Σάββατο , 15 Ιούνιος 2024

Εσπερινός Αγίας Σοφίας και παρουσίαση του βιβλίου “Πότες θα κάμει ξεστεριά” του Βαγγέλη Κακατσάκη

Με την ευκαιρία της εορτής της προστάτιδος του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία” στον Αποκόρωνα, τελέστηκε το απόγευμα της Παρασκευής στον Ιερό Ναό που βρίσκεται στον προαύλιο χώρο του Ιδρύματος παρουσία αρκετών προσκυνητών η ακολουθία του εσπερινού της εορτής της Αγίας Σοφίας για να ακολουθήσει τρισάγιο στη μνήμη του μακαριστού Ιεράρχη Ειρηναίου Γαλανάκη κτήτορα της εορταζόμενης εκκλησίας, των γονέων, των ευεργετών και των δωρητών του Ιδρύματος.

Ο Ειρηναίος ήταν ο επίσκοπος της αγάπης και της προσφοράς ο οποίος στα 48 χρόνια της αρχιερατείας του (1957 – 2005) το έργο που άφησε είναι τεράστιο, πολύπλευρο, πρωτοποριακό, επαναστατικό, οραματικό και καινοτόμο.   

Στην τελετή του εσπερινού και του τρισάγιου προεξήρχε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης της Ιεράς Μονής Αγίου Γεωργίου Καρυδίου Ιερεμίας Χλιαράς συμπροσευχομένων των κληρικών π. Γεωργίου Μαστραντωνάκη και  Εμμανουήλ Βαλσαμάκη, ενώ παρέστησαν οι πρωτοπρεσβύτεροι Λεωνίδας Ηλιάκης, Βασίλης Χατζηδάκης, Χρήστος Παπουτσάκης και Μιχαήλ Χριστουλάκης. 

Μεταξύ άλλων προσκυνητών έδωσαν το “παρών” ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Σοφία Μαλανδράκη, Γιώργος Κονταξάκης, ο γενικός διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, Νίκος Παπαδάκης, οι πρώην βουλευτές Σήφης Μιχελογιάννης του ΠΑΣΟΚ και Βάλια Βαγιωνάκη του ΣΥΡΙΖΑ , ο πρώην δήμαρχος Σούδας Γιάννης Περάκης κ.α.    

Αμέσως μετά ακολούθησε το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης με την παρουσίαση του 11ου πνευματικού πονήματος με συγγραφέα τον καταξιωμένο δάσκαλο, λογοτέχνη και συνεργάτη των “Χανιώτικων νέων” Βαγγέλη Κακατσάκη.

Ένα βιβλίο στο οποίο αποτυπώνονται ιστορικά γεγονότα και αποδίδεται με ρεαλισμό η ατμόσφαιρα άλλων εποχών. Τίτλος του είναι:  “Πότες θα κάμει ξεστεριά” για το οποίο μας μίλησε με συγκίνηση  ο συγγραφέας του  Βαγγέλης Κακατσάκης υπογραμμίζοντας τα εξής:  “Πρόκειται για μία ιδιαίτερα επιμελημένη έκδοση του Μουσείου Τυπογραφίας Γιάννη και Ελένης Γαρεδάκη έχοντας και την υποστήριξη της εφημερίδας “Χανιώτικα νέα”. Εικονογραφήθηκε από τον Νίκο Μπλαζάκη και περιλαμβάνει διηγήματα τα οποία στο σύνολό τους έχουν τις ρίζες τους σε ιστορίες τις οποίες μου έλεγε τα κρύα βράδια του χειμώνα κοντά στην παρασιά η γιαγιά μου Στυλιανίτσα. Το βιβλίο είναι αφιερωμένο στη μνήμη του οπλαρχηγού των Κρητικών Επαναστάσεων Θεοκλή Νικ. Κακάτση” για να συνεχίσει επισημαίνοντας: “Η σημερινή παρουσίαση γίνεται από το Κοινωφελές ίδρυμα “Αγία Σοφία”, με την υποστήριξη του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου και είναι η δεύτερη παρουσίαση του βιβλίου, ενώ η πρώτη έγινε με το τέλος της προηγούμενης χρονιάς στο Πολιτιστικό Κέντρο Κυδωνίας και Αποκορώνου”.

Όπως σημείωσε η τ. σχολική σύμβουλος και συγγραφέας Αγγέλα Μάλμου “όταν γράφει ποίηση ο Κακατσάκης, γίνεται δωρικός, λιτός, λακωνικός κι αινιγματικός. Στην πεζογραφία σαρώνει με τα σχήματα λόγου, τις απίστευτες περιγραφές του, τα υπαινικτικά του σημεία που κρατούν τον αναγνώστη σε εγρήγορση και τον προιδεάζουν… Ωστόσο πώς αποδίδεται με τέτοιο ρεαλισμό η ατμόσφαιρα της συγκεκριμένης εποχής; Ένας κοινωνικός περίγυρος των ηλικιωμένων ενός χωριού, του Νίππους που αφηγείται και διασώζει τον αμύθητο θησαυρό της λαϊκής μας παράδοσης, ένας Καζαντζάκης κι ένας Πρεβελάκης, οι αιτίες της απόκτησης ζωντανού βιώματος του συγγραφέα και οι πλαστουργοί της συγγραφικής και όχι μόνο ιδιοσυγκρασίας του χαρισματικού Βαγγέλη Κακατσάκη”. 

