Σάββατο , 1 Απρίλιος 2023

ΣΤΗΝ ΑΝΩΠΟΛΗ ΣΦΑΚΙΩΝ – Με λαμπρότητα εορτάσθηκε η επέτειος της Επανάστασης του Δασκαλογιάννη (Και βίντεο)

20170618_101648wtmk

Με λαμπρότητα εορτάσθηκε και φέτος το πρωί της Κυριακής στο ιστορικό χωριό των Σφακίων, την Ανώπολη, η επέτειος της “Επανάστασης Δασκαλογιάννη του 1770”.

 Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου από τον αρχιμανδρίτη Αγαθάγγελο Κουμή πρωτοσυγκελεύων της Ιεράς Μητρόπολης Λάμπης Συβρίτου και Σφακίων, τον αρχιερατικό επίτροπο Σφακίων πρωτοπρεσβύτερο  Αθανάσιο Κουκουνάρη  και τον π. Κωνσταντίνο Μανουσέλη.

Στη συνέχεια, μπροστά στον ανδριάντα του ήρωα Δασκαλογιάννη στην σημαιοστολισμένη πλατεία του χωριού, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη, του θεματικού αντιπεριφερειάρχη  Κρήτης Νίκου Καλογερή, των Δημάρχων  Σφακίων Γιάννη Ζερβού,  Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη, Ανωγείων Μανώλη Καλλέργη, αντιδημάρχων Πλατανιά και Αποκορώνου, στρατιωτικών Αρχών, τη μπάντα της 5ης Μεραρχίας Κρητών, άγημα του Πολεμικού Ναυτικού,  εκπροσώπων Σωμάτων Ασφαλείας, Φορέων, Συλλόγων και πλήθος κόσμου τελέστηκε η επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των επαναστατών.

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον οικοδεσπότη δήμαρχο Σφακίων κ. Γιάννη Ζερβό, τον αντιπεριφερειάρχη Κρήτης κ. Νίκο Καλογερή, ομιλία από τον πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, καθηγητή Βασίλη Διγαλάκη, τήρηση ενός λεπτού σιγή, ανάκρουση Εθνικού Ύμνου, ριζίτικο τραγούδι και αμέσως μετά  πεντοζάλι που χόρεψαν χορευτές του μουσικοχορευτικού Συλλόγου «ΤΑ ΣΦΑΚΙΑ». Η εκδήλωση τελείωσε με το καθιερωμένο τραπέζι φιλοξενίας από τον Δήμο Σφακίων, που φέτος έγινε σε παρακείμενη ταβέρνα της πλατείας αντί του πευκόφυτου άλσους της όμορφης αυτής ορεινής περιοχής όπως προηγούμενες χρονιές.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΦΑΚΙΩΝ

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Σφακίων τόνισε: «Ο Δήμος Σφακίων σας ευχαριστεί για την παρουσία σας στην Ανώπολη, γενέτειρα του Δασκαλογιάννη στη σημερινή επετειακή εκδήλωση για την επανάσταση του 1770 στην Κρήτη. Ποτέ άλλοτε στα χρονικά των κρητικών επαναστάσεων, μια επανάσταση δεν ταυτίστηκε τόσο πολύ μ’ ένα πρόσωπο και ποτέ ένας ζωντανός θρύλος δε συνδέθηκε τόσο πολύ με ένα γενικευμένο ξεσηκωμό, όσο ο Ιωάννης Βλάχος ο λεγόμενος Δασκαλογιάννης».

Ο ίδιος συνεχίζοντας επεσήμανε: «Γι’ αυτό και η επανάσταση του 1770 καθιερώθηκε να αναφέρεται στην ιστοριογραφία ως η επανάσταση του Δασκαλογιάννη, πράγμα μοναδικό στη μακραίωνη επαναστατική διαδρομή της Κρήτης, γιατί ο Σφακιανός ήρωας ήταν η σπίθα που πρώτη άναψε και τελευταία έσβησε τον αιματηρό αυτό αγώνα. Η επανάσταση του Δασκαλογιάννη αποτέλεσε το πιο ενθουσιώδες σκίρτημα της Κρητικής ψυχής ενάντια στον αλλόθρησκο κατακτητή…».

Ο ΝΙΚΟΣ ΚΑΛΟΓΕΡΗΣ

Από την πλευρά του ο θεματικός αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Νίκος Καλογερής σημείωσε: « Ανάμεσα στους αγώνες και τις θυσίες των προγόνων μας για την ελευθερία, το ύψιστο ιδναικό της φυλής, οι αγώνες των Κρητικών καταλαμβάνουν τη δική τους περίοπτη θέση» για να τονίσει ότι « ο Δασκαλογιάννης υπήρξε μια μοναδική μορφή των αγώνων αυτών. Πηγή έμπνευσης για τους συμπατριώτες του, τους οδήγησε στην επανάσταση του 1770, γεγονός ιδιαίτερης ιστορικής σημασίας και αστείρευτη πηγή έμπνευσης για την απελευθέρωση του νησιού μας. Ο Δασκαλογιάννης και οι σύντροφοί του με τη θυσία τους στάθηκαν από τους πρωτεργάτες της απελευθέρωσης και της πολυπόθητης Ένωσης με την Ελλάδα». 

