Κυριακή , 19 Μάϊος 2024

Εκδήλωση για το μαθητικό περιοδικό “Τα Χανιωτάκια” με 40χρονη διαδρομή…

Στην φιλόξενη αίθουσα των εκδηλώσεων του Ενοριακού Κέντρου της Κωνσταντινουπολιάδας στη Νέα Χώρα μετά από κάλεσμα του διοικητικού συμβουλίου του ΣΕΠΕ πραγματοποιήθηκε το απόγευμα της Παρασκευής εκδήλωση παρουσία μαθητών, εκπαιδευτικών και αρκετού κόσμου τιμώντας την 40χρονη πορεία του μαθητικού περιοδικού “Τα Χανιωτάκια”.  

Για την εκδήλωση μίλησε στα “Χ.ν.” ο Πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων (ΣΕΠΕ) Αντώνης Τσαλαπάκης, υπογραμμίζοντας τα εξής: “ Εμείς σήμερα γιορτάζουμε 40 χρόνια από την έναρξη του μαθητικού εντύπου “Τα Χανιωτάκια” το οποίο ξεκίνησε για πρώτη φορά, δειλά, δειλά να εκτυπώνεται το 1983. Για εμάς ένα έντυπο που έχει τόσο μακριά ιστορία είναι κάτι παραπάνω από σημαντικό και πολύτιμο καθώς δόθηκε στους μαθητές μας όλα αυτά τα χρόνια και συνεχίζει να δίνεται ένα βήμα αποτύπωσης των απόψεων τους σε μια δημιουργική δράση για να προαχθεί η φιλεργατική και η αλληλοδιδακτική μέθοδος μέσα από την οποία ένα έντυπο μπορεί να λάβει σάρκα και οστά. Την ίδια ώρα 40 χρόνια μετά έχουμε και την επαναφορά των αξιολογητών στην εκπαιδευτική κοινότητα. Σήμερα εμείς θέλουμε να ευχαριστήσουμε όλους αυτούς που συνέβαλλαν όλα αυτά τα χρόνια στην διατήρηση αυτού του εντύπου και τη συνέχεια του μέσα στο χρόνο κάτι το οποίο χρειάστηκε αμέτρητες ώρες σε προγραμματισμό και  συντονισμό και όσο από την πλευρά του διοικητικού συμβουλίου του συλλόγου αλλά και από τους ίδιους τους ενεργούς εκπαιδευτικούς είμαστε εδώ για να μας κάνει μια παρουσίαση η νέα συντακτική ομάδα που λειτουργεί και οργανώνεται τα τελευταία χρόνια καθώς επίσης και άνθρωποι οι οποίοι έχουν μια ιστορία έχοντας δώσει ενέργεια και χρόνο πάνω σε αυτό το έντυπο τα περασμένα χρόνια”.  

Δηλώσεις επίσης μας έκαναν και η εκπαιδευτικοί Αγγέλα Μάλμου και Βαγγέλης Κακατσάκης τονίζοντας: “ Η σημερινή εκδήλωση του ΣΕΠΕ Νομού Χανίων”, επισημαίνει η κα Μάλμου “είναι ένα αφιερωματικό τρίπτυχο στο περιοδικό “Τα Χανιωτάκια” στον εορτασμό της ημέρας της Γυναίκας, και στον αποχαιρετισμό συναδέλφων που συνταξιοδοτήθηκαν τη φετινή χρονιά. Στο πρώτο κομμάτι γίνεται η παρουσίαση ενός μαθητικού περιοδικού – φαινομένου που γεννήθηκε στα 1983 και συνεχίζει να κυκλοφορεί παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια.Ήταν μια ακόμη καινοτομία μιας εποχής “ηρωικής”.  Οι θεσμικές αλλαγές στο χώρο της παιδείας τότε δημιούργησαν γόνιμο έδαφος όπου ιδέες και σχέδια πραγματοποιούνταν σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Έτσι φωτισμένοι εκπαιδευτικοί της εποχής πρότειναν και έγιναν “Τα Χανιωτάκια” με δημοσιογράφους τους μαθητές των Δημοτικών Σχολείων του Νομού Χανίων. Το Φεβρουάριο έκλεισε τα 41 ακριβώς χρόνια ζωής και ίσως είναι η μοναδική περίπτωση πανελληνίως. Ευχόμαστε να ανοιχτούν νέοι δρόμοι για χάρη του, συμβαδίζοντας με την τεχνολογία και με τις νέες συνθήκες που βιώνουν τα σημερινά παιδιά”.  

