Δευτέρα , 15 Ιούλιος 2024

ΣΤΗΝ ΚΑΡΠΑΘΟ -Τιμή στην άσβεστη μνήμη του ήρωα των αιθέρων Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη

Συγκινητικές στιγμές εκτυλίχθηκαν το μεσημέρι της Δευτέρας κατά την διάρκεια της επιμνημόσυνης δέησης, τις καταθέσεις στεφάνων και τις ομιλίες που υμνούσαν τον ήρωα των αιθέρων φύλακα του Ελληνικού ουρανού Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη.

Το ιερατικό συλλείτουργο αποτελούσαν ο αρχιμανδρίτης Καλλίνικος Μαυρολέων εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Καρπάθου και Κάσου με τοπικούς κληρικούς, ενώ εκ μέρους της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου ο πρωτοπρεσβύτερος Κωνσταντίνος Θωμαδάκης. 

Το παρών έδωσαν ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Χαρδαλιάς, ο αρχηγός του ΓΕΑ, Θεμιστοκλής Μπουρολιάς, αξιωματικοί εκπρόσωποι αρχηγών γενικών επιτελείων, βουλευτές εκπρόσωποι της κυβέρνησης και των κομμάτων, πρώην βουλευτές και αυτοδιοικητικοί, εκπρόσωποι Περιφέρειας Κρήτης και Ν. Αιγαίου, Δήμου Χανίων, Δήμου Κάσου, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, εκπαίδευσης με την παρουσία μαθητών, εκπρόσωποι σωμάτων ασφαλείας και αρκετός κόσμος. 

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Καρπάθου Γιάννης Νισύριος τόνισε: “ Σήμερα, 16 χρόνια μετά το τραγικό συμβάν, που όλους μας είχε συγκλονίσει ακόμα, τιμάμε εδώ στην Κάρπαθο, τον δικό μας Ίκαρο τον δικό μας ήρωα, τον Σμηναγό Κώστα Ηλιάκη, υπερασπιστή αυτής της θάλασσας, αυτού του ουρανού, αυτών των αιγαιοπελαγήτικων νησιών, που μετρούν τρεις χιλιάδες χρόνια, ίσως και περισσότερα, αδιάκοπης ζωής. Εδώ γεννήθηκε ο πολιτισμός, εδώ αναπτύχθηκε το ελληνικό πνεύμα..”. 

Και συνεχίζοντας αναφερόμενος στον αείμνηστο ήρωα, τόνισε: “Ας σκύψουμε ευλαβικά το κεφάλι μας και ας προσευχηθούμε για την ανάπαυση της ψυχής του ήρωα Σμηναγού Κώστα Ηλιάκη..”.  

Συγκίνησε ο αδερφός του Κώστα Ηλιάκη, Φίλιππας με τον χαιρετισμό του υπογραμμίζοντας τα εξής: “ Ο σμηναγός Ηλιάκης Κων/νος,  16 χρόνια μετά, είναι εδώ, μαζί μας, εξακολουθεί να ζει   στις καρδιές των  Ελλήνων.

Ο μικρός μου αδελφός,  με  αφοσίωση και αυταπάρνηση  πρόσφερε  στην πατρίδα, τα νιάτα, τη συνέπεια και την αγάπη του για αυτήν, μας το έδειξε  η πορεία του μέχρι το τελευταίο δευτερόλεπτο της ζωής  του.

Στις 23 Μαΐου 2006, η  Τουρκική  αποστολή  προγραμματίστηκε και υλοποιήθηκε επιχειρησιακά ως κατασκοπευτική  αποστολή, προκύπτει από την σύνθεση και την πορεία  της στο FIR Αθηνών. Σε τέτοιες αποστολές, προφανώς, οι εντολές και οδηγίες είναι σαφείς,  απόδειξη ο τρόπος που έδρασε ο Τούρκος πιλότος.

Η συνέχεια, το αποτέλεσμα και οι επιπτώσεις του είναι γνωστά. Η απόφαση να  παραδοθεί άμεσα αυτός που τον χτύπησε δίχως να ζητηθούν εξηγήσεις υποβάθμισε μείζον  εθνικό  περιστατικό, αποθράσυνε  τον παραβάτη, κάτι που βλέπουμε και σήμερα με την ίδια ένταση και προκλητικότητα.

