Δευτέρα , 15 Απρίλιος 2024

Λειτουργήθηκε πανηγυρικά το εξωκλήσι του Αγίου Κυπριανού στο Κολυμπάρι

Με λίγους προσκυνητές την ημέρα της εορτής τελέσθηκε η πανηγυρική θεία Λειτουργία το πρωί της Παρασκευής στο μικρό μεταβυζαντινής περιόδου εξωκλήσι του Αγίου Κυπριανού της Ιεράς Μονής Γωνιάς Κολυμπαρίου πλησίον του μικρού λιμένα της κωμόπολης του δήμου Πλατανιά. Πολλοί περισσότεροι, όμως, είχαν παραστεί το βράδυ της Πέμπτης στην ακολουθία του εσπερινού.  

ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ

Στην παραθαλάσσια θέση που βρίσκεται σήμερα το εξωκλήσι της Μονής αφιερωμένο στον Άγιο Κυπριανό, στη μεγάλη επανάσταση του 1896 έως 1898  αποβιβάστηκε στις 2 Φεβρουαρίου του 1897 υπό την  αρχηγία του συνταγματάρχη του ελληνικού στρατού Τιμολέοντα Βάσσου δύναμη 1500 ανδρών συγκροτημένη σε δυο τάγματα πεζικού, ένα τάγμα μηχανικού, ένα λόχο Ευζώνων και μια πυροβολαρχία. Αυτή ήταν και η πρώτη αποστολή ελληνικού στρατού για την απελευθέρωση της Κρήτης από τον τουρκικό ζυγό. Στο εξωκλήσι αυτό τελέστηκε δοξολογία και στη συνέχεια μοιράστηκαν όπλα στους επαναστάτες που συνέδραμαν στη νικηφόρα Μάχη του Πύργου των Βουκολιών με την οποία ξεκαθάρισε ολόκληρη η Ανατολική Κίσαμος από τη φοβερή αυτή εστία των μαύρων χρόνων της σκλαβιάς και τυραννίας από την οποία οι χριστιανοί της περιοχής είχαν φοβερές αναμνήσεις. Μετά τη μάχη αυτή το ηθικό των Κρητικών αναπτερώθηκε για τη συνέχιση του αγώνα και μέχρι την ένωση με τη μητέρα Ελλάδα…”.   

ΣΥΝΤΟΜΗ ΒΙΟΓΡΑΦΙΑ

Ο Άγιος Κυπριανός ήταν πλούσιος, ευγενής, φιλόσοφος από την Καρχηδόνα της Λιβύης. Έζησε στα χρόνια του Δεκίου (249 – 251 μ.Χ.) και εξασκούσε τη μαγική τέχνη στην Αντιόχεια.

Κάποτε ένας ειδωλολάτρης ονόματι Αγλαΐδας ερωτεύτηκε μια Χριστιανή παρθένο που ονομαζόταν Ιούστα. Η κοπέλα δεν ανταποκρινόταν στον έρωτά του και εκείνος κατέφυγε στο διάσημο μάγο Κυπριανό. Όλα όμως τα μαγικά τεχνάσματα του Κυπριανού αποδείχθηκαν ανώφελα μπροστά στην σταθερή άρνηση της Χριστιανής κόρης. Παραδεχόμενος την χρεοκοπία της τέχνης του, έκαψε τα μαγικά του βιβλία ενώπιον του Επισκόπου Ανθίμου, ζητώντας να βαπτιστεί και να γίνει ιερέας.

Πράγματι, ανήλθε όλες τις ιερατικές βαθμίδες και τέλος εξελέγη Επίσκοπος Καρχηδόνος. Μαζί του παρέλαβε και την Ιούστα, την οποία χειροτόνησε διακόνισσα μετονομάζοντάς την Ιουστίνα. Έδειξε αποστολικό ζήλο και γι αυτό το διέβαλαν στον Δέκιο. Εξορίστηκε στην Αντιόχεια, όπου και φυλακίστηκε και αργότερα στη Νικομηδεία, όπου ο Κλαύδιος τον αποκεφάλισε μαζί με την Ιουστίνα.

Τα λείψανά τους τα παρέλαβαν ευλαβείς Χριστιανοί και τα μετέφεραν στην Ρώμη, όπου και τα έθαψαν στον επισημότερο λόφο της πόλεως.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος


Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com