Κυριακή , 16 Ιούνιος 2024

Σαν… βομβαρδισμένες περιοχές όσες υπέστησαν καταστροφές από την κακοκαιρία (Και βίντεο)

Μεταξύ πολλών άλλων χωριών της ρίζας των Λευκών Ορέων, οι Λάκκοι και τα Σκορδαλού που επισκεφθήκαμε το πρωί της Πέμπτης, μετά από την μετάβασή μας στην περιοχή του Αλικιανού με την γκρεμισμένη γέφυρα του Κερίτη, απαθανατίζοντας εικόνες από την πρωτόγνωρη καταστροφή που προκάλεσε η πρόσφατη “οργισμένη” κακοκαιρία.

Σε απόγνωση οι κάτοικοι που βλέπουν τα σπίτια τους ετοιμόρροπα και τις αγροτικές περιουσίες τους να έχουν στο σύνολό τους υποστεί τεράστιες φθορές…

Ανηφορίζοντας τον κεντρικό δρόμο μετά τον Φουρνέ, χωριό και αυτό της ρίζας των Λευκών Ορέων, αρχίζουν οι λάσπες, οι κατολισθήσεις και οι καθιζήσεις σε πολλά τμήματα του κεντρικού οδοστρώματος, ενώ ο δρόμος από και προς τα Σκορδαλού, έχει μια τεράστια καθίζηση λίγες εκατοντάδες μέτρα από την διακλάδωση του κεντρικού για τους Λάκκους και τον Ομαλό που δεν επιτρέπει την πρόσβαση από και προς το χωριό.


Ο ηλικιωμένος κάτοικος του χωριού είπε: « Είμαι 70 χρονών και τέτοια κακοκαιρία δεν έχω δει άλλη φορά».

Για την κατάσταση που επικρατεί, μας μίλησε ο Πέτρος Μαρινάκης με πόνο ψυχής λέγοντας: «Είμαστε αποκομμένοι με την τρομερή ζημιά του δρόμου και πρέπει να χαραχθεί νέα διάνοιξη.  Και σαν να μην μας έφτανε αυτό, δεν έχουμε ακόμα ηλεκτρικό ρεύμα, τηλέφωνα, νερό. Σ’ ένα σπίτι που έμενε κάποιος νέος να έχει υποστεί ρωγμές με αποτέλεσμα να πάρουμε το παλληκάρι από εκεί. Το βρυσάλι με το εικονοστάσι αφιερωμένο στον Άγιο Ιωάννη τον Ριγολόγο στην αρχή του χωριού, που έκτισε πέρυσι ο Πολιτιστικός Σύλλογος εξαφανίστηκε στην κυριολεξία, δίχως να έχουμε προλάβει να κάνουμε τα εγκαίνια. Η κακοκαιρία ήταν πολύ μεγάλη, αλλά αν είχαν φυτευτεί δένδρα εξαιτίας της πυρκαγιάς που κατέκαψε το 2003 μεγάλες εκτάσεις στην περιοχή, το χωριό δεν θα είχε υποστεί στον βαθμό αυτό την καταστροφή που βιώνουμε».

Φτάνοντας στους Λάκκους, ένα χωριό με ιστορία το οποίο χτυπήθηκε και αυτό ανελέητα από την Θεομηνία με τον κεντρικό δρόμο από την αρχή περίπου του χωριού μέχρι την κεντρική πλατεία, να έχει υποστεί τεράστιες φθορές, ενώ στην από κάτω ακριβώς γειτονιά τα Θοδωριανά, κινδυνεύουν να γκρεμιστούν σπίτια. Με αγανάκτηση μας μίλησαν κάτοικοι των Λάκκων για τους τεράστιους κινδύνους που αντιμετωπίζουν.

Ενδεικτικά καταγράφουμε ορισμένες δηλώσεις με τον πρώτο κάτοικο που συναντήσαμε, να συνεισφέρει στην αποκατάσταση του δρόμου κλείνοντας ρήγματα ρίχνοντας χώματα μ’ ένα φτυάρι σε καθιζήσεις για να μπορούν να πηγαινοέρχονται οχήματα. «Το χωριό μας είναι σαν να το έχουν βομβαρδίσει. Ο δρόμος έχει τεράστιες ζημιές και στο σημείο εδώ στην άκρη ήταν ένα παλιό κτήριο ελαιουργείου που γκρεμίστηκε, ενώ έχουν γκρεμιστεί γύρω στα δέκα σπίτια, αλλά κατοικημένα και άλλα ακατοίκητα. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει αν ρίξει άλλη μία δυνατή βροχή» μας είπε ο κ. Κώστας.

Γεώργιος Σολιδάκης: « Η κατάσταση είναι απελπιστική. Είμαι 85 χρονών και δεν το ξαναείδα αυτό. Στην Κάτω γειτονιά ετοιμάζονται να εγκαταλείψουν ορισμένοι τα σπίτια τους.

Ο κ. Μανώλης επεσήμανε: «Στο χωριό μας όλα διαλύσανε, δρόμος, σπίτια, τα πάντα. Από τον Δεκέμβριο μέχρι προχθές έχουν πέσει πολλές βροχές. Δεκαπέντε σπίτια έχουν βγάλει ακατάλληλα με άλλα να έχουν πέσει άλλα να κρέμονται. Το σπίτι μου δεν έπαθε τίποτα αλλά στον Ομαλό που έχω μαγαζί πλημμύρισε και έχω πάθει μεγάλη ζημιά».

Γρηγόρης Σταματάκης: «Είμαι 80 ετών και ποτέ δεν ξαναθυμάμαι τα πρόσφατα καιρικά φαινόμενα  και είναι πολύ λυπηρά αυτά τα γεγονότα διότι έχουμε τεράστιες ζημιές στο χωριό μας. Ο κεντρικός δρόμος έχει καταστραφεί σε πολλά σημεία και χρειάζονται άμεσες ενέργειες για να αποκατασταθεί η κυκλοφορία» για να επισημάνει λέγοντας ότι «σε ένα μήνα αρχίζει και ο τουρισμός».

Η κυρία Μαρία τόνισε: « Και στη γειτονιά Παπαδιανά έχουν προκληθεί ζημιές σε σπίτια μ’ ένα να είναι έτοιμο να πέσει».         


Όψεις από τον… βομβαρδισμό των Λάκκων και τις άλλες καθιζήσεις του δρόμου μεταξύ Σκορδαλού και Λάκκων

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

 

Ο κεντρικός δρόμος από και προς τα Σκορδαλού από την διασταύρωση του κεντρικού δρόμου προς τον Ομαλό μέχρι την μεγάλη καθίζηση…
Στην αρχή του χωριού Λάκκοι μέχρι σχεδόν την πλατεία του χωριού ο κεντρικός δρόμος έχει υποστεί τεράστια καταστροφή…

Untitled-2

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com