Κυριακή , 26 Μαρ 2023

Η αναβίωση του εθίμου του Κλήδονα με γιορτή στο Ε’ Κ.Α.Π.Η.

image0055

Μια ωραία γιορτή επιφύλαξε στα μέλη του το Ε’  Κ.Α.Π.Η. της παλιάς πόλης του Δημοτικού Οργανισμού Κοινωνικής Πολιτικής και Παιδείας (Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π.) του Δήμου Χανιών πραγματοποιώντας ψυχαγωγική καλοκαιρινή εκδήλωση το απόγευμα της Πέμπτης στον χώρο του έχοντας θέμα τα έθιμα του Κλήδονα όπως γινόταν την παλιά εποχή. 

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η  ειδική συνεργάτιδα των Γενικών Αρχείων του Κράτους, Ζαχαρένια Σημανδηράκη η οποία γυρνώντας το ρολόι του χρόνου πολλές δεκαετίες πίσω αναφέρθηκε ακόμα και σε άγνωστα για πολλούς σήμερα, έθιμα που γινόταν τότε, ενώ η εκδήλωση είχε και… μουσικό άρωμα, πλούσιο κέρασμα με διάφορα εδέσματα, αναψυκτικά και γλυκά.  Ακούστηκαν πολλές μαντινάδες, άλλες να είναι σατιρικές και άλλες χιουμοριστικές φέρνοντας κέφι σε όλη την μεγάλη παρέα των ηλικιωμένων. 

Μαζί με τους ηλικιωμένους μέλη του Κ.Α.Π.Η. έδωσαν το «παρών» και απηύθυναν σύντομο χαιρετισμό  οι αντιδήμαρχοι Γεώργιος Κουκλάκης και Ελευθερία Αλιφιεράκη η οποία είναι και πρόεδρος του  Δ.Ο.ΚΟΙ.Π.Π. του Δήμου Χανίων για να  μας πει ότι « το Κ.Α.Π.Η. εδώ της παλιάς πόλης είναι πολύ δραστήριο κι έχει αυξημένο αριθμό μελών. Ελάχιστο, λοιπόν, χρέος από την πλευρά μας είναι να είμαστε πάντα δίπλα τους και να προσφέρουμε όλο και περισσότερο αυξημένες υπηρεσίες».

image0202

Ο Κυριάκος Μπαλής που είναι ιδρυτικό μέλος και πρόεδρος των μελών του Κ.Α.Π.Η. αφιέρωσε αρκετές μαντινάδες στους παρευρισκόμενους αλλά και στους δύο αντιδημάρχους που τίμησαν την εκδήλωση με την επίσκεψή τους.

Για τον κόσμο:

«Ν’ ανοίξουμε τον Κλήδονα να λέμε μαντινάδες,

μ’ εμείς δεν τις πληρώνουμε, να δίδουμε παράδες».

Για τον κ. Γεώργιο Κουκλάκη:

«Η κορυφή είναι κορυφή, ας είν και χιονισμένη,

το βράχο δέρνει η θάλασσα μα πάντα βράχος μένει».

Για την κα Ελευθερία Αλιφιεράκη:

«Όλοι έχουν εικονίσματα και προσκυνούν απάνω,

μα εγώ στα μάτια σου τα δυο, τις προσευχές μου κάνω».

image0050

 Η κα Σημανδηράκη ξεκινώντας την ομιλία της επεσήμανε: «Τα έθιμα του Κλήδονα δεν είναι μόνο οι φωτιές και η αστρονομισμένη λαήνα με την κόκκινη μαντήλα πάνω της και με το κλειδάκι που την έχουν κλειδώσει και μένει όλη τη νύχτα στ’ άστρα για να βγουν την άλλη μέρα τα σημάδια του καθενός και να προμαντέψουν τη μοίρα τους. Είναι και πολλά άλλα μικρότερα έθιμα όπως είναι επί παραδείγματι την παραμονή που οι γεωργοί και κτηνοτρόφοι σελοχαλιναρώνουν τα ζώα τους σαν  να πηγαίνουν σε κάποιο πανηγύρι αγίου, τα αφήνουν λίγο έτσι και τα γυρίζουν στο στάβλο για να πάει καλά η μέρα και η χρονιά ολόκληρη. Υπάρχουν επίσης τα βότανα τα ηλιοτροπιανά όπως το βότανο που λέγεται αγκάβανος τον οποίο βάζουν μέσα στο νερό και αν αυτός μέχρι την άλλη μέρα έχει ανθίσει θα πάει καλά η οικογένεια, αν όχι θα υπάρχουν προβλήματα…».    

Γιάννης Η. Κάκανος 

image0049

image0052

image0053

image0054

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com