Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Τιμήθηκε η επέτειος της Επανάστασης του 1770 στην Ανώπολη Σφακίων

SONY DSC

Παρουσία πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών από όλο τον Νομό, κατοίκων της Ανώπολης και άλλων χωριών των  Σφακίων  και όχι μόνο γιορτάσθηκε χθες η θρυλική επανάσταση του ήρωα Δασκαλογιάννη στη γενέτειρά του την Ανώπολη Σφακίων.

Την επιμνημόσυνη δέηση στον ανδριάντα του ήρωα Δασκαλογιάννη τέλεσε ο μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος για να ακολουθήσουν σύντομοι χαιρετισμοί από τον δήμαρχο Σφακίων κ. Γιάννη Ζερβό και τον αντιπεριφερειάρχη Χανίων κ. Απόστολο Βουλγαράκη. Κεντρικός ομιλητής ήταν  ο  καταξιωμένος ιστοριοδίφης κ. Δημήτριος Νικολακάκης.

Καλωσορίζοντας τους επισήμους και τον κόσμο ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός στην φετινή επέτειο τιμής και μνήμης του ήρωα Δασκαλογιάννη και όλων που μαρτύρησαν συμμετέχοντας στην επανάσταση του 1770, υπογράμμισε ότι « ο Δασκαλογιάννης είναι ο πρωτομάρτυρας της επανάστασης της Κρήτης που ξεσήκωσε τους Σφακιανούς ενάντια στην Οθωμανική κυριαρχία».

Ο ίδιος συνεχίζοντας επεσήμανε τα εξής: « Ο Κωστής Παλαμάς τον αποκαλεί “κορυφή της Κρητικής θυσίας” αλλά ο αγώνας του και η αυτοθυσία του τον ανεβάζουν ψηλά στην κορυφή των αγώνων του γένους».

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης τόνισε: «Οι αγώνες των Κρητικών καταλαμβάνουν  τη δική τους περίοπτη θέση, καθώς οι πατέρες μας και οι παππούδες μας και εκείνοι πριν από αυτούς, έδωσαν πάντα με αυταπάρνηση που ξεπερνά το ανθρώπινο μέτρο, τον αγώνα της αξιοπρέπειας και της τιμής και του χρέους», για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι «ο Δασκαλογιάννης υπήρξε μια μοναδική μορφή των αγώνων  αυτών. Πηγή έμπνευσης για τους συμπατριώτες του, τους οδήγησε στην επανάσταση του 1770, γεγονός ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας για την απελευθέρωση του νησιού μας».

Ξετυλίγοντας το κουβάρι της ιστορίας ο Δημήτριος Νικολακάκης ανέπτυξε τα διαδραματιζόμενα εκείνης της θλιβερής περιόδου με λεπτομέρειες αρχίζοντας με την καταπίεση, τον τρόμο και τη βία που επικρατούσε επί έναν αιώνα σε ολόκληρη την Κρήτη εξαιτίας της Οθωμανικής κατοχής, για να συνεχίσει υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: « Μοναδική περιοχή που απολάμβανε προνόμια οιονεί αυτονομίας ήταν τα Σφακιά, οι κάτοικοι των οποίων παρότι δεν καταπιεζόταν από τους Αγαρηνούς, έμπλεοι εθνικής συνείδησης, επαναστάτησαν το 1770 για την απελευθέρωση όχι μόνο της Κρήτης, αλλά και ολόκληρης της ελληνικής επικράτειας. Έτσι είχαν συνεννοηθεί και συμφωνήσει με τους προεστούς του Μωριά και της Βλαχίας, αφού ταυτόχρονα ο αρχηγός Δασκαλογιάννης είχε λάβει σχετική υπόσχεση βοήθειας και από τη Ρωσική αυλή».  

Ο ίδιος συνέχισε τονίζοντας ότι «ο Μοσχοβίτικος στόλος έφτασε περί τα τέλη Φλεβάρη του 1770 στη Μάνη. Οι χριστιανοί του Μωριά, της Στερεάς Ελλάδας, της Θεσσαλίας και της Ηπείρου ξεσηκώνονται. Ταυτόχρονα, επαναστατικά κινήματα ξεσπούν και σε ολόκληρη την βαλκανική. Παράλληλα, τα Ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν σε όλα τα μήκη και τα πλάτη των Ρωσοτουρκικών συνόρων πλην όμως λόγω απειρίας και κακών χειρισμών, οι αρχικές επιτυχίες στον ελλαδικό χώρο και την Βαλκανική, καταλήγουν σε άτακτη υποχώρηση, με αποτέλεσμα την εσπευσμένη αναχώρηση του Ρωσικού στόλου και την κατεύθυνσή του όχι προς τη Σούδα (όπως είχε υποσχεθεί), αλλά προς το Αιγαίο. Έτσι οι Σφακιανοί αγωνιστές που σήκωσαν τη σημαία της επανάστασης στις 25 Μαρτίου του 1770, χωρίς βοήθεια από τον Μοσχοβίτικο στόλο, αλλά και χωρίς σχεδόν καμιά υποστήριξη από την υπόλοιπη Κρήτη, δεν μπόρεσαν ν’ ανταπεξέλθουν απέναντι σε 23.000 πάνοπλους Τούρκους στρατιώτες. Ήταν φυσικό, λοιπόν, σε λίγους μήνες η επανάσταση να σβήσει. Η ευκαιρία για απελευθέρωση να χαθεί όπως χάθηκε με τραγικό τρόπο και ο αρχηγός Δασκαλογιάννης σε μια πλατεία του Ηρακλείου. Όμως ο σπόρος της επανάστασης» κατέληξε ο κ. Νικολακάκης « δεν πήγε χαμένος, δεν έπεσε σε άγονο έδαφος. Αποτέλεσε την πρώτη από μια σειρά εξεγέρσεων και επαναστάσεων, που αρχικά έφεραν την ποθητή απελευθέρωση της πατρίδας μας και αργότερα την ελευθερία και του νησιού μας». 

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την εκδήλωση τονίζοντας ότι και φέτος παρακολούθησαν την τελετή αρκετοί ξένοι. Μετά τις καταθέσεις των στεφάνων τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή έγινε ανάκρουση του εθνικού μας ύμνου από τη μουσική μπάντα της 5ης Μεραρχίας Κρητών, χόρεψαν τον πεντοζάλη λεβέντες χορευτές του μουσικοχορευτικού Συλλόγου «Tα Σφακιά», για να τελειώσει η εκδήλωση με το καθιερωμένο τραπέζι από τον Δήμο Σφακίων στο βαθύσκιωτο πευκοδάσος της περιοχής.   

Γιάννης Η. Κάκανος  

28.pdf Δασκαλογιάννης Ανώπολη   

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός 

SONY DSC

Ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων κ. Απόστολος Βουλγαράκης 

SONY DSC

Ο ομιλητής κ. Δημήτριος Νικολακάκης  

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

????????

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

???????????????????????????????

Η ταυτότητα για την εφημερίδα και σε αυτοκόλητα

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com