Δευτέρα , 9 Σεπτέμβριος 2024

Διπλή εκδήλωση στους Κάμπους Κεραμιών (Και βίντεο)

Εορτάσθηκε ο Άγιος Ιωάννης ο Θεολόγος και τιμήθηκαν  θύματα Κατοχής και τοπικών Επαναστάσεων


image0018

 

Φωτεινό παράδειγμα για μίμηση η συλλογική προσπάθεια των κατοίκων του μαρτυρικού  χωριού Κάμπων Κεραμιών για την επιτυχία του πανηγυριού της κεντρικής εκκλησίας που είναι αφιερωμένη στον Άγιο Ιωάννη το Θεολόγο και στην Κοίμηση της Θεοτόκου, αλλά και  για τη μετέπειτα εκδήλωση τιμής και μνήμης των θυμάτων της Γερμανικής Κατοχής και λοιπών πεσόντων κατά τη διάρκεια των τοπικών Επαναστάσεων.  

Η Θεία Λειτουργία στον εορταζόμενο Ιερό Ναό και η επιμνημόσυνη δέηση στο μνημείο που είναι στην πλατεία του χωριού τελέστηκαν προεξάρχοντος του μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού. Συντονιστής της εκδήλωσης ήταν ο Νίκος Περράκης και πρωτεργάτες ο πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Κάμπων Αναστάσιος Πολιτάκης με τον Αντώνιο Γαρμπιδάκη, πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κάμπων όπου μαζί με τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Χανίων Νίκο Καλογερή, τον αντιδήμαρχο Χανίων Γιάννη Μαράκη απηύθυναν σύντομους χαιρετισμούς.

Μετά την επιμνημόσυνη δέηση αναγνώσθηκε προσκλητήριο νεκρών, έγιναν καταθέσεις στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγής και ψάλθηκε απ’ όλους ο Εθνικός Ύμνος.  Ακολούθησε βουβό πεντοζάλι από λεβέντες του Πολιτιστικού Συλλόγου και ριζίτικο τραγούδι από την παραδοσιακή του παρέα, ενώ αναφορές στους λαϊκούς ποιητές του χωριού έγιναν από τη φιλόλογο καθηγήτρια Μαρία Μαράκη η οποία μεταξύ άλλων, υπογράμμισε τα εξής: «Αυτός ο τόπος που βρισκόμαστε σήμερα δεν γέννησε μόνο απροσκύνητους, αδούλωτους, αντάρτες και πρωτεργάτες της λευτεριάς, γέννησε επίσης ευαίσθητους και ευσυγκίνητους ανθρώπους, λαϊκούς ποιητές και ριμαδόρους που με την έμφυτη στιχουργική δεξιότητα τους απεικονίζουν τα γεγονότα της αποφράδας για τους Κάμπους μερα σε όλο της το τραγικό μεγαλείο. Οι θεοδώρητοι αυτοί ποιητές, συνεχιστές μιας παράδοσης χρόνων των ομοτέχνων τους της ρίζας, που αποτελεί κοιτίδα της λαϊκής παράδοσης της Κρήτης, με τα αυθόρμητα ξεχωριστής βαρύτητας ποιητικά τους δημιουργήματα, ζωντανεύουν τις σκιές των ηρώων που περιπλανώνται σήμερα στο χωριό, ξεσηκώνουν τις καρδιές μας και αναντρανίζουν τις ψυχές μας στο άκουσμα τους…».    

