Κυριακή , 3 Δεκ 2023

ΣΤΟ ΚΟΛΥΜΠΑΡΙ – Στο έλεος των βανδάλων και του φθοροποιού χρόνου το Μουσείο Αλιείας!

Οι αθλιότητες των βανδάλων και η αδιαφορία πολιτείας και αυτοδιοίκησης συνεχίζονται ανενόχλητα σε βάρος τόσο του εξωτερικού όσο και του εσωτερικού χώρου του Μουσείου Αλιείας ή Θαλάσσιου πλούτου στην κωμόπολη του Κολυμπαρίου του Δήμου Πλατανιά σήμερα. 

Είκοσι δύο χρόνια από την ολοκλήρωση κατασκευής του κτιρίου (2001) με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Pesca του Υπουργείου Γεωργίας και δεκαοκτώ χρόνια (2005) από την έναρξη της λειτουργίας του, το Μουσείο σήμερα παραμένει σε άθλια κατάσταση, με τις εικόνες που καταγράψαμε να προκαλούν μονάχα αισθήματα ντροπής.  

Κι ενώ το Κολυμπάρι μέχρι και πριν από 40 χρόνια αποτελούσε ακόμα χωριό της επαρχίας Κισάμου, διατηρούσε Σταθμό Χωροφυλακής με αρκετό αστυνομικό προσωπικό που παρείχε ασφάλεια στους κατοίκους και τις περιουσίες τους τόσο μέσα στο χωριό όσο  και σε όλη την περιφέρεια ευθύνης του Σταθμού. . 

Στα μεταγενέστερα χρόνια όπου το Κολυμπάρι άρχισε να αναπτύσσει ραγδαία οικοδομική δραστηριότητα σε οικίες, καταστήματα, τουριστικά καταλύματα και τον πληθυσμό του να αυξάνεται κάθε χρόνο όλο και περισσότερο με ταυτόχρονη επέκταση του οικισμού, ο Σταθμός Χωροφυλακής και μετέπειτα Αστυνομικός Σταθμός άρχιζε να υπολειτουργεί με το να μειώνεται συνεχώς το προσωπικό του μέχρι που τον έκλεισαν οριστικά…  

Τα Μουσεία στην περιφερειακή ενότητα Χανίων προσδίδουν πλούτο οριοθετώντας τον “Δρόμο των Μουσείων” και είναι αρκετά. Μεταξύ αυτών, συμπεριλαμβάνεται και το αναφερόμενο “Μουσείο Θαλάσσιου Πλούτου και Αλιευτικής Παράδοσης” στο Κολυμπάρι του οποίου τα πλούσια εκθέματα αντί να φυλάσσονται ως κόρη οφθαλμού αναδεικνύοντας έτσι την αλιευτική παράδοση και τον πλούτο των πέντε ελληνικών θαλασσών διαφωτίζοντας στους επισκέπτες τη μαγεία που κρύβει η ιστορία των ψαράδων κάθε εποχής, έχει αφεθεί στο έλεος του φθοροποιού χρόνου και των κάθε λογής παραβατικών μετατρέποντάς το σε χώρο ακολασίας με ανυπολόγιστες φθορές… Η άναρχη αυτή εγκληματική παιδεία των συμμετεχόντων στους βανδαλισμούς αυτού του κτιρίου, στολίδι της κωμόπολης, παραμένει ατιμώρητη αφού το Κολυμπάρι εδώ και αρκετά χρόνια στερείται μόνιμης αστυνομικής προστασίας.  

Και παρά του ότι το Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων (ICOM) καθιέρωσε από το 1977 ως Παγκόσμια Ημέρα Μουσείων την 18η Μαΐου με αυτοσκοπό να γίνουν όλα τα Μουσεία φορείς πολιτιστικών ανταλλαγών, η ελληνική πολιτεία αδιαφόρησε έμπρακτα  με την ψήφιση του νόμου 3852 / 2010 της Νέας Αρχιτεκτονικής της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης – Πρόγραμμα Καλλικράτης με αποτέλεσμα η συντήρηση και η λειτουργία των Μουσείων να αφορά την αυτοδιοίκηση. Για το συγκεκριμένο Μουσείο, λοιπόν, την αποκλειστική ευθύνη την φέρει η Δημοτική Αρχή του Δήμου Πλατανιά της οποίας οι οικονομικοί πόροι δεν επαρκούσαν για τα αυτονόητα. 

Οι φωτογραφίες που καταγράψαμε χθες με τον φακό μας, μόνο θλίψη φέρνουν σε όσους τις αντικρίζουν. Κρίμα! 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

   

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com