Σάββατο , 14 Σεπτέμβριος 2024

ΚΥΠΡΟΣ 1974 – Εκδήλωση μνήμης και τιμής στην 45η Επέτειο στα Χανιά

Παρουσία αρκετού κόσμου, πολιτικών και στρατιωτικών Αρχών, του Συλλόγου Κυπρίων Χανίων, του Παγκρήτιου Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου 1974, εκπροσώπων Φορέων και Συλλόγων, τελέστηκε το απόγευμα του Σαββάτου σε δύο φάσεις, η εκδήλωση μνήμης και τιμής των Πεσόντων Κρητών στην Κύπρο το 1974, αρχίζοντας με επιμνημόσυνη δέηση στο παρακείμενο με το Μνημείο Ηρώων, δικό τους Μνημείο στην πόλη μας.

Στην τελετή προεξήρχε ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός με συμπροσευχόμενους τον πρωτοσύγκελο της Ιεράς Μητρόπολης κ. Δαμασκηνό Λιονάκη και άλλους κληρικούς.

Αμέσως μετά ακολούθησε προσκλητήριο των δεκατεσσάρων Πεσόντων από τον πρόεδρο του Παγκρήτριου Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου 1974 κ. Γιάννη Νταντινάκη για να συνεχισθεί η εκδήλωση με καταθέσεις στεφάνων, τήρηση ενός λεπτού σιγής και ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου από την μπάντα της 5ης Ταξιαρχίας Πεζικού (V Μεραρχία Κρητών), ενώ στρατιωτικό άγημα απέδιδε τιμές.

Το δεύτερο μέρος της εκδήλωσης συνεχίστηκε στον προαύλιο χώρο της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Χανίων με χαιρετισμούς από τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη κ. Κυριάκο Κώτσογλου, τον αντιδήμαρχο Χανίων κ. Κυριάκο Καζάκο, τον πρόεδρο του Συλλόγου Κυπρίων Χανίων κ. Γιάννη Χατζηιωάννου, ενώ ομιλητής ήταν ο πρόεδρος του Παγκρήτιου Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου 1974 κ. Γιάννης Νταντινάκης. Ακολούθησε μια συγκλονιστική μαρτυρία από την μοναδική επιζήσασα της σφαγής του Συσκλήπου, που διάβασε η κα Άννα Γουλεάκη και η εκδήλωση τελείωσε με έκθεση φωτογραφίας.  

Στον χαιρετισμό του ο κ. Κώτσογλου τόνισε ότι « η φετινή επέτειος της εισβολής βρίσκει την Κύπρο, σε μια κρίσιμη καμπή της. Οφείλουμε όλοι, ηγεσίες και πολίτες, όλοι οι Έλληνες να σταθούμε στο πλευρό της, στο πλευρό των αδελφών μας Κυπρίων και να αγωνισθούμε μαζί τους, για ένα νησί όπως αυτοί επιθυμούν, να έχουν την ιδιαίτερη πατρίδα τους…». Ο ίδιος συνεχίζοντας κατέληξε επισημαίνοντας: «Η Ιστορία ήθελε την Κύπρο να διχοτομηθεί, ο κλήρος έπεσε το 1974 εκεί ίσως γιατί 61 χρόνια πριν, ένας άλλος, πολύ μεγαλύτερος από εμάς, είχε φροντίσει να ενώσει την Κρήτη με την Ελλάδα κι αν ζούσε, ίσως το έκανε και με την Κύπρο. Η Ιστορία πληγώνει, και το χειρότερο!!! Δεν τελειώνει. Αθάνατοι οι ήρωες μας, αθάνατη η μνήμη, τα ιδανικά τους, αθάνατος ο απώτερος σκοπός».  

Εκ μέρους του Δήμου Χανίων ο αντιδήμαρχος κ. Καζάκος σημείωσε: «Με βαθιά περίσκεψη και επίγνωση του χρέους μας, με νωπές ακόμα τις μνήμες και ανεπούλωτα τα τραύματα, τιμούμε σήμερα τη μνήμη όσων έδωσαν τη ζωή τους για τη δημοκρατία και την ελευθερία».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συλλόγου Κυπρίων Χανίων κ. Χατζηιωάννου τόνισε: « Οι Έλληνες κατοικούν μόνιμα στην Κύπρο από το 1.200 π.Χ. αδιάλειπτα, αναδεικνύοντας το νησί ένα από τα σημαντικότερα κέντρα του ελληνισμού στην ανατολική Μεσόγειο, αναπτύσσοντας τον ελληνικό πολιτισμό, πολιτιστικό και θρησκευτικό. Σαν σήμερα το 1974 η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο, θέτοντας υπό κατοχή το 37% του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας δείχνοντας τον πραγματικό της πολιτισμό, φέρνοντας την καταστροφή. Καταλαμβάνει το βόρειο τμήμα της Κύπρου, διαπράττοντας εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας. Οι ωμότητες των Τούρκων δεν έχουν όρια…».  Συνεχίζοντας τόνισε ότι «έχουν περάσει 45 χρόνια που οι πρόσφυγες μετρούν βασανιστικά τα χρόνια, τους μήνες, τις μέρες από τότε που βρέθηκαν μακριά από το τόπο που γεννήθηκαν. Από την αποφράδα μέρα που έχασαν τα αδέρφια τους, τους γονείς, τους φίλους τους» για να καταλήξει επισημαίνοντας: « Εφέτος θέλουμε να προβάλουμε τις θηριωδίες και τις βαρβαρότητες των Τούρκων που διέπραξαν κατά την εισβολή τους το 1974 στην Κύπρο. Δηλαδή τις ωμότητες, εν ψυχρώ δολοφονίες αμάχων, βεβηλώσεις ιερών χώρων, βιασμούς, πράξεις εξευτελισμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας όσα συνθέτουν την Τουρκική συμπεριφορά της. Δικαιοσύνη και αλήθεια ζητάει ο τόπος, τίποτα περισσότερο και τίποτα λιγότερο».       

