Σάββατο , 13 Ιούλιος 2024

ΣΤΟ ΒΑΜΟ – Εκδήλωση επετείου πολιορκίας της ιστορικής πρωτεύουσας (Και βίντεο)

 

image0002

Εκδήλωση τιμής και μνήμης για τους πεσόντες στην ίδρυση της Μεταπολιτευτικής Επιτροπής του 1895 με αρχηγό της τον Μανούσο Κούνδουρο και της Επετείου πολιορκίας των Τούρκων του Βάμου, πραγματοποιήθηκε στις 11 το πρωί του Σαββάτου στο μνημείο της πλατείας της ιστορικής κωμόπολης παρουσία αρκετού κόσμου.

Η εκδήλωση που συν διοργανώθηκε από το Δήμο Αποκορώνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάμου άρχισε με επιμνημόσυνη δέηση που τέλεσαν οι εφημέριοι Βάμου και Καλυβών. Το «παρών» στην εκδήλωση έδωσαν εκπρόσωποι Στρατιωτικών Αρχών, Σωμάτων Ασφαλείας, Κομμάτων, Φορέων, Συλλόγων και Αυτοδιοικητικοί οι οποίοι κατέθεσαν στέφανα στη μνήμη των ηρώων. Προσκλητήριο πεσόντων με χαιρετισμό έκανε ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Βάμου Κυριάκος Λιμαντζάκης. Ακολούθησε ο Εθνικός Ύμνος, ενός λεπτού σιγή και χαιρετισμός από τον δήμαρχο Αποκορώνου Χαράλαμπο Κουκιανάκη ο οποίος επεσήμανε ότι « οι κοινωνίες προοδεύουν, ευημερούν, αναπτύσσονται και πρωτοπορούν, όταν ομονοούν. Τότε και μόνο τότε μπορούμε να λέμε ότι είμαστε άξιοι απόγονοι όλων εκείνων που αφιέρωσαν τη ζωή τους δίνοντας το αίμα τους για να απολαμβάνουμε εμείς σήμερα τα αγαθά της ελευθερίας».

Ο ίδιος  επεσήμανε λέγοντας « είναι ανάγκη ν’  αφήσουμε τους τοπικισμούς και ν’ αγκαλιάσουμε την πρόταση που είχαμε κάνει για να τιμήσουμε την μνήμη όλων  αυτών  που θυσιάστηκαν από τον Αποκόρωνα. Να κάνουμε δηλαδή  μια παν αποκορωνιώτικη εκδήλωση για όλους τους νεκρούς ήρωες μας και να είμαστε πολλοί…».   

Αναφορά στα ιστορικά γεγονότα της περιόδου εκείνης, έκανε ο πρώην βουλευτής Νομού Χανίων κ. Ιωσήφ Μιχελογιάννης, υπογραμμίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Η ίδρυση της μεταπολιτευτικής επιτροπής του 1895 είναι ένα σημείο τομής στην ιστορία της Κρήτης διότι για πρώτη φορά ιδρύεται μια μυστική εταιρεία η αποκληθείσα μετέπειτα μεταπολιτευτική επιτροπή της Κρήτης με σκοπό την απελευθέρωσή της με κυρίαρχο αίτημα για πρώτη φορά την αυτονομία της. Αυτό σημαίνει πλέον ότι οι Κρητικοί αλλάζουν τακτική λόγω των σκληρών εμπειριών που είχαν με τις προηγούμενες επαναστάσεις και βάζουν σαν κύριο αίτημα την αυτονομία και αφήνουν σε μεταγενέστερο στάδιο την ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα την οποία εξαρτούν από τις εξελίξεις στην Οθωμανική Αυτοκρατορία. Η μεταπολιτευτική, λοιπόν, επιτροπή ήταν το ξεκίνημα του αγώνα για την απελευθέρωση της Κρήτης και είναι χαραγμένα με χρυσά γράμματα στη συνείδηση του Κρητικού λαού».

Για την πολιορκία του Βάμου, ο κ. Μιχελογιάννης σημείωσε ότι «άρχισε από 3 Μαϊου 1896 μέχρι τις 18 του ίδιου μήνα. Κράτησε 16 μέρες και είχε εκατοντάδες θύματα Τούρκους και πολλούς Έλληνες. Η πολιορκία του Βάμου είναι μια σημαντική ημέρα και επέτειος για την ιστορία της Κρήτης η οποία πήρε διεθνή απήχηση διότι κέρδισαν οι Κρητικοί και ο Βάμος ενώ ήταν πρωτεύουσα του τότε Νομού Σφακίων και υπήρχε εδώ το διοικητήριο και τα στρατεύματα των Τούρκων, καταφέρανε οι επαναστάτες να τους στρέψουν εις φυγή. Υποχωρώντας, όμως, οι Τούρκοι μπόρεσαν και έκαψαν τον Βάμο, τα Ντουλιανά και τον Τζιβαρά…», για να καταλήξει τονίζοντας:  «Εκατόν είκοσι χρόνια πριν με την τελική νίκη της πολιορκίας του Βάμου απελευθερώθηκε ο Βάμος και όλος ο Αποκόρωνας και αυτή ήταν η μεγάλη νίκη των Kρητικών».

Αμέσως μετά ακολούθησε απαγγελία ποιήματος από το μέλος του Πολιτιστικού Συλλόγου Όλγα Γαλάνη με τίτλο: “Πολιορκία Βάμου”. Καταγράφουμε ένα μέρος ως εξής:

« Και ξεκινούνε κάμποσοι λεβέντες παλληκάρια, πάνε κτυπούνε τον Κουλέ κιοι άλλοι τα Σεράγια.

Μέρες κτυπιέται ο Κουλές κτυπιέται το Σεράγιο.

Κι οι Τούρκοι πούσαν στο κλουβί δεν είχανε κουράγιο.

Δεκάξε μέρες τσείχανε εις τη πολιορκία, ρουκέτες επετούσανε, θέλαν επικουρία».

Ακολούθησε ριζίτικο τραγούδι από τον καλλιτεχνικό όμιλο Αποκορώνου “ Ο Αποκόρωνας” και παραδοσιακοί χοροί από τον παραδοσιακό μουσικοχορευτικό Σύλλογο “Τα Σφακιά”, για να κλείσει η εκδήλωση με κέρασμα από τον Δήμο Αποκορώνου και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βάμου “Ο Πρίνος”.  

 Παραθέτουμε αρκετά στιγμιότυπα από την εκδήλωση.

Γιάννης Η. Κάκανος

image0001

image0003

image0004

image0005

image0006

image0007

image0008

image0009

image0010

image0011

image0012

image0013

image0014

image0015

image0016

image0017

image0018

KAKANOS_AYTOKOLLHTA4

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com