Τρίτη , 28 Μαρ 2023

ΣΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΖΩΗΣ – Έκθεση άστρο φωτογραφίας και βραδιά άστρο παρατήρησης

 

 

Μια σειρά επιστημονικών εκδηλώσεων άρχισαν να πραγματοποιούνται από το Σάββατο το βράδυ στο Μουσείο Σχολικής Ζωής του Δήμου Χανίων στα Νεροκούρου από το Δήμο Χανίων με την συνεχή υποστήριξη της Αντιδημάρχου Πολιτισμού Διά βίου μάθησης και Βιβλιοθηκών Βαρβάρας Περάκη σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Μουσείου και τον Σύλλογο Φίλων Αστρονομίας Κρήτης με αφορμή την ανακήρυξη του 2015 από τον ΟΗΕ σε  «Διεθνές Έτος Φωτός και Τεχνολογιών με βάση το Φως».

Μιλώντας στα «Χ.Ν.» και στο «Επαρχιακό φως» η πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Μουσείου Σχολικής Ζωής και Σχολική Σύμβουλος Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Ηρακλείου κα Μαρία Δρακάκη υπογράμμισε ότι τα εκπαιδευτικά προγράμματα που πραγματοποιούνται στο Μουσείο με αφετηρία την Έκθεση Αστροφωτογραφίας του Χρήστου Κοτσαύτη και εμψυχώνονται  από τον Χρήστο Σωτηρόπουλο πραγματοποιούνται δύο φορές την εβδομάδα Δευτέρα και Τετάρτη και υπάρχει ήδη μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από τους μαθητές της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Καλό είναι οι εκπαιδευτικοί να μεριμνήσουν μέχρι το Δεκέμβριο που θα λήξει η φάση των προγραμμάτων αυτών να εξασφαλίσουν ημερομηνία».

Η ίδια, συνεχίζοντας τόνισε: « Απόψε στο Μουσείο Σχολικής Ζωής οι επισκέπτες παρακολούθησαν με μεγάλο ενδιαφέρον τη δεύτερη εσπερίδα αστρονομίας και βραδιά αστροπαρατήρησης. Η εσπερίδα περιλάμβανε ενδιαφέρουσες εισηγήσεις για θέματα που σχετίζονται με το φως, την τέχνη της αστροφωτογραφίας, την κίνηση των πλανητών, την αλλαγή των εποχών, τις αποστάσεις στο Σύμπαν. Επίσης παρουσιάστηκαν από τη συλλογή του Μουσείου σχολικά εγχειρίδια που αναφέρονται σε θέματα κοσμογραφίας και αστρονομίας. Αξίζει να σημειωθεί ότι με ευθύνη του ΣΦΑΚ επισκευάστηκε το αναλογικό σύστημα του αυτοδίδακτου χαρτογράφου Σωτήρη Ζήση, ένα εποπτικό μέσο για το μάθημα των Φυσικών που περιγράφει την κίνηση της γης και της σελήνης Το έκθεμα θα ζωντανεύει στη συνέχεια με δραστηριότητες για τους μαθητές στο Μουσείο κατά τη διάρκεια της εμψύχωσης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που θα πραγματοποιούνται στο Μουσείο έως τον Δεκέμβριο για μαθητές Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας  με αφετηρία την έκθεση αστροφωτογραφίας του Χρήστου Κοτσαύτη».

Ο Χρήστος Σωτηρόπουλος, μέλος του Συλλόγου φίλων Αστρονομίας Κρήτης με δήλωσή του επίσης ανέφερε ότι « εδώ κάνουμε προγράμματα Αστρονομίας για παιδιά Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με διαστημικά σπίτια για την Πρωτοβάθμια ώστε να μάθουν τα παιδιά πως μπορούν να ζήσουν έξω από τη γη γιατί το ανθρώπινο σώμα δεν είναι κατασκευασμένο για να ζει έξω από τη γη βάζοντας στα παιδιά τις σκέψεις για το πώς θα μπορούσαν να είναι τα σπίτια αυτά. Για τα παιδιά της Δευτεροβάθμιας μιλάμε για τα νεφελώματα τα οποία είναι τα φαντάσματα στην ουσία άστρων που έχουν πεθάνει από τα οποία δημιουργείται ξανά ζωή οπότε μιλάμε για το πώς δημιουργούνται καινούργια άστρα και αυτό γίνεται και για την έκθεση  αστροφωτογραφίας του Χρήστου Κοτσαύπτη του οποίου το κυρίως μέρος του είναι τα νεφελώματα αυτά».

Ως φωτογράφος των άστρων ο Χρήστος Κοτσαύπτης δήλωσε τα εξής: « Τα τελευταία 23 χρόνια ζω μόνιμα στα Χανιά και ασχολούμαι αρκετά χρόνια με την αστροφωτογράφηση, ένα αντικείμενο το οποίο δεν είναι και τόσο διαδεδομένο δεδομένου ότι χρειάζονται κάποιες εξειδικευμένες γνώσεις», για να επισημάνει ότι «η αστροφωτογράφηση έχει μεγάλες απαιτήσεις ως προς τον εξοπλισμό και ως προς τον χρόνο τον οποίο μπορεί να διαθέσει κάποιος για να ασχοληθεί». 

Τέλος ο Παναγιώτης Παντζέκος πρόεδρος φίλων Αστρονομίας Κρήτης δήλωσε: « Έχουμε μια έκθεση αστροφωτογραφίας βαθέως ουρανού του Χρήστου Κοτσαύπτη  όπου ο κόσμος μπορεί να έρθει να δει πως είναι τα νεφελώματα που υπάρχουν στον σκοτεινό ουρανό αλλά δεν φαίνονται με γυμνό μάτι αλλά μόνο με τις τεχνικές που χρησιμοποιούμε στην  Αστροφωτογραφία και σήμερα κάνουμε και ομιλίες με θέματα Αστρονομίας». 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSCSONY DSC 

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση στο Μουσείο Σχολικής Ζωής

SONY DSC

 Ο κ. Παναγιώτης Παντζέκος σε ρόλο… μαθητή στα παλιά θρανία!

SONY DSC

Στο μέσον η κα Μαρία Δρακάκη μαζί με τον κ. Χρήστο Κοτσαύπτη και τον κ. Χρήστο Σωτηρόπουλο

???????????????????????????????

 Ο αστροφωτογράφος κ. Χρήστος Κοτσαύπτης  

Γιάννης Η. Κάκανος

www.yanniskakanos.gr

 Η ταυτότητα για την εφημερίδα και σε αυτοκόλητα

 Οι διαφημίσεις στα έντυπα μας είναι φθηνές και στηρίζουν την προσπάθεια διατήρησης χιλιάδων εκδηλώσεων στο ηλεκτρονικό αρχείο της ιστοσελίδας μας. Το «Επαρχιακό φως» ως έντυπο τυπώνεται σε χαρτί πολυτελείας στα υπερσύγχρονα τυπογραφεία της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» με δέκα χιλιάδες τεύχη που διανέμονται δωρεάν σε όλη την Κρήτη. Οι εκδηλώσεις όσων  επιθυμούν να συμπεριληφθούν σ’  ένα από τα επόμενα τεύχη μας οφείλουν να συνεισφέρουν στα έξοδα της σελίδας. 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com