Πέμπτη , 20 Ιούνιος 2024

ΝΕΡΟΧΩΡΙ – ΕΙΡΗΝΑΙΑ 2017 – Στη μνήμη του αείμνηστου μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη (Και βίντεο)

Με αρκετό κόσμο πραγματοποιήθηκαν το απόγευμα της Τρίτης στο Νεροχώρι Αποκορώνου τα “Ειρηναία 2017”, στη μνήμη του αείμνηστου γέροντα μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη, στη διάρκεια των οποίων επισημάνθηκε η ανάγκη διαφύλαξης και ανάδειξης του έργου και της τεράστιας προσφοράς του.

Η εκδήλωση άρχισε με πανηγυρικό Εσπερινό προς τιμή της εορτής του Αγίου Ειρηναίου, Επισκόπου Λουγδούνου της Γαλλίας για να συνεχιστεί μ’ επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του επίτιμου προέδρου του Συλλόγου, κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη.  Το «παρών» έδωσαν η κα Βάλια Βαγιωνάκη, βουλευτής του Σύριζα Χανίων, ο κ. Θεόδωρος Φορτσάκης, βουλευτής επικρατείας της Νέας Δημοκρατίας, ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η αντιδήμαρχος και πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Αποκορώνου κα Αργυρώ Μπενάκη, δημοτικοί σύμβουλοι, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Γιαννούλης, ο γενικός διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης κ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Νικόλαος Παπαδάκης, ο διευθυντής της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” κ. Παρασκευάς Περάκης, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων κ. ά.   

Στο πλαίσιο αυτής της εκδήλωσης η οποία διοργανώθηκε από τον Σύλλογο των καταγόμενων της πρώην κοινότητας Παϊδοχωρίου Αποκοφρώνου “ Η Παναγιά”, πραγματοποιήθηκε στη συνέχεια μία άλλη για την επέτειο των 120 χρόνων από την επανάσταση του 1897 στο Ακρωτήρι Χανίων όπου ο πολεμιστής Σπύρος Καγιαλές ύψωσε το ανάστημα του σε αντικατάσταση του κατεστραμμένου ιστού της Ελληνικής σημαίας από οβίδα πολεμικού πλοίου των ηνωμένων στόλων της Ευρώπης. Στη διάρκεια της εκδήλωσης τιμήθηκαν,  το Ίδρυμα “Αγία Σοφία” και η καθημερινή εφημερίδα “Χανιώτικα νέα”, για την συνεργασία εορτασμού της φετινής επετείου και την εκπόνηση, αλλά και την έκδοση επετειακού τόμου με τίτλο: “Επανάσταση 1897”.

Την παρουσίαση του προγράμματος έκανε το μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου κ. Σταύρος Γ. Νικηφοράκης.

