Τετάρτη , 6 Δεκ 2023

ΣΤΗΝ ΑΝΩΠΟΛΗ ΣΦΑΚΙΩΝ – Εγκαινιάσθηκε Πυροσβεστικό Κλιμάκιο

 

eparxiakofos0038

Με τον καιρό βροχερό πραγματοποιήθηκαν σήμερα το μεσημέρι στις 12.30’ στην Ανώπολη Σφακίων από τον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη Νίκο Τόσκα τα εγκαίνια του Πυροσβεστικού Κλιμακίου. Τον κ. Τόσκα  συνόδευε ο αναπληρωτής υπουργός υγείας Παύλος Πολάκης. Εκεί τους υποδέχτηκαν ο δήμαρχος Σφακίων Γιάννης Ζερβός με τους αντιδημάρχους, δημοτικούς συμβούλους, κατοίκους και φορείς της περιοχής, τον βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Χανίων Αντώνη Μπαλωμενάκη, τον πρώην υφυπουργό Δημόσιας Τάξης Χρήστο Μαρκογιαννάκη, τον διοικητή Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης αρχιπύραρχο Ιωάννη Μαραγκάκη, τον Γενικό Αστυνομικό Διευθυντής Κρήτης υποστράτηγο Ανδρέα Δασκαλάκη, τη δήμαρχο Γαύδου Ευαγγελία Καλλίνικου, αντιδημάρχους του Δήμου Αποκορώνου, κ.ά.

Η εκδήλωση άρχισε με Αγιασμό που τέλεσαν ο εφημέριος της ενορίας Ανώπολης και προεστός της Παναγίας Θυμιανής πανοσιότατος αρχιμανδρίτης Παϊσιος Παπασηφάκης  με τους εφημερίους των ενοριών Χώρας Σφακίων πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Κουκουνάρη και Ασκύφου Στυλιανό Κατσούλη.  

ΑΠΟ ΤΟΝ ΙΟΥΝΙΟ ΤΟΥ 2016

Το Πυροσβεστικό Κλιμάκιο Ανώπολης ξεκίνησε τη λειτουργία του την 1η Ιουνίου 2016, με προϊστάμενο τον αρχιπυροσβέστη κ. Σταύρο Πλυμάκη και επανδρωμένο με μόνιμους, πενταετούς και εποχιακούς πυροσβέστες.

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗΣ

Αμέσως μετά το κόψιμο της κορδέλας των εγκαινίων από τον υπουργό προστασίας του πολίτη κ. Νίκο Τόσκα, διαβάστηκε ημερήσια διαταγή από τον διοικητή Περιφερειακής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Κρήτης αρχιπύραρχο κ. Ιωάννη Μαραγκάκη  όπου, μεταξύ άλλων, επισημάνθηκε: «Η έναρξη του κλιμακίου αυτού αποφασίστηκε με απόφαση του αρχηγού του Πυροσβεστικού Σώματος για την 1η Ιουνίου του 2016. Από σήμερα αυτό το Πυροσβεστικό κλιμάκιο θα λειτουργεί επιχειρησιακά σε 24ωρη βάση με σκοπό την προστασία της ζωής της περιουσίας των κατοίκων, αλλά και την διασφάλιση του φυσικού πλούτου που υπάρχει στην ευρύτερη περιοχή».

Ο ίδιος σημείωσε: «Με την ίδρυση του κλιμακίου αναβαθμίζεται η πυροπροστασία της περιοχής, ενώ οι πυροσβεστικοί υπάλληλοι που θα το στελεχώσουν θα βρίσκονται πάντα δίπλα στην υπηρεσία του πολίτη» για να καταλήξει τονίζοντας ότι «μέλημα όλων μας είναι ο αριθμός των δασικών πυρκαγιών και των καμένων στρεμμάτων κάθε καλοκαίρι στη χώρα μας να είναι όσο το δυνατόν πιο μικρός μιας και την πυρκαγιά ως φαινόμενο, δεν μπορούμε να την εξαλείψουμε».

