Τρίτη , 23 Ιούλιος 2024

ΕΙΡΗΝΑΙΑ 2019 – Στη μνήμη του αείμνηστου μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη (Και βίντεο)

«Κοινωφελές Ίδρυμα Αγία Σοφία, 40 χρόνια Ιστορικής πορείας και προσφοράς»

Ο πολυδιάστατος ρόλος του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία” στα 40 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς του στον Αποκόρωνα και όχι μόνον, επισημάνθηκε στην διάρκεια των “Ειρηναίων 2019”.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Νεροχώρι Αποκορώνου, στη μνήμη του αείμνηστου γέροντα μητροπολίτη πρώην Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη, το έργο του οποίου τονίστηκε ότι πρέπει να διαφυλαχτεί και να αναδειχθεί και άρχισε με τον πανηγυρικό Εσπερινό προς τιμή της εορτής του Αγίου Ειρηναίου, Επισκόπου Λουγδούνου της Γαλλίας για να συνεχιστεί μ’ επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη του επίτιμου προέδρου του Συλλόγου, κυρού Ειρηναίου Γαλανάκη.

Το «παρών» έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο βουλευτής Χανίων της Νέας Δημοκρατίας Μανούσος Βολουδάκης, ο δήμαρχος Αποκορώνου κ Χαράλαμπος Κουκιανάκης, η πρώην βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Βάλια Βαγιωνάκη, η αντιδήμαρχος του Δήμου Αποκορώνου Νίκη Νιολάκη – Βρυωνάκη, νυν και πρώην δημοτικοί σύμβουλοι, ο πρώην και ο νυν γενικός διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης Αλέξανδρος Παπαδερός και Κωνσταντίνος Ζορμπάς, ο διευθυντής του Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νικόλαος Παπαδάκης, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων κ. ά.

Στο πλαίσιο της φετινής εκδήλωσης που διοργάνωσε ο Σύλλογος καταγόμενων της πρώην κοινότητας Παϊδοχωρίου Αποκορώνου “ Η Παναγιά”, αν αναδείχθηκαν τα 40 χρόνια ιστορικής, πνευματικής, κοινωνικής και πατριωτικής πορείας και προσφοράς του Ιδρύματος “Αγίας Σοφίας” στον Αποκόρωνα. Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο ταμίας του Ιδρύματος Πέτρος Πανηγυράκης, στον οποίο απονεμήθηκε ένα εικόνισμα του εορταζόμενου Αγίου Ειρηναίου μαζί μ’ έναν τόμο που έχει τίτλο: “90 χρόνια Νίκαια”.

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο βουλευτής κ. Μανούσος Βολουδάκης, ο κ. Παντελής Μαριακάκης εκ μέρους του Συλλόγου Αθηνών, ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου Αττικής Γιάννης Τερεζάκης, ο ανιψιός του μακαριστού Ειρηναίου, Μιχάλης Γαλανάκης και ο μητροπολίτης κ. Δαμασκηνός.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

«Πολλά έχουν γραφτεί, πολλά έχουν ειπωθεί και πολύ περισσότερα θα γραφούν και θα ειπωθούν για τον σεβάσμιο μακαριστό γέροντα Ειρηναίο Γαλανάκη με τον οποίο είχα κι εγώ προσωπικά βιώματα. Η μνήμη του θα είναι άσβεστη…», σημείωσε ο Χαράλαμπος Κουκιανάκης.

Ο Παντελής Μαριακάκης ανέφερε: «Λέγεται αλλά είναι και πραγματικότητα ότι πατρίδα μας είναι τα παιδικά μας χρόνια, ο τόπος που γεννηθήκαμε και πρωτοαντικρίσαμε την ανατολή του ηλίου. Αυτή η πατρίδα, τα Νεροπαιδόχωρα ήταν πάντα ριζωμένη στην καρδιά του Ειρηναίου και το βασικό κίνητρό του να μας ενθαρρύνει να ιδρύσουμε τον Σύλλογο μας το 1976 εξ ου και επίτιμός πρόεδρός μας με επιδίωξη και την παρουσία του στις εκδηλώσεις μας. Με την επάνοδό του στην Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου ο Σύλλογός μας αισθάνεται υπόχρεος και ανταποκρίνεται στην γιορτή των ονομαστηρίων του στο Καστέλι με εκπρόσωπο και χαιρετισμό μέχρι και το τελευταίο έτος της παραμονής του στην Μητροπολιτική του περιφέρεια το 2005».

