Σάββατο , 25 Μάϊος 2024

ΣΤΟ ΜΑΡΤΥΡΙΚΟ ΧΩΡΙΟ ΚΟΝΤΟΜΑΡΙ – Τιμήθηκε η μνήμη των πεσόντων από τους ναζί την Κατοχή

Μεταξύ πολλών άλλων χωριών που βίωσαν τον όλεθρο της εκδικητικής μανίας των πάνοπλων γερμανικών στρατευμάτων και το Κοντομαρί του Δήμου Πλατανιά με 25 άνδρες να συλλαμβάνονται και να οδηγούνται για ομαδική εκτέλεση  μ’ έναν μόνο εξ αυτών να καταφέρνει να επιζήσει τρεπόμενος σε φυγή. 

Στο Μνημείο του μαρτυρικού χωριού πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης επιμνημόσυνη δέηση παρουσία αρκετού κόσμου, αυτοδιοικητικών και εκπροσώπων συλλόγων και φορέων, ενώ ομιλήτρια για τα τραγικά γεγονότα στο Κοντομαρί ήταν η εντεταλμένη Περιφερειακή Σύμβουλος Σοφία Μαλανδράκη – Κρασουδάκη. 

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο αρχιερατικός επίτροπος πρωτοπρεσβύτερος Γεώργιος Περάκης μεταφέροντας και τον χαιρετισμό του μητροπολίτη κ. Δαμασκηνού για να συνεχιστούν με τον επί 40 χρόνια εφημέριο της Ενορίας πρωτοπρεσβύτερο Δημήτριο Κατσιαδάκη, τον Γεώργιο Καλαϊτζάκη, αναπληρωτή του δημάρχου Γιάννη Μαλανδράκη ο οποίος διάβασε και τον χαιρετισμό του  δημάρχου, τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Αντώνιο Παπαδεράκη, τον εκπρόσωπο των μαρτυρικών πόλεων και χωριών Σπύρο Δαράκη και τον πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Κοντομαρί Αντώνιο Ακρωτηριανάκη που είπε: “ Στο Κοντομαρί η μαζική δολοφονία άμαχου πληθυσμού είναι η πρώτη που λαμβάνει χώρα στην Ευρώπη και ουσιαστικά ανοίγει το χορό των εκτελέσεων και της απερίγραπτης φρίκης. Δυστυχώς τα εγκλήματα του φασιστικού καθεστώτος έμειναν ατιμώρητα. Εκείνο που έμεινε μονάχα στους κρητικούς ήταν το ηθικό πλεονέκτημα, το πλεονέκτημα όσων αγωνίστηκαν στο όνομα της ελευθερίας, της δικαιοσύνης, της ομορφιάς και της αλήθειας”. 

Συνεχίζοντας ο κ. Ακρωτηριανάκης επεσήμανε: “ Η σημερινή παρουσία στο χωριό μας δεν αποτελεί μονάχα ένα φόρο τιμής απέναντι στους 24 άνδρες που εκτελέστηκαν αλλά σηματοδοτεί την ακόμα πιο δυναμική παρουσία μας απέναντι στο φάντασμα του νεοφασισμού…”.  

Ενδεικτικά παραθέτουμε κι ένα μικρό απόσπασμα από τον χαιρετισμό του πρωτοπρεσβυτέρου Γεωργίου Περάκη, όπου μεταξύ άλλων, τόνισε: “Οι εκτελεσθέντες στο Κοντομαρί, μας στέλνουν μήνυμα σήμερα για αντίσταση σε όλα τα μέτωπα. Κάθε επιβουλή αξιών και ιδανικών να έχει απάντηση…”. 

ΟΜΙΛΙΑ 

Η κα Μαλανδράκη ανέπτυξε λεπτομερώς τα ιστορικά γεγονότα δίνοντας ουσιαστική έμφαση υπογραμμίζοντας ότι “ με φανατισμό γίνεται η πρώτη εκτέλεση αμάχων της Ευρώπης, εδώ σε αυτό το μαρτυρικό χωριό το Κοντομαρί ”, κάνοντας μνεία στα φωτογραφικά ντοκουμέντα που βρέθηκαν και είχαν τραβηχτεί από γερμανό φωτογράφο που ακολουθούσε την προπαγάνδα των ναζιστικών στρατευμάτων, τονίζοντας τα εξής: “Είκοσι πέντε άνδρες του χωριού στήνονται στο εκτελεστικό απόσπασμα. Διαφεύγουν δύο εκ των οποίων τελικά διασώζεται μόνος ο ένας. Το χρέος μας ορίζει τιμή στους προγόνους μας, που πολέμησαν και θυσιάστηκαν  για την ελευθερία. Χρέος μας όμως είναι ακόμη μεγαλύτερο να θωρακίσουμε την ειρήνη. Οι νέοι στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο συναντήθηκαν στα πεδία της μάχης. Οι νέοι σήμερα συναντιούνται σε εκπαιδευτικά προγράμματα σε κοινωνικές και επιστημονικές δράσεις. Η γνώση της ιστορίας και η διδασκαλία της με ελκυστικό και βιωματικό τρόπο, θα είναι αρωγός και ασπίδα για την ειρήνη των λαών…”.     

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, τραγουδήθηκε από όλους ο Εθνικός Ύμνος και απόδοση ριζίτικου από παραδοσιακή παρέα Νέας Κυδωνίας που τραγούδησε ριζίτικα. Η εκδήλωση τελείωσε με κέρασμα προσφερόμενο από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και τον Δήμο Πλατανιά. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

 

Ο Ιωάννης Αποστολάκης είναι ο άνθρωπος που έδιωξε από το χωριό μετά από πολλά χρόνια που ήρθε επισκέπτης ο Γερμανός φωτογράφος που τραβούσε φωτογραφίες με το εκτελεστικό απόσπασμα

……………………………………………………………………………………………………

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com