 Ο ΠΡΥΤΑΝΗΣ

Ο Πρύτανης του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλης Διγαλάκης, στην ομιλία του για τον εορτασμό της Επανάστασης του 1770 στην Ανώπολή Σφακίων αναφέρθηκε στην προσωπικότητα του Δασκαλογιάννη και στα ιστορικά γεγονότα της Επανάστασης. Τόνισε επίσης τη σημασία που είχε η Επανάσταση της Ανώπολης και η Συνθήκη του “Κιουτσούκ Καϊναρτζή” για τον μετέπειτα απελευθερωτικό αγώνα των Ελλήνων».

Ο ίδιος στη συνέχεια άντλησε διδάγματα από τα ιστορικά γεγονότα για τη σημερινή κρίση, τονίζοντας:

«Δυστυχώς, σήμερα οι Έλληνες ζούμε σε συνθήκες μιας πρωτοφανούς κρίσης. Μιας κρίσης που αναμφίβολα διαθέτει οικονομικό περίβλημα, αλλά σταδιακά αποκαλύπτεται η βαθιά κοινωνική και αξιακή της ρίζα. Οι Έλληνες διχασμένοι και αποδιοργανωμένοι δεν θυμίζουμε τους αποφασισμένους Σφακιανούς της ενότητας, του αγώνα και της θυσίας. Η Ηγεσία του Δασκαλογιάννη οφείλει να μας εμπνεύσει ως κοινωνία.  H Παιδεία και η επαγγελματική αξιοσύνη των ηγετών του Ελληνισμού θα ανοιξει νέους «δρόμους» για την ιστορική επιβίωσή του σε τόσο πρωτόγνορες και απειλητικές συνθήκες. Το Δημογραφικό, η Γλώσσα, η Ιστορική Συνείδηση, η Καινοτομία, η Τοπική Αυτοδιοίκηση, η Δημοσιοϋπαλληλία ως κοινωνικό λειτούργημα, η Δικαιοσύνη και η Δημόσια Τάξη ως ραχοκοκαλιά που αρθρώνει κοινωνική συνοχή, ήλθε η ώρα να τοποθετηθούν σε νέα αναγεννητικά θεμέλια».

ΔΗΛΩΣΗ ΠΟΛΑΚΗ

Με αφορμή την ιστορική επέτειο ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας κ. Παύλος Πολάκης με δήλωσή του στα «Χ.ν.» και στο «Επαρχιακό φως», υπογράμμισε τα εξής: «Τιμήσαμε σήμερα ξανά τη μνήμη του ήρωα των Σφακιών του πρωτεργάτη των ελληνικών επαναστάσεων για την απελευθέρωση της χώρας από τον τουρκικό ζυγό. Έρχεται αυτός ο εορτασμός σε μια συγκυρία που για πρώτη φορά μετά από οκτώ χρόνια φαίνεται η Ελλάδα να βγαίνει ξανά στο ξέφωτο χαλαρώνοντας την θηλιά του χρέους. Πιστοί στα διδάγματα που εξέπεμψε ο Δασκαλογιάννης, παρά το συμβιβασμό που αναγκαστήκαμε να υπογράψουμε, θα ξαναπάρουμε την πατρίδα στα χέρια μας και θα τη βάλουμε σε έναν άλλο δρόμο ανάπτυξης και κοινωνικής Δικαιοσύνης».

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

20170618_102219wtmk

_DSC9099wtmk

_DSC9104wtmk _DSC9109wtmk

20170618_110100wtmk_DSC9118wtmk

_DSC9140wtmk

_DSC9150wtmk

_DSC9156wtmk _DSC9160wtmk _DSC9164wtmk _DSC9168wtmk _DSC9172wtmk _DSC9173wtmk _DSC9178wtmk _DSC9181wtmk _DSC9184wtmk _DSC9186wtmk _DSC9189wtmk _DSC9192wtmk _DSC9195wtmk _DSC9198wtmk _DSC9210wtmk

_DSC9221wtmk

_DSC9231wtmk _DSC9235wtmk _DSC9240wtmk _DSC9243wtmk _DSC9247wtmk _DSC9256wtmk _DSC9264wtmk _DSC9279wtmk _DSC9282wtmk _DSC9284wtmk _DSC9292wtmk

_DSC9298wtmk

_DSC9303wtmk _DSC9309wtmk _DSC9312wtmk _DSC9314wtmk _DSC9315wtmk _DSC9317wtmk _DSC9322wtmk _DSC9326wtmk

KAKANOS_AYTOKOLLHTA

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com