ΔΙΑΦΥΛΑΞΗ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Εκ μέρους της οικογένειας Γαλανάκη, αντί για χαιρετισμό, ο ανιψιός του κ. Μιχάλης Γαλανάκης διάβασε ένα γράμμα που είχε γράψει ο ίδιος μια μέρα σαν αυτή, ημέρα της γιορτής του, ενώ βρισκόταν ξενιτεμένος στη Γερμανία, μέσα από το οποίο αναδεικνυόταν η αστείρευτη αγάπη και έγνοια του για τον τόπο μας και τους ανθρώπους του. «23 Αυγούστου του Αγίου Ιερομάρτυρα Ειρηναίου. Τα τελευταία 15 χρόνια και κατά την 23η Αυγούστου στο μικρό και απόμερο Καστέλι της Κισάμου γινόταν μια γιορτή που έμοιαζε με συναγερμό και προσκύνημα. Χωρικοί κατέβαιναν από τα χωριά κρατώντας λαμπάδες, πανέρια και λουλούδια και άλλοι ερχόταν από τις πολιτείες της Κρήτης και της Ελλάδας για να χαιρετίσουν τον επίσκοπο Ειρηναίο και να πάρουν την ευχή και την ευλογία της γιορτής του. Και μαζί με αυτούς οι ξένοι φίλοι του, ευρωπαίοι και αμερικάνοι που τύχαιναν να βρίσκονται για τις θερινές τους διακοπές στην Κρήτη, αντιπρόσωποι ξένων εκκλησιών, πανεπιστημίων και διεθνών οργανώσεων πηγαίνανε και εκείνοι να γνωρίσουν το έργο του και την προσωπικότητά του για να γράψουν ύστερα στα περιοδικά και τα βιβλία των πως η Ορθοδοξία  είναι ζωντανή εκκλησία και πως η μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου μας άνοιξε τας πύλας της ορθοδόξου ευσεβίας. Φέτος, το Καστέλι Κισάμου δεν θα ζήσει αυτή την μεγάλη μέρα του και ο ίδιος ο δεσπότης ο Ειρηναίος θα νοσταλγεί και θα πικραίνεται στη μακρινή ξενιτιά που τον έστειλε το νέο εκκλησιαστικό καθήκον. Οι πόρτες της μητρόπολης Κισάμου και Σελίνου θα είναι φέτος κλειστές και έρημες, όμως οι πέτρες της πολιτείας των Ιδρυμάτων του θα κράζουν και θα διηγούνται. Οικοτροφεία και σχολές για την ελληνική νεότητα, υποτροφίες για τους ικανούς και ευρωπαίους, στέγη για τα γεράματα, σχολή για τα κωφάλαλα παιδιά της Κρήτης, Κέντρο αγροτικής ανάπτυξης για τους γεωργούς, υφαντουργία και εργαστήρια για την αγρότισσα, ακαδημία για τον διάλογο του κόσμου, τη ναυτική εταιρεία για την ασφάλεια και την τιμή της Κρήτης. Και για να γίνουν όλα αυτά δουλέψανε, συνεργαστήκανε πολλοί. Άλλοι δώσανε τον οβολό και τη δραχμή τους, άλλοι δώσανε το κουράγιο και τον ενθουσιασμό τους, άλλοι προσφέρανε τη συμπαράσταση και την εμπιστοσύνη των και άλλοι τα βοηθήσανε με την ελπίδα και την προσδοκία των…», ενώ σε άλλη παράγραφο επισημάνθηκαν: «Η αγάπη στον άνθρωπο που ξεχωριστά στην εποχή μας χρειάζεται φως, αγάπη και ελπίδα, ζεστασιά και κατανόηση. Μάλιστα πίσω από αυτά και πάνω από αυτά στεκόταν μια μεγάλη ιδέα. Μια μεγάλη σημαία πίστεως και ανθρωπιάς. Πέρα, όμως από τα παιδικά Ιδρύματα και τα άλλα κοινωνικά έργα του επισκόπου Ειρηναίου υπάρχουν και άπειρα γραπτά του σε βιβλία, περιοδικά, στον ελληνικό και ξένο Τύπο που δείχνουν τον στοχασμό και τα αισθήματά του, την πνευματικότητα και τον ανθρωπισμό του και τον καθιερώνουν διδάσκαλο και οδηγό της εποχής μας…». 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΠΕΡΙΟΔΟΙ ΤΗΣ ΚΡΗΤΙΚΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου κ. Γιάννης Τερεζάκης ανέδειξε τη μεγάλη προσφορά του Αποκόρωνα στην Επανάσταση του 1897 και σε άλλες σημαντικές περιόδους της κρητικής ιστορίας σημειώνοντας ότι «η Ομοσπονδία παρών και στα φετινά Ειρηναία, έρχεται να αποτίσει φόρο τιμής τόσο στον συνεπαρχιώτη πρώην Κισάμου και Σελίνου μακαριστό Ειρηναίο Γαλανάκη όσο και σ’ αυτές τις αδούλωτες ψυχές που ποτέ δεν αποδέχτηκαν τον κατακτητή και την ήττα, δίνοντας ένα συνεχή υπέρ πάντων αγώνα ώστε να απελευθερώσουν το νησί και να πετύχουν την Ένωση – ευτυχής συγκυρία η ύπαρξη του φωτισμένου χαρισματικού και μεγάλου πολιτικού Ελευθερίου Βενιζέλου». Ο ίδιος σε άλλη παράγραφο επεσήμανε ότι « αρκετοί επαναστάτες αγωνιστές ήταν Αποκορωνιώτες, όπως ο στρατοπεδάρχης Μιχάλης Καλορίζικος ή Καλοριζικάκης από το Γαβαλοχώρι, ενώ στο Ακρωτήρι κατακρεουργήθηκε όπως τον Δασκαλογιάννη και ο συγχωριανός μου Ανέστης Αναστασιάδης, κάτι που πολλοί δεν θα γνωρίζετε και που ο τάφος του είναι στους Αρμένους».