«Πρέπει να κρατάμε ζωντανούς τους δεσμούς μας γιατί είναι η ψυχή του τόπου μας για την ορθοδοξία αλλά και στις σχέσεις των ανθρώπων μεταξύ τους που δημιουργούν αυτό που είναι η κοινωνία μας που είναι και στην καρδιά της δημοκρατίας μας, έρχονται από το παρελθόν μας αλλά διαμορφώνουν το παρόν και το αύριο μας», σημείωσε ο Μανούσος Βολουδάκης.

«Η Ομοσπονδία μας δηλώνει παρόν και στα φετινά “Ειρηναία” για ν’ αποτίσει φόρο τιμής στη μνήμη του και να τονίσει την έλλειψη ενός φωτισμένου Ιεράρχη που άφησε το αποτύπωμα του στο πέρασμά του από αυτή τη ζωή και από αυτή τη γη που τόσο αγάπησε με θετικά μόνο σχόλια προσφοράς και αλληλεγγύης στον συνάνθρωπο…», σχολίασε ο Γιάννης Τερεζάκης.

Ο Μιχάλης Γαλανάκης ανέφερε: «Πανάρχαιη και πανανθρώπινη αρετή η αναγνώριση των καλών έργων και η έκφραση της ευγνωμοσύνης σε εκείνους που το κάνουν, στους ευεργέτες. Ο Χριστιανισμός που ενδιαφέρεται για την εσωτερική μεγαλοσύνη του ανθρώπου και καλλιεργεί όλα τα χαρίσματα και τα ταλέντα της ανθρώπινης ψυχής δίνει και στην ευεργεσία – κόρη της αγάπης – μια σημαντική θέση» για να συνεχίσει με λεπτομερή αφήγηση ιστορικών δεδομένων της πλούσιας διακονίας του αείμνηστου Ειρηναίου τονίζοντας: «Ενθυμούμαι με πολύ ευγνωμοσύνη την αφανή και απλήρωτη και όπως ουσιαστική προσφορά μερικών στενότερων συνεργατών μου κι ύστερα τις δωρεές χιλιάδων ανθρώπων, μέσα και έξω από την Ελλάδα, με τις οποίες κτίσαμε και οργανώσαμε τα έργα της αγάπης, τα πολυάριθμα Ιδρύματα στις επαρχίες Κισάμου και Σελίνου από τα Οικοτροφεία και τις Επαγγελματικές Σχολές ως την Ορθόδοξη Ακαδημίας Κρήτης. Ενθυμούμαι και ευγνωμονώ τις ανώνυμες δωρεές εκείνων που άφηναν τη νύκτα στην πόρτα της μητροπόλεως τα καλάθια ή τα τσουβαλάκια με πατάτες, αυγά και φρούτα και ενθυμούμαι ακόμη το γράμμα που μου ήρθε από την Αμερική με 5 δολλάρια και τούτα τα λόγια. “Δέσποτα όταν στέλνω τα χρήματα στα χέρια σου σκέπτομαι πως τα βάζω στο χέρι του Θεού”».

Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Δαμασκηνός επεσήμανε: «Ήταν ένας άνθρωπος κι ένα πνεύμα ανήσυχο το οποίο προσπαθούσε παντοιοτρόπως να δει το σφυγμό της εποχής. Είχε τόση διορατικότητα αυτό το χάρισμα που μπορούσε να δει τον σφυγμό κάθε εποχής, κάθε χώρου, τις ανάγκες κάθε ανθρώπου και ανάλογα δημιουργούσε, ανάλογα σκεφτόταν και ακόμα περισσότερο ανάλογα διακονούσε. Ξεκίνησε από πολύ μικρό παιδί όπως όλοι μας αλλά το σπουδαιότερο δεν ξέχασε την καταγωγή του και αυτό έχει μεγάλη σημασία για έναν άνθρωπο ο οποίος ανεβαίνει στα υψηλά στάδια της Ιεροσύνης αλλά και οπουδήποτε, να μην ξεχάσει την καταγωγή του. Και αυτή η καταγωγή είναι εκείνη η οποία πλέον έρχεται ως σύμβουλος στην πορεία διότι γνωρίζει όλες τις αγωνίες τις οποίες περνά κάθε απλός άνθρωπος, κάθε χωρικός, κάθε πολίτης όπου και αν ζει…».

ΟΜΙΛΙΑ ΠΕΤΡΟΥ ΠΑΝΗΓΥΡΑΚΗ

Σε σημαντικά ιστορικά στοιχεία για το Κοινωφελές Ίδρυμα “Αγία Σοφία” στα 40 χρόνια λειτουργίας του αναφέρθηκε στην πολυσέλιδη ομιλία του ο συνταξιούχος δάσκαλος κ. Πέτρος Πανηγυράκης, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων τα εξής: « Ο εκ Νεροχωρίου Αποκορώνου καταγόμενος “Άγιος Ειρηναίος” ο χριστιανός, με την ανθρωπιστική παιδεία, την οποία πήρε από την Αγία Οικογένεια, του Γιώργη Γαλανάκη και της Σοφίας, το γένος Μαριακάκη, στα 102 χρόνια του, 1911 – 2013, σημάδεψε το Νεροχώρι, τον Αποκόρωνα, την Κρήτη, την Ελλάδα, την Οικουμένη. Έγινε “Οικουμενικός” με την πορεία του. Στ’ αυτιά του, όμως, ηχούσε η φωνή της Αγίας Μάνας του, της Σοφίας: “Κάνε παιδί μου κάτι και για τον Αποκόρωνα”. Έτσι, βρισκόμενος εξορία στη Γερμανία, λαχταρούσε τον τόπο του. “ Στον τόπο που μεγάλωσα να περπατώ μ’ αρέσει. Μοιάζει με τον παράδεισο και βρίσκομαι στη μέση” έλεγε. Ίδρυσε το σωματείο “Ίδρυμα Αγία Σοφία” με γυναικείο Δ.Σ. και με έδρα την Αθήνα. Συγκέντρωσε, γύρω από την πατρική του αγροτική περιουσία στη θέση “Τρουλί του Βόλακα”, με αγορές και δωρεές, μια μεγάλη έκταση, στη μέση τα’ Αποκόρωνα, στον ομφαλό της επαρχίας, μεταξύ Απτέρων και Υδραμίας, Λευκών Ορέων και Δραπανοκεφάλας, και άρχισε την οικοδομή ενός κτιρίου, που όπως διέρρεε στους Αποκορωνιώτες, θα έφτιαχνε ένα Γηροκομείο. Άλλωστε και ο ίδιος άρχιζε να γερνά και σκόπευε να περάσει εκεί το υπόλοιπο της ζωής του. Νοιαζόταν για τους απόμαχους Αποκορωνιώτες, καθώς έβλεπε τον Αποκόρωνα να φθίνει από την αστυφιλία και την υπογεννητικότητα. Ταυτόχρονα έριξε το σύνθημα “ Επιστροφή στις ρίζες και ίδρυση Αγροτοπόλεων” για να ξαναζωντανέψει ο Αποκόρωνας και όλη η ύπαιθρος». Φωτ. Στιγμιότυπα από τον Εσπερινό, την εκδήλωση με την τιμητική απονομή στον ομιλητή Πέτρο Πανηγυράκη και το κέρασμα που ακολούθησε.

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com