Τρίτη , 16 Απρίλιος 2024

ΣΤΟ ΝΙΠΠΟΣ – Αποκαλυπτήρια προτομής οπλαρχηγού Θεοκλή Νικολάου Κακάτση

P1020208wtmk

Εκδήλωση τιμής και μνήμης με επιμνημόσυνη δέηση και αποκαλυπτήρια προτομής για τον οπλαρχηγό των Κρητικών επαναστάσεων και μέλος της μεταπολιτευτικής επιτροπής, Θεοκλή Νικολάου Κακάτση (Κακατσάκη) πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Τετάρτης στο Νίππος Αποκορώνου.

 Την τελετή των αποκαλυπτηρίων της προτομής του ήρωα Αποκορωνιώτη Θεοκλή Κακάτση τίμησαν με την παρουσία τους εκατοντάδες Αποκορωνιώτες και όχι μόνο που μαζί με εκπροσώπους των απανταχού ευρισκόμενων Κακατσάκηδων, γέμισαν ασφυκτικά την πλατεία του χωριού με το Ηρώο πεσόντων.

Σημειώνεται ότι το «παρών» στην εκδήλωση  έδωσαν η βουλευτής του Σύριζα Χανίων κα Βάλια Βαγιωνάκη, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης, ο περιφερειακός σύμβουλος κ. Νίκος Γιαννούλης, ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι του Δήμου Αποκορώνου, οι πρώην δήμαρχοι Αποκόρωνα και Σούδας κ. Γρηγόρης Μαρκάκης και Γιάννης Περάκης αντίστοιχα, οι πρώην υπουργοί Άννα Διαμαντοπούλου του ΠΑΣΟΚ και Κυριάκος Βιρβιδάκης της Νέας Δημοκρατίας, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, ο διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” κ. Νίκος Παπαδάκης και πολλοί άλλοι.

Η προτομή του οπλαρχηγού Θεοκλή Κακάτση φιλοτεχνήθηκε από τον σπουδαίο Χανιώτη γλύπτη Γιάννη Π. Μαρκαντωνάκη, ενώ την εκδήλωση παρουσίασε και συντόνιζε ο καταξιωμένος συνταξιούχος εκπαιδευτικός, λογοτέχνης και δημοσιογράφος Βαγγέλης Θ. Κακατσάκης εγγονός του αείμνηστου τιμώμενου οπλαρχηγού.

Το πρώτο μέρος της εκδήλωσης περιλάμβανε την επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσαν Ιερείς Ενοριών της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου. Ακολούθησαν τ’ αποκαλυπτήρια  της προτομής, οι  καταθέσεις στεφάνων, η τήρηση ενός λεπτού σιγής και ο Εθνικός Ύμνος από όλους. Το δεύτερο μέρος άρχισε με ριζίτικο  τραγούδι από παρέα Αποκορωνιωτών, χαιρετισμοί από τους διοργανωτές, ομιλία από τη φιλόλογο και ιστορικό  κα Στέλλα Αλιγιζάκη, παράδοση της Σημαίας του οπλαρχηγού από την οικογένεια στο Ίδρυμα «Ελευθέριος Βενιζέλος». Η εκδήλωση τελείωσε με πανηγυρικό γεύμα που παρατέθηκε στην ταβέρνα του χωριού.

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΙ

Α) ΕΚ ΜΕΡΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΚΑΚΑΤΣΑΚΗ

Με βαθιά συγκίνηση και εθνική περηφάνια χαιρέτισε την τελετή της εκδήλωσης η κα Τούλα Μπογδάνου, το γένος Κακατσάκη, σημειώνοντας, μεταξύ άλλων: « Θυμάμαι στα παιδικά μου χρόνια τον πατέρα μου, είτε γύρω από το μαγκάλι το χειμώνα, είτε τα καλοκαίρια έξω, να μας διηγείται για τον παππού με υπερηφάνεια ότι ο παππούς Θεοκλής πολέμησε ηρωικά εναντίον των Τούρκων κατακτητών και αψηφώντας τους τεράστιους κινδύνους βοήθησε στην ελευθερία του τόπου μας». Η ίδια επίσης σημείωσε σε άλλη παράγραφο: «Είναι εθνική υποχρέωση να διατηρήσουμε και να διαφυλάξουμε την παράδοση μας που με τη λεβεντιά, πείρα και σοφία των ανθρώπων που έφυγαν την έφτιαξαν με αγώνες, τραγούδια και χορούς ούτως ώστε να γρανιτώσουν την εθνική μας συνοχή».