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ

Ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός αναφέρθηκε εκτός της αναγκαίας λειτουργίας του Πυροσβεστικού κλιμακίου και τον αγώνα που κάνανε μέχρι ν’ αποφασιστεί η ίδρυσή του υπογραμμίζοντας: «Ήταν αναγκαία η ίδρυση και λειτουργία του γιατί εκτός των περιστατικών πυρκαγιάς έχουμε λόγω του μονοπατιού Ε4 και του ιδιαίτερου φυσικού κάλους της περιοχής μεγάλη επισκεψιμότητα σε περιπατητικό τουρισμό με αποτέλεσμα να έχουμε ανάγκη άμεσης επέμβασης σε περιστατικά διασώσεων. Χαρακτηριστικά αναφέρω ότι στην περιοχή μας έχει παρατηρηθεί ότι μετά από τα περιστατικά που σημειώνονται στον Όλυμπο, είμαστε εμείς». Ο ίδιος συνεχίζοντας εστίασε την ανάγκη ίδρυσης ομάδας ΕΜΑΚ στη δυτική Κρήτη για να μπορεί να επεμβαίνει γρήγορα και  αποτελεσματικά σε κάθε περιστατικό».

Ο κ. Ζερβός ευχαρίστησε όλους όσοι συνέβαλλαν σε αυτή την προσπάθεια σημειώνοντας: «Ο Δήμος Σφακίων είναι ένας από τους μεγαλύτερους γεωγραφικά Δήμους της Ελλάδος και περιλαμβάνει μία έκταση 467,7 τετραγωνικών χιλιομέτρων έχοντας ένα ιδιαίτερο ανάγλυφο που περιλαμβάνει τα ωραιότερα και δυσκολότερα φαράγγια της Ευρώπης με κορυφαίο τον πολυβραβευμένο Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς. Διέρχεται τον ορεινό όγκο των Λευκών Ορέων το διευρωπαϊκό μονοπάτι Ε4 , έχουμε στην περιοχή μας το μεγαλύτερο φυσικό δάσος της Κρήτης, αλλά έχουμε μεγάλη χιλιομετρική απόσταση από το κέντρο. Πλησιέστερα μας βέβαια είναι η Πυροσβεστική Υπηρεσία των Βρυσών στον Αποκόρωνα η οποία και αυτή είναι πολύ μακριά από εδώ. Γι’ αυτούς τους λόγους ήταν ένα πάγιο αίτημα της κοινωνίας των Σφακίων να ιδρυθεί και να λειτουργήσει στην Ανώπολη Πυροσβεστικό κλιμάκιο…». 

Τελειώνοντας ο κ. Ζερβός αναφέρθηκε στις δραστηριότητες του Δήμου που πραγματοποιήθηκαν τα τελευταία χρόνια αρχίζοντας με την μεταστέγαση και λειτουργία του νέου Δημαρχείου, του πρώτου Σταθμού Μεταφοράς Απορριμμάτων στα Χανιά, του Τομέα ΕΚΑΒ Αποκορώνου Σφακίων, τη νέα έδρα του Δημοτικού Ελεύθερου Ανοικτού Πανεπιστημίου Σφακίων, την αίθουσα Πνευματικού Κέντρου κ. ά.

 Ο ΝΙΚΟΣ ΤΟΣΚΑΣ  

Μιλώντας κατά την τελετή των εγκαινίων, ο κ. Τόσκας επεσήμανε ότι «ιδιαίτερα σε περιόδους κρίσης, ο ρόλος που διαδραματίζουν  μικρές περιοχές όπως την δική σας είναι σημαντικός.

Όπως είπε, μεταξύ άλλων, «η κυβέρνηση έχει πεισθεί ότι τα μικρά μέρη σε εποχή κρίσης κρατούν τον τόπο, κρατούν τη χώρα, γι’ αυτό στηρίζουμε τα μικρά μέρη. Και μάλιστα μέρη σαν τον τόπο τον δικό σας, εδώ, όπου άνθρωποι έχουν θέληση σαν την πέτρα που τους περιβάλλει».

Ο κ. Τόσκας χαρακτήρισε σωστή την απόφαση για την ίδρυση του κλιμακίου στην Ανώπολη, που, όπως ανέφερε, -ανοίγει ουσιαστικά μια προσπάθεια που κάνουμε ώστε να συνδέσουμε την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τις δυνάμεις της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους εθελοντές με τον κρατικό μηχανισμό του πυροσβεστικού Σώματος γιατί οι κρατικοί μηχανισμοί δεν επαρκούν για όλη τη χώρα. Χρειάζεται όλοι να συμβάλουν σε αυτό  το μεγάλο μέτωπο για να βγούμε από τα προβλήματα και να βελτιώσουμε και να προσφέρουμε σε αυτό τον τόπο όπως οφείλουμε όλοι…».