 Όχι άλλο αίμα  υπερασπιστών της αξιοπρέπειας  και των νόμιμων δικαιωμάτων  της πατρίδας,  από τον  μόνιμο ταραξία της περιοχής”. 

Ο αρχηγός ΓΕΑ κ. Μπουρολιάς σημείωσε: “Η 23 Μαΐου 2006 είναι μια ημερομηνία που θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στο μυαλό κάθε Έλληνα Αεροπόρου αλλά και κάθε απλού πολίτη του ιερού αυτού τόπου. Σε αυτή την περιοχή κοντά στο ηρωικό νησί της Καρπάθου πριν από 16 χρόνια έπεσε στον βωμό του καθήκοντος ο σμηναγός ιπτάμενος Κωνσταντίνος Ηλιάκης, θύμα ενός ακήρυχτου πολέμου που καθημερινά μαίνεται στο Αιγαίο τα τελευταία 60 χρόνια. Ρίχνοντας το βλέμμα στο παρελθόν από τη δημιουργία του νέου Ελληνικού κράτους και για δύο σχεδόν αιώνες οι σχέσεις της χώρας μας με τη γείτονα χαρακτηρίζονται από διαρκείς εντάσεις…” για να συνεχίσει λεπτομερώς με αναφορά σε ιστορικά ντοκουμέντα τονίζοντας για τον ήρωα Ηλιάκη τα εξής: “Γνωρίζοντας προσωπικά τον Κώστα μπορώ να καταθέσω πόσο σοβαρός και θερμός άνθρωπος υπήρξε, εξαιρετικός οικογενειάρχης και ικανότατος  αεροπόρος που τίμησε τον όπλο και την πατρίδα δίνοντας τη ζωή του για την υπεράσπιση της εδαφικής ακεραιότητας και της αξιοπρέπειας του λαού της, Η θυσία του αποτελεί πολύτιμη παρακαταθήκη για τις νεότερες γενιές οι οποίες τόσο ανάγκη έχουν από πρότυπα που αναδεικνύουν υψηλό φρόνημα, αίσθηση καθήκοντος, πίστη στην αποστολή και αυταπάρνηση…”.   

Ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνα κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε: “ Εκπροσωπώντας την Ελληνική κυβέρνηση και μεταφέροντας τον προσωπικό χαιρετισμό του κ. πρωθυπουργού αισθάνομαι βαθύτατα συγκινημένος που παραβρίσκομαι στη σημερινή εκδήλωση τιμής και μνήμης για τον αξέχαστο πιλότο της Πολεμικής μας αεροπορίας σμηναγό Κωνσταντίνο Ηλιάκη, έναν ατρόμητο μαχητή των αιθέρων που θυσιάστηκε εν ώρα καθήκοντος εκτελώντας με συνέπεια την αποστολή του. Ο ηρωικός μας πιλότος έχασε τη ζωή του στις 23 Μαΐου του 2006 κατά την διάρκεια αναχαίτησης τριών Τουρκικών αεροσκαφών που είχαν παραβιάσει τον Εθνικό εναέριο χώρο μας. Κατά τη διάρκεια της εμπλοκής, ένας από του Τούρκους πιλότους επιδεικνύοντας όπως είπε και ο αρχηγός παντελή έλλειψη επαγγελματισμού και σεβασμού στους κανόνες ασφαλείας επιχείρησε επικίνδυνο ελιγμό και συγρούστηκε με το αεροσκάφος F – 16  του ήρωα αεροπόρου μας με αποτέλεσμα να συντριβή στη θάλασσα βυθίζοντας στο πένθος την οικογένεια του, τις Ένοπλες Δυνάμεις, ολόκληρη την Ελληνική κοινωνία παιρνώντας όμως στο πάνθεον των ηρώων μας. Η θυσία του αυτή συνιστά αναμφίβολα απόδειξη της αυταπάρνησης που χαρακτηρίζει όλους τους πιλότους