Τετάρτη , 22 Μάϊος 2024

ΣΤΟ ΚΑΦΕ “ΚΗΠΟΣ” – Παρουσιάστηκε το βιβλίο του Κωστή Λαγουδιανάκη με τίτλο: “ O Χιλιάκριβος σεβντάς”

image0029

 

Το ιστορικό καφέ “Κήπος”, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Χανίων, τον Σύνδεσμο Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Χανίων, τον Σύλλογο Στιχουργών Ν. Χανίων και το βιβλιοπωλείο Πετράκη παρουσίασαν το βιβλίο του Κωστή Λαγουδιανάκη “Χιλιάκριβε σεβντά μου” στον πολυχώρο Καφέ “Κήπος” στον Δημοτικό Κήπο Χανίων το βράδυ του Σαββάτου παρουσία αρκετού κόσμου.

Το βιβλίο παρουσίασαν ο Βασίλης Χαρωνίτης, δάσκαλος – λογοτέχνης με την Αγγέλα Μάλμου, τέως σχολικός σύμβουλος – συγγραφέας, ενώ την εκδήλωση συντόνιζε ο δάσκαλος – λογοτέχνης και δημοσιογράφος Βαγγέλης Κακατσάκης.

Την εκδήλωση συνόδευε και Κρητική μουσική στην οποία συμμετείχαν οι καλλιτέχνες, Νίκος Μπουτσάκης, λύρα – τραγούδι, Γιώργος Στρατάκης, λαούτο – τραγούδι και Γιάννης Λαγουδιανάκης, μαντολίνο – τραγούδι.

Για τον συγγραφέα μίλησαν στα «Χ.Ν.» ο κ. Χαρωνίτης με τον κ. Κακατσάκη και τον κ. Θανάση Πατεράκη πρόεδρο του Συλλόγου στιχουργών Νομού Χανίων. «Ο Κωστής Λαγουδιανάκης είναι ένας αξιόλογος άνθρωπος, δεν είναι μόνο ένας διαλεκτόφωνος ποιητής ο οποίος χειρίζεται άριστα την κρητική ντοπιολαλιά, αλλά όλη την παλιά ζωή της Κρήτης την περνά μέσα από τις μαντινάδες του στο συγκεκριμένο βιβλίο του με χίλιες μαντινάδες για τον σεβντά» υπογράμμισε ο κ. Χαρωνίτης, ενώ ο κ. Κακατσάκης τόνισε: «Το βιβλίο αυτό είναι μοναδικό στο είδος του με χίλιες μαντινάδες τις οποίες ο συγγραφέας Κωστής Λαγουδιανάκης έγραψε για τη γυναίκα του.  Αυτό αφορά το ένα επίπεδο ενώ το άλλο αφορά την κρητική διάλεκτο την οποία ο ποιητής όχι απλά την διατηρεί αλλά την βαθαίνει και τη διατηρεί ζωντανή για τις επόμενες γενιές».

Ο κ. Θανάσης Πατεράκης τόνισε ότι « με τον κ. Λαγουδιανάκη πορευτήκαμε μαζί επί σειρά ετών σαν μέλη του παγκρητίου Συλλόγου “Μιχαήλ Καυκαλάς” από την εποχή της ιδρύσεώς του και απόψε είμαστε στην ευχάριστη θέση ως συν διοργανωτές στην  εκδήλωση επειδή στο πρόσωπό του βλέπουμε έναν κορυφαίο λαϊκό ποιητή της Κρήτης που μες τη σοφία και την κατάρτισή του πάνω στην κρητική διάλεκτο έχει προσφέρει πάρα πολλά και συνεχίζει να προσφέρει πολλά και ακόμα τον ευχαριστούμε που προσφέρει πολλά από τα βιβλία του δωρεάν στον Σύλλογο μας τα οποία τροφοδοτούμε διαγωνισμούς που κάνουμε και βιβλιοθήκες σε όποια χωριά μας ζητηθεί».   

Από την πλευρά του ο κ. Λαγουδιανάκης σημείωσε ότι « αγαπώ όλη την Κρήτη και γι’ αυτό για την ντοπιολαλιά της έχω βρει τις καλές κρητικές μας λέξεις από τη μια άκρη της μέχρι την άλλη και τις συμπεριλαμβάνω στο βιβλίο μου αυτό το οποίο είναι το πέμπτο κατά σειρά».

Από το βιβλίο του Ηρακλιώτη συγγραφέα καταγράφουμε ενδεικτικά ορισμένους στίχους:

« Φορτώνω τα ζυγάλετρα, παίρνω το σπορικό μου

Και στη Μεσοσπορίτισσα κάνω το τάσιμό μου»

Η εικοστή πρώτη Νοεμβρίου είναι η γιορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου και η σπορά βρίσκεται περίπου στο μέση και γι’ αυτό η Παναγιά λέγεται “Μεσοσπορίτισσα”.  

 

«Χινόπωρο ‘ναι του σεβντά και βρέχομαι και σπέρνω,

Χελάλι να ΄ν τα βάσανα κι οι κόποι απού σέρνω.

Ζευγολαλεί με ο σεβντάς ολημερνίς τση μέρας

Και δε φταν’ η κούραση απού ΄χω αποσπέρας». 