Συγκλονιστική ήταν η ομιλία του προέδρου του Παγκρήτιου Συνδέσμου Πολέμιστών Κύπρου 1974 κ. Γιάννη Νταντινάκη ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε τα εξής: « Είναι μεγάλη η Τιμή που μου επιφύλαξε ο Θεός να συγκαταλέγομαι μεταξύ εκείνων που έδωσαν το βροντερό ΠΑΡΩΝ στο κάλεσμα της Πατρίδος το 1974 στην Κύπρο και πολέμησαν για την Τιμή και της Ελευθερία της. Είναι επίοσης μεγάλο το βάρος του χρέους και της ευθύνης μου σαν πρόεδρος του Παγκρήτριου Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου 1974 να παραδώσω την σκυτάλη της αλήθειας στα χέρια των Ελλήνων που, χωρίς να φταίνε, την αγνοούν. Αυτό το χρέος μου θα επιτελέσω και σήμερα», ενώ με πόνο ψυχής συνεχίζοντας την ομιλία του σημείωσε ότι «οι ηρωικές μάχες που έγιναν σε όλα τα μέτωπα καταχωνιάστηκαν, αντί να περιλαμβάνονται στα σχολικά βιβλία και να διδάσκονται στους νέους» για να επισημάνει μ’ έμφαση πως  «σε στρατιωτικές σχολές της Αμερικής, της Αγγλίας και άλλων Ευρωπαϊκών κρατών μέχρι και του Πακιστάν διδάσκονται οι επικές μάχες του πολέμου της Κύπρου για να μάθουν οι αυριανοί αξιωματικοί τους πώς γίνεται τόσο λίγοι Έλληνες και με τόσο πενιχρό οπλισμό, να καθηλώσουν και να εκμηδενίζουν τόσο πολλαπλάσιους και πάνοπλους τούρκους, οι οποίοι διέθεταν συντριπτική υπεροχή στην ξηρά και ολοκληρωτική υπεροχή στον αέρα και στη θάλασσα. Στην Ελλάδα και στην Κύπρο βέβαια ούτε κουβέντα να γίνεται γι’ αυτά, για να μην έχουν παραδείγματα προς μίμηση τα νέα Ελληνόπουλα…».

Για την ίδρυση του Παγκρήτιου Συνδέσμου Πολεμιστών Κύπρου 1974 μίλησε στα «Χ.ν.» ο κ. Μιχάλης Κουριδάκης που ήταν και ο πρώτος πρόεδρος λέγοντας: « O Σύνδεσμος ιδρύθηκε το έτος 1995 με πρώτο πρόεδρο εμένα για να με διαδεχθεί ο Βαγγέλης Μπραουδάκης κι εκείνον στη συνέχεια ο Γιάννης Νταντινάκης. Τιμούμε κάθε χρόνο την μνήμη των παρακάτω δεκατεσσάρων πεσόντων και αγνοουμένων από την Κρήτη.  Αντγος ΠΒ Εμμανουήλ Χατζηδάκης, Σχης ΠΖ Γεώργιος Μπινάκης, Ανθστής ΠΖ Μιχαήλ Χαιρετάκης, Ανθστής ΚΔ Νικόλαος Καβροχωριανός, Ανθστής ΚΔ Στέφανος Τζιλιβάκης, Ανθστής ΠΖ Μάριος Βολακάκης, Ανθστής ΚΔ Κοσμάς Γιαννακάκης, Ανθστής ΚΔ Κωνσταντίνος Οικονομάκης, Ανθστής ΚΔ Στυλιανός Πρινιανάκης, Ανθστής ΚΔ Ηλίας Τούλης, Ανθστής ΠΖ Εμμανουήλ Γραμματικάκης, Ανθστής ΠΖ Μανούσος Τριανταφυλλίδης και Εφ. Ανθλγός ΠΖ Σταύρος Μπιτσάκης. Άπαντες απόντες, έπεσαν υπερασπιζόμενοι την πατρίδα». 

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε σε όλους η αφήγηση μια δραματικής περιπέτειας που βίωσε  μια δωδεκάχρονη κοπέλα που ήταν η μοναδική επιζήσασα της σφαγής του Συσκλήπου για το απόγευμα της 3ης Αυγούστου 1974: «Εμένα με πήρανε πρώτη. Ο πατέρας μου είχε καταλάβει τι επρόκειτο να γίνει. Φώναζε, έπεσε κάτω και τους παρακαλούσε. Με είχαν πάρει από εκεί που ήμασταν μαζεμένοι όλοι και με πήγαν στην άκρη του σπιτιού όπου ήταν το μπάνιο. Εγώ τον άκουγα ακόμη που φώναζε. Άγουγα και τον αδερφό μου επίσης. Έτσι ξεκίνησε ο βιασμός. Ερχόταν, με βίαζαν και έφευγαν. Ύστερα από λίγο άκουσα πυροβολισμούς και φωνές. Εμένα με κρατούσαν εκεί…».        

Παραθέτουμε στιγμιότυπα από την επιμνημόσυνη δέηση και τις καταθέσεις στεφάνων καθώς και από τον χώρο των ομιλιών και της έκθεσης φωτογραφίας στη Λέσχη Φρουράς Αξιωματικών Χανίων.  

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος   

KAKANOS_NEW_CARDS_.cdr
KAKANOS_NEW_CARDS_.cdr

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com