Τρίτη , 16 Ιούλιος 2024

Νέο βιβλίο από τον Γιάννη Φατσέα με τίτλο «Ασή Γωνιά και Αποκόρωνας» (Και βίντεο)

Με συγγραφέα τον παλιό έμπειρο κοινοτάρχη Νεροκούρου Γιάννη Φατσέα του οποίου το νέο  πνευματικό πόνημα με τίτλο “Ασή Γωνιά κι Αποκόρωνας” που παρουσιάστηκε το βράδυ του Σαββάτου στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου Ασή Γωνιάς από τον τοπικό Πολιτιστικό Σύλλογο Ασηγωνιωτών “Άγιος Γεώργιος”, σε συνεργασία με τον Δήμο Αποκορώνου, αποτελεί για τον προικισμένο λαϊκό συγγραφέα το 13ο κατά σειρά βιβλίο του.

Μεταξύ των παρευρισκομένων ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο πρώην βουλευτής και δήμαρχος Χανίων Κυριάκος Βιρβιδάκης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης αρχιμανδρίτης Συμεών Λαμπρινάκος, οι περιφερειακοί σύμβουλοι Γεώργιος Κονταξάκης και Ιωάννης Μανούσακας – Βλαντάς, ο αντιπρόεδρος του Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Χρήστος Τσοντάκης κ. ά.     

Χαιρετισμό  απηύθυναν ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, ο δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής και ο συγγραφέας Γιάννης Φατσέας, ο οποίος ευχαρίστησε τους παρευρισκόμενους, τονίζοντας ότι «εγώ είμαι αγράμματος, αλλά η κοινωνία είναι σχολειό πάρα πολύ μεγάλο κι όποιος φοιτήσει σε αυτό, δεν του χρειάζεται άλλο».   

Η παρουσίαση του βιβλίου έγινε από τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνό Λιονάκη, τον υφυπουργό Παιδείας και θρησκευμάτων, τέως Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Βασίλειο Διγαλάκη και τον τέως υφυπουργό Εθνικής Άμυνας και βουλευτή Λακωνίας Αθανάσιο Δαβάκη.

«Ο πολυσέβαστος  συγγραφέας μας, πατριάρχης μιας άριστης οικογένειας, ο αγωνιστής της ελευθερίας και της δημοκρατίας, ο υποδειγματικός αυτοδιοικητικός άρχοντας, ο “αγράμματος”, όπως αυτοαποκαλείται συγγραφέας με το 13ο βιβλίο του καταθέτει ένα ακόμη πολύτιμο κεφάλαιο στην ιστορία και τον πολιτισμό του τόπου μας, που, εκτός των άλλων, διασώζει, ενάντια στη φθορά και το ξεθώριασμα που επιφέρει ο χρόνος, και διαδίδει τον ιαμβικό 15σύλλαβο στίχο, όπως τον υπηρετεί η κρητική διάλεκτος, με τις μαντινάδες και τα ριζίτικα, κόντρα στον οδοστρωτήρα της πολιτισμικής παγκοσμιοποίησης, που απειλεί σαν τσουνάμι να σαρώσει ήθη, έθιμα και παραδόσεις…» υπογραμμίζει ο αρχιμανδρίτης και πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου Δαμασκηνός Λιονάκης.

Ο ίδιος συνεχίζοντας τόνισε ότι: «Μια παρέλαση ηρώων, οι μορφές των οποίων απαθανατίζονται στο βιβλίο με μια μαντινάδα ξεχωριστή αφιερωμένη σ’ αυτούς και τα κατορθώματα τους, κατά τρόπο που θυμίζει τις αριστείες των ηρώων του Ομήρου… Και κορωνίδα, η μεγάλη συνεισφορά του Ιωάννη Φατσέα, του “συνδετικού κρίκου” για την αδελφοποίηση μεταξύ του πρώην Δήμου Οιτύλου με την Ασή Γωνιά, αποτέλεσμα της οποίας είναι να έχουν αναπτυχθεί ισχυροί δεσμοί φιλίας και αμοιβαίων επισκέψεων σε αντίστοιχες εκδηλώσεις, τιμώντας τη μνήμη Μανιατών και Ασηγωνιωτών, που πολέμησαν τον τουρκικό ζυγό κι έχασαν τη ζωή τους ο ένας στα μέρη του αλλουνού».

