Κυριακή , 4 Ιούνιος 2023

ΣΤΟ ΘΕΡΙΣΟ: Τιμήθηκε η επέτειος της Επανάστασης του 1905 (Και βίντεο)


 

Προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού τελέστηκε το πρωί του Σαββάτου 12 -3- 2016 στην εκκλησία της Παναγιάς στο ιστορικό χωριό Θέρισο του Δήμου Χανίων, αρχιερατική Θεία Λειτουργία και μνημόσυνο στη μνήμη των ηρώων της Επανάστασης του 1905, για να ακολουθήσει  επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία με τον ένοπλο ανδριάντα του αρχηγού της Ελευθερίου Βενιζέλου. 

Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, εκπρόσωποι Φορέων, Συλλόγων, Σωμάτων Ασφαλείας, Εκπαίδευσης, μαθητές Δημοτικών Σχολείων και πλήθος κόσμου. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από τη μπάντα του Πολεμικού Ναυτικού.  

Τη εκδήλωση που συν διοργανώθηκε από την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων,  τον Δήμο Χανίων και το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» παρουσίασε ο ειδικός συνεργάτης της αντιπεριφέρειας Χανίων κ. Σήφης Μαρκάκης. Την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας – Ανάπτυξης και Τουρισμού  κ. Αντώνιος Παπαδεράκης, ενώ το «παρών» έδωσε και η βουλευτής Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη.

Στο δεύτερο μέρος της εκδήλωσης ακούσθηκαν ριζίτικα τραγούδια από τον Σύλλογο “Επανάσταση του Θερίσου”, χαιρετισμοί από τους οργανωτές, ομιλία από τον Απόστολο Βουλγαράκη, Αντιπεριφερειάρχη Χανίων κι έγιναν  επιβραβεύσεις μαθητών Δημοτικών Σχολείων, παρασημοφόρηση Επαναστατικής Σημαίας Ατσιπόπουλου, επίσκεψη στο Μουσείο Θερίσου, ενώ στη συνέχεια ο Πολιτιστικός Σύλλογος του ιστορικού χωριού προσέφερε πλουσιοπάροχο γεύμα σε όλους τους παρευρισκόμενους.   

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Πρώτος απηύθυνε χαιρετισμό ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας, υπογραμμίζοντας ότι « η κίνηση του Θερίσου είχε εθνικό περιεχόμενο. ‘Όμως, συνάμα αποτέλεσε και το σκαλοπάτι ανάδειξης του πρωταγωνιστή της Ελευθερίου Βενιζέλου ενός ηγέτη που ήξερε να βλέπει τα πράγματα πάνω από την ευρωπαϊκή σκακιέρα, κάνοντας πράξη τη Μεγάλη Ιδέα και αφήνοντας πίσω του μια παρακαταθήκη». Ο ίδιος ακόμα σημείωσε ότι « η επανάσταση αυτή δημιούργησε καταλυτικές και ιστορικές συνέπειες, όχι μόνο για την Κρήτη, αλλά και για την πορεία ολόκληρης της Ελλάδας». 

Στη συνέχεια ο κ. Νίκος Παπαδάκης Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» από την ίδρυσή του το 2000, υπογράμμισε: «Στο Θέρισο υπήρξε η αφετηρία της μεγαλύτερης αλλαγής που έγινε σε αυτή τη χώρα. Κατακρήμνισε την απόλυτη Μοναρχία, η οποία στην Κρήτη εκφράστηκε με τον πρίγκιπα και υπήρξε ταυτόχρονα και η σύγκρουση των δύο κόσμων, σύγκρουση που συνεχίστηκε εν συνεχεία και στην Ελλάδα. Μία σύγκρουση των οπαδών της Φιλελεύθερης Δημοκρατίας και των οπαδών της απόλυτης Μοναρχίας. Εδώ, στα βουνά του Θερίσου υπήρξε η απάντηση στην πρόκληση όχι μόνο των Μεγάλων Δυνάμεων αλλά και του τοποτηρητή της πρίγκιπα Γεωργίου του ύπατου αρμοστή».

Ο ίδιος υπογράμμισε ότι « από εδώ ξεκίνησε και έλαβε τέλος η αγωνιώδης προσπάθεια αιώνων του Κρητικού λαού για την πορεία του προς την Ένωση. Ταυτόχρονα από εδώ έλαμψε το αστέρι του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η επέτειος και η τιμή που γίνεται κάθε χρόνο αποδίδεται βέβαια σε όλους τους κρητικούς επαναστάτες στους αγώνες των Κρητικών, αλλά αποδίδεται και στον μεγαλύτερο πολιτικό που ανέδειξε η Ελλάδα στη νεότερη εποχή. Είναι επομένως από κάθε άποψη σημαντική η επέτειος και η προσπάθεια όλων των συν διοργανωτών εδώ των ντόπιων του Θερίσου να τιμάται κάθε χρόνο, νομίζω ότι είναι εύλογη και απόλυτα δικαιολογημένη».        