Κεντρικός ομιλητής ήταν και φέτος ο αρχιτέκτων πολιτικός μηχανικός και συγγραφέας Μιχάλης Κατσανεβάκης, ο οποίος ανάλυσε τα ιστορικά γεγονότα εκείνης της θλιβερής περιόδου δίνοντας έμφαση στην προδοσία ως αιτία του μεγαλύτερου κακού που προκάλεσαν οι ναζί με εκατοντάδες θύματα και τον πνιγμό μαζί με άλλους Χανιώτες εβραίους που είχαν επιβιβάσει στο πλοίο ΤΑΝΑΪΣ τονίζοντας: «Πρέπει επιτέλους να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους, την αλήθεια όσο πικρή και αν είναι και όσο και αν πληγώνει για ορισμένους δοσίλογους, ταγματασφαλίτες, συνεργάτες, μαυραγορίτες και χαμαιλέοντες  της πολιτικής που ανάλογα με το που φυσούσε ο άνεμος άλλαζαν χρώμα και κόμμα. Το βαρύ τίμημα πλήρωσαν οι αγνοί και τίμιοι πατριώτες, ο απλός και φτωχός λαός που με πάθος στερήσεις και μύρια όσα στήριξε των εντός εισαγωγικών συμμάχους άγγλους με αποτέλεσμα να υποστεί τα βαριά αντίποινα των Γερμανών…».

Μικρό απόσπασμα από το βιβλίο της Μανιουδάκη Νικολακάκη “Οι Εραστές της λευτεριάς” διάβασε η Ελπίδα Μπραουδάκη.  Συγκινητικά ήταν επίσης τα λόγια τόσο του συντονιστή της εκδήλωσης Νίκου Περράκη όσο και του προέδρου του Πολιτιστικού Συλλόγου Αναστασίου Πολιτάκη που είπαν: «Είναι δύσκολο στους Ευρωπαίους να καταλάβουν τη νοοτροπία μας. Ξέρουν να θαυμάζουν ως ακίνδυνο, ωραίο και ρομαντικό, μόνο το αρχαίο παρελθόν μας. Έμαθαν στα σχολεία τους για τον Αχιλλέα, τον Λεωνίδα, τον Θεμιστοκλή, τον Μιλτιάδη και τόσους άλλους ήρωες προγόνους μας. Δεν διδάχτηκαν όμως ότι το ίδιο αίμα ρέει στις φλέβες μας. Ότι η ίδια ψυχή ποτίζει και ζωντανεύει το σώμα μας…» για να συνεχίσει ο κ. Περράκης επισημαίνοντας ότι « ο εορτασμός, μιας επετείου αποκτά ιδιαίτερο νόημα όταν αξιοποιείται ως μια ευκαιρία πραγματικής και ουσιαστικής απόδοσης τιμής σ’ όσους αγωνίσθηκαν για το μεγαλύτερο ιδανικό, την ελευθερία…». 

Ο κ. Πολιτάκης αφού ευχαρίστησε τον κόσμο που παραβρέθηκε στην εκδήλωση, υπογράμμισε: «Αποτίνουμε φόρο τιμής στους ήρωες που έδωσαν τη ζωή τους για την πατρίδα και την ελευθερία για να μπορούμε σήμερα εμείς να παλεύουμε για το έθνος, τα ήθη, τα έθιμα, τον πολιτισμό, την παράδοση, τις αξίες και τα ιδανικά μας. Αθάνατοι να είναι».

Την εκδήλωση συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Κρήτης, ο Δήμος Χανίων και ο Πολιτιστικός Σύλλογος με την Τοπική Κοινότητα Κάμπων. Στο τέλος παρατέθηκε πλούσιο γεύμα με νόστιμο πιλάφι  από βραστό κρέας ζώων της κτηνοτροφικής  περιοχής που συνοδευόταν με αγνό παλιό κρασί από τους αμπελώνες του χωριού. Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την διπλή εκδήλωση του χωριού. Να σημειωθεί ακόμα ότι στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο μητροπολίτης και ο Πολιτιστικός Σύλλογος επιβράβευσαν τον επί σειρά ετών επίτροπο Δημήτριο Φανουργιάκη για την διακονία του στην εκκλησία. 

 Γιάννης Η. Κάκανος  

image0000

image0001

image0002

image0003

image0004

image0005

image0006

image0007

image0008

image0009

image0010

image0011

image0012

image0013

image0014

image0015

image0016

image0017

image0025

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com