Τετάρτη , 31 Μάϊος 2023

Εκδήλωση τιμής στους αγώνες των γυναικών στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Θερίσου

 http://www.haniotika-nea.gr

Τιμή στις γυναίκες – αγωνίστριες απέδωσαν σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο Μουσείο Εθνικής Αντίστασης Θερίσου.

Αφορμή για την εκδήλωση που οργάνωσαν το Παράρτημα Χανίων της ΠΕΑΕΑ και ο Σύλλογος Γυναικών Ν. Χανίων ήταν η Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας.

«Αναμφισβήτητα και δίκαια η Ελληνική Εθνική Αντίσταση με το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ γυναικών, μόνο με τον ξεσηκωμό του 1821 μπορεί να συγκριθεί. Είναι γεγονός πως όλες οι Ελληνίδες που ήταν στο ΕΑΜ -ΕΛΑΣ, έδωσαν ότι πολυτιμότερο για τη χιλιάκριβη τη λευτεριά, μα θεωρήσαμε σκόπιμο να αναφερθούμε στις Χανιώτισσες αγωνίστριες σαν φόρο τιμής. Στοιχεία πήραμε από το βιβλίο του Λευτέρη Ηλιάκη και τον ευχαριστούμε ιδιαίτερα γι’ αυτό», υπογράμμισε μεταξύ άλλων η κα Θεανώ Μποράκη.

Η κα Κωστούλα Μουντάκη Παπαδάκη τόνισε ότι « είμαστε στον ιστορικό Θέρισο, τον τόπο των αγώνων που μας εμπνέει και ήρθαμε να τιμήσουμε τη γυναίκα από την Εθνική Αντίσταση μέχρι σήμερα. Με το που ιδρύθηκε το ΕΑΜ, η ΕΠΟΝ, ο ΕΛΑΣ έδωσαν στη γυναίκα τη θέση που της άξιζε, της έδωσαν ψήφο, της έδωσαν ίση αξία με τους άνδρες. Οι γυναίκες αυτές οι ηρωίδες έδωσαν το υπέρτατο αγαθό για τη ζωή τους και μας εμπνέουν μέχρι σήμερα για να βαδίσουμε τον δρόμο τους».

Για την αγωνία και τους αγώνες της γυναίκας αναφέρθηκε η κα Σοφία Παπαδοπούλου πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Νομού Χανίων της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος επισημαίνοντας ότι «ο 19ος αιώνας, ο αιώνας της ανάπτυξης του καπιταλισμού βρήκε τις γυναίκες και τα παιδιά να τρέχουν στην αναζήτηση εργασίας για ένα κομμάτι ψωμί και την αστική τάξη της εποχής να υπερ-εκμεταλλεύεται φθηνό εργατικό δυναμικό. Η χώρα μας από την ίδρυση του ελληνικού αστικού κράτους με υπόγειο πλούτο, εύφορη γη, εύκρατο κλίμα, αλιευτικό πλούτο, εργατικό δυναμικό ποτέ δεν έδωσε στους εργαζομένους που παράγουν τον πλούτο όλα όσα τους ανήκουν. Η καθυστέρηση στην ανάπτυξη του καπιταλισμού, η εξάρτηση από το ξένο κεφάλαιο και η στρεβλά αναπτυγμένη οικονομία της χώρας μας είχε τις αναμενόμενες επιπτώσεις στη ζωή και στη θέση των γυναικών στην κοινωνία. Οι γυναίκες ήταν, είναι και θα είναι οι εκμεταλλευόμενες και διπλά καταπιεζόμενες όσο θα υπάρχουν εκμεταλλευτικές κοινωνίες». 

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

SONY DSC

Στιγμιότυπα από την εκδήλωση

SONY DSC

 Από αριστερά η Θεανώ Μποράκη ομιλήτρια εκ μέρους της Εθνικής Αντίστασης, η Κωστούλα Μουντάκη  Παπαδάκη μίλησε για τη γενιά των Λαμπράκηδων, ο παλαίμαχος αγωνιστής Λευτέρης Ηλιάκης, η Ελένη Κλαριδοπούλου που τιμήθηκε ως μέλος συνδέσμου στην παράνομη οργάνωση του ΚΚΕ και η Σοφία Παπαδοπούλου, πρόεδρος του Συλλόγου Γυναικών Νομού Χανίων και μέλος της Ομοσπονδίας Γυναικών Ελλάδος.

SONY DSC

    12-20140310

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com