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΑΤΣΙΠΟΠΟΥΛΟΥ 

SONY DSC

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης παρασημοφορήθηκε η επαναστατική σημαία του Ατσιποπουλιανού οπλαρχηγού Χαράλαμπου Μιχ. Λιανδρή και στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Ατσιπόπουλου Ρεθύμνου  κ. Αλέξανδρος Παπαλεξάκης, αφού ευχαρίστησε το Ίδρυμα για την παρασημοφόρηση της επαναστατικής σημαίας, τόνισε μεταξύ άλλων, τα εξής: « Η τιμή αυτή αντανακλά στις ψυχές όλων μας και την εισπράττουμε ως αναγνώριση των αγώνων και των θυσιών του ηρωικού Ατσιπόπουλου για την Ελευθερία της πατρίδας μας». Ο ίδιος επεσήμανε ακόμα ότι « ο Χαράλαμπος Λιανδρής γεννήθηκε στο Ατσιπόπουλο το 1852. Σε ηλικία 14 ετών έζησε τη θύελλα την επαναστατική του 1866 στο πλευρό του κύρη του Μιχάλη Λιανδρή που τότε ήταν υπαρχηγός στο Νομό Ρεθύμνου. Ο Λιαντροχαράλαμπος δεν έλειψε έκτοτε από κανένα επαναστατικό αγώνα. Στην Θερισιανή Επανάσταση ήταν παρών από την πρώτη κιόλας στιγμή. Παρέμεινε πιστός στον αρχηγό του Ελευθέριο Βενιζέλο, έτοιμος πάντα για όποια αυτός αποστολή του ανέθετε». 

SONY DSC

eparxiakofos.gr_image0027

SONY DSC

Ο κ. Αλέξανδρος Παπαλεξάκης κατά τον χαιρετισμό του, η παρασημοφόρηση της Επαναστατικής Σημαίας του Ατσιπόπουλου και οι παρέες που ήρθαν από το Ατσιπόπουλο.  

ΕΠΙΒΡΑΒΕΥΣΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για την επέτειο, οι μαθητές της ΣΤ’ τάξης των Δημοτικών Σχολείων της Δημοτικής Ενότητας Θερίσου συμμετείχαν σε σχετικό διαγωνισμό Έκθεσης για να διακριθούν και να βραβευθούν οι παρακάτω μαθητές και μαθήτριες από τα αντίστοιχα σχολεία:

SONY DSC

Τη Μιχαέλα Μανιουδάκη του Δημοτικού Σχολείου Αγιάς επιβραβεύει ο κ. Αντώνιος Παπαδεράκης

SONY DSC

Τον Αλέξανδρο Φραγκιαδάκη του Δημοτικού Σχολείου Βαμβακόπουλου επιβραβεύει ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός

SONY DSC

Τον Εμμανουήλ Ψαριανό του Δημοτικού Σχολείου Βαμβακόπουλου επιβραβεύει ο κ. Απόστολος Βουλγαράκης

SONY DSC

Τη Μαρία Δρακακάκη του Δημοτικού Σχολείου Βαρυπέτρου επιβραβεύει ο κ. Τάσος Βάμβουκας

SONY DSC

Τον Μιχαήλ Μυλωνάκη του Δημοτικού Σχολείου Περιβολίων επιβραβεύει ο κ. Νίκος Παπαδάκης  

 

ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ ΒΟΥΛΓΑΡΑΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ ΤΟΥ 1905

Στα γεγονότα της επανάστασης του Θερίσου, αλλά και στην ιστορική τους σημασία αναφέρθηκε ο κεντρικός ομιλητής κ. Απόστολος Βουλγαράκης, αντιπεριφερειάρχης Χανίων, επισημαίνοντας τα εξής: «Χαρακτηρίζουμε τα γεγονότα του Θερίσου ως “Επανάσταση”, ενώ κάποιοι έχουν την άποψη ότι ήταν κίνημα. Στην  πραγματικότητα, μάλλον πως επρόκειτο για εξέγερση. Όπως και να ονομάζουμε όμως αυτά που έγιναν στο Θέρισο, ένα είναι σίγουρο: Η Επανάσταση του Θερίσου υπήρξε η κινητήριος δύναμη που δημιούργησε τις συνθήκες ώστε να εξελιχθεί θετικά το αίτημα των Κρητικών, να ενωθεί το νησί μας με την μητέρα Ελλάδα, αλλάζοντας ταυτόχρονα τον τρόπο διακυβέρνησης της Κρητικής Πολιτείας» για να συνεχίσει τονίζοντας ότι «γιορτάζουμε και φέτος με ιδιαίτερο σεβασμό αυτή την επέτειο και θέλω να σταθούμε σήμερα για λίγο και να εξετάσουμε από όλη αυτή την ξεχωριστή στιγμή της τοπικής μας Ιστορίας, μία παράμετρο: την ικανότητα του ηγέτη να προσαρμόζει τη δράση του στις υπάρχουσες συγκυρίες».