Η λογοτέχνις αρθρογράφος και συνεργάτης των “Χανιώτικων νέων” Φωτεινή Σεγρεδάκη, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι “ έχει ενδιαφέρον κατά κοινή ομολογία, το πόνημα του Βαγγέλη Κακατσάκη, του αρθρογράφου, του συγγραφέα, του λογοτέχνη, του ποιητή και δασκάλου και φίλου, συμπληρώνω εγώ, αφού μας συνδέει φιλία πολλών δεκαετιών. Μια φιλία που, “αιματώνεται” επαρκώς και διαρκώς με την συνέπεια καθώς και άλλα συναισθήματα αγάπης ωραία. “Αιματώνεται” όμως και επαρκέστατα και με μία εκλεκτή μας συγγένεια… Την αγάπη μας για τα “Χ.ν.” την εφημερίδα μας. Ο Βαγγέλης πιο πολλά χρόνια αλλά κι εγώ 30 και πλέον.  Αυτά είναι βέβαια γνωστά. Εκείνο που απόψε χειροκροτούμε , αλλά και αναδεικνύουμε είναι η “Ξεστεριά” του δημιουργού. Η έμπνευση του που μας παραχωρεί τις αγιασμένες μνήμες και συγκλονιστικές αφηγήσεις της γιαγιάς του δίπλα στο πυρομάχι τις κρύες νύχτες του Χειμώνα. Μια γιαγιά λοιπόν, η Στυλιανίτσα, ιστορεί στον μικρό Βαγγέλη γεγονότα, εικόνες, ματωμένα, σκλαβωμένα, ατιμασμένα καθέκαστα από την Τουρκοκρατούμενη Λεβεντογέννα Κρήτη ώσπου οι ψυχωμένοι Κρήτες με την απόφαση και την “αρματωμένη συνείδηση” συντελούν τον μέγα ξεσηκωμό της νήσου… Στο βιβλίο με τα 7 διηγήματα, ανθίζει μια λογοτεχνική δύναμη, με στιβαρούς διαλόγους, ένα ιδίωμα σπαρταριστό και μια ελκυστικότητα που διαπνέει τονέρωτα που δεν απολείπει, την τρυφερότητα που επιμένει και την ενσυναίσθηση που μέσα στην τραχύτητα των περιστάσεων, δεν χάνει την ιερότητα της για τον άνθρωπο ούτε το δρόμο που έχει ανάγκη η καρδιά”. 

Η φιλόλογος Μαρία Μαράκη διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο, ενώ αναφερόμενη στον συγγραφέα του Βαγγέλη Κακατσάκη τόνισε: “ Το γεγονός ότι ο Βαγγέλης Κακατσάκης διαθέτει τα έσοδα από την πώληση του βιβλίου του για το πρόγραμμα “βοήθεια στο σπίτι” του Ιδρύματος “Αγία Σοφία” καθιστά και την αποψινή βιβλιοπαρουσίαση ιδιαίτερα σημαντική, όχι μόνο από λογοτεχνική άποψη, αλλά και από ανθρωπιστικής πλευράς. Ο συγγραφέας αναγνωρίζει το πολύτιμο έργο του Ιδρύματος “Αγία Σοφία” και προσπαθεί με κάθε τρόπο χρόνια τώρα να το ενισχύσει. Επίσης αποδεικνύεται για μια ακόμη φορά η ευαισθησία και η αγάπη του προς τον τόπο γέννησης του, τον αγαπημένο του Αποκόρωνα”. 

Συντονιστής της εκδήλωσης στην παρουσίαση του βιβλίου ήταν ο γραμματέας του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία”,  Μάρκος Σελλιανάκης ο οποίος μεταξύ άλλων ανέφερε ότι  “οι αγώνες για την ”ξεστεριά”, απαιτούν εκτός από άρματα και γράμματα. Οι λογοτέχνες, όπως ο Βαγγέλης Κακατσάκης είναι κι αυτοί πολεμιστές με τον δικό τους τρόπο. Είναι αυτοί που θα εμφυσήσουν και θα διαδώσουν το μήνυμα της ”ξεστεριάς”, όπως αυτή νοείται σε κάθε δεδομένη κοινωνική περίσταση”. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος 

…………………………………………………………………………………….

Στο κατάστημα μας οι τιμές παραμένουν ασυναγώνιστες. Ερωτόκριτος λοιπόν στην Αγία Μαρίνα. Γιάννης και Ηλίας Κάκανος. Τηλ. 6979457191 και 6906020120

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com