Ο ΠΑΥΛΟΣ ΠΟΛΑΚΗΣ

 « Ένας τόπος πάει μπροστά πρώτα απ’ όλα και πάνω απ’ όλα όταν έχει κοινωνικές υποδομές, την απαραίτητη βάση πάνω στην οποία θα πατήσει ο αγώνας, το φιλότιμο, η επιχειρηματικότητα, η δουλειά των ανθρώπων για να προκόψει ο τόπος», υπογράμμισε ο κ. Πολάκης για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι « ένας τόπος ο οποίος δεν είχε μια υγειονομική υποδομή, ένας τόπος ο οποίος δεν είχε μερικές λιμενικές υποδομές, ένας τόπος ο οποίος δεν είχε φτιαγμένα τα χωριά του για να τα χαίρονται πρώτα απ’ όλα οι άνθρωποι που τα κατοικούν, ένας τόπος που δεν είχε υπηρεσίες όπως την Πυροσβεστική σαν αυτή που σήμερα εγκαινιάσαμε, αυτός ο τόπος είναι κουτσός στην ανάπτυξή του. Γι’ αυτό τον λόγο μαζί με πάρα πολλούς από εσάς πριν από 5 χρόνια πήραμε μια απόφαση να τον ανεβάσουμε πιο ψηλά…».

Ο ΧΡΗΣΤΟΣ ΜΑΡΚΟΓΙΑΝΝΑΚΗΣ    

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός και πρώην βουλευτής κ. Μαρκογιαννάκης σημείωσε: «Το αίτημα των δημοτικών Αρχών των Σφακίων ήταν διαχρονικό, τεκμηριωμένο, υπήρξε όμως μία κάθετη αντίδραση της φυσικής ηγεσίας της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας ώσπου το 2009 ως αρμόδιος υπουργός υπέγραψα το Προεδρικό Διάταγμα. Δυστυχώς, όμως, η γραφειοκρατία του Συμβουλίου Επικρατείας και στη συνέχεια μέχρι να πάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να υπογράψει ΕΦΕΚ ήρθε μια δύσκολη αντιπυρική περίοδος την εποχή εκείνη με αποτέλεσμα να μην μπορέσουμε να το στελεχώσουμε. Χαίρομαι που τώρα στελεχώθηκε».     

Η τελετή των εγκαινίων έκλεισε με δώρα που προσφέρθηκαν από τον Δήμο Σφακίων στον αναπληρωτή υπουργό Προστασίας του Πολίτη κ. Νίκο Τόσκα και τον διοικητή Περιφερειακής Διοίκησης Κρήτης αρχιπύραρχο κ. Ιωάννη Μαραγκάκη. Αναμνηστικό δώρο επίσης προσέφερε στον κ. Τόσκα και ο κ. Μαραγκάκης. Ακολούθησε επίσκεψη γνωριμίας στη γέφυρα της Αράδαινας και στη συνέχεια γεύμα σε ταβέρνα του χωριού. 

Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την εκδήλωση  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος  

eparxiakofos0067

eparxiakofos0035

eparxiakofos0056

eparxiakofos0057

eparxiakofos0034

eparxiakofos0001

eparxiakofos0054

eparxiakofos0071eparxiakofos0069

eparxiakofos0059

eparxiakofos0039

DSC09933wtmk

i-taftotita-gia-tin-efimerida-ke-se-aftokolita

eparxiakofos0041

eparxiakofos0075

Την κορδέλα των εγκαινίων κόβουν μαζί με τον κ. Τόσκα ο κ. Πολάκης με τον κ. Ζερβό 

eparxiakofos0076 eparxiakofos0077 eparxiakofos0078 eparxiakofos0079 eparxiakofos0080 eparxiakofos0081 eparxiakofos0082 eparxiakofos0083

ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΦΩΣ

Στον παρακάτω σύνδεσμο θα δείτε στιγμιότυπα από την διανομή του πρόσφατου εντύπου μας το οποίο είναι το 15ο κατά σειρά μέχρι σήμερα. Το επόμενο Επαρχιακό φως θα κυκλοφορήσει μετά τις 10 Ιανουαρίου του 2017 με δεκαπέντε χιλιάδες τώρα τεύχη και θα διανεμηθεί όπως πάντα δωρεάν σε όλη την Κρήτη. Παρέχουμε φθηνές διαφημίσεις στα έντυπά μας και δωρεάν στην ιστοσελίδα μας. Την ύλη στα έντυπά μας την επιλέγουν όσοι ενδιαφέρονται να διασωθούν οι εκδηλώσεις που τους ενδιαφέρουν.

https://eparxiakofos.gr/eparchiako-fos-me-to-kalo-ke-sto-epomeno-tefchos-mas-efchonte-stis-dianomes/ 

i-taftotita-gia-tin-efimerida-ke-se-aftokolita

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com