Σάββατο , 13 Ιούλιος 2024

Παρουσιάστηκε η 5η ποιητική συλλογή του Βαγγέλη Κακατσάκη “Τα χελιδόνια του μοναχού”

Στον υπέροχο πεντακάθαρο και φωταγωγημένο αύλειο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, παρουσιάστηκε το βράδυ της Τετάρτης η 5η κατά σειρά ποιητική συλλογή του καταξιωμένου εκπαιδευτικού, συγγραφέα, ποιητή και δημοσιογράφου Βαγγέλη Κακατσάκη με τίτλο: “Τα χελιδόνια του μοναχού”. 

Την εκδήλωση συντόνιζε ο κοινωνιολόγος και γραμματέας του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία” Μάρκος Σελλιανάκης, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους πλέκοντας με λίγα λόγια το εγκώμιο του εκπαιδευτικού και ποιητή Βαγγέλη Κακατσάκη. 

Κι ενώ η συγκεκριμένη ποιητική συλλογή κυκλοφόρησε πέρυσι, εξαιτίας της όλης κατάστασης με την πανδημία, δεν είχε παρουσιαστεί όπως τώρα αλλά μόνο μέσω διαδικτύου αποσπώντας βέβαια αμέτρητες επαινετικές κριτικές. Και αυτό επειδή ο Βαγγέλης Κακατσάκης είναι ένας άνθρωπος με φωτισμένο νου και χαρισματικό χαρακτήρα, πετυχημένο στην εκπαίδευση με λαμπρές δράσεις στον πολιτισμό και στη δημοσιογραφία ως τακτικός συνεργάτης των “Χανιώτικων νέων”.  

Αμέσως μετά ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος” Νικόλαο Παπαδάκη, τον εφημέριο του Ιερού Ναού Αγίας Παρασκευής Καλυβών, διευθυντή του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία”, πρωτοπρεσβύτερο Μιχαήλ Βλαβογιλάκη και την πρόεδρο της Ένωσης Πνευματικών Δημιουργών νομού Χανίων Ζαχαρένια Σημανδηράκη. 

Ο κ. Παπαδάκης τόνισε μεταξύ άλλων ότι “ η ποιητική συλλογή τα χελιδόνια του μοναχού του Βαγγέλη Κακατσάκη μου έδωσε την αφορμή να θυμηθώ την γνωριμία  μας με τον Βαγγέλη  από τα μαθητικά μας χρόνια. Να θυμηθώ τις δύσκολες εποχές που είχαν τα παιδιά που ερχόταν στο γυμνάσιο Βάμου, ένα γυμνάσιο που  εξέθρεψε και καλλιέργησε μαθητές οι οποίοι ζούσαν κάτω από δύσκολες συνθήκες αλλά όμως στο τέλος δημιούργησαν μία πνευματική υποδομή η οποία απέδωσε και αποδίδει και αυτό είναι το παράδειγμα του Βαγγέλη. Ο Βαγγέλης ο οποίος πραγματοποίησε σημαντικό έργο στη ζωή του είτε σαν δάσκαλος είτε σαν λογοτέχνης, είτε σαν ποιητής. Είναι ένα παράδειγμα προς μίμηση και βεβαίως να αναφερθώ ότι μέσα από τις στήλες των “Χανιώτικων νέων” μπόρεσε να εκφράσει πολλά από τα βασικά μελήματα του και τους βασικούς του στόχους”. 

Ο π. Μιχαήλ Βλαβογιλάκης υπογράμμισε για τον Βαγγέλη Κακατσάκη ότι: “ αφηγείται ότι έζησε και φαντάστηκε, τον προσωπικό του παράδεισο, τα όνειρά του σε μια συμβολική υπαινικτική γραφή και συμπυκνωμένες ανησυχίες. Προβάλει τα πιστεύω μας, τις αξίες μας, θεολογεί ορθόδοξα με απλές χιλιοειπωμένες εκφράσεις και αποσπάσματα από τη γραφή και τα λατρευτικά κείμενα της εκκλησίας μας” για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι “ σ’ έναν κόσμο που βρίσκεται σε σύγχυση, σε κρίση, σε αβεβαιότητα χωρίς πολλά οράματα  αναλαμβάνει ενεργό ρόλο και με τη φωνή του .εκπροσωπεί τη φωνή των απλών  ανθρώπων, εκφράζεται και αναπαράγει αλήθειες. Ο Βαγγέλης Κακατσάκης αποτελεί υπόδειγμα προσφοράς, είναι ένας πνευματικός μαχητής. Εκ μέρους του Κοινωφελούς Ιδρύματος “Αγία Σοφία” τον ευχαριστούμε γι’ άλλη μία φορά για την πολύπλευρη υποστήριξη του στο έργο μας και του ευχόμαστε να είναι γερός και υγιείς σωματικά και πνευματικά, να αγωνίζεται και να προσφέρει στην κοινωνία μας”.    

