Τρίτη , 28 Μαρ 2023

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΓΗΡΟΚΟΜΕΙΟ ΧΑΝΙΩΝ – Παραστατική αναδρομή στην τέχνη του… (Και βίντεο)

33-20141119

Ευχάριστες στιγμές έζησαν χθες το πρωί οι ηλικιωμένοι φιλοξενούμενοι στο Δημοτικό Γηροκομείο Χανίων, στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα υποδοχής του Ιδρύματος με αναδρομή στα παραδοσιακά επαγγέλματα των Τσαγκάρη, μπαλωματή και κορδελιάστρας από μέλη του 5ου Κ.Α.Π.Η., ενώ στη συνέχεια μέλη της χορωδίας  του 5ου Κ.Α.Π.Η. παρουσίασαν τραγούδια με τη συμμετοχή μαθητών από το 10ο Δημοτικό Σχολείο Χαλέπας. 

Μιλώντας στα «Χ.Ν.» ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Ιδρύματος κ. Γεώργιος Κουκλάκης υπογράμμισε τα εξής: «Είχα πει από την αρχή που ανέλαβα τα καθήκοντα μου ότι το πρώτο μέλημα  του νέου διοικητικού συμβουλίου και των συνεργατών που έχουμε είναι να φέρουμε τους ηλικιωμένους φιλοξενούμενους φίλους μας σ’ επαφή με την κοινωνία.  Σήμερα έχουμε μαζί μας το 5ο Κ.Α.Π.Η. της Σπλάντζιας, το οποίο συνοδεύει ο πρόεδρος του  Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π . κ. Μιχάλης Βλαχάκης, τον οποίο ευχαριστούμε μαζί με όλη την παρέα που ήρθε μαζί του για να χαρίσουν ευχάριστες στιγμές σε άλλους ηλικιωμένους που είναι στο Ίδρυμα. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης θ’ αρχίσει με παραστατική αναδρομή στο παλιό επάγγελμα π.χ.  τσαγκάρη, μπαλωματή και της κορδελιάστρας ώστε να θυμηθούν οι ηλικιωμένοι φίλοι μας τις δικές τους καλές εποχές, τότε που οι γειτονιές και τα χωριά είχαν τον τσαγκάρη τους. Ταυτόχρονα θέλω να ευχαριστήσω την διευθύντρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου Χαλέπας κα  Μαρία Κληματσάκη και όλη τη μαθητική παρέα του σχολείου που συντρόφεψαν με ωραία  τραγούδια τους ηλικιωμένους μας».

Από την πλευρά του ο κ. Μιχάλης Βλαχάκης ως νέος πρόεδρος του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. σημείωσε ότι « μαζί με το 5ο ΚΑΠΗ βρισκόμαστε στο Γηροκομείο με τη λογική της εξωστρέφειας που πρέπει να έχει η κοινωνική υπηρεσία του Δήμου μέσω του Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. για να βρεθούμε δίπλα στην τρίτη ηλικία ως οφείλουμε και να δώσουμε έμπρακτα την αγάπη και την ευαισθησία που μας διακρίνει σαν Οργανισμός. Σήμερα θα γίνει αναβίωση ενός παλιού επαγγέλματος και νομίζω ότι οι φιλοξενούμενοι του Γηροκομείου θα θυμηθούν τις παλιές εποχές και θα ευχαριστηθούν από την αναβίωση αυτή…».

Ο κ. Ζαχαρίας Αναγνωστάκης ήταν στο ρόλο του τσαγκάρη δείχνοντας παραστατικά σε μικρούς και μεγάλους πως ξεκινά η κατασκευή του παπουτσιού και τι δέρματα χρησιμοποιούνται για τα παπούτσια της εργασίας και τι για τα παπούτσια της σχόλης, ενώ δίπλα του η κα Αργυρώ Κατάκη, κόρη τσαγκάρη και κορδελιάστρας αναφέρθηκε στην εμπειρία που απέκτησε από τους γονείς της στην τέχνη της κορδελιάστρας, ενώ μια άλλη κυρία μέλος και αυτή του ΚΑΠΗ η κα  Ηλέκτρα Τσικα Μαράκη συνταξιούχος δασκάλα αναφέρθηκε γενικά για το επάγγελμα του τσαγκάρη και την επίδραση που είχε στον πολιτισμό γενικά.

«Μας τιμά η πρόσκληση των διοργανωτών πάντα είμαστε ανοιχτοί σε τέτοιες προσκλήσεις γιατί θέλουμε τα παιδιά μας να περνούν και να συμβιώνουν με τους μεγαλύτερους. Πραγματικά ήταν μια υπέροχη εκδήλωση και αυτή τη στιγμή θα αφιερώσουμε κι εμείς ένα τραγουδάκι επετειακό για να δείξουμε πόσο πολύ χαρήκαμε από τη συμμετοχή μας σε αυτό το πρόγραμμα» υπογράμμισε η διευθύντρια του 10ου Δημοτικού Σχολείου κα Μαρία Κληματσάκη.

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την εκδήλωση με τα πρόσωπα όλων να λάμπουν από χαρά.  

image0011

image0012

image0013

image0015image0016

image0014

ΕΠΑΡΧΙΑΚΟ ΦΩΣ

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com