Τετάρτη , 29 Μάϊος 2024

H Ελληνική Αστυνομία τιμά την μνήμη των πεσόντων αστυνομικών

Η ΕΛ.ΑΣ. στο πλαίσιο της ιερής ημέρας του πρώτου ψυχοσάββατου σύμφωνα με την ορθόδοξη παράδοση, τιμά σε όλη την επικράτεια την μνήμη των πεσόντων αστυνομικών σε ώρα καθήκοντος καθώς επίσης και όλους τους ένστολους και πολιτικούς υπαλλήλους του Σώματος που έχουν φύγει από την ζωή. .  

Όσοι έχουν χάσει αγαπημένα τους πρόσωπα ανεξαρτήτου ηλικίας είναι βέβαιο πως αυτά ζουν στις αναμνήσεις τους και τιμώνται με τις δέουσες τελετές που γίνονται από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Αυτές οι τελετές είναι τα μνημόσυνα όπως τα 40ήμερα, τα τρίμηνα, τα εννιάμηνα, τα χρόνια, τα τρισάγια και στα δύο κάθε χρόνο μνημόσυνα που ονομάζονται ψυχοσάββατα και τελούνται από το Χριστεπώνυμο πλήρωμα της Εκκλησίας με τους κληρικούς, έτσι ώστε όλοι οι νεκροί να έχουν την δυνατότητα να συγχωρεθούν. 

Στα Χανιά η Αστυνομική Διεύθυνση Χανίων με την Ένωση Αστυνομικών και τον Σύνδεσμο Αποστράτων Νομού Χανίων, τέλεσαν το πρωί του Σαββάτου στον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη Χανίων μνημόσυνο υπέρ αναπαύσεως των ψυχών ένστολων και πολιτικών υπαλλήλων, ενώ στις 11 π.μ. τελέστηκε από τον μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνό και άλλους κληρικούς τρισάγιο στον προαύλιο χώρο του Αστυνομικού Μεγάρου Χανίων με ιδιαίτερη μνεία στη μνήμη των παρακάτω τεσσάρων  πεσόντων αστυνομικών των οποίων είναι αφιερωμένο το οικείο Μνημείο. 

1. Ανθυπαστυνόμο Ευστάθιο Λαζαρίδη

2. Υπαστυνόμο Α’ Μιχαήλ Σπανουδάκη 

3. Αρχιφύλακα Αντώνιο Λουπασάκη 

4. Στυλιανό Μπερτσουλάκη 

Το “παρών” με πολλούς αστυνομικούς, συγγενείς πεσόντων και εκπροσώπους της αυτοδιοίκησης, φορέων και συλλόγων, έδωσε η τοπική  φυσική ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. με τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης Υποστράτηγο Γεώργιο Λυμπινάκη, τον Αστυνομικό Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Χανίων, Γεώργιο Μαστραντωνάκη, τον βουλευτή Ν.Δ. Χανίων Βασίλειο Διγαλάκη, τον πρώην βουλευτή και υπουργό προστασίας του πολίτη Χρήστο Μαρκογιαννάκη, τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή, τον πρόεδρο του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Χανίων Σπύρο Μαυράκη και τον πρόεδρο της Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Νομού Χανίων Νίκο Ξανθουδάκη. 

Αμέσως μετά το τρισάγιο απηύθυναν χαιρετισμούς οι επίσημοι παρευρισκόμενοι μαζί με τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντή Κρήτης Γεώργιο Λυμπινάκη και τους προέδρους των εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικών Νίκο Ξανθουδάκη και Σπύρο Μαυράκη οι οποίοι υπενθύμισαν το διαχρονικό τους δίκαιο παράπονο προς την πολιτεία: 

“Να θυμηθούμε τις παραδοσιακές κοινωνίες του παρελθόντος για να μην υπάρξουν άλλα τέτοια θύματα”, ευχήθηκε ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός τονίζοντας ότι “ ένας εκ των τεσσάρων πεσόντων αστυνομικών ήταν και συγγενείς μου. Γνωρίζω λοιπόν την κατάσταση της πορείας όπου κάθε άνθρωπος με αυτοθυσία προσφέρει…”.

Ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Λυμπινάκης τόνισε: “ Ημέρα απέραντου σεβασμού η σημερινή. Σεβασμού στις αξίες, στα ιδανικά, στο καθήκον μα πάνω από όλα στην ανθρώπινη ζωή. Μια μέρα που μας θυμίζει όλα όσα μπορούν σε μια υπηρεσιακή στιγμή να ανατρέψουν την καθημερινότητα και τα όνειρα, Τιμούμε τους συναδέλφους μας θανόντες στο καθήκον προασπιζόμενοι τα αγαθά της ζωής, τις περιουσίες και την ασφάλεια των πολιτών…”.  

Ο Αστυνομικός Διευθυντής Χανίων Γεώργιος Μαστραντωνάκης σημείωσε ότι “ κάθε χρόνο το πρώτο ψυχοσάββατο του έτους οι Έλληνες αστυνομικοί τιμούν την μνήμη των συναδέλφων τους που χάθηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος…”. 