Αμέσως μετά πήρε τον λόγο ο υφυπουργός Παιδείας κ. Βασίλειος Διγαλάκης για να τονίσει σύμφωνα με τα παρακάτω αποσπάσματα της ομιλίας του τα εξής: «Η πρώτη αυθόρμητη διαπίστωση για το βιβλίο είναι πως όποιος το διαβάσει, ακόμα κι αν αυτός δεν ξέρει τίποτα για την Κρήτη, για την Ασή Γωνιά ή γενικά για τον πολιτισμό και την κρητική μας παράδοση, θα τα εισπράξει όλα από τον γλαφυρό έμμετρο λόγο του Γιάννη Φατσέα, γιατί ο λόγος του αναβλύζει αξίες, λαϊκή σοφία, μέτρο και πάθος ταυτόχρονα. Με δυο λόγια, σου μεταδίδει το κρητικό ήθος. Κι ύστερα, είναι ο ίδιος ο στίχος, ιαμβικός 15σύλλαβος, που ρέει αβίαστα αξιοποιώντας την ποιητικότητα της κρητικής διαλέκτου. Είναι στίχος ευρηματικός, ζωντανός, παθιασμένος και όπου χρειάζεται δηκτικός».

Το βιβλίο είναι νοητά χωρισμένο σε τρία κυρίως μέρη. Το πρώτο είναι αφιερωμένο στο αγαπημένο του χωριό, την Ασή Γωνιά και τους ανθρώπους της. Το γενναίο παρελθόν, το ελεύθερο πνεύμα τους, τα ήθη, τα έθιμα, τη φιλοξενία και την αφοσίωση στην παράδοσή τους»

«Στο δεύτερο μέρος, ανιστορεί, πάντα με τον ρέοντα λόγο του που σε παρασύρει, τα κατορθώματα των ένδοξων αγωνιστών της Ασή Γωνιάς…».

«Το τρίτο μέρος αφιερώνεται στους δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα στην Ασή Γωνιά αλλά και τον ίδιο τον Γιάννη Φατσέα με την περιοχή της Μάνης. Έλκει εξάλλου μακρινή καταγωγή από τη Μάνη και πρωτοστάτησε στην αδελφοποίηση της Ασή Γωνιάς με το Οίτυλο της Μάνης το 2009».

«Το βιβλίο αυτό μας μεταδίδει αξίες. Είναι οι σταθερές βάσεις του πολιτισμού μας: η αγάπη για τον τόπο και την παράδοση, η ιερή σύνδεση με τους φίλους και την οικογένεια, η αίσθηση του καθήκοντος, η φιλοπατρία και η γενναιοψυχία…» για να καταλήξει ο κ. Διγαλάκης απευθυνόμενος στον συγγραφέα κ. Γιάννη Φατσέα: «Σας ευχαριστούμε για τη δημιουργηκότητα σας, τη λαϊκή σοφία και την αρχοντιά σας. Σας ευχαριστούμε για την  τέχνη σας όχι μόνο στον λόγο αλλά και στη ζωή. Σας ευχαριστούμε που μας εμπνέετε». 

Από την πλευρά του ο βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης σημείωσε: «Ο μπάρμπα Γιάννης ο Φατσέας, μας έφερε πάλι σε μια αίθουσα που στους τοίχους της βλέπω τις προσωπικότητες και τους ήρωες της περιοχής, αυτούς όλους οι οποίοι έδωσαν τον δικό τους φόρο αίματος και τιμής στους εθνικούς μας αγώνες και πράγματι η παρουσίαση ενός βιβλίου που πλέον είναι μια δεδομένη υπόθεση, αφού κάθε χρόνο ο μπάρμπα Γιάννης παραμονή της ωραίας γιορτής του Αγίου Γεωργίου, παρουσιάζεται ένα τέτοιο βιβλίο…».

Συνεχίζοντας ο κ. Δαβάκης τονίζει ότι «αυτό, λοιπόν, το χωριό η Ασή Γωνιά με την παλιά ιστορία, με το όνομα του το οποίο βρίσκεται σε όλους τους εθνικούς αγώνες, σε όλα τα εθνικά προσκλητήρια διατρέχει αυτό το βιβλίο που σήμερα παρουσιάζουμε και διατρέχει όχι μόνο τις ιστορικές και οξείες φάσεις της ιστορίας προσφοράς στους εθνικούς αγώνες, στους πολέμους, την αντίσταση αλλά και στην καθημερινή ζωή…».    

 «Εκπροσωπώντας τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Μάνης κ. Χρυσόστομο στην εύανδρο γη της Κρήτης στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης μεταφέρω εις την πυρωμένη καρδιά  των Κρητών, αλλά και σε όλους που απόψε βρίσκεστε εδώ στην Ασή Γωνιά, την ευχή και την ευλογία του επισκόπου της Μάνης» επεσήμανε από την πλευρά του ο πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης αρχιμανδρίτης Συμεών Λαμπρινάκος.

