Δευτέρα , 15 Ιούλιος 2024

ΣΤΟ ΝΕΡΟΧΩΡΙ – Με λαμπρότητα τα “Ειρηναία 2023 “Απονομές εικαστικών έργων…”

” 

Η “βαριά” παρακαταθήκη του αείμνηστου μητροπολίτη Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη αναδείχθηκε κατά την εκδήλωση τη Τρίτης στη γενέτειρά του στο Νεροχώρι Αποκορώνου, στα πλαίσια των “Ειρηναίων 2023”. 

Παρουσία αρκετού κόσμου τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Μαρίνας Νεροχωρίου, πανηγυρική ακολουθία του εσπερινού και το μνημόσυνο στη μνήμη του φωτισμένου Ιεράρχη όπου χοροστάτησε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός με πλειάδα κληρικών από τις Ενορίες του Αποκόρωνα.  

Ακολούθησε εκδήλωση στην οποία συντονιστής ήταν ο Σταύρος Νικηφοράκης ο οποίος αφού καλωσόρισε τις τοπικές Αρχές, τους εκπροσώπους φορέων, κομμάτων, συλλόγων και τον κόσμο σημείωσε πως  και τα φετινα “Ειρηναία” συν διοργανώθηκαν από το Κοινωφελές Ίδρυμα “Αγία Σοφία”, τον Σύλλογο Καταγομένων από την Κοινότητα Παιδοχωρίου, τον Δήμο Αποκορώνου έχοντας την στήριξη της ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου Αττικής.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ 

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΟΥΚΙΑΝΑΚΗΣ

Ακολούθησαν χαιρετισμοί με πρώτο τον οικοδεσπότη δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη ο οποίος μιλώντας για τον Ειρηναίο σημείωσε: “Με συγκίνηση κάθε φορά αναφέρομαι προσωπικά στον μακαριστό μητροπολίτη Ειρηναίο Γαλανάκη. Ήταν από τους ανθρώπους εκείνους που σηματοδότησαν με το πέρασμά τους, με τις πράξεις και τις ενέργειές του τον τόπον τούτον. Και όπως λέει η λαϊκή ρήση, παλιών πατήματα, σημερινών γεφύρια. Θα πρέπει, λοιπόν, να αναζητήσουμε τα πατήματα αυτών των φωτισμένων ανθρώπων να γίνουν παράδειγμα μέσα στη ζωή μας για να μπορέσουμε και εμείς με έργα ειρήνης, με πράξεις και με λόγια αγάπης να δημιουργήσουμε μια μεγαλύτερη κοινωνική συνοχή και αλληλεγγύη που είναι απαραίτητη…”. 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΙΧΕΛΟΓΙΑΝΝΗΣ

Στη σημασία της ανάδειξης του έργου του Ειρηναίου Γαλανάκη στάθηκε ο εκπρόσωπος της Αντιπεριφέρειας Χανίων Δημήτρης Μιχελογιάννης.

ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ

Στο μέγεθος της προσωπικότητας του Ειρηναίου Γαλανάκη στην προσφορά του στον τόπο, αλλά και στη στήριξη που παρείχε στην προσπάθεια να ιδρυθεί στα Χανιά το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ.Βενιζέλος”, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο γενικός διευθυντής του Ιδρύματος Νικόλαος Παπαδάκης. 

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΜΑΡΙΑΚΑΚΗΣ

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Καταγομένων από την Κοινότητα Παιδοχωρίου Παντελής Μαριακάκης με ιδιαίτερη συγκίνηση αναφέρθηκε στο μεγαλείο της φωτισμένης ψυχής και νου του μακαριστού Ειρηναίου για να επισημάνει την ιδιαιτερότητα των “Ειρηναίων”, τονίζοντας ότι “ η απονομή της χειροποίητης εικόνας του Αγίου Ειρηναίου. Περισσότερες από 20 εικόνες βρίσκονται σε συλλόγους και παράγοντες εκφράζοντας όχι μόνο την ιερότητα των “Ειρηναίων” αλλά και την ιστορική και πολιτισμική ελληνορθόδοξη διάσταση του. Μια περίοδος λόγου και έργου των “Ειρηναίων” ως μέτρο και κανόνας για το μέλλον, περίοδος  που επισφραγίζεται η δέκα εφταετία με την σημερινή ομιλία του σεβασμιωτάτου μας ποιμενάρχου μας κ. Δαμασκηνού”.    

