρίου. Οι συγκρούσεις μέσα και γύρω από αυτό διήρκησαν περίπου δύο ώρες, ώσπου ο Τούρκος διοικητής συνειδητοποίησε ότι δεν μπορούσε να κρατήσει τις θέσεις του και διέταξε έξοδο προς τον Τσιβαρά. Κατά την αποχώρηση τους  οι Τούρκοι πυρπόλησαν το Βάμο, τον Τσιβαρά και τα Ντουλιανά, σκοτώνοντας αδιακρίτως αμάχους και προκαλώντας εκτεταμένες ζημιές… “. 

Συνεχίζοντας η δεύτερη μαθήτρια Κατερίνα επεσήμανε: “ Παρά την ανισότητα των αντιμαχομένων, οι επαναστάτες κατάφεραν να αποκρούσουν τις τουρκικές δυνάμεις χάρη στην έγκαιρη επέμβαση του οπλαρχηγού Γιάννη Καλογερή, από τους Κάμπους Κυδωνίας. Οι απώλειες των μουσουλμάνων αναφέρεται ότι ξεπέρασε τους 800 νεκρούς και τραυματίες, ενώ των χριστιανών περιορίστηκαν στους είκοσι. Η μάχη της Αλμυρίδας ήταν η τελευταία που έλαβε χώρα στον Αποκόρωνα το 1896, καθώς οι Τούρκοι παραιτήθηκαν στη συνέχεια από κάθε επιθετική ενέργεια και έμειναν κλεισμένοι στα φρούρια  του Ιτζεδίν και των Καλυβών…”. 

Στο τέλος της εκδήλωσης προσφέρθηκε πλουσιοπάροχο κέρασμα από τον δήμο Αποκορώνου σε όλους όσους συμμετείχαν τιμώντας την μνήμη των πεσόντων. Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την εκδήλωση της οποίας τελετάρχης ήταν ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάμου Γιώργος Χατζηδάκης.    

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος   

    

………………………………………………………………………………………………….

Studios Erotokritos Santa Marina Chania – Μικρά ενοικιαζόμενα διαμερίσματα στην Αγία Μαρίνα Χανίων 

Για όμορφες διακοπές με διανυκτέρευση στα μικρά παλατάκια “Ερωτόκριτος” στην Αγία Μαρίνα Χανίων, οκτώ χιλιόμετρα από την πόλη και 150 μέτρα από την θαυμάσια αμμώδη παραλία. Οι τιμές μας είναι ιδιαίτερα φιλικές. 

For beautiful holidays with overnight in the small palaces “Erotokritos” in Agia Marina, Chania, eight kilometers from the city and 150 meters from the wonderful sandy beach. Our prices are very friendly.

https://www.booking.com/hotel/gr/erotokritos-studios-chania.el.html

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com