H κα Ζαχαρένια Σημανδηράκη σημείωσε ότι “ η Ένωση Πνευματικών Δημιουργών, παλαιός και καταξιωμένος φορέας του τόπου στον τομέα της, σεμνύνεται ότι περιλαμβάνει στα μέλη της σημαντικούς εργάτες της διανόησης σε διάφορα πεδία. Ένας από αυτούς είναι και ο αγαπητός φίλος εξαίρετος ποιητής Βαγγέλης Κακατσάκης, γι’ αυτό και η Ένωση μας με μεγάλη χαρά συμμετέχει στη διοργάνωση της αποψινής βραδιάς για την παρουσίαση του βιβλίου του “Τα χελιδόνια του μοναχού”. 

Η ίδια συνεχίζοντας επεσήμανε: “ Με αισθαντικότητα, βαθύ ανθρωπισμό και το ευγενικό πάθος που τον διακρίνει, ο Βαγγέλης στα εξήντα ποιήματα του βιβλίου του, πλάθει κι εκφράζει εικόνες και συναισθηματικές καταστάσεις που αναβλύζουν μια δραματική συγκίνηση ατομικής και κοινωνικής αλήθειας. Πλούσιο συναίσθημα, ενάργεια σκέψη, λυρική διάθεση και προσωπικό ύφος μεγάλης ευαισθησίας στην καταγραφή βιωμάτων, δοσμένων με τη μοναδική πένα του”.   

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από δύο δραστήριες και αγαπητές στην κοινωνία των Χανίων καθηγήτριες φιλολογίας, την  Μαρία Μαράκη και την Στέλλα Αλιγιζάκη οι οποίες αναφέρθηκαν λεπτομερώς στο νέο πνευματικό πόνημα του Βαγγέλη Κακατσάκη τονίζοντας: “Μονάζων της ποιήσεως λοιπόν, ο Βαγγέλης Κακατσάκης λειτουργεί και λειτουργείται εντός της σε ένα κόσμο ιδιαίτερο, ξεχωριστό που στηρίζεται γερά στο μετερίζι της Χριστιανικής πίστης και της ορθόδοξης παράδοσης της φυλής μας και από τον οποίο ξεκινά για να ταξιδέψει στους ανοιχτούς ορίζοντες και να φτάσει στο σήμερα, αγγίζοντας τα σύγχρονα προβλήματα και τους καημούς των ανθρώπων των καιρών μας με οδηγούς τα χελιδόνια της Άνοιξης” υπογραμμίζει η κυρία Μαράκη για να συνεχίσει επισημαίνοντας τα εξής: “ Αξίζει να σημειωθεί στο σημείο αυτό ότι η προοδευτική οπτική και διάσταση που αποδίδεται στην ορθοδοξία στην ποίηση του Βαγγέλη Κακατσάκη ξεφεύγει από τα στενά εκκλησιαστικά όρια και δίνει απάντηση στις ανάγκες, τα προβλήματα και στους προβληματισμούς των ανθρώπων του σύγχρονου κόσμου”.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας της η κα Μαράκη σημειώνει για τον Βαγγέλη Κακατσάκη  ότι “ ανήσυχος λοιπόν ο ποιητής, με χρονικούς και τοπικούς διασκελισμούς ενώνει με επιτυχία εποχές και τόπους στέλνοντας πολυσήμαντα νοήματα. ΅Ευήκοος επίσης, λήπτης των μηνυμάτων των καιρών μεγεθύνει την έκταση του ποιητικού του χώρου με τη σύγχρονη επικαιρότητα εκφράζοντας έμμεσα τις ανησυχίες του και τους προβληματισμούς αλλά και διατυπώνοντας τα φιλοσοφικά του ερωτήματα και διλήμματα για τη ζωή, το θάνατο, την ευθύνη, τη διαφορετικότητα, την  ανθρώπινη απώλεια, τον έρωτα, τη φτώχεια, τη μοναξιά, την προσφυγιά, τις επιπτώσεις της τεχνολογίας και του διαδικτύου στη ζωή μας, τη διαφορετικότητα και τη συμπερίληψη. Τεχνίτης της πένας αποτυπώνει όσα συμβαίνουν γύρω του με αλληγορίες, εξαίσιες οπτικές και ακουστικές εικόνες, σύμβολα, συσχετισμούς και έντονο κάποτε λυρισμό…”.             

Από την πλευρά της η φιλόλογος κα Στέλλα Αλιγιζάκη υπογράμμισε μεταξύ άλλων και τα εξής: «Η ποίηση», έγραφε άλλοτε ο Γιώργος Σεφέρης,  «είναι αναγκαία σε τούτο το σύγχρονο κόσμο όπου ζούμε, τον βασανισμένο από το φόβο και την ανησυχία. Και, πρέπει να προσθέσω», πως ο άνθρωπος , σήμερα «μετέωρος μεταξύ ουρανού και γης» όπως τον τοποθετεί ο Βαγγέλης Κακατσάκης κυριολεκτικά και μεταφορικά,  «έχει όπως πάντα ανάγκη ν’ ακούει αυτήν την ανθρώπινη φωνή που ονομάζουμε ποίηση». 