Ο βουλευτής Χανίων Βασίλειος Διγαλάκης σημείωσε ότι “ από την ημέρα ενοποίησης της Ελληνικής Αστυνομίας το 1984 μέχρι και το 2021 έπεσαν στο καθήκον 144 μέλη της Ελληνικής Αστυνομίας. Ανάμεσα τους και οι τέσσερις αστυνομικοί των οποίων τη μνήμη τιμούμε σήμερα. Πεποίθηση μου είναι ότι πέραν της εκδήλωσης αυτής η οποία σας τιμά που κρατάει ζωντανή τη μ

μνήμη τους πρέπει όλοι και ειδικά αυτοί που έχουν θεσμικό ρόλο να προσπαθούν διαρκώς για την βελτίωση και των συνθηκών μέσω των οποίων ασκείται το λειτούργημα σας…”. 

Ο αντιπεριφερειάρχης Νίκος Καλογερής υπογράμμισε: “Δεν ξεχρεώνουμε με κανένα τρόπο το χρέος μας στους ανθρώπους αυτούς διότι το χρέος το οποίο αντιστοιχεί στις ζωές που χάθηκαν δεν ξεπληρωνεται ποτέ…”. 

“Είναι σημαντικό αυτό που νιώθουμε όλοι και θέλουμε να νιώθουμε το αίσθημα ασφάλειας όπως αυτό ειπώθηκε και επίσης είναι σίγουρο πως όλα τα Σώματα Ασφαλείας, όπως το Αστυνομικό και το Λιμενικό και το Πυροσβεστικό, έχουν ως βασικό τους καθήκον αυτό που ονομάζουμε λειτούργημα πέραν από το επάγγελμα  που δεν είναι τίποτα άλλο από την προστασία της ανθρώπινης ζωής και  περιουσίας…” επεσήμανε ο δήμαρχος του Δήμου Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης. 

Από μεριάς του ο πρώην βουλευτής και υπουργός Χρήστος Μαρκογιαννάκης αφού συνεχάρη την Ένωση Αστυνομικών Χανίων που τελεί κάθε χρόνο αυτό το μνημόσυνο, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι “ με αυτό το μνημόσυνο δεν είναι μόνο να θυμόμαστε αυτούς που έφυγαν αλλά και να τους τιμούμε. Να τους τιμούμε για τη θυσία τους”, για να συνεχίσει κάνοντας αναφορά στην περίοδο που ήταν  πολιτικός προϊστάμενος του υπουργείου Δημόσιας Τάξης και από κοντά να γνωρίσει τον αγώνα, την αγωνία, την προσφορά και την  αγάπη προς το καθήκον…”.  

Ο πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Χανίων Νίκος Ξανθουδάκης κατά την διάρκεια της ομιλίας του καυτηρίασε την παράλειψη της πολιτείας να εντάξει το αστυνομικό επάγγελμα στα επικίνδυνα και ανθυγιεινά αφήνοντας αιχμές για τις ανεκπλήρωτες υποσχέσεις κυβερνήσεων, ενώ για την σημασία της ημέρας και της ειδικής τελετής στη μνήμη των τεσσάρων πεσόντων συναδέλφων τους, υπογράμμισε “ Η Ένωση μας τιμά την μνήμη τους γιατί είμαστε υπέρμαχοι της άποψης ότι κάποιος πεθαίνει όταν τον ξεχάσουμε. Πως είναι όμως δυνατόν να ξεχάσεις τέσσερα παλικάρια που έχασαν τη ζωή τους εκτελώντας το καθήκον;” 

Συνεχίζοντας ο ίδιος αναφέρθηκε “στις δυσκολίες μετονομασίας τμήματος της οδού Αντωνιάδου έξω από το Αστυνομικό Μέγαρο σε οδό Στάθη Λαζαρίδη”, ευχαριστώντας ιδιαίτερα τον τότε δήμαρχο Χανίων κ. Αναστάσιο Βάμβουκα.  

Καταπέλτης και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Χανίων Σπύρος Μαυράκης χαρακτηρίζοντας τους πεσόντες ηρωικά τέκνα της Ελληνικής Αστυνομίας, για να συνεχίσει επισημαίνοντας:  “Εσείς πετάξατε στα ουράνια. Οι ψυχές σας κατέλαβαν περίοπτη θέση στο πάνθεον των ηρώων της Ελληνικής Αστυνομίας για να μείνει η μνήμη σας αιώνια. Το παράδειγμα σας θα διδάσκει τους αστυνομικούς και θα σφυρηλατεί τον χαρακτήρα τους, θα τους οπλίζει με δύναμη, θέληση και θα καθοδηγεί τα βήματα τους στον δρόμο του καθήκοντος και του χρέους”.  

Αναφορές επίσης έκαναν με σύντομους χαιρετισμούς συγγενείς των πεσόντων. 

Η τελετή τελείωσε με καταθέσεις στεφάνων και διανομή κολλύβων στη μνήμη όλων των εκδημήσαν των εν στόλων και πολιτικών υπαλλήλων. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Στιγμιότυπα από τον Ιερό Ναό του Αγίου Ιωάννη με αντιπροσωπεία αστυνομικών 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com