Τετάρτη , 6 Δεκ 2023

Ενθουσιασμένοι οι εκδρομείς από την Κάρπαθο με το Μουσείο Τυπογραφίας

Ολοκληρώθηκαν οι ξεναγήσεις των εκδρομέων από την Κάρπαθο στο Νομό μας έχοντας πραγματοποιήσει διάφορες επισκέψεις κατά την παραμονή τους στον Νομό και μία από αυτές ήταν χθες στο Μουσείο Τυπογραφίας των «Χανιώτικων νέων», μένοντας έκπληκτοι με τον ιστορικό και πολιτισμικό θησαυρό που υπάρχει.

Ο επικεφαλής της αποστολής των Καρπαθίων εκδρομέων, αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μαυρολέων, δήλωσε χαρακτηριστικά: “Δεν πίστευα ότι θα μπορούσε να υπάρχει τέτοιο Μουσείο στην Ελλάδα. Θαυμάσαμε αυτή την εξαιρετική εργασία του εκδότη της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» κ. Γιάννη Γαρεδάκη που κατόρθωσε να συγκεντρώσει εδώ τόσα πολλά μηχανήματα για να δει κανείς την εξέλιξη της τυπογραφίας. Εγώ συγκινούμε ακόμα γιατί έχω στην Κάρπαθο ένα παλιό τυπογραφείο, ήταν του μακαρίτη Ηλία Λογοθέτη που όταν πήρε σύνταξη η οικογένειά του ήθελε να πετάξει τα μηχανήματα. Τα έχουμε φυλαγμένα γιατί θεωρούσα ντροπή και αμαρτία αυτά τα μηχανήματα που είναι ένας θησαυρός πολύτιμος να πεταχτούν και να που ήρθε η ώρα να αξιοποιηθούν στέλνοντάς τα εδώ. Είναι μηχανήματα με ιστορία εκείνης της εκδοτικής εποχής της Καρπάθου αλλά δεν υπάρχει πια τρόπος να αξιοποιηθούν εκεί, το καλύτερο είναι να τα φέρουμε εδώ σε αυτό το μνημείο. Πολλά συγχαρητήρια, είναι μνημείο αυτό, έτσι πρέπει να το βλέπει κανείς και μπράβο στην Κρήτη που είναι παντού πρωτοπόρα”.

Με καλά λόγια εκφράστηκαν όλοι όσοι ρωτήθηκαν για τις εντυπώσεις τους. Ενδεικτικά καταγράφουμε τις δηλώσεις από ορισμένους.

 

 Το τουριστικό λεωφορείο των εκδρομέων.

 


 Ο Ιωάννης Μαστρολέων με τη σύζυγό του Σεβαστή είπαν: “Έχουμε έρθει για δεύτερη φορά στην αγαπημένη μας Κρήτη με την οποία μας συνδέουν τα ίδια ήθη και έθιμα αφού οι πρώτοι κάτοικοι της Καρπάθου ήταν Κρητικοί. Το Μουσείο αποτελεί σχολείο και είναι ότι καλύτερο για να το βλέπουν οι επισκέπτες που έρχονται στον τόπο σας αφού πουθενά αλλού δεν υπάρχει κάτι παρόμοιο”.

 Ο Μιχαήλ Φράγκος, φοιτητής υπογράμμισε: “Οι εντυπώσεις μας είναι άριστες με την επίσκεψη και εμπεριστατωμένη ξενάγηση που μας έγινε. Είδαμε τόσα πολλά εκθέματα που δεν μπορούσαμε ποτέ να το φανταστούμε ότι θα τα βλέπαμε. Πολλά συγχαρητήρια στον εκδότη της εφημερίδας και σε όλους όσοι στήριξαν την προσπάθειά του…”.

Η Ευγενία Μαστρολέων – Ασλανίδη,  τόνισε: “ Έχουμε έρθει πολλές φορές στα Χανιά με το σχολείο αλλά πρώτη φορά ήρθαμε σε αυτό εδώ το θαυμάσιο Μουσείο Τυπογραφίας”.


Ο Αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μαυρολέων επικεφαλής των εκδρομέων.

 

 Στιγμιότυπα από την ξενάγηση στον χώρο του Μουσείου Τυπογραφίας.

Χανιώτικα νέα Πέμπτη 27 Ιουνίου 2013 σελίδα 32.

 

 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com