Δευτέρα , 4 Δεκ 2023

Πρωτοφανής συμφορά στην ενδοχώρα των Χανίων με την κακοκαιρία (Και βίντεο)

Αντιμέτωπα με μια πρωτοφανή συμφορά βρίσκονται τα χωριά της ενδοχώρας του νομού Χανίων μετά τη θεομηνία που έπληξε τη Δυτική Κρήτη. Κάτοικοι των χωριών περιγράφουν στα «Χανιώτικα νέα» και το «Επαρχιακό φως» τις δύσκολες στιγμές που ζουν, παραμένοντας αποκλεισμένοι για σχεδόν μία εβδομάδα, χωρίς νερό, ρεύμα και επικοινωνία σε πολλές περιπτώσεις.

Συνεχίζοντας το οδοιπορικό μας στις πληγείσες περιοχές, συναντήσαμε και χθες κατολισθήσεις και καθιζήσεις δρόμων τόσο στο εθνικό όσο και στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και στους αγροτικούς δρόμους. Μεγάλες είναι οι καταστροφές και στην κτηνοτροφία, σε πολλά σπίτια αλλά και καταστήματα.

Στο χθεσινό μας οδοιπορικό βρεθήκαμε στον Ομαλό, και ακολουθώντας τον δρόμο από τον Σελινιώτικο Γύρο προς Πέτρσς Σελί, επισκεφτήκαμε τα χωριά, Σέμπρωνα, Πρασέ και Νέα Ρούματα καταγράφοντας δηλώσεις αρκετών κατοίκων που ακόμα βιώνουν τις συνέπειες αυτής της πρωτόγνωρης πρόσφατης κακοκαιρίας.

ΣΤΟΝ ΟΜΑΛΟ

Η κυρία Ευαγγελία Κουτρούλη, υπογράμμισε: «Από την περασμένη Δευτέρα είμαστε αποκλεισμένοι από τα χιόνια και τον δρόμο για το Ανατολικό Σέλινο τον ανοίξαμε εμείς χθες. Ηλεκτρικό ρεύμα και τηλέφωνο δεν είχαμε. Τα νερά ήταν πολλά και έπεφταν πάνω στα χιόνια δίχως να έχουν διέξοδο να φύγουν. Έγιναν πολλές ζημιές. Τόσο μεγάλη κακοκαιρία δεν την έχω βιώσει άλλη φορά».

ΠΕΤΡΑ ΣΕΛΙ ΚΑΙ ΣΕΜΠΡΩΝΑ

Πηγαίνοντας στην περιουσία του ο αγρότης δήλωσε: «Καταστραφήκαμε αφού για να νοικοκυρευτούν οι χαλασμένοι δρόμοι και ότι άλλη ζημιά έχει γίνει με αυτές τις πλημμύρες, θα περάσει πολύς καιρός».  

Ο κ. Αντώνης Μιχελάκης επεσήμανε τις ζημιές στην κτηνοτροφία και τον αποκλεισμό του χωριού από και προς τα Χανιά εξαιτίας των κατολισθήσεων τονίζοντας ακόμα ότι « δεν είχαμε στο χωριό μας προβλήματα με σπίτια όπως αλλού που έπεσαν ή παρουσίασαν μεγάλες ζημιές».

Σε καφενείο του χωριού στον Σέμπρωνα  δύο κάτοικοι μιλώντας στο ίδιο μήκος κύματος εξέφρασαν τα παράπονα τους για την πολυήμερη διακοπή του ρεύματος αλλά κυρίως για την ζημιά του ζωικού κεφαλαίου που υπέστησαν με την κακοκαιρία και τον αποκλεισμό του χωριού οδικώς».