Β) Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΤΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ

Ο εφημέριος της Ενορίας του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Καλυβών και διευθυντής του Ιδρύματος  “Αγία Σοφία”, π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης, σημείωσε: « Χαίρομαι που μου δίνεται η ευκαιρία να ακούσω για ένα ήρωα, άγνωστο για μένα, αλλά με σημαντική προσφορά. Είναι χρήσιμο να ανατρέχουμε στο παρελθόν και την ιστορία μας γιατί ανασύρουμε από την αφάνεια τις ηρωικές αλλά μαζί και τραγικές εμπειρίες των πρωταγωνιστών. Κυρίως, όμως, γιατί έχουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την ιστορική αλήθεια και να διαμορφώσουμε αντικειμενική άποψη για τα γεγονότα και τα πρόσωπα». 

Γ) Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

Ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης υπογράμμισε: «Ως δήμαρχος του Αποκόρωνα και ως Νιππιανός μ’ ένα πλήθος μελετών που έχουμε εκπονήσει και έχουν… ωριμάσει και τούτο εδώ το χωριό θα αλλάξει όψη. Θα το αναπλάσουμε ριζικά μ’ έναν προϋπολογισμό επτακοσίων χιλιάδων ευρώ».

Ο ίδιος στη συνέχεια επεσήμανε ότι «αυτοσκοπός μας είναι  να δώσουμε σε ολόκληρο τον Αποκόρωνα αυτό που του αξίζει και χρειαζόμαστε τη συμβολή όλων σας γιατί μόνο όλοι μαζί θα μπορέσουμε να τα καταφέρουμε. Αυτό άλλωστε θα είναι και η μεγαλύτερη τιμή για όλους αυτούς που αγωνίσθηκαν στο παρελθόν για την πατρίδα».

ΟΜΙΛΙΑ

Με λεπτομερή προσέγγιση στα ιστορικά δρώμενα της περιοχής και του τιμώμενου οπλαρχηγού Θεοκλή Κακάτση, αναφέρθηκε η ομιλήτρια κα  Στέλλα Αλυγιζάκη, υπογραμμίζοντας, μεταξύ πολλών άλλων, τα εξής: «Ημέρα μνήμης και τιμής στο χωριό Νίππος, στη γενέθλια γη του Θεοκλή Κακάτση (Κακατσάκη) τον οποίο τιμούμε και μνημονεύουμε.

Λίγα χιλιόμετρα από τα Χανιά ατενίζουμε τα ψηλά βουνά των Λευκών Ορέων, που δεκάδες χρόνια πριν οι ντόπιοι τα έδειχναν συχνά στους ταξιδευτές “λέγοντας ότι είναι τα καλύτερα φρούρια της Κρήτης και το μόνο μέρος το οποίο οι Τούρκοι δεν πάτησαν ποτέ κατά τον πόλεμο από το 1821 -1830”. Εκείνοι, όμως, τα γνώριζαν, τα φύλαγαν και τα τιμούσαν. “Σε καιρούς επανάστασης το γενικό αρχηγείο των Χριστιανών βρισκόταν σχεδόν πάντα στα υψώματα αυτά, επειδή οι επαναστάτες ήταν εξασφαλισμένοι από απρόοπτα κι είχαν προστατευμένα τα νώτα τους με το να υπάρχει το απόρθητο οχυρό τους…».

Η ίδια στη συνέχεια επεσήμανε ότι «το Νίππος έγινε πεδίο επαναστατικής δράσης και κατά την επανάσταση του 1866 -1869, οπότε διαδραματίστηκαν σημαντικά γεγονότα και στην ευρύτερη περιοχή με ηρωικές πράξεις ιερωμένων και άλλων πολιτών.

Η προσωπική συμβολή του Θεοκλή Κακάτση στην επανάσταση του 1897 έχει καταγραφεί από ιστορικούς και έχει επαινεθεί από τους στρατιωτικούς μελετητές. Επακολούθησε η περίοδος τη αυτονομίας, η εποχή της ελπίδας για ένωση, που όμως, δεν άργησε να διαψευσθεί. Έτσι, όταν ο καιρός το καλούσε, δεν δίστασε να στηρίξει τις ενωτικές απόπειρες και τις επαναστατικές κινήσεις…».  

Διοργανωτές της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος Αποκορώνου, το Κοινωφελές Ίδρυμα «Αγία Σοφία» και η Οικογένεια Κακάτσηδων (Κακατσάκηδων)  με τη συμπαράσταση της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων και του Εθνικοὐ  Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος».

 Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

P1020397wtmk

Ο καλλιτέχνης Χανιώτης γλύπτης  κ. Γιάννης Μαρκαντωνάκης που φιλοτέχνησε την προτομή 

P1020191wtmk

 P1020156wtmk

P1020167wtmk

P1020175wtmk

P1020162wtmk

P1020182wtmk

P1020210wtmkP1020211wtmkP1020270wtmk P1020278wtmk P1020284wtmk

P1020312wtmk P1020317wtmk

P1020169wtmk

P1020261wtmk

P1020265wtmkP1020350wtmk

P1020353wtmk

P1020409wtmk

P1020412wtmk

P1020413wtmk

P1020429wtmk

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση και το πανηγυρικό γεύμα 

KAKANOS_AYTOKOLLHTA

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com