ΜΙΧΑΛΗΣ ΓΑΛΑΝΑΚΗΣ

Εκ μέρους της οικογένειας Γαλανάκη, ο ανιψιός του μακαριστού Ειρηναίου Μιχάλης Γαλανάκης καθηγητής, αναφέρθηκε στον θείο του τον γέροντα Ειρηναίο, διαβάζοντας ένα παλαιό κήρυγμα του, απευθυνόμενο στο ποίμνιό  των επαρχιών Κισάμου και Σελίνου, που άφησε ως παρακαταθήκη πριν αναχωρήσει για την ουράνια γειτονιά, υπογραμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: “ Οι αρχαίοι πολιτισμοί είχαν σαν ιδανικό του ανθρώπου το “καλός κάγαθος”. Ο χριστιανισμός όμως έδωσε ένα καινούργιο πρότυπο ανθρώπου, τον Άγιο, πούναι η υψηλότερη μορφή της ανθρώπινης τελειότητας σε αυτόν τον κόσμο. Ένα ιδανικό που συγκεντρώνει τη σοφία και την αρετή της ζωής. Πριν από μένα, στα δύο χιλιάδες χρόνια που αριθμεί και η Αγία Μητρόπολη μας Κισάμου και Σελίνου, μεγάλη σειρά Επισκόπων εργάστηκε για την χριστιανοποίηση και Αγιοποίηση του Λαού της. Μερικοί μάλιστα από αυτούς τους Επισκόπους ζήσανε σε εποχές σκλαβιάς και προσφέρανε τη ζωή των θυσία Μαρτυρίου για να προστατέψουν την πίστη και την ελευθερία του ποιμνίου των. Και κοντά σε αυτούς σεβάσμιοι ιερείς και άπειρα πλήθη πιστών λαϊκών εκρατησαν τη χριστιανική πίστη ως την εποχή μας. Όταν σκέφτομαι αυτό το μεγάλο Συναξάρι των Αγίων Επισκόπων της Αγιωτάτης Μητροπόλεως Κισάμου και Σελίνου τους μνημονεύω στις λειτουργίες μου, στοχάζομαι πάντα και το δικό μου πέρασμα από αυτήν…”.  

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΖΟΡΜΠΑΣ 

“Ο Ειρηναίος δεν είναι ιδέα, ούτε συναίσθημα, είναι τρόπος ζωής” σημείωσε στον σύντομο χαιρετισμό του ο διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης δρ. Κωνσταντίνος Ζορμπάς, και συμπλήρωσε: “ Καταδικάζουμε, δυστυχώς, την Κρήτη, σιγά, σιγά σε μία λήθη σε ένα σβήσιμο του παρελθόντος και ένας λαός που οδηγείται στη λήθη και λησμονεί σίγουρα δεν έχει μέλλον…”. 

Συνεχίζοντας ο κ. Ζορμπάς σημείωσε, μεταξύ άλλων, πως “ κληρονομήσαμε ένα λαμπρό φωτεινό παρελθόν από τους προγόνους μας, ακόμη και από τον εκκλησιαστικό χώρο. Ας μην παραδώσουμε ένα σκοτεινό αβέβαιο και δυστοπικό μέλλον στους απογόνους μας… Και να είμαστε βέβαιοι ότι ο παππούς θα είναι πάντα δίπλα μας!”. 

Σημείωση σύνταξης: Αναμφισβήτητα το εξαίρετο ήθος και η επιστημονική κατάρτιση του κ. Ζορμπά τον κατατάσσουν στα “διαμάντια” των εκκλησιαστικών παραγόντων του τόπου. Δυστυχώς, όμως ο “παππούς” με άλλα δυσάρεστα θέματα που έχουν προκύψει σε βάρος κληρικών της μητροπολιτικής του περιφέρειας και η αδιαφορία να αναδειχθούν οι ένοχοι… θα τον έχουν πικράνει.          

ΜΑΝΩΛΗΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

“Το μόνο που έχω να πω  είναι ότι θα προσπαθήσω να τιμήσω τον σκοπό που έφτιαξε την “ΕΤΑΝΑΠ” σημείωσε συγκινημένος ο πρόεδρος της εταιρείας Μανώλης Αποστολάκης.  

ΑΝΝΑ ΝΙΚΟΛΑΚΑΚΗ 

Στην κοινωνική διάσταση του έργου του Ειρηναίου αναφέρθηκε η εκπρόσωπος της ΑΝΕΚ Άννα Νικολακάκη σημειώνοντας; “ Ο Άγιος παππούς Ειρηναίος, δεν ήταν απλά ένας “ειρηνικός επαναστάτης”, ένας άριστος “ιερουργός του διαλόγου”, ένας βαθύτατος ανθρωπιστής. Ήταν πάνω από όλα ένας αυθεντικός πνευματικός Ηγέτης. Για τον ίδιο το πιο σημαντικό ήταν να βοηθήσεις έναν άνθρωπο να βρει τον δρόμο του. Και ο κυρός Ειρηναίος μέσα από μια μοναδική διαδρομή πίστης, αγώνα και προσφοράς με ένα πρωτοποριακό κοινωνικό έργο φώτισε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων στην Κρήτη και τη Γερμανία”.  

ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ ΠΕΡΑΚΗΣ 

Από μεριάς του ο διευθυντής της καθημερινής εφημερίδας “Χανιώτικα νέα” Παρασκευάς Περάκης σημείωσε ότι τα “Ειρηναία” είναι μια ευκαιρία να αναστοχαζόμαστε, να μαθαίνουμε για το έργο του Ειρηναίου και να προβληματιζόμαστε βλέποντας τις σημερινές εξελίξεις”. 

ΑΠΟΝΟΜΕΣ 

Η εκδήλωσε περιέκλειε αρκετές τιμητικές απονομές εικαστικών έργων: Η πρώτη απονομή στην αντιπεριφέρεια Χανίων και θα ακολούθησαν στον Δήμο Αποκορώνου, την καθημερινή εφημερίδα “Χανιώτικα νέα”, την Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης, το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, το Ίδρυμα “Αγία Σοφία”, την ΕΤΑΝΑΠ και την ΑΝΕΚ. 

ΟΜΙΛΙΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΔΑΜΑΣΚΗΝΟΥ 

Ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός συγκίνησε τους παρευρισκόμενους αναλύοντας τα θαυμαστά έργα του φωτισμένου Ιεράρχη που επιτεύχθηκαν σε δύσκολες περιόδους με φτώχεια και προβλήματα και σε πολλά από αυτά να έχει και ρόλο εργάτη κουβαλώντας με το καροτσάκι οικοδομικά υλικά ή στον ώμο του τον τενεκέ με το τσιμέντο. “ Ο μακαριστός Ειρηναίος “ επεσήμανε, “μετά την αποφοίτηση του από το Ιεροδιδασκαλείο γράφτηκε στο  Πανεπιστήμιο Αθηνών και με την αποφοίτηση του ως Θεολόγος καθηγητής κατέβηκε στην Κρήτη όπου και δίδαξε σε διάφορα γυμνάσια και παράλληλα κύρρητε τον λόγο του Θεού, κυρίως στον Άγιο Νικόλαο  Χανίων όπου παρακολουθούσαν τα κηρύγματα του άνθρωποι κάθε ηλικίας…”.

Συνεχίζοντας ο κ. Δαμασκηνός αναφέρθηκε στο πλούσιο κοινωνικό και φιλανθρωπικό πολυσήμαντο και πολυδιάστατο έργο του Ειρηναίου στα μεταγενέστερα χρόνια  μετά την χειροτονία του ως κληρικός και ως μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου αλλά και Επίσκοπος Γερμανίας, την επάνοδο του στη μητροπολιτική περιφέρεια Κισάμου και Σελίνου και μέχρι το τέλος της αγιασμένης ζωής του.  

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από τον εσπερινό, τις απονομές και το τραπέζι που ακολούθησε στον αύλειο χώρο του Ιερού Ναού. 

Γιάννης Η. Κάκανος  

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com