Τρίτη , 23 Ιούλιος 2024

ΣΤΑ ΧΑΝΙΑ: Τιμήθηκε η μνήμη αστυνομικών που έπεσαν εν ώρα υπηρεσίας

Σε θεσμό καθιερώθηκε  από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων, τον Σύνδεσμο Αποστράτων Αστυνομικών Χανίων, την Διεύθυνση Αστυνομίας Χανίων, τις οικογένειες και συγγενείς των Πεσόντων Αστυνομικών σε ώρα καθήκοντος, να τιμάται κάθε χρόνο, το Σάββατο των Ψυχών η μνήμη τους.   

Προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού τελέστηκε μετά τη Θεία Λειτουργία  το πρωί του Σαββάτου στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη της πόλης μας, μνημόσυνο για όλες τις ψυχές που έφυγαν από την επίγεια ζωή. Λίγο αργότερα  τελέστηκε στο μικρό εικονοστάσι του Αγίου Αρτεμίου, παραπλεύρως του Μνημείου Πεσόντων Αστυνομικών στο προαύλιο του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων από τον μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιο,  επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη τους.   

Στην τελετή έδωσαν το «παρών», μεταξύ άλλων, η φυσική ηγεσία της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων με πλειάδα ένστολων όλων των βαθμών, αστυφύλακες, απόστρατους αστυνομικούς, ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Νίκος Καλογερής,  ο πρώην υπουργός προστασίας του πολίτη κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, περιφερειακοί και δημοτικοί σύμβουλοι, εκπροσώπους φορέων, συλλόγων, συγγενείς και φίλοι των πεσόντων.

Με  δήλωση του  ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Νομού Χανίων κ. Νίκος Ξανθουδάκης, τόνισε: «Έχει καθιερωθεί το πρώτο ψυχοσάββατο κάθε έτους να είναι αφιερωμένο στη μνήμη των συναδέλφων που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος. Πράγματι, είμαστε εδώ, τους θυμόμαστε, δεν τους ξεχνάμε, είναι αθάνατοι στις ψυχές και στις καρδιές μας κι επιτέλους πρέπει η πολιτεία να σκύψει και να δει πολύ σοβαρά το επάγγελμα μας και να αναγνωριστεί πλέον σαν επικίνδυνο και ανθυγιεινό». 

Αμέσως μετά την τελετή της επιμνημόσυνης δέησης ακολούθησαν χαιρετισμοί με πρώτο τον πρόεδρο της Ένωσης κ. Νίκο Ξανθουδάκη, ο οποίος στάθηκε στις δύσκολες συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι αστυνομικοί και στις αλλαγές που έχουν διαπιστωθεί στην εγκληματική συμπεριφορά εκφράζοντας την πικρία του κατά των κοινοβουλευτικών αντιπροσώπων, τονίζοντας, μεταξύ άλλων: «Να σταματήσουν, λοιπόν, όλοι οι κυβερνώντες, όλοι οι “σωτήρες” μας τα “ παιγνίδια” στην πλάτη της Ελληνικής Αστυνομίας επειδή έχει αλλάξει το έγκλημα», για να επισημάνει ότι «πριν από 30 χρόνια οι περισσότεροι αστυνομικοί δεν οπλοφορούσαν σε ώρα υπηρεσίας. Σήμερα, βλέπουμε τους ληστές οπλισμένους με πολεμικά τυφέκια που δεν διστάζουν να πυροβολήσουν και τρομοκράτες που πετούν χειροβομβίδες μέσα σε πλήθος κόσμου, συνεχείς επιθέσεις σε αστυνομικούς», για να καταλήξει λέγοντας: «Το πιο επικίνδυνο επάγγελμα είναι του αστυνομικού και από το 1984 που έγινε η ενοποίηση Χωροφυλακής και Αστυνομίας πόλεων να έχουν χάσει τη ζωή τους εν ώρα  υπηρεσίας πάνω από 130 αστυνομικοί ως θύματα τρομοκρατικών και δολοφονικών επιθέσεων και τροχαίων ατυχημάτων…».

Ο πρώην πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Νομού Χανίων κ. Σπύρος Μαυριδάκης υπογράμμισε πως «οι ήρωες μας ας καθοδηγούν τις σκέψεις και τις αποφάσεις μας. Έχουμε υποχρέωση να μην τους λησμονούμε και να διδασκόμαστε από τη θυσία τους στον βωμό του καθήκοντος. Αιωνία τους η μνήμη και ας είναι ελαφρύ το χώμα που τους σκεπάζει».    

