Με λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος το πρωί της Κυριακής στο ιστορικό χωριό των Σφακίων, την Ανώπολη, η επέτειος της “Επανάστασης Δασκαλογιάννη του 1770”.
Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου από τον αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο Κουμή πρωτοσυγκελεύων της Ιεράς Μητρόπολης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων, τον αρχιερατικό επίτροπο Σφακίων πρωτοπρεσβύτερο Αθανάσιο Κουκουνάρη και τον π. Κωνσταντίνο Μανουσέλη.
Στη συνέχεια, μπροστά στον ανδριάντα του ήρωα Δασκαλογιάννη στην σημαιοστολισμένη πλατεία του χωριού, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη Κρήτης Νίκου Καλογερή, των Δημάρχων Σφακίων Γιάννη Ζερβού, Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη, Ανωγείων Μανώλη Καλλέργη, αντιδημάρχων Πλατανιά και Αποκορώνου, στρατιωτικών Αρχών, τη μπάντα της 5ης Μεραρχίας Κρητών, άγημα του Πολεμικού Ναυτικού, εκπροσώπων Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων, Συλλόγων και πλήθος κόσμου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των επαναστατών.
Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον οικοδεσπότη δήμαρχο Σφακίων κ. Γιάννη Ζερβό, τον αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κ. Νίκο Καλογερή, ομιλία από τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητή Βασίλη Διγαλάκη, τήρηση ενός λεπτού σιγή, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου, ριζίτικο τραγούδι και αμέσως μετά πεντοζάλι που χόρεψαν χορευτές του μουσικοχορευτικού Συλλόγου «ΤΑ ΣΦΑΚΙΑ». Η εκδήλωση τελείωσε με το καθιερωμένο τραπέζι φιλοξενίας από τον Δήμο Σφακίων, που φέτος έγινε σε παρακείμενη ταβέρνα της πλατείας αντί του πευκόφυτου άλσους της όμορφης αυτής ορεινής περιοχής όπως προηγούμενες χρονιές.
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σφακίων τόνισε: «Ο Δήμος Σφακίων σας ευχαριστεί για την παρουσία σας στην Ανώπολη, γενέτειρα του Δασκαλογιάννη στη σημερινή επετειακή εκδήλωση για την επανάσταση του 1770 στην Κρήτη. Ποτέ άλλοτε στα χρονικά των κρητικών επαναστάσεων, μια επανάσταση δεν ταυτίστηκε τόσο πολύ μ’ ένα πρόσωπο και ποτέ ένας ζωντανός θρύλος δε συνδέθηκε τόσο πολύ με ένα γενικευμένο ξεσηκωμό, όσο ο Ιωάννης Βλάχος ο λεγόμενος Δασκαλογιάννης».
Ο ίδιος συνεχίζοντας επεσήμανε: «Γι’ αυτό και η επανάσταση του 1770 καθιερώθηκε να αναφέρεται στην ιστοριογραφία ως η επανάσταση του Δασκαλογιάννη, πράγμα μοναδικό στη μακραίωνη επαναστατική διαδρομή της Κρήτης, γιατί ο Σφακιανός ήρωας ήταν η σπίθα που πρώτη άναψε και τελευταία έσβησε τον αιματηρό αυτό αγώνα. Η επανάσταση του Δασκαλογιάννη αποτέλεσε το πιο ενθουσιώδες σκίρτημα της Κρητικής ψυχής ενάντια στον αλλόθρησκο κατακτητή…».
Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ
Από την πλευρά του ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Νίκος Καλογερής σημείωσε: « Ανάμεσα στους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας για την ελευθερία, το ύψιστο ιδναικό της φυλής, οι αγώνες των Κρητικών καταλαμβάνουν τη δική τους περίοπτη θέση» για να τονίσει ότι « ο Δασκαλογιάννης υπήρξε μια μοναδική μορφή των αγώνων αυτών. Πηγή έμπνευσης για τους συμπατριώτες του, τους οδήγησε στην επανάσταση του 1770, γεγονός ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας και αστείρευτη πηγή έμπνευσης για την απελευθέρωση του νησιού μας. Ο Δασκαλογιάννης και οι σύντροφοί του με τη θυσία τους στάθηκαν από τους πρωτεργάτες της απελευθέρωσης και της πολυπόθητης Ένωσης με την Ελλάδα».
Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ
Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλης Διγαλάκης, στην ομιλία του για τον εορτασμό της Επανάστασης του 1770 στην Ανώπολή Σφακίων αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Δασκαλογιάννη και στα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης. Τόνισε επίσης τη σημασία που είχε η Επανάσταση της Ανώπολης και η Συνθήκη του “Κιουτσούκ Καϊναρτζή” για τον μετέπειτα απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων».
Ο ίδιος στη συνέχεια άντλησε διδάγματα από τα ιστορικά γεγονότα για τη σημερινή κρίση, τονίζοντας:
«Δυστυχώς, σήμερα οι Έλληνες ζούμε σε συνθήκες μιας πρωτοφανούς κρίσης. Μιας κρίσης που αναμφίβολα διαθέτει οικονομικό περίβλημα, αλλά σταδιακά αποκαλύπτεται η βαθιά κοινωνική και αξιακή της ρίζα. Οι Έλληνες διχασμένοι και αποδιοργανωμένοι δεν θυμίζουμε τους αποφασισμένους Σφακιανούς της ενότητας, του αγώνα και της θυσίας. Η Ηγεσία του Δασκαλογιάννη οφείλει να μας εμπνεύσει ως κοινωνία. H Παιδεία και η επαγγελματική αξιοσύνη των ηγετών του Ελληνισμού θα ανοιξει νέους «δρόμους» για την ιστορική επιβίωσή του σε τόσο πρωτόγνορες και απειλητικές συνθήκες. Το Δημογραφικό, η Γλώσσα, η Ιστορική Συνείδηση, η Καινοτομία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Δημοσιοϋπαλληλία ως κοινωνικό λειτούργημα, η Δικαιοσύνη και η Δημόσια Τάξη ως ραχοκοκαλιά που αρθρώνει κοινωνική συνοχή, ήλθε η ώρα να τοποθετηθούν σε νέα αναγεννητικά θεμέλια».
ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΑΚΗ
Με αφορμή την ιστορική επέτειο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης με δήλωσή του στα «Χ.ν.» και στο «Επαρχιακό φως», υπογράμμισε τα εξής: «Τιμήσαμε σήμερα ξανά τη μνήμη του ήρωα των Σφακιών του πρωτεργάτη των ελληνικών επαναστάσεων για την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό. Έρχεται αυτός ο εορτασμός σε μια συγκυρία που για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια φαίνεται η Ελλάδα να βγαίνει ξανά στο ξέφωτο χαλαρώνοντας την θηλιά του χρέους. Πιστοί στα διδάγματα που εξέπεμψε ο Δασκαλογιάννης, παρά το συμβιβασμό που αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε, θα ξαναπάρουμε την πατρίδα στα χέρια μας και θα τη βάλουμε σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης και κοινωνικής Δικαιοσύνης».
Γιάννης και Ηλίας Κάκανος