Ο ίδιος, συνεχίζοντας επεσήμανε ότι «ο Βενιζέλος δεν επέλεξε τον τόπο αυτόν τυχαία. Το Θέρισο βρισκόταν σε οχυρή θέση κοντά στα Λευκά Όρη, που δεν ήταν εύκολη η πρόσβαση και ταυτόχρονα κοντά στα Χανιά, κέντρο των αποφάσεων. Ο Ελευθέριος Βενιζέλος είχε προσωπικούς και οικογενειακούς δεσμούς με την περιοχή. Και ακόμα επειδή το Θέρισο ήταν υπό ιταλικής ζώνης κατοχής, δεν το κατείχαν Ρώσοι, που ήταν υποστηριχτές του Γεωργίου. Δεν επέλεξε ούτε τον χρόνο τυχαία. Η Ρωσία, που υποστήριζε τον Γεώργιο βρισκόταν τότε σε εμπόλεμη κατάσταση με την Ιαπωνία. Οι υπόλοιπες Μεγάλες Δυνάμεις είχαν στραμμένο το βλέμμα τους στη Μακεδονία. Το νέο επαναστατικό κίνημα εκτός από τους επικεφαλής Ελευθέριο Βενιζέλο, Κωνσταντίνο Φούμη και Κωνσταντίνο Μάνο, είχε και την καθοριστική συμβολή του τοπικού παράγοντα, Ιωάννη Σφακιανάκη. Η επανάσταση επεκτάθηκε με γρήγορους ρυθμούς με την προσχώρηση τοπικών παραγόντων και πολεμιστών. Στο Ηράκλειο ο Α. Στεργιάδης και ο Εμμανουήλ Πολυχρονίδης, στο Ρέθυμνο ο επίσκοπος Διονύσιος Καστρινογιαννάκης, Ο Ιωάννης Τσουδερός και στο Λασίθι ο επίσκοπος Πέτρος Τίτος και ο Μ. Σφακιανάκης, ενώ ψηφίσματα συμπαράστασης έφταναν από όλη την Κρήτη. Από την άλλη πλευρά ο Πρίγκιπας είχε υπό την επιρροή του μόνο την εντόπια Χωροφυλακή χωρίς όμως την απόλυτη αφοσίωσή της».  

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την επέτειο της Επανάστασης του Θερίσου 80 χρόνια μετά τον θάνατο του αείμνηστου Ελευθερίου Βενιζέλου.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος, δημοσιογράφοι, μέλη της ΠΑ.Δ.Ε.  Μ.Μ.Ε. 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

KAKANOS_AYTOKOLLHTA

ΚΑΤΑΘΕΣΕΙΣ ΣΤΕΦΑΝΩΝ ΣΤΟΝ ΕΝΟΠΛΟ ΑΝΔΡΙΑΝΤΑ ΤΟΥ ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ 

Πρόκειται για ένα σπουδαίο έργο τέχνης που φιλοτέχνησε ο μακαριστός γλύπτης Νικηφόρος Βοσκάκης από τον Βάμο Αποκορώνου το 1994 

SONY DSC

Από τον Γενικό Γραμματέα Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή του Υπουργείου Οικονομίας – Ανάπτυξης και Τουρισμού  κ. Αντώνιο Παπαδεράκη

SONY DSC

Από τους δημάρχους Χανίων, Σφακίων, Αποκορώνου και Καντάνου Σελίνου κ. Τάσο Βάμβουκα Γιάννη Ζερβό, Χαράλαμπο Κουκιανάκη και Αντώνιο Περράκη, αντίστοιχα

 eparxiakofos.gr_image0024

Από μαθητές Δημοτικών Σχολείων

SONY DSC

Από τον Γενικό Αστυνομικό Περιφερειακό Διευθυντή Κρήτης υποστράτηγο κ. Ανδρέα Δασκαλάκη

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

 Ριζίτικα από τον Σύλλογο “Επανάσταση του Θερίσου” 


SONY DSC

Ο δήμαρχος Χανίων κ. Τάσος Βάμβουκας  κατά τον χαιρετισμό του

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Οι προετοιμασίες για το γεύμα  και το τραπέζι που ακολούθησε στους  παρευρισκόμενους από τον Πολιτιστικό Σύλλογο του Θερίσου.

 

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

Η κυκλοφορία του πολυτελούς εντύπου μας είναι αποτέλεσμα επιθυμίας πολλών φίλων αναγνωστών που μας πρότειναν την ιδέα για να σωθούν ως πολιτισμική κληρονομιά όσο γίνεται περισσότερα ρεπορτάζ από διάφορες εκδηλώσεις. Εμείς από σεβασμό στην άποψη τους, η οποία μας τιμά, κυκλοφορήσαμε το έντυπο αυτό με πολυτελείας χαρτί για να μένουν πάντα καθαρές οι εκδηλώσεις που αναδημοσιεύονται και που έχουν επιλεγεί από ενδιαφερόμενους. Το “Επαρχιακό φως” με τα συλλεκτικά ρεπορτάζ διανέμεται δωρεάν με δέκα χιλιάδες τεύχη σε όλο τον Νομό και στις πόλεις του Ρεθύμνου, του Ηρακλείου και του Αγίου Νικολάου. Για τις δικές σας εκδηλώσεις σε κάποιο από τα έντυπά μας, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε μαζί μας τηλεφωνικά ή μεταβιβάζοντας email.

  

 56pp_11

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com