Παρασκευή , 26 Απρίλιος 2024

Ιστορικά στοιχεία “Χωροφυλακής” και “Αστυνομίας Πόλεων”

                Γράφει ο Γιάννης Η. Κάκανος Υπαστυνόμος Β’ ε.α. 

Επί βασιλέως Όθωνος στα πρώτα δύσκολα χρόνια μετά την επανάσταση του 1821 και την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού, που το ελληνικό κράτος, ελεύθερο πλέον, προσπαθούσε να σταθεί “στα πόδια του”, υπήρξε η ανάγκη να ιδρυθεί ένα ένοπλο σώμα τάξης και αυτό ήταν το Βασιλικό Σώμα Χωροφυλακής με κάλυψη σε όλη την επικράτεια. 

Εννέα περίπου δεκαετίες αργότερα, βάσει του Νόμου 1370/1918 του Ελευθερίου Βενιζέλου συστάθηκε η Αστυνομία Πόλεων ένα σώμα πολύ μικρότερο σε δύναμη από την Χωροφυλακή που εκτελούσε καθήκοντα σε ορισμένες από τις μεγάλες πόλεις της Ελλάδας με πρώτη την Κέρκυρα το 1921, δεύτερη την Πάτρα το 1922, τρίτο τον Πειραιά το 1923 και τελευταία την Αθήνα το 1925. Πρώτος αρχηγός της Αστυνομίας Πόλεων υπήρξε ο ιδρυτής της Σερ Φρέντερικ Λοχ Χάλιντεϊ και τελευταίος ο Παναγιώτης Ραφτόπουλος.  

Αμφότερα τα σώματα ενοποιήθηκαν το 1984 επί κυβερνήσεως Ανδρέα Παπανδρέου και υπουργό δημόσιας τάξης τον Γιάννη Σκουλαρίκη υπό τη σύγχρονη ονομασία Ελληνική Αστυνομία (ΕΛ.ΑΣ.) 

Ως ανεξάρτητα σώματα μέχρι το 1984 η μεν Χωροφυλακή είχε 151 χρόνια προσφοράς ενώ η Αστυνομία Πόλεων μόνο 64. 

Η Χωροφυλακή συστήθηκε με βασιλικό διάταγμα την 1η Ιουνίου του 1833, ανήμερα των γενεθλίων του βασιλιά Όθωνα, ως Βασιλικό Σώμα Χωροφυλακής το οποίο αργότερα μετονομάστηκε σε Ελληνική Βασιλική Χωροφυλακή και στη συνέχεια σε Ελληνική Χωροφυλακή. Ο πρώτος αρχηγός στην ιστορία της Χωροφυλακής ήταν ο φιλέλληνας Γάλλος συνταγματάρχης Φραγκίσκος Γκραγιάρ 1833-1835 και τελευταίος, από το 1982 έως το 1984 ο αντιστράτηγος Μανώλης Μπριλάκης.  

Η ίδρυση των δύο Σωμάτων Ασφαλείας όπως και η μεταγενέστερη ενοποίησή τους το 1984 μπορεί να αποτελούσε καινοτομία, ωστόσο, πυροδότησε αντιδράσεις καθόσον θιγόταν προσωπικά συμφέροντα.

Για λίγους μήνες υπήρξε συναρχηγία, μέχρι που ανατέθηκε στον αντιστράτηγο Γεώργιο Ρωμοσιό να είναι από τον Φεβρουάριο του 1985 ο πρώτος αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας.

Με το Νόμο 1481/84 ιδρύθηκε η Σχολή Αστυφυλάκων Ελληνικής Αστυνομίας και καταργήθηκαν οι μέχρι τότε Σχολές Χωροφυλακής και Αστυνομίας Πόλεων.  

Στην μετέπειτα πορεία της Ελληνικής Αστυνομίας επήλθαν και επέρχονται ακόμη και σήμερα ριζικές αλλαγές, πολλές από τις οποίες βρίσκουν αντίθετους συνδικαλιστές όπως και πολλούς άλλους αστυνομικούς. 

Οι καινοτομίες όμως είναι αναγκαίες εφόσον γίνονται προς όφελος του δημοσίου καλού και όχι προς χάρη κομματικού ή προσωπικού συμφέροντος. 

Στις δύσκολες εποχές που βιώνουμε, η Ελληνική Αστυνομία οφείλει να εκσυγχρονιστεί ουσιαστικά σε υλικοτεχνική υποδομή χωρίς την διαιώνιση αναχρονιστικών νομοθεσιων και πολύπλοκης γραφειοκρατίας. 

Στις δε εσωτερικές διαδικασίες προαγωγών και κυρίως στην ανάδειξη του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, απαιτείται να λαμβάνονται υπόψη ως κριτήρια, η ικανότητα, οι γνώσεις και η διοικητική του πορεία.

Ο νέος υπουργός Προστασίας του Πολίτη στο σύντομο μέχρι τώρα χρονικό διάστημα που κρατά το… τιμόνι της πολιτικής ηγεσίας, έχει δείξει προθέσεις καλής θέλησης.  

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com