ΣΤΟΝ ΠΡΑΣΕ

 «Ο Πρασές έχει υποστεί μεγάλες ζημιές στο οδικό δίκτυο με μια μεγάλη καθίζηση στον κεντρικό δρόμο λίγες εκατοντάδες μέτρα από την πλατεία με κατεύθυνση τα Νέα Ρούματα, ενώ η γειτονιά μας εδώ στα Κουκουριανά και το επόμενο  χωριό Σκίδια παραμένουν αποκομμένα οδικώς από μια μεγάλη κατολίσθηση μας είπαν η κα Νίκη και ο κ. Ευτύχης Φραγκιουδάκης. « Αυτή την βαρυχειμωνιά δεν την έχουμε ζήσει άλλη φορά. Ρεύμα και τηλέφωνο ήρθαν χθες. Το ρεύμα ήρθε χάρη των προσπαθειών που κατέβαλλε ο πρόεδρος του Τοπικού Συμβουλίου Πρασέ Κωνσταντίνος Φραγκιουδάκης. ο οποίος το έφερε με συνεννόηση αρμοδίων της ΔΕΗ από την Αγία Ειρήνη του Ανατολικού Σελίνου και ηλεκτροφωτίστηκαν μαζί με το χωριό μας και άλλα κοντινά χωριά.   Ευτυχώς, όμως, που είχαμε πολλά ξύλα και ανάβαμε μέρα και νύχτα τη σόμπα και είχαμε ζέστη.  Ένα σπίτι στην γειτονιά μας χάλασε και το δικό μας έβαλε μέσα πολλά νερά», επεσήμαναν για να καταλήξουν με ευχαριστίες στα «Χ.ν.» για το ενδιαφέρον που δείχνουν με την παρουσία τους παντού και στην αποκλεισμένη γειτονιά τους. 

Στην ίδια γειτονιά συναντήσαμε και μια άλλη ηλικιωμένη γυναίκα την κα Καλλιόπη  Φραγκιουδάκη για να μας πει: « Ευτυχώς που ήρθε το ρεύμα γιατί έχω τον άνδρα μου με εγκεφαλικό και μας ήταν απαραίτητο. Μεγάλη η κακοκαιρία και βλέπεται κι εσείς τα χάλια του δρόμου μας εδώ…». 

ΝΕΑ ΡΟΥΜΑΤΑ

Και στα Νέα Ρούματα οι ζημιές που προκλήθηκαν είναι μεγάλες. Κοντά στο χωριό περνά ο ποταμός του οποίου τα ορμητικά νερά διαπλάτυναν την κοίτη ξεριζώνοντας ακόμα και μεγάλα δένδρα. Εκεί συναντήσαμε τον αγρότη κ. Ευτύχιο Μουστεράκη που μας είπε: «Είμαι 60 χρονών και στα χρόνια που ζω δεν έχω ξαναδεί τέτοιο πράμα. Εδώ υπήρχε ένα ποταμάκι και παραδίπλα περιβόλια που εξαφανίστηκαν με τον κατακλυσμό, ενώ το γεφυράκι καταστράφηκε. Ξεριζώθηκαν ακόμα και πλάτανοι 500 χρονών. Τα φράγματα που ήταν μέσα τα ζώα χωριανών μας χάλασαν και όσα δεν ψόφησαν αναζητούνται. Μεγάλες επίσης καταστροφές έχουν γίνει στον κεντρικό δρόμο και δεν υπάρχει πρόσβαση από την πλευρά του Σκινέ».

Στην περιοχή Καλό Νερό με την πηγή συναντήσαμε τον αγρότη Γεώργιο Καλφάκη για να μας πει: « Από τα Νέα Ρούματα είμαι, αλλά το κράτος είναι ανύπαρκτο όπως επίσης ανύπαρκτη είναι και η περιφέρεια, μόνο ο δήμος καταβάλει προσπάθειες αλλά πώς να τα προλάβει όλα που οι καταστροφές είναι πολλές. Γεμίζω πλαστικά μπουκάλια με νερό αφού στο χωριό μας ακόμα δεν αποκαταστάθηκε η βλάβη».

Παραθέτουμε αρκετές φωτογραφίες με διάφορες ζημιές που έχει υποστεί το οδικό δίκτυο της διαδρομής που ακολουθήσαμε.

Ο αγροτικός δρόμος από τα Νέα Ρούματα για το Σκοπευτήριο Αλικιανού εξυπηρετεί πολλούς κατοίκους όπως εξυπηρέτησε κι εμάς.

Untitled-2

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com