“ΟΔΗΓΟΣ” ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΤΟΥ ΕΙΡΗΝΑΙΟΥ

Στον σύντομο χαιρετισμό του, ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης σημείωσε: «Όλοι οι θεσμικοί φορείς του Αποκόρωνα μέσα σε κλίμα σύνεσης και συνεργασίας στέλνουμε το δικό μας μήνυμα, το μήνυμα της ενότητας, της σύμπνοιας, της προόδου, της ανάπτυξης και θαρρώ πως η ψυχή του μακαριστού γέροντα Ειρηναίου Γαλανάκη από εκεί ψηλά αγαλλιάζει γιατί ακριβώς βλέπει όλους εμάς να δημιουργούμε και να οραματιζόμαστε όπως και ό ίδιος είχε μάθει να οραματίζεται και να συντελούμε σε ένα καλύτερο αύριο. Είναι το καλύτερο μνημόσυνο που μπορούμε να κάνουμε οι Αποκορωνιώτες στον μακαριστό Ειρηναίο».

 

ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ

Ακολούθησαν αναφορές στη σημαντική έκδοση του Επετειακού Τόμου “Επανάσταση 1897” που εκδόθηκε χάρη στη συνεργασία του ιδρύματος “Αγία Σοφία” και της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”. Ο συντονιστής των “Ειρηναίων” Παντελής Ι. Μαριακάκης, ο Σταύρος Γ. Νικηφοράκης και ο Γιάννης Πανηγυράκης, διάβασαν αποσπάσματα του τόμου αυτού και παρουσίασαν κάποιες από τις σελίδες αυτού του πολυσέλιδου έργου, το οποίο για πρώτη φορά συμπύκνωσε και παρουσίασε δημόσια αναλυτικά, άγνωστες πτυχές της κρητικής ιστορίας.

 

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΑΝΘΡΩΠΩΝ

“Αγνωστες ιστορικές πτυχές μίας σημαντικής περιόδου, όπως εκείνης του 1897, αναδείχτηκαν μέσα από την έκδοση του Επετειακού Τόμου “Επανάσταση 1897”, επεσήμανε στη σύντομη ομιλία του, ο αντιπρόεδρος του Ιδρύματος “Αγία Σοφία” και γεν. διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Νίκος Παπαδάκης. “Ο τόμος αυτός, άσκησε ευεργετική επίδραση στην αναγνώριση του ιστορικού μας παρελθόντος», τόνισε ο κ. Παπαδάκης, προσθέτοντας ότι “η συμμετοχή σε αυτόν συγγραφέων και πνευματικών ανθρώπων από την Κρήτη και εκτός Κρήτης, η δουλειά που έγινε, έφερε στην επιφάνεια άγνωστα γεγονότα, πρόσωπα που πρωταγωνίστησαν κι είχαν ξεχαστεί”. “Αποτελεί ο τόμος αυτός τεράστια συμβολή στην ιστορική γνώση, παράδειγμα για το πώς μπορούν να μελετηθούν και να παρουσιαστούν στο πλαίσιο της επιστημονικής δεοντολογίας αφιερώματα σε ιστορικές περιόδους όπως αυτή του 1897. Για μία επανάσταση που άνοιξε τον δρόμο για την ελευθερία της Κρήτης, σηματοδότησε την αρχή της μεγαλειώδους πορείας του Ελευθερίου Βενιζέλου, την πρώτη καθαρή νίκη κατά της οθωμανικής αυτοκρατορίας. Η επανάσταση του 1897 υπήρξε ένα γεγονός που όρισε για πολλά χρόνια την ιστορία του νεότερου ελληνισμού”, κατέληξε ο κ. Παπαδάκης.

 