Ο κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης έχοντας διατελέσει υπουργός προστασίας του πολίτη κατά τον χαιρετισμό του παραδέχτηκε ότι έχουν δίκιο οι αστυνομικοί που επιμένουν ότι το επάγγελμα τους είναι επικίνδυνο, για να επισημάνει ότι «η κοινωνία των φιλόνομων πολιτών γνωρίζει και τιμά το έργο το οποίο προσφέρουν στην κοινωνία οι αστυνομικοί μας από την προσφορά και τις θυσίες διότι όσα αγαθά και αν έχει μια κοινωνία αν δεν έχει τη νομιμότητα να απολαύσει ο πολίτης αυτά τα αγαθά δεν έχει απολύτως τίποτα…» για να επισημάνει ότι « ένας άνθρωπος ο οποίος μάλιστα υπηρέτησε στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης γνωρίζει περισσότερο από κάθε άλλο και ποια είναι η προσφορά του αστυνομικού και πόσο δίκιο έχουν να θέλουν να αναγνωριστεί το επάγγελμα τους ως επικίνδυνο και ανθυγιεινό. Και αν για κάτι κάνω κι εγώ την αυτοκριτική μου για δύο περιόδους που ήμουνα πολιτικός προϊστάμενος στο υπουργείο, όχι πώς δεν προσπάθησα, αλλά δεν κατέβαλλα ακόμα μεγαλύτερη προσπάθεια γιατί δεν είναι μόνο θέμα του υπουργού Δημόσιας Τάξης, είναι ολόκληρης της κυβέρνησης  που κυβερνά…».          

Ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης κ. Νίκος Καλογερής, τόνισε για τους Πεσόντες ότι «με την στάση τους  αποτελούν φωτεινό παράδειγμα για τους συναδέλφους τους που τους δίνει το μέτρο του καθήκοντος και της αυταπάρνησης αλλά και για όλους εμάς ν’ αντιληφθούμε ότι η ειρήνη,  η ευημερία και η κοινωνική ησυχία η οποία ζούμε και ανατρέφουμε τα παιδιά μας δεν είναι δεδομένη, κατακτάτε με πολύ κόπο, κατακτάτε με αίμα πολλές φορές σαν αυτούς τους ανθρώπους των οποίων την μνήμη τιμήσαμε σήμερα», για να καταλήξει, θεωρώντας ότι είναι δίκαιο το αίτημα των αστυνομικών προς την πολιτεία, εκφράζοντας παράλληλα την ευχή «ας είναι οι τελευταίοι αυτοί που έπεσαν εν ώρα καθήκοντος χύνοντας το αίμα τους για να μας προστατέψουν». 

Με λόγια αυστηρής κριτικής προς την πολιτεία εκφράστηκε ο Μανώλης Σπανουδάκης ε.α.  ανώτερος αξιωματικός για τον αδελφό του υπαστυνόμο Α’ Μιχάλη Σπανουδάκη θύμα κακοποιού και όλους τους εκλιπόντες αστυνομικούς υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Εμείς, λοιπόν, που γνωρίζουμε ποιοι είστε, συγκεντρωθήκαμε εδώ και φέτος να καταθέσουμε ένα λουλούδι στο μνημείο σας αποτίνοντας τον ελάχιστο φόρο τιμής για την θυσία σας. Σε μια  εποχή άκρατου ηθικού ξεπεσμού και αφόρητης κατάπτωσης ιδανικών και αξιών η θυσία σας έρχεται να μας θυμίσει ότι σε αυτό τον τόπο υπάρχει ακόμα ελπίδα, υπάρχει φως έστω και λιγοστό στο βάθος του ορίζοντα αφού το συντηρούν με το αίμα της γενναίας καρδιάς τους παλικάρια όπως εσείς. Αθάνατοι»!  

Εκ μέρους των εκλιπόντων αστυνομικών  η Μαρία Κουρούπη – Λαζαρίδη σύζυγος του Στάθη Λαζαρίδη αφού ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους είπε: « Ο Θεός να αναπαύσει τους ανθρώπους μας και να έχουμε την υγειά μας να τους θυμόμαστε».  

Τον τελευταίο λόγο στους χαιρετισμούς είχε ο μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος για να επισημάνει στην μακρά ομιλία του ότι « εκφράζω την συμπάθεια μου και την αγάπη της εκκλησίας στις οικογένειες όλων αυτών των ηρώων οι οποίοι θυσιάστηκαν για την προάσπιση του δικαίου και της ασφάλειας των πολιτών και γενικότερα στο καθήκον και το καθήκον νομίζω είναι χρέος ιερό για όλους μας σε μια εποχή – όπως ακούσθηκε – όπου, αξίες, ιδανικά, πιστεύω μοιάζει να είναι ζητούμενο και όχι δεδομένο…».

 Η τελετή έκλεισε με την διανομή κολλύβων και λιτό κέρασμα στον 4ο όροφο του Αστυνομικού Μεγάρου.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com