Τετάρτη , 19 Ιούνιος 2024

ΣΤΗ ΛΙΤΣΑΡΔΑ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ -Διάλεξη για την Κλιματική αλλαγή

 

Στον προαύλιο χώρο του παλιού δημοτικού σχολείου της  Λιτσάρδας στον Αποκόρωνα γι΄άλλη μια χρονιά πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Παρασκευής επιστημονική συζήτηση με θέμα:  “Επιστήμη στο χωριό – Διάλεξη για την Κλιματική αλλαγή: Προκλήσεις και ευκαιρίες για βιώσιμη ανάπτυξη” 

Καλεσμένος ομιλητής ήταν  ο καθηγητής Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Σάββας Δουβαρτζίδης.ο οποίος με δήλωσή του στα “Χ.ν.” υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής: “ Με μεγάλη χαρά βρίσκομαι στη Λιτσάρδα σε αυτό το όμορφο χωριό της Κρήτης προσκεκλημένος από τον Πολιτιστικό Σύλλογο και από μία μικρή επιστημονική επιτροπή η οποία κάνει αυτόν τον ωραίο θεσμό αυτές τις νύχτες του Αυγούστου και κάθε χρόνο έχει προσκεκλημένο έναν καθηγητή για να μιλήσει για κάποιο επιστημονικό θέμα. Το σημερινό θέμα έχει να κάνει με την Κλιματική αλλαγή, με τις ευκαιρίες αλλά και τις προκλήσεις που θέλει η Κλιματική αλλαγή σε Παγκόσμιο αλλά και τοπικό επίπεδο. Είναι ένα από τα πιο επίκαιρα θέματα και το γνωρίζουμε όλοι, είναι από τα θέματα τα οποία μας αναγκάζουν να σκεφτούμε καλύτερα πως θα υποδεχτούμε το μέλλον τόσο σε παγκόσμιο επίπεδο αλλά ως και μέσα από την καθημερινή ζωή. Από όλες τις παρουσιάσεις που έχω κάνει στην καριέρα μου πιστεύω ότι η αποψινή είναι μια ξεχωριστή τιμητική στιγμή γιατί το Πανεπιστήμιο δυτικής Μακεδονίας είναι στην Κοζάνη. Το Πανεπιστήμιο μας έχει τμήματα σε πέντε πόλεις της Μακεδονίας, στην Κοζάνη, στην Καστοριά, στα Γρεβενά, στη Φλώρινα και  στην Πτολεμαΐδα. Εγώ ανήκω στο τμήμα μηχανολόγων – μηχανικών κι ενώ δεν είναι ειδικότητά μου το περιβαλλον και η κλιματική αλλαγή, το γνωρίζω αρκετά καλά. επειδή αποτελεί  θέμα παγκόσμιο και διεπιστημονικό”, ενώ συνεχίζοντας κατέληξε πως  “όλη η επιστήμη σε μεγάλο βαθμό τόσο για την ενέργεια  όσο και για τις διάφορες πολιτικές τις οποίες πρέπει να ακολουθήσουμε για το μέλλον σε επίπεδο ενέργειας, σε επίπεδο καθημερινής ζωής στα σπίτια μας και στα λοιπά, έχει να κάνει σε μεγάλο βαθμό με αποφάσεις  οι οποίες γίνονται από το μεγάλο στοίχημα το τι θα γίνει το περιβαλλον και πως; θα πάει το κλίμα από εδώ και πέρα στη Μεσόγειο και στην περιοχή μας”. 

Την εκδήλωση άνοιξε με χαιρετισμό – καλωσόρισμα προς τον κόσμο, η γραμματέας του Πολιτιστικού Συλλόγου Λιτσάρδας Μαρία Τσιφτσόγλου, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “ Όπως και πέρυσι σκοπός της εκδήλωσης μας είναι η εξοικείωση με την επίσημη σε ένα περιβάλλον φιλικό για όλους. Κοντα μας, για να μας μιλήσει για το θέμα αυτό και να απαντήσει σε τυχόν απορίες, έχουμε τον καθηγητή πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας Σάββα Δουβαρτζίδη. Ένα μεγάλο ευχαριστώ στον Καθηγητή από τον πολιτιστικό σύλλογο Λιτσαρδας που μας έκανε την τιμή να βρίσκεται εδώ μαζί μας. Επίσης ευχαριστούμε τις υποψήφιες διδάκτορες Πανεπιστημίου Κρήτης, Αθανασία Κοκολάκη και η Ελενη Μποτζάκη, μέλη του Εργαστηρίου Διδακτικής Θετικών Επιστημών του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης και του Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας “Science in the City” που θα μας παρουσιάσουν STEM δραστηριότητες σχετικά με τις διαστάσεις τις κλιματικής αλλαγής σε παιδιά και μεγάλους.

Ακόμα να ευχαριστήσουμε τον Γεράρδη Στέφανο Επίκουρο καθηγητή του τμήματος μηχανολόγων μηχανικών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας, την Ανδριανάκη Γεωργία υποψήφια διδάκτωρ τού τμήματος μηχανολόγων παραγωγής και διοίκησης Πολυτεχνείου Κρήτης και τον Κώστα Αρκολάκη καθηγητή οικονομικών του Πανεπιστημίου Γειλ μέλη της επιστημονικής επιτροπής που βοήθησαν να υλοποιηθεί η παρούσα εκδήλωση!

Τέλος να ευχαριστήσουμε τις γυναίκες του χωριού που μαζί με τον πολιτιστικό ανέλαβαν το κέρασμα για μετά την παρουσίαση”. 

Στον αύλειο επίσης χώρο του παλιού σχολείου, μετά την ομιλία του κ.Σάββα Δουβαρτζίδη  πραγματοποιήθηκε  και μία άλλη δράση από την Ελένη Μποτζάκη και την Αθανασία Κοκολάκη του Παιδαγωγικού τμήματος του Πανεπιστημίου Κρήτης, που μας είπαν: “ Εδώ υλοποιούμε δραστηριότητες για μαθητές σε σχέση με την κλιματολογική αλλαγή. Αρκετές από αυτές  υλοποιούνται και σε έναν χώρο που έχουμε στο Ρέθυμνο. Οι περισσότερες από αυτές τις δραστηριότητες είναι ανεπτυγμένες στα πλαίσια ενός  Ευρωπαϊκού προγράμματος και συνδέεται με την κλιματική αλλαγή και την ομιλία του κ. Δουβαρτζίδη”.    

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com