Από μεριάς του ο δάσκαλος – λογοτέχνης Βαγγέλης Κακατσάκης διάβασε λίγες σειρές από το προλογικό σημείωμα που έγραψε στο πρώτο τεύχος του μαθητικού περιοδικού το οποίο κυκλοφόρησε τον Φεβρουάριο του 1983 και ήταν τότε  υπεύθυνος της έκδοσής τους, τονίζοντας: “ Tο περιοδικό αυτό ξεκίνησε σαν ιδέα από την  αγάπη και την έγνοια κάποιων μεγάλων δασκάλων. Η ιδέα αυτή γίνεται με το τεύχος αυτό ζεστή και ανθρώπινη. Τίποτα λιγότερο και τίποτα περισσότερο. Γι αυτό λέμε από την πρώτη στιγμή ότι “Τα Χανιωτάκια” είναι το δικό σας περιοδικό. Εμείς δίνουμε σ’ αυτό την αγάπη μας για εσάς. Εσείς όμως δίνεται τις ιδέες. Με αυτές σας τις ιδέες, είμαστε σίγουροι γι αυτό, θα κάνετε “Τα Χανιωτάκια” μια σαΐτα που να σημαδεύει το αύριο”     

Εκ μέρους της νέας συντακτική ομάδας η δασκάλα κα Χαριτίνη  Ιορδανίδου από το Δημοτικό Σχολείο Γερανίου δήλωσε: “ Παλαιότερα η συντακτική ομάδα του περιοδικού αποτελούνταν μόνο από δασκάλους. Όμως πριν από μία περίπου δεκαετία έκανε μια πολύ αγαπημένη συνάδελφος που τότε δούλευε στα Χανιά, να συμμετάσχουν και μαθητές στη συντακτική ομάδα οπότε από τότε μπήκαν και μαθητές στην συντακτική ομάδα. Κάθε χρόνο αλλάζει το σχολείο και αλλάζουν και οι μαθητές της συντακτικής ομάδας. Επιλέγουμε πάντα τις τάξεις Ε’ και ΣΤ’ και προτιμάμε περιοχές που έχουμε καιρό να πάμε. Φέτος είναι 17 παιδιά στην Ε’ τάξη Γερανίου και 14 στην ΣΤ’ τάξη Γερανίου. Αυτά τα παιδιά μαζί με δασκάλους αποτελούν τη συντακτική ομάδα. Αφού επιλεγούν τα θέματα του περιοδικού οι ενήλικες της συντακτικής ομάδας συντάσουν ένα γράμμα όπου δίνουν περισσότερες λεπτομέρειες για κάθε θέμα του τεύχους και αυτό το γράμμα αποστελλεται με εμαιλ σε όλα τα σχολεία του Νομού Χανίων και έτσι αρχίζει η επεξεργασία και προετοιμασία όλων των σχολείων για τις εργασίες που θα αποσταλούν για το περιοδικό. Αυτή η προεργασία διαρκεί περίπου τρεις μήνες και κατόπιν  έρχονται στον σύλλογο οι εργασίες των παιδιών όπου ενδεχομένως να χρειαστεί να δώσουμε κάποια παράταση.    

Ηλίας Ι. Κάκανος

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com