Δευτέρα , 13 Μάϊος 2024

ΣΤΟΝ ΙΕΡΟ ΝΑΟ ΤΩΝ ΑΓΙΩΝ ΑΡΣΕΝΙΟΥ – ΠΟΡΦΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΙΣΙΟΥ – Τα “Γράμματα της Παναγίας” από το βιβλίο του Βαγγέλη Κακατσάκη

Με την παρουσία αρκετών πιστών παρουσιάστηκε το απόγευμα του Σαββάτου στον Ιερό Ναό των Αγίων Αρσενίου, Πορφυρίου και Παϊσίου της Ενορίας των Αγίων Σαράντα στα Νεροκούρου, το ιδιαίτερα πολυταξιδεμένο σημαντικό βιβλίο του Βαγγέλη Κακατσάκη “Τα Γράμματα της Παναγίας”, που εκδόθηκε το 2013 από τη Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου και τα έσοδά του από τις πωλήσεις διατίθενται για τις ανάγκες του Αννουσακείου Ιδρύματος. 

Με χαιρετισμό – καλωσόρισμα του κόσμου από τον εφημέριο της Ενορίας άρχισε η εκδήλωση με συντονίστρια τη φιλόλογο κα Μαρία Μαράκη η οποία μεταξύ άλλων υπογράμμισε: “Απόψε έχουμε τη χαρά και την τιμή να παρουσιάζουμε τα “Γράμματα της Παναγίας” του Βαγγέλη Κακατσάκη με μικρασιατικό χρώμα και άρωμα στο σεπτό αυτό ναό. Το μικρασιατικό άρωμα το προσδίδουν επίσης οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης, η δραστήρια, δηλαδή Αδελφότητα Μικρασιατών “Ο Άγιος Πολύκαρπος” και η Ενορία των Αγίων Σαράντα Νεροκούρου, που κι εδώ ζουν πολλοί Μικρασιάτες. Ιδιαίτερο συναισθηματικό φορτίο προσδίδει επίσης στην εκδήλωση αυτή, το γεγονός ότι στη λαική παράδοση της Μικράς Ασίας η Παναγία ως προστάτιδα των κατατρεγμένων κατέχει ιδιαίτερη θέση καθώς σε αυτή βρήκαν καταφύγιο εκείνα τα πέτρινα χρόνια του 22 οι νεοφερμένοι κάτοικοι σε τούτο τον τόπο. Και είναι ο πόνος βαθύς της Παναγίας μας, της μάνας των ανθρώπων όλης της γης, που είδε το μοναχογιό της να βαδίζει προς το πάθος και το θάνατο, όπως αυτός ξετυλίγεται στα έξι γράμματά της, ένα για κάθε μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας που γράφτηκαν με αποστολέα την ίδια και παραλήπτη το μοναχογιό της, δια χειρός του γνωστού δασκάλου και καταξιωμένου λογοτέχνη, Βαγγέλη Κακατσάκη. “ Έξι γράμματα, έξι πηγές γάργαρες που αναβλύζουν φόβο, δισταγμό, προαίσθημα, μητρότητα, οδύνη και κλαυθμό της Θεοτόκου Μαρίας της Μάνας…”. 

Από μεριάς της η πρόεδρος της Αδελφότητας Μικρασιατών Στέλλα Γκοζάνη – Χαριτάκη τόνισε: “ Οι Μικρασιάτες, ως βαθιά θρησκευόμενοι, πίστευαν και υμνούσαν πολύ την Παναγία, την ταπεινή, σεμνή Παρθένο της Ναζαρέτ, που τιμήθηκε και κλήθηκε από το Θεό. Αγαπήθηκε και δοξάστηκε από τους ανθρώπους. Συνδέθηκε άρρηκτα με το εξαίρετο και μοναδικό γεγονός των αιώνων, το μυστήριο της θείας ενσάρκωσης. Έγινε το εκλεκτό σκεύος, “η δούλη του Κυρίου” η ευλογημένη μεταξύ όλων των γυναικών, η μακαρία, η ευλογημένη κόρη. Ταπεινή, απλή, αθόρυβη η ζωή της. Το όνομα της βρίσκεται στο στόμα μικρών και μεγάλων, αγράμματων και μορφωμένων, αφανών και επιφανών…” Συνεχιζοντας  η ίδια επεσήμανε πως “ η καρτερία και η υπομονή της φάνηκε τις ημέρες του Μεγάλου Πάθους και Μαρτυρίου του Ιησού Χριστού…”.          

“Ευλογία” χαρακτηρίζει, ο δημιουργός του πνευματικού πονήματος με δήλωσή του στα “Χ.ν.” την επαναλαμβανόμενη εδώ και τόσα χρόνια σε διάφορες εκκλησίες  παρουσίαση του έργου για τα έξι Γράμματα της Παναγίας επισημαίνοντας ότι “ κάθε ένα από τα έξι γράμματα της Παναγίας συμβολίζει και μια ημέρα για όλα όσα έζησε τη Μεγάλη και Αγία Εβδομάδα η Μεγάλη Μάνα του κόσμου, η Παναγία μας, απευθυνόμενη στον Υιό Της”.

Συνεχίζοντας ο κ. Κακατσάκης τόνισε: “ Το 2004 δηλαδή εννέα χρόνια πριν εκδοθεί και κυκλοφορήσει το βιβλίο μου, ήμουν τότε διευθυντής στο 5ο Δημοτικό Σχολείο Νέας Χώρας όπου πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στην αίθουσα Κωνσταντινουπολειαδα του Ιερού Ναού Κωνσταντίνου και Ελένης στη Νέα Χώρα. Το βιβλίο αυτό έχει διαβαστεί εκατοντάδες φορές έχοντας φτάσει μέχρι την Αλεξανδρούπολη, ενώ έχει αναφερθεί σε όλα τα τοπικά ΜΜΕ έντυπα και ηλεκτρονικά, κυρίως δε, στα “Χανιώτικα νέα”. Πρόκειται για ένα έργο ‘όπου σαν ιδέα γεννήθηκε μέσα μου όταν ήμουν μαθητής στην Στ’ τάξη του Γυμνασίου Βάμου. Ευχαριστώ από καρδιάς την Ενορία που μας φιλοξένησε στον Ιερό Ναό τριών Αγίων. Ευχαριστίες επίσης εκφράζω στην Αδελφότητα Μικρασιατών της Περιφερειακής Ενότητας Χανίων  “Ο ‘Αγιος Πολύκαρπος”, τους ιεροψάλτες του Ναού που έψαλαν ύμνους της Μεγάλης Εβδομάδας, την εκπαιδευτικό – συγγραφέα Αγγέλα Μάλμου που διάβασε το ποίημα “Η μάνα του Χριστού” του Κώστα Βάρναλη και την επίσης εκπαιδευτικό, φιλόλογο Μαρία Μαράκη που συντόνιζε την εκδήλωση που φέτος είχε αρκετό “άρωμα” Μικράς Ασίας”.            

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την εκδήλωση. 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος   

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com