Με τη νέα όμως ποιητική σύνθεση τα χελιδόνια πήραν πρωταγωνιστικό ρόλο όχι ως απλός «τελάλης της άνοιξης», αλλά και με όλες τις ιδιότητες και τις δυνάμεις που διαθέτουν στην ελληνική λαϊκή και στη λόγια λογοτεχνική παράδοση. Εδώ γίνονται μάρτυρες των πιο μυστικών και μυστηριακών διαλόγων και κατηχήσεων. Ενώ ως σύμβολα της ανάστασης συνδέουν με το δεύτερο πρωταγωνιστικό ρόλο που αποδίδει ο ποιητής στο μοναχό. Αυτός λειτουργεί εντός αλλά και εκτός μονής, ως ποιητής, ως διδάσκων και διδασκόμενος από τον ηγούμενο, ανοιχτός άλλη μια φορά στο ιερό λειτούργημα της δασκαλοσύνης»

Μοιάζει υπερκόσμια η ξενάγηση στη νέα αυτή ποιητική συλλογή. Είναι προφανές  ότι η αγιότητα και η ιερότητα στην αντίληψη του ποιητή προκύπτουν από τον άνθρωπο και δεν υπάρχουν χωρίς αυτόν, έτοιμες να προσκυνήσουν την απλότητα του βίου του.Η αγάπη της πατρίδας συμπορεύεται με την αγάπη του Θεού, του ανθρώπου και της φύσης, γιατί η αγάπη είναι ακέραιη, δεν διασπάται ούτε διαμοιράζεται, δεν περιορίζεται ούτε παζαρεύεται.

Βραβευμένος και πρόσφατα ακόμη  και διακεκριμένος πνευματικός δημιουργός ο Βαγγέλης Κακατσάκης παππούς και οικογενειάρχης πολυαγαπημένος, φίλος πιστός και καρδιακός για πολλούς από όσους εδώ παρευρισκόμαστε,μας εκθέτει με το λόγο και τα πλούσια συναισθήματά του καθημερινά στη  βροχή της ανθρωπιάς, μας συνεπαίρνει με τη γραφή του στην υπέρβαση της έγνοιας του”. 

Από μεριάς του ο κ.Βαγγέλης Κακατσάκης αναφέρθηκε με πολύ συγκίνηση για την εκδήλωση, υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “ Χαίρομαι πολύ που όλα λειτούργησαν τέλεια στο “πέταγμα των χελιδονιών του μοναχού”, στην παρουσίαση της ομώνυμης 5ης ποιητικής μου συλλογής σε αυτόν τον φιλόξενο και “μαγικό΄’ αύλειο χώρο του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών – Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος – σημειώνοντας εντυπωσιακή προσέλευση”. Μυσταγωγία” χαρακτήρισε την εκδήλωση ο κ. Κακατσάκης ευχαριστώντας τον κόσμο τονίζοντας:  “Με πολλά ωμέγα το ευχαριστώ μου, σε όλους μαζί κι έναν έναν χωριστά. Ιδιαίτερα στους συντελεστές της εκδήλωσης και βέβαια στην εφημερίδα μας τα “Χανιώτικα νέα”, για την προβολή της. Υπόχρεος στην αγάπη όλων…”.   

Την παρουσίαση του βιβλίου τίμησαν με την παρουσία τους ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, οι πρώην βουλευτές νομού Χανίων ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ Σήφης Μιχελογιάννης και Βάλια Βαγιωνάκη αντίστοιχα, ο τ. Νομάρχης Χανίων Γιώργος Κατσανεβάκης, άνθρωποι των γραμμάτων και της ποίησης, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων μαζί με αρκετό κόσμο τηρουμένων των μέτρων προστασίας κατά του κορωνοιού. 

Η εκδήλωση η οποία οργανώθηκε από το Κοινωφελές Ίδρυμα Αγία Σοφία σε συνεργασία με την Ένωση Πνευματικών Δημιουργών Χανίων, την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης – Πυξίδα της Πόλης έχοντας την υποστήριξη του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών “Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος”, περιέκλειε και μουσική ερμηνεία στίχων από τα ποιήματα του Βαγγέλη Κακατσάκη τα οποία ερμήνευσε ο Γιάννης Τσαραμανίδης δάσκαλος και μουσικός, ενώ στίχους των ποιημάτων ανέγνωσε ο Νεκτάριος Ευαγγέλου Κακατσάκης. 

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την όμορφη βραδιά. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com