Εκ μέρους  του Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Χανίων, χαιρετίζω τη σημερινή εκδήλωση και σας ευχαριστώ όλους για την παρουσία σας. Ιδιαίτερα ευχαριστώ το ιστορικό  καφέ ΚΗΠΟΣ και τον Βασίλη Σταθάκη,   γιατί ζωντανεύει με τις εκδηλώσεις του την ιστορία , την παράδοση και τον πολιτισμό του τόπου μας.

Κυρίες και κύριοι,

Όταν πριν από λίγες μέρες ο Βαγγέλης Κακατσάκης, μου  είπε  ότι θα γίνει η παρουσίαση του βιβλίου «Χιλιάκριβε Σεβντά μου» του Κωστή Λαγουδιανάκη, ξαφνιάστηκα ευχάριστα, γιατί οι συνάδελφοί μας των Χανίων, θα γίνουν κοινωνοί του τελευταίου έργου, ενός χαρισματικού πνευματικού ανθρώπου, του Ηρακλειώτη δασκάλου, Κωστή  Λαγουδιανάκη, που ξεκίνησε την εκπαιδευτική του ζωή από την Ίμπρο των Σφακιών, συνέχισε στα σχολεία του Ρεθύμνου και τα τελευταία χρόνια υπηρετεί τα παιδιά της πόλης του Ηρακλείου.  Η λατρεία του όμως στην παράδοση, η πλούσια φαντασία του, το ασίγαστο μεράκι του, τον έκαμαν γρήγορα να ξεχωρίσει και εκτός από καλός δάσκαλος και εξαιρετικός παιδαγωγός, να γίνει ένας αξιοθαύμαστος δημιουργός και γλωσσοπλάστης, υπερασπιστής του ζωντανού ιδιωματικού λόγου και της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας.

Ερωτευμένος με την Κρήτη και παθιασμένος με την ιστορία της, τη γλώσσα και τις παραδόσεις της, ανακαλύπτει με μαεστρία τις μαντινάδες του.

Ο Κωστής Λαγουδιανάκης διδάσκει υποδειγματικά τους μαθητές του, τους μεταδίδει γνώσεις, τους εμπνέει και τους καθοδηγεί, συνδυάζει την παιδαγωγική αγάπη με την αγάπη για την Κρήτη, τους μπολιάζει και τους αφυπνίζει για την κρητολαλιά, την ξεχωριστή γλώσσα και την πλούσια ιστορία του τόπου  μας.

Εκδίδει αξιόλογα μαθητικά περιοδικά, δημοσιογραφεί για ιστορικά, λαογραφικά, θρησκευτικά θέματα και για σημαντικά πρόσωπα της Κρήτης.

Η συμβολή του στη συγγραφή του βιβλίου της ιστορίας της Κρήτης για παιδιά δημοτικού, ήταν καθοριστική.

Επιδεικνύει πρωτοφανή ζήλο στην προσπάθειά του να ζωντανέψει τον κρητικό ιδιωματικό λόγο και είναι αφοσιωμένος στη συγγραφή αρκετών βιβλίων για να διασώσει την ανεπανάληπτη  κρητική γλώσσα  και να διαφυλάξει τη ζωντάνια της, ενώ θα είναι έτοιμη σε λίγο και η έμμετρη ιστορία της Κρήτης με δεκάδες χιλιάδες στίχους.

Οι ρίμες του σύντομα θα αποτελούν σημείο αναφοράς στην κρητική λυρική ποίηση και στη γλωσσική διάλεκτο της ιδιαίτερης πατρίδας μας. Γι αυτό είναι θέμα χρόνου η επιβράβευσή του με το Α΄. βραβείο της Ακαδημίας Αθηνών για εκπαιδευτικούς γιατί το αξίζει δικαιωματικά.

Εξάλλου ολόκληρη η ζωή του Κωστή Λαγουδιανάκη είναι ένα ολοζώντανο ποίημα.

 Χιλιάκριβέ μας δάσκαλε, Κωστή Λαγουδιανάκη ,

να χαίρεσαι τη ροδαρά το πρώτο το σεβντά σου.

 Κι αντάμι να χαιρόσαστε, τους δυο αροδαμούς σας,

που στη ζωή τους ακλουθούν, τους δρόμους τους δικούς σας.

 Να συνεχίσεις να κεντάς, στον αργαλειό της σκέψης,

και να πλουμίζεις τη γλώσσα μας, με τις καινούριες εμπνεύσεις.

 Ζαμάνια να΄σαι  στο ξέκορφο, με νέες μαντινάδες,

το νάμι σου παντοτινό, τση Κρήτης τους  σεβντάδες.

 

Σας ευχαριστώ πολύ

Γιάννης Λουπάκης  

Πρόεδρος Συνδέσμου Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Χανίων

Παραθέτουμε φωτογραφικά στιγμιότυπα από την κατάμεστη αίθουσα του ιστορικού Καφέ “Κήπος”.

 Γιάννης Η. Κάκανος

image0027

image0028

image0029

image0030

image0031

image0032

image0033

image0034

image0035

image0036

image0037 image0038

image0039

KAKANOS_AYTOKOLLHTA4

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com