«Οι λαοί κερδίζουν με  αγώνες την ελευθερία τους και στη συνέχεια απολαμβάνουν στην ειρήνη τα αγαθά του. Οι εκατόμβες των πεσόντων μετά τις θυσίες δικαιώνονται μόνο όταν οι απόγονοι αξιοποιούν τα αίματα  των προγόνων. Η ζωή τόσο των Μανιατών όσο και των Κρητών  σηματοδοτείται πάντα από αγώνες για την πατρίδα. Για ένα ολοφώτεινο τέτοιο σηματοδότη είμαστε εδώ  στην επετειακή μέρα εκδηλώσεων μνήμης, αγώνων, απελευθέρωσης…»

Ο ίδιος, συνεχίζοντας αναφέρθηκε στο βιβλίο του Γιάννη Φατσέα, επισημαίνοντας: « Ας τιμήσουμε, ας αναλογισθούμε, ας θυμηθούμε και ας μιμηθούμε αυτά τα ουσιώδη μηνύματα που αναδύονται από το νέο βιβλίο του ξεχωριστού βιγλάτορα της ιστορίας και των ηρώων του σεβάσμιου και τιμημένου Ιωάννη Φατσέα ο οποίος μας διδάσκει γράφοντας  αλλά και έχοντας πρώτα ζήσει και βιώσει όπως τότε και εκείνοι που ούτε συμβιβάστηκαν. Έτσι κι εμείς, οφείλουμε ν’ αντιστεκόμαστε πάση θυσία στις επιταγές των δήθεν μεγάλων και σπουδαίων που πάντα ήθελαν και θέλουν μια Ελλάδα μικρή και ασήμαντη. ΟΙ Έλληνες, οι Μανιάτες, οι Κρήτες είναι καταδικασμένοι να είναι αθάνατοι γράφοντας  ιστορία και μεταλαμπαδεύοντας την ιστορία που ζουν. Ας εντάξουμε τα ιδανικά των προγόνων ηρώων μας στους στόχους μας, το χρωστάμε και σε εκείνους και στα παιδιά μας». 

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

Περισσότερα φωτογραφικά στιγμιότυπα θα αναρτηθούν μετά την δημοσίευση της εκδήλωσης στο πολιτιστικό μας περιοδικό αρχές Δεκεμβρίου.

 

.

KAKANOS_NEW_CARDS_.cdr

Παρουσίαση Βιβλίου Ιωάννη Φατσέα «Ασή Γωνιά κι Αποκόρωνας»

Παραθέτουμε ολόκληρη την ομιλία του κ. Διγαλάκη

Πρώτα απ’  όλα θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση στο φιλόξενο χωριό σας και χαίρομαι πολύ που βρίσκομαι εδώ. Ακόμη περισσότερο χαίρομαι που η αφορμή γι’ αυτό είναι ο κ. Γιάννης Φατσέας και το βιβλίο του «Ασή Γωνιά κι Αποκόρωνας. Ο Γ. Φατσέας είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος που με ό,τι καταπιάστηκε το υπηρέτησε με επιτυχία και κυρίως με ήθος και σεβασμό. Είναι γνωστή η προσφορά του στην τοπική αυτοδιοίκηση, στα κοινωνικά δρώμενα, τη διατήρηση της παράδοσης. Σήμερα όμως, είμαστε εδώ για το συγγραφικό του έργο και την τέχνη του.

Η πρώτη αυθόρμητη διαπίστωση για το βιβλίο είναι πως όποιος το διαβάσει, ακόμα κι αν αυτός δεν ξέρει τίποτα για την Κρήτη, για την Ασή Γωνιά ή γενικά για τον πολιτισμό και την κρητική μας παράδοση, θα τα εισπράξει όλα από τον γλαφυρό έμμετρο λόγο του Γ. Φατσέα, γιατί ο λόγος του αναβλύζει αξίες, λαϊκή σοφία, μέτρο και πάθος ταυτόχρονα. Με δυο λόγια, σου μεταδίδει το κρητικό ήθος. Κι ύστερα, είναι ο ίδιος ο στίχος, ιαμβικός 15σύλλαβος, που ρέει αβίαστα αξιοποιώντας την ποιητικότητα της κρητικής διαλέκτου. Είναι στίχος ευρηματικός, ζωντανός, παθιασμένος και όπου χρειάζεται δηκτικός.

Το βιβλίο είναι νοητά χωρισμένο σε τρία κυρίως μέρη. Το πρώτο είναι αφιερωμένο στο αγαπημένο του χωριό, την Ασή Γωνιά. Είναι ο τόπος του από επιλογή, τόπος της καρδιάς του, μιας και δεν κατάγεται από εδώ. Τιμά και θαυμάζει τον Αποκόρωνα, την Ασή Γωνιά και τους ανθρώπους της. Το γενναίο παρελθόν, το ελεύθερο πνεύμα τους,  τα ήθη τα έθιμα, τη φιλοξενία και την αφοσίωση στην παράδοσή τους.

