Διαπρέπει στην Κρήτη και όλη την Ελλάδα ο Ηρακλειώτης καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Αντώνης Μακρυγιαννάκης προϊστάμενος στο αντίστοιχο Τμήμα της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Από την προσωπική του σελίδα στο Facebook πληροφορηθήκαμε την παρακάτω δημοσίευση στο Delfi Economic Forum IX με θέμα “Κλιματική αλλαγή και αναπαραγωγή”, γράφοντας ο ίδιος, τα εξής: “Αποτελεί ιδιαίτερη τιμή η συμμετοχή μου ως ομιλητής στο Delfi Economic Forum IX με θέμα “Κλιματική αλλαγή και αναπαραγωγή”.
“Ο Αντώνης Μακρυγιαννάκης είναι Καθηγητής Μαιευτικής και Γυναικολογίας και Προϊστάμενος του Τμήματος Μαιευτικής και Γυναικολογίας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Κρήτης. Είναι συντονιστής για την Ευρωπαϊκή Εταιρεία Ανθρώπινης Αναπαραγωγής και Εμβρυολογίας / Ευρωπαϊκό Συμβούλιο και Κολέγιο Μαιευτικής και Γυναικολογίας (ESHRE/EBCOG) για τη διαπίστευση της εκπαίδευσης υποεξειδίκευσης στην Αναπαραγωγική Ιατρική. Είναι αξιολογητής ESHRE για την κλινική αριστεία κέντρων εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση και αξιολογητής ESHRE για την πιστοποίηση κέντρων εξωσωματικής γονιμοποίησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ο καθηγητής Α. Μακρυγιαννάκης αποφοίτησε από την Ιατρική Σχολή του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και ολοκλήρωσε τη διδακτορική του διατριβή στην Αναπαραγωγική Ενδοκρινολογία και Φαρμακολογία στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης.
Έλαβε την υποεξειδίκευσή του στην Ανθρώπινη Αναπαραγωγή στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, Τμήμα Ανθρώπινης Αναπαραγωγής, Τμήμα Μαιευτικής και Γυναικολογίας, Φιλαδέλφεια, ΗΠΑ και στη Μονάδα Εξωσωματικής Γονιμοποίησης, Τμήμα
Αναπαραγωγική Χειρουργική & Ιατρική, Ιατρική Σχολή Imperial College, Νοσοκομείο Hammersmith, Λονδίνο, Ηνωμένο Βασίλειο. Διεξάγει βασική και κλινική έρευνα κυρίως για τους μηχανισμούς εμφύτευσης και ενδομήτριας δεκτικότητας, που περιλαμβάνει αναπαραγωγική ανοσολογία και δείκτες δεκτικότητας. Η έρευνά του επικεντρώνεται στον ρόλο της CRH στην ανθρώπινη αναπαραγωγή. Το κύριο επίτευγμά του ήταν η περιγραφή του μηχανισμού με τον οποίο ο τροφοβλάστης και η αποφλοιωτική CRH ανοσοδιαμορφώνουν την τοπική ανοσία των μητρικών Τ-κυττάρων, διευκολύνοντας την εμφύτευση. Αυτή η έρευνα απέδωσε μεγάλο όγκο δημοσιεύσεων σε επιστημονικά περιοδικά με υψηλό συντελεστή αντίκτυπου, συμπεριλαμβανομένων (Nature Immunology, New England journal of medicine, κ.λπ.) καθώς και πρόσκληση κριτικών σε περιοδικά με μεγάλη πρόσβαση. Η συνολική του επιστημονική δραστηριότητα μέχρι στιγμής έχει οδηγήσει σε 186 δημοσιεύσεις με 8730 αναφορές (Scopus) και H-index: 52, σε 8 βιβλία και 16 Κεφάλαια. Η ευρεία του αναγνώριση είχε ως αποτέλεσμα να είναι κριτής σε περισσότερα από 15 επιστημονικά περιοδικά και να λάβει περισσότερα από 10 εθνικά και διεθνή βραβεία”.
Σημειώνεται ότι ο κ. Μακρυγιαννάκης διατηρεί με τα Χανιά ιδιαίτερους δεσμούς αγάπης καθόσον σύζυγός του είναι η Χανιώτισσα φιλόλογος Άννα Στυλιανάκη.
Γιάννης και Ηλίας Κάκανος