Πέμπτη , 28 Μαρ 2024

Εκδήλωση μνήμης πεσόντων Μεταπολιτευτικής Επανάστασης στον Βάμο Αποκορώνου

Η μνήμη των πεσόντων της Μεταπολιτευτικής Επανάστασης 1895 -1896 αλλά και η επέτειος της απελευθέρωσης του Αποκόρωνα, τιμήθηκαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί της Κυριακής στο Μνημείο τους στην κεντρική πλατεία της ιστορικής έδρας του Δήμου Αποκορώνου, τον Βάμο.

Η εκδήλωση την οποία διοργάνωσαν η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, ο Δήμος Αποκορώνου, το Εθνικό Ίδρυμα ‘Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” το Κοινωφελές Ίδρυμα “Αγία Σοφία” η Τοπική Κοινότητα Βάμου, η Ομοσπονδία Σωματείων Αποκορώνου  και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Βάμου “Ο Πρίνος”, ξεκίνησε  με επιμνημόσυνη δέηση. Αμέσως μετά ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής στην μνήμη των πεσόντων και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου εκείνης αναφέρθηκε με λεπτομερή αναφορά η φιλόλογος Ρούλα Βουράκη, ενώ σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος του Αποκόρωνα Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η περιφερειακή σύμβουλος Σοφία Μαλανδράκη εκ μέρους της περιφέρειας Κρήτης και της περιφερειακής ενότητας Χανίων, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου Γιάννης Τερεζάκης, ο Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νίκος Παπαδάκης, ενώ χαιρετισμό απέστειλε ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Μανούσος Βολουδάκης.  

“Η ελληνική κυβέρνηση” επισήμανε μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Κουκιανάκης “ δεν υποστήριξε τον αγώνα αυτό, επειδή δεν είχε ως δεδηλωμένο σκοπό την ένωση, ενώ αρνητική στάση τήρησαν και οι ευρωπαϊκές δυνάμεις. Παρά ταύτα, με δυναμισμό και επιμονή, μια χούφτα χριστιανοί της κρήτης, κυρίως Αποκορωνιώτες, Σφακιανοί, και Κυδωνιάτες, κατάφεραν μέσα σε μερικούς μήνες αποφασιστικά πλήγματα σε μια μεγάλη αυτοκρατορία…”. 

Η κα Σοφία Μαλανδράκη υπογράμμισε: “Ο εορτασμός αν θέλετε στην ιστορία της Κρήτης τού ποια ήταν η συμβολή των κρητικών μέχρι την ελευθερία τους και τι ακριβώς συνέβη στην επανάσταση του 1821 σε σχέση με την Κρήτη, αν θέλετε για κάποιους ανθρώπους, αυτούς που δεν γνωρίζουν τόσο ιστορία, αν θέλετε και γι’ αυτούς που θα ήθελαν να ξέρουν ιστορία αλλά δεν βοήθησε το εκπαιδευτικό σύστημα, δεν γνωρίζουν την σύνδεση των αγώνων της Κρήτης για το διάστημα της επανάστασης του 1821 και αν θέλετε αυτό δεν το γνωρίζουν γιατί από το 1770 πολλά χρόνια και πολλούς αιώνες πριν, η Κρήτη προσπαθούσε για την ελευθερία της και συνέχισε και πολύ μετά δεν ήταν μόνο σ’ εκείνο το διάστημα…”.  

Εκ μέρους της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου ο πρόεδρος τους κ. Γιάννης Τερεζάκης σημείωσε: “Η Κρήτη αν και πρωτοστατούσα σ’ αυτόν τον αγώνα, ουδέποτε προβλήθηκε και ταυτίστηκε η προσφορά της και είναι μια ευκαιρία γι’ αυτό. Οι κατά καιρούς ιστορικοί ποτέ δεν έδωσαν το μέγεθός της προσφοράς τους, αν και είχαν επαναστατήσει 50 χρόνια πριν το 1770 με την επανάσταση του Δασκαλογιάννη…”.  

Στον χαιρετισμό του ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Νίκος Παπαδάκης επεσήμανε ότι “ θα δώσω ένα πανόραμα, μια εικόνα, πως ξεκίνησαν αυτές οι εκδηλώσεις. Πρέπει αυτή την ώρα να αποτίσουμε φόρο τιμής στον σπουδαίο γυμνασιάρχη τον Γιάννη τον Κλωνάρη που το 1960 ξεκίνησε αυτές τις εκδηλώσεις και άκουσα προηγουμένως για το μάθημα στα σχολεία. Ο Κλωνάρης το είχε βάλει στα σχολεία, το γυμνάσιο Βάμου συμμετείχε… Αυτό το ιστορικό γεγονός, κορυφαίο στη διαδρομή για την απελευθέρωση και την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα είχε ξεχαστεί, τοι επανέφερε το Ίδρυμα “Αγία Σοφία” ειδικά στα 100 χρόνια από την Μεταπολιτευτική Επανάσταση. Τότε έγιναν εκδηλώσεις σε όλη την Κρήτη…”.                

Λόγω προσωπικών υποχρεώσεων δεν παρέστη στην εκδήλωση ο βουλευτής Χανίων κ.Μανούσος Βολουδάκης αποστέλλοντας όμως χαιρετισμό, όπου μεταξύ άλλων υπογραμμίζει ότι “ εκδηλώσεις σαν την σημερινή, προβάλλουν πρόσωπα και γεγονότα που διαμόρφωσαν την ιστορία του τόπου μας”. 