Όμως, το πάθος συνδυάζεται με το μέτρο και τη σύνεση όταν λέει γι’ αυτούς :

«Έχουν παλιό πολιτισμό, και δεν μισούν το νέο,

κρατούνε και από τα δυό, ό,τι καλό κι ωραίο»

Στο δεύτερο μέρος, ανιστορεί, πάντα με τον ρέοντα λόγο του που σε παρασύρει, τα κατορθώματα των ένδοξων αγωνιστών της Ασή-Γωνιάς. Μας μιλάει για τον συνταγματάρχη Ανδρέα Παπαδάκη, αντιστασιακό και ιδρυτή της Ανώτατης Επιτροπής Αγώνα Κρήτης, τον Καπετάν Πέτρακα, δηλαδή τον Πέτρο Παπαδοπετράκη, τον θρυλικό Παύλο Γύπαρη, τον αντιστασιακό και συγγραφέα Γεώργιο Ψυχουντάκη, τον Μακεδονομάχο Στυλιανό Κοκκινάκη  και τόσους άλλους που σε όλες τις κρίσιμες στιγμές της πατρίδας μας, στον μακεδονικό αγώνα, στους Βαλκανικούς Πολέμους, στον Β’ Παγκόσμιο, στην Αντίσταση, δήλωσαν παρόντες και χωρίς δεύτερη σκέψη υπηρέτησαν το καθήκον τους. Ο Γ. Φατσέας τους τιμά και τους μνημονεύει με τον καλύτερο τρόπο και νομίζω πως αυτό συνοψίζεται στους στίχους:

«Και είμαστε περήφανοι γι’ αυτούς τους πολεμάρχους

τους υπερήφανους αητούς, της λευτεριάς τους βράχους.»

Το τρίτο μέρος αφιερώνεται στους δεσμούς που έχουν αναπτυχθεί ανάμεσα  στην  Ασή Γωνιά αλλά και τον ίδιο τον Γιάννη Φατσέα με την περιοχή της Μάνης. Έλκει εξάλλου μακρινή καταγωγή από τη Μάνη και πρωτοστάτησε στην αδελφοποίηση της Ασή-Γωνιάς με το Οίτυλο της Μάνης το 2009. Όμως παράλληλα, ο ΓΦ μας μεταδίδει και το απόσταγμα ζωής του, καθώς θυμόσοφα και τόσο εύστοχα, μας μιλάει για το πέρασμα του χρόνου, τα πολιτικά ήθη και την ευθύνη όσων ασχολούνται με τα κοινά.

Επιτρέψτε μου παρακαλώ να ξεχωρίσω αυτούς τους στίχους που λένε πως τελικά ο μόνος τρόπος για να μην κάνεις λάθος είναι να μην κάνεις τίποτα:

«Μα άνθρωπος αλάνθαστος δεν εγεννήθη ακόμα

μέχρι να ‘ρθει το τέλος του να τονε φάει το χώμα.»

Όπως και τους ακόλουθους που τόσο εύγλωττα μας υποδεικνύουν το ζήτημα της ευθύνης μας ως πολίτες:

«Όλοι οι ανθρώποι ενός χωριού, ή μίας πολιτείας

είναι και οι υπεύθυνοι, κάθε αποτυχίας»

Το βιβλίο αυτό μας μεταδίδει αξίες. Είναι οι σταθερές βάσεις του πολιτισμού μας : η αγάπη για τον τόπο και την παράδοση, η ιερή σύνδεση με τους φίλους και την οικογένεια, η αίσθηση του καθήκοντος, η φιλοπατρία καιη γενναιοψυχία.

Θα ήθελα ακόμα να επισημάνω και κάτι άλλο, εξόχως συγκινητικό, που επανέρχεται μέσα στο έργο και για το οποίο ο ίδιος είναι ζωντανό παράδειγμα: τη μεγάλη αγάπη και προσήλωση στα γράμματα. Το σεβασμό στη μόρφωση και τη δίψα να την αποκτήσεις ακόμα κι όταν οι συνθήκες είναι απαγορευτικές, όπως συχνά συνέβαινε σε άλλες εποχές. Αλλά και τη σημασία της προσωπικής ευθύνης στο να αναζητήσεις τη γνώση και να καλλιεργήσεις τον εαυτό σου.

Κύριε Γιάννη Φατσέα,

Σας ευχαριστούμε για τη δημιουργικότητά σας, τη λαϊκή σοφία και την αρχοντιά σας.

Σας ευχαριστούμε για την τέχνη σας όχι μόνο στον λόγο αλλά και στη ζωή.

Σας ευχαριστούμε που μας εμπνέετε.

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com