Η ΣΥΜΒΟΛΗ ΤΩΝ ΧΑΝΙΩΤΙΚΩΝ ΝΕΩΝ

Γραπτό χαιρετισμό απέστειλε ο ιδρυτής της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”, Γιάννης Γαρεδάκης, ο οποίος επεσήμανε -μεταξύ άλλων- τη συμβολή του γενικού διευθυντού του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελ. Κ. Βενιζέλος” Νίκου Παπαδάκη, «σε μια μνημειώδη πραγματικά εργασία -“Επανάσταση του 1897”- που αναδείχθηκε μέσα από τις σελίδες των Χανιώτικων νέων», όπως σημείωσε χαρακτηριστικά. Από την πλευρά του, ο διευθυντής της εφημερίδας Παρασκευάς Περάκης, στον σύντομο χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε -μεταξύ άλλων- ότι η συμμετοχή της εφημερίδας σε τέτοιες προσπάθειες είναι αυτονόητη και «υποχρέωση απέναντι στον τόπο μας, στους αναγνώστες μας, μα και απέναντι στην ίδια την ιστορία της εφημερίδας μας». Όπως εξήγησε, «από το ξεκίνημα της εκδοτικής προσπάθειας του Γιάννη Γαρεδάκη, στόχος δεν ήταν μονάχα η έγκυρη ενημέρωση. Στον πυρήνα αυτού του εγχειρήματος, βρισκόταν και θα συνεχίσει να βρίσκεται, η προσπάθεια προβολής της τοπικής μας ιστορίας, η ανάδειξη της λαογραφίας, του πολιτισμού, ακόμα και της κρητικής ντοπιολαλιάς». Αναφερόμενος στο έργο του Ειρηναίου, σημείωσε πως ήταν «ο ταπεινός εργάτης της Ορθοδοξίας, που μίλαγε κατευθείαν στην καρδιά των ανθρώπων. Ο κήρυκας της ειρήνης μα και ο οραματιστής της ανάπτυξης. Ο άνθρωπος που εμπνεύστηκε και στάθηκε δίπλα σε πολλές σημαντικές πρωτοβουλίες για την πρόοδο της ενδοχώρας του Νομού Χανίων». Τέλος, εστίασε στη διαρκή συνεργασία της εφημερίδας με το Ίδρυμα “Αγία Σοφία”, η οποία αποτυπώνεται μέσα και από το πλούσιο εκπαιδευτικό έργο στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου.

ΙΣΤΟΡΙΚΗ ΜΝΗΜΗ

«Η ιστορική μνήμη είναι από τα πιο αξιόλογα γεγονότα τα οποία μπορεί να έχει ένας άνθρωπος και ιδιαίτερα ένας λαός», τόνισε από την πλευρά του ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός, με την ομιλία του οποίου έκλεισε η εκδήλωση. «Εάν σκεπτόμαστε το παρελθόν, στο παρόν που ζούμε, μπορούμε να κτίσουμε το μέλλον γιατί μέσα σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης κάθε λαός εάν έχει την ιδιαιτερότητά του, την ιστορία του και την παράδοσή του τότε μπορεί να συνυπάρξει», επεσήμανε ο μητροπολίτης. Ο ίδιος τόνισε πως «καθένας που έχει μία μνήμη και μια ιστορία αληθινή χωρίς να επιτρέπει να την παραχαράζουν κάποιοι, οι οποίοι θέλουν να εκφράσουν με παντοίους τρόπους τις ιδέες και τις αντιλήψεις τους, τότε μπορούμε να πούμε ότι έχουμε μέλλον στην ιστορία». Αναφορικά με τον μακαριστό Ειρηναίο, σχολίασε ότι «κι εκείνος γνώρισε, έμαθε, άκουσε. Μάλιστα, πολλές φορές τον είχα ακούσει προσωπικά να λέει ότι ήθελε να ακούει μεγάλους ανθρώπους και τους ρωτούσε. Για ποιο λόγο άραγε; Διότι ζητούσε και διψούσε να γεμίσει την ψυχή του με ιστορίες αληθινές απλών ανθρώπων. Γι’ αυτό και τα συγγράμματά του έχουν τόσα να δώσουν, τόσα να πουν…».

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

_DSC3770wtmk _DSC3772wtmk

_DSC3823wtmk

_DSC3794wtmk_DSC3798wtmk_DSC3801wtmk_DSC3812wtmk_DSC3791wtmk

_DSC3833wtmk

_DSC3830wtmk

_DSC3829wtmk

_DSC3837wtmk

KAKANOS_AYTOKOLLHTA

_DSC3824wtmk _DSC3826wtmk _DSC3829wtmk _DSC3835wtmk _DSC3837wtmk _DSC3839wtmk _DSC3842wtmk _DSC3846wtmk _DSC3848wtmk _DSC3855wtmk _DSC3858wtmk _DSC3860wtmk _DSC3868wtmk _DSC3874wtmk _DSC3875wtmk _DSC3879wtmk _DSC3882wtmk _DSC3889wtmk _DSC3890wtmk _DSC3894wtmk _DSC3897wtmk _DSC3900wtmk _DSC3902wtmk _DSC3906wtmk _DSC3907wtmk _DSC3909wtmk _DSC3911wtmk _DSC3914wtmk _DSC3918wtmk _DSC3920wtmk

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com