
Ξεκίνησαν χθες από το Κολυμπάρι οι εκδηλώσεις για τον εορτασμό της επετείου της Μάχης της Κρήτης με πρώτη την χθεσινή στις 11 το πρωί της στον πανοραμικό λοφίσκο με το μνημείο των Ευελπίδων σε αγροτική περιοχή του Κολυμπαρίου.
Το «παρών» έδωσαν πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές, η μπάντα της 5ης Μεραρχίας Κρητών, άγημα καταδρομέων, εκπρόσωποι Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων, συλλόγων, ξένες αντιπροσωπείες και αρκετός κόσμος. Η εκδήλωση άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσε ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος.
Ακολούθησε προσκλητήριο Πεσόντων Ευελπιδων, κατάθεση στεφάνων, χαιρετισμός από τον αντιδήμαρχο Πλατανιά κ. Γιάννη Μαλακωνάκη και ομιλία για τα γεγονότα εκείνης της ταραγμένης εποχής από τον συνταγματάρχη ΠΖ κ. Βαρδή Χαρκιανάκη. Τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή και παιάνισαν οι Εθνικοί Ύμνοι Ηνωμένου Βασιλείου και Ελλάδας.
Στον χαιρετισμό του ο αντιδήμαρχος του Δήμου Πλατανιά τόνισε μεταξύ άλλων ότι « στην άνιση μάχη των υπερασπιστών της Κρήτης με τους άριστα εκπαιδευμένους Γερμανούς οι Ευέλπιδες οι οποίοι ανταποκρίθηκαν στη φωνή του χρέους προς την πατρίδα, γράφουν Ιστορία…».
Την Περιφέρεια Κρήτης εκπροσώπησε η περιφερειακή σύμβουλος κα Όλγα Λεβάκη η οποία με δήλωσή της στα «Χ.ν.» τόνισε: « Σήμερα είναι ημέρα τιμής και μνήμης και με δέος υποκλινόμαστε στη μνήμη όλων εκείνων των ανθρώπων που έδωσαν την ζωή τους για να αναπνέουμε εμείς σήμερα τον αέρα της ελευθερίας. Να γίνει η θυσία τους το πιο λαμπρό αστέρι που να οδηγεί την καθημερινότητα μας».
Με αναλυτικό τρόπο αναφέρθηκε στην ομιλία του ο Συνταγματάρχης ΠΖ κ. Βαρδής Χαρκιανάκης υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: « Είναι γνωστό ότι η Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, φυτώριο άρτια καταρτισμένων Αξιωματικών Στρατού, έχει να επιδείξει από το 1828 που ιδρύθηκε από τον Ιωάννη Καποδίστρια, μέχρι σήμερα, πλούσια ιστορία και ιδιαίτερα ηρωικές στιγμές στους αγώνες του Έθνους μας. Μια πτυχή από αυτή την πλούσια ιστορία της είναι η συμμετοχή των Ευελπίδων Ι ης Τάξης (ονομασία Τάξεως 1943) στην θρυλική Μάχη της Κρήτης, τον Μάιο του 1941 που πολέμησαν πριν ακόμη ονομαστούν Αξιωματικοί…».
Τελειώνοντας τον μακρύ ιστορικό ρόλο που επωμίσθηκαν οι Ευέλπιδες με την συμμετοχή τους στη Μάχη της Κρήτης, επεσήμανε ότι « το λαμπρό παράδειγμα αυτοθυσίας και αυταπάρνησης των Ευελπίδων, αποτελεί σήμερα φάρο για τις νέες γενιές Αξιωματικών του Ελληνικού Στρατού, οι οποίοι καλούνται να φανούν αντάξιοι συνεχιστές της ιστορίας που γράφτηκε με το αίμα των Ευελπίδων και θεματοφύλακες των ιερών και οσίων της όμορφης πατρίδας μας».
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμος Πλατανιά παρέθεσε παραδοσιακό κέρασμα.
Γιάννης και Ηλίας Κάκανος
