Δευτέρα , 15 Απρίλιος 2024

Υποχώρησε η κακοκαιρία στο Νομό Χανίων

Φωτ. 1, 2 και 3.  Στιγμιότυπα από την χιονισμένη περιοχή του Αγίου Πνεύματος 

Δίχως να καταγραφούν ζημιές πέρασε από το νομό μας η κακοκαιρία της “Μπάρμπαρα”, για την οποία όλος ο κόσμος ήταν ανήσυχος σύμφωνα με τα δελτία πρόγνωσης καιρού από την ΕΜΥ που προβλεπόταν ισχυρή. 

Κι ενώ για δεύτερη ημέρα προχθές την Τρίτη το χιόνι είχε καλύψει τις ορεινές περιοχές του νομού από υψόμετρο 400 μέτρων και πάνω, συνέβη το παράδοξο στον Δήμο Καντάνου Σελίνου με το ανατολικό ορεινό τμήμα να έχει δεχτεί ισχυρή χιονόπτωση στα χωριά του σε σχέση με το δυτικό τμήμα όπου το χιόνι στο ίδιο υψόμετρο ήταν ελάχιστο. 

Από το χθεσινό οδοιπορικό μας σε ορεινά χωριά της δυτικής δημοτικής περιφέρειας του Δήμου Καντάνου Σελίνου συναντήσαμε λίγα χιόνια στον καθαρισμένο δρόμο από και προς τον Βουτά που άρχιζαν λίγο πριν την εκκλησία του Αγίου Πνεύματος και συνεχιζόταν για δύο χιλιόμετρα. 

Φτάνοντας στο άλλοτε μεγάλο χωριό Βουτά το οποίο για πολλά χρόνια μετά την Κατοχή αποτελούσε κέντρο εμπορίου, κρατιόταν καλά μέχρι την δεκαετία του 1970, καταγράφοντας δηλώσεις από δύο αγρότες μέσα στο καφενείο  “Το στέκι της Εσθήρ” που μας είπαν: “Είμαι ο Γιώργος Βαρδάκης 51 ετών γεννημένος στον Βουτά και τα χρόνια τα καλά του χωριού  τα πρόλαβα γιατί στο δημοτικό σχολείο πηγαίναμε πάνω από 40 παιδιά. Φέτος δεν είδαμε ακόμα χειμώνα και αυτά που ακούμε στις ειδήσεις, τουλάχιστον για την περιοχή μας δεν επαληθεύτηκαν. Στο χωριό δεν χιόνισε, αλλά ευτυχώς στα ορεινά σημεία των βουνών υπήρχε αρκετό χιόνι. Πέρασαν μηχανήματα εκχιονιστικά για να καθαρίσουν λίγα χιλιόμετρα του κεντρικού δρόμου μετά το χωριό Αρχοντικό προς τις Στροβλές ή Αλιγούς που το υψόμετρο είναι πάνω από 550 μέτρα και το χιόνια ήταν αρκετό πάνω στο δρόμο μέχρι και την περιοχή του Αγίου Πνεύματος”. 

Από την πλευρά του ο άλλος ηλικιωμένος είπε: “ Με λένε  Κώστα Κατράκη και είμαι από τον Μουστάκω. Ούτε και στο χωριό μας που είναι σε μεγαλύτερο υψόμετρο  από τον Βουτά χιόνισε, πέρα από τις σποραδικές νιφάδες του χιονιού που έπεφταν χωρίς όμως να προκαλέσουν προβλήματα.. Κι εμείς στο χωριό ελάχιστοι μείναμε καμιά εικοσαριά όλοι κι όλοι μα και εδώ που ήταν κωμόπολη λίγοι έχουν απομείνει. Βέβαια πάνω στην κορυφή του βουνού που είναι το ραντάρ τα χιόνια στρώθηκαν για τα καλά  και ο δρόμος καθαρίστηκε. Φοβηθήκαμε βέβαια με όλα αυτά που έλεγαν για την κακοκαιρία η οποία τελικά ήταν πολύ ήπια”. 

Στην διαδρομή μέχρι τον Βουτά συναντήσαμε και δύο μεγάλου μήκους καθιζήσεις του δεξιού τμήματος του κεντρικού δρόμου με αρκετές πληροφοριακές πινακίδες για να προσέχουν οι οδηγοί, ενώ υπήρχαν μηχανήματα έργων για διαπλατύνσεις του κεντρικού δρόμου και μέτρα πρόληψης κατολισθήσεων. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος   

 

Φωτ.  6. Έργα σε εξέλιξη πριν από την διασταύρωση για Μουστάκω και ραντάρ

 

Φωτ. 7, 8, 9 και 10. Όψεις με τον Βουτά 
Φωτ. 11. Στο καφενείο αριστερά είναι ο Γιώργος Βαρδάκης και δεξιά ο Κώστας Κατράκης

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com