Τρίτη , 19 Μαρ 2024

Επίκαιρα διδάγματα στο βιβλίο του Ειρηναίου Γαλανάκη για την “Επανάσταση των Συνειδήσεων”

Επίκαιρα παραμένουν τα διδάγματα από τη ζωή και το έργο του μακαριστού Ειρηναίου Γαλανάκη, όπως επισημάνθηκε κατά την συζήτηση για το βιβλίο του με τίτλο: “Επανάσταση των Συνειδήσεων”, που διοργάνωσαν χθες βράδυ οι εκδόσεις Ραδάμανθυς  με αρκετό κόσμο στον πολυχώρο τους επί της οδού Ξέπαπα στα Χανιά.

Το βιβλίο περιλάμβανε σπάνια ντοκουμέντα κάνοντας αρχή στις πρώτες σελίδες του με το τι είχε πει ο Ειρηναίος Γαλανάκης στην πρώτη εκπομπή της σειράς ντοκιμαντέρ της ΕΡΤ  «Μονόγραμμα», η οποία ήταν αφιερωμένη στον ίδιο και προβλήθηκε στις 9 Μαρτίου 1982. «Στο πανεπιστήμιο έμαθα θεολογία και στην πάλη της ζωής κοινωνιολογία. Με συνέλαβαν οι Γερμανοί γιατί θεώρησαν ότι το κήρυγμα μου από τον άμβωνα ήταν αναρχικό κι ανατρεπτικό. Πήραν τα βιβλία μου και ήθελαν να με σκοτώσουν. Θέλανε να μου αποσπάσουν κάποια ομολογία. Εγώ τους είπα ότι δεν είμαι κομμουνιστής, είμαι Χριστιανός και σαν Χριστιανός, και όχι σαν πολιτικός, δεν θα πάψω ποτέ να μιλώ για την κοινωνική δικαιοσύνη».      

Την συζήτηση συντόνιζε  ο υπεύθυνος των εκδόσεων Ραδάμανθυς Χρήστος Τσαντής, λέγοντας, μεταξύ άλλων ότι «μετά από την περυσινή παρουσίαση που κάναμε του βιβλίου θέλαμε να επιστρέψουμε συζητώντας για τις πράξεις του Ειρηναίου με ανθρώπους που βρέθηκαν δίπλα του και πως αυτό το σημαντικό έργο εμπνέει σήμερα αλλά και παραμένει επίκαιρο. Εμείς πιστεύουμε ότι κάθε σελίδα του βιβλίου του είναι τόσο σπουδαία και νομίζεις ότι έχει γραφεί… χθες”

Εκ μέρους της οικογένειας Γαλανάκη ο ανιψιός του Μιχάλης Γαλανάκης χαιρέτισε τους παρευρισκόμενους εκφράζοντας τις ευχαριστίες της οικογένειας  για την διοργάνωση της εκδήλωσης, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Ο Ειρηναίος είχε προβλέψει την πολύπλευρη κρίση και ήθελε να σπείρει πνευματικά αντισώματα – όπως σημειώνει ο παλιός συνεργάτης του κοινωνιολόγος Ηλίας Φιλιππίδης. Έτσι κατά τον εορτασμό της Πεντηκοστής του 1982 ως μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου, κήρυξε την Επανάσταση των συνειδήσεων ως μία προσπάθεια πνευματικής αφύπνισης και δημιουργίας δράσης και συνεργασίας η οποία θα συσπειρώσει και θα ενώσει Λαό, Κλήρο και Επισήμους». 

Για το βιβλίο και το έργο  του αείμνηστου μητροπολίτη Ειρηναίου συμμετείχαν ο Δρ Κωνσταντίνος Ζορμπάς, Γενικός Διευθυντής της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης, ο Παντελής Κατάκης, υπεύθυνος της Ένωσης Προβολής Έργου Ειρηναίου Γαλανάκη, ο πρώην βουλευτής και αντιπρόεδρος του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη, Σήφης Μιχελογιάννης και ο τέως δήμαρχος Κισάμου και συγγραφέας Αντώνης Σχετάκης. Το «παρών» έδωσε και ο δάσκαλος – λαογράφος Σταμάτης Αποστολάκης με σχολιασμό των κειμένων του βιβλίου.

«Το βιβλίο απαντά στο ερώτημα γιατί χρειάζεται μία επανάσταση των συνειδήσεων», επισημαίνει με δήλωση του ο κ. Ζορμπάς για να συνεχίσει σημειώνοντας ότι «εμείς θα προσπαθήσουμε να απαντήσουμε στο πώς μπορεί να γίνει  μία επανάσταση των συνειδήσεων. Αυτή ήταν η αγωνία του μακαριστού Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίου Γαλανάκη και προσπάθησε μέσα από τα κείμενα του, κυρίως δε μέσα από τα έργα του να δείξει ότι μία επανάσταση είναι δυνατή όταν υπάρχει βίωμα εκκλησιαστικό, όταν υπάρχει συλλογικότητα και κοινωνική συνοχή και όταν μπορούν να συνεργαστούν όλες οι δυνάμεις του τόπου».  

Ο κ. Παντελής Κατάκης δήλωσε ότι « μία από τις σημαντικότερες παρακαταθήκες που άφησε ο μακαριστός Ειρηναίος είναι η επανάσταση των συνειδήσεων δηλαδή μία αφύπνιση του ίδιου του ανθρώπου για ένα καλύτερο μέλλον και ένα καλύτερο μέλλον δεν θα ήταν άλλο από το να στοχαστεί ότι θα πρέπει να γίνει εκ βάθους μια αλλαγή του ίδιου του ανθρώπου σ’ έναν καινούργιο κόσμο».

«Ο Ειρηναίος Γαλανάκης συνάντησε τον Θεό πριν ιερωθεί» τόνισε με δήλωση του ο πρώην βουλευτής κ. Σήφης Μιχελογιάννης για να συνεχίσει υπογραμμίζοντας τα εξής: « Συνάντησε την ποίηση της θρησκείας στη διάρκεια της θητείας του συνταυτιστήκαν τα έργα του με τα λόγια του. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος σήκωσε το τσιμέντο στον ώμο, έσυρε το καρότσι με την λάσπη για να γίνουν αυτά τα περίφημα Ιδρύματα. Είναι ο άνθρωπος ο οποίος ενώ αρνήθηκε τις χαρές του κόσμου έζησε με τον κόσμο πλάι στον κόσμο υπηρετώντας τον Θεό και τον άνθρωπο».   

Από την πλευρά του ο τέως δήμαρχος Κισάμου κ. Αντώνης Σχετάκης τόνισε: «Θα μιλήσουμε για ιστορίες που έχουν να κάνουν με τον παππούλη τον Ειρηναίο και που είχα την τύχη να είμαι στενός του συνεργάτης πολλά χρόνια και ένα βασικό στέλεχος στη Επιτροπή αγώνα για την επιστροφή του από τη Γερμανία στην μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου. Αυτές τις εμπειρίες μας θα συζητήσουμε απόψε».         

Στη διάρκεια της εκδήλωσης προβλήθηκε οπτικοακουστικό υλικό που συγκίνησε τους παρευρισκόμενους.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος  

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com