ΟΜΙΛΙΑ 

Η ομιλήτρια κα Ρούλα Βουράκη 

Η φιλόλογος καθηγήτρια κα Ρούλα Βουράκη αναλύοντας τα ιστορικά γεγονότα της περιόδου υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: “ Συγκεντρωθήκαμε σήμερα εδώ στον Βάμο, για να αποτίσουμε φόρο τιμής στον ηρωισμό των προγόνων που διατήρησαν την ελευθερία τους κάτω από τον τουρκικό ζυγό και την έκαναν πράξη με τον Αγώνα τους, διεκδικώντας το δικαίωμα μιας καλύτερης ποιότητας ζωής για τους ίδιους και τα παιδιά τους. Τέσσερις αιώνες Ενετικής κυριαρχίας στην Κρήτη και δυομιση οθωμανικής, όσο κι αν ακούγονται πολλά ως κατοχικά χρόνια, δεν έχουν μέσα τους τον σπόρο της υποταγής.Διατηρούν άσβεστη τη φλόγα της επανάστασης και ζωντανή τη φήμη του νησιού ω ς δύσκολης επαρχίας για τους κατακτητές του. Μέσα από αυτή τη φήμη το ίδιο ζωντανό στο διαρκές παρόν εγείρεται το αίτημα ελευθερία αυτού του τόπου με όλες τις δηλώσεις και συνυποδηλώσεις του για τη Νέα Γενιά. Από την εξέγερση ως την επανάσταση και από την Αυτονομία  ως την Ένωση τη Κρήτης με την Ελλάδα, ένα χρέος νοηματοδοτεί την ανδρική τιμή και σηματοδοτεί την ενηλικίωση του Κρητικού άντρα: Αγώνας για την ελευθερία, την Αξιοπρέπεια και τη Ζωή. Ως μέρος του αγώνα αυτού και έμπρακτη εφαρμογή της καζαντζακικής ρήσης που προκρίνει όχι να είσαι, αλλά να μάχεσαι για την ελευθερία, συγκροτείται στο δυτικό τμήμα της Τουρκοκρατούμενης Κρήτης στην ορεισίβια πλευρά του Αποκόρωνα, εδώ στον Βάμο η Μεταπολιτευτική Επιτροπή. Γεννιέται ως μυστική αδελφότητα και ωριμάζει σταδιακά ως πράξη αντίστασης και επαναστατικής διαμαρτυρίας της αφυπνισμένης Κρητικής ψυχής απέναντι στον Τουρκικό ζυγό και στην κατάσταση δουλείας με την οποία ποτέ, μα ποτέ δεν συμβιβάστηκε. Αφετηριακό σημείο της πορείας προς την Μεταπολιτευτική Επιτροπή αποτελεί το 1878 όπου υπογράφτηκε στη Χαλέπα Χανίων η ομώνυμη Σύμβαση ενισχύοντας το προνομιακό καθεστώς του Οργανικού Νόμου που είχε τεθεί σε εφαρμογή δέκα χρόνια νωρίτερα. Ο συγκεκριμένος καθιστούσε την Κρήτη ημιαυτόνομη επαρχία, αναγνωρίζοντας στους χριστιανούς σημαντικά δικαιώματα μεταξύ των οποίων συμμετοχή στα διοικητικά συμβούλια μέσω αιρετών αντιπροσώπων, ισότιμη χρήση τουρκικής και ελληνικής γλώσσας και μεικτά δικαστήρια. Οι πολιτικές όμως αυτές πράξεις, προιόν μιας σειράς επαναστατικών κινήσεων με προεξέχουσα τη λεγόμενη “μεγάλη” του 1866 -69 δεν φάνηκε ν’ αποτελούν λύση…”. 

Συνεχίζοντας η κα Βουράκη επεσήμανε: “Οι διαδικασίες που οδήγησαν τους Μεταπολιτευτικούς στη συγκρότηση Κεντρικής Επιτροπής Μεταπολιτεύσεως της Κρήτης, τη λεγόμενη Μεταπολιτευτική Επιτροπή Κρήτης, συνδέονται κατά κύριο λόγο με την πρώτη ένοπλη συνάθροιση της αδελφότητας στο Κλήμα Αποκορώνου στις 3 Σεπτεμβρίου 1895 και η οποία κράτησε μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου 1895, οπότε και μεταφέρθηκε στην Κράπη…”.    

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος  

Σημείωση: Όλα τα τεύχη του πολιτιστικού μας περιοδικού από τον Αύγουστο του 2012 μέχρι τον Δεκέμβριο του 2019 που διακόψαμε την έκδοση θα τα δείτε στον παρακάτω σύνδεσμο:

https://eparxiakofos.gr/category/syllektika_teuxi/

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση 

Από την πρόεδρο της Επιτροπής “ΧΑΝΙΑ 1821 – 2021” της Π.Ε. Χανίων κα Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη απονεμήθηκε αναμνηστική πλακέτα στο δήμαρχο Αποκορώνου κ. Χαράλαμπο Κουκιανάκη για τη συμμετοχή του Δήμου στις επετειακές δράσεις εορτασμού των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821. Αναμνηστικές πλακέτες, όπως δήλωσε η κα Μαλανδράκη, θα απονεμηθούν σε όλους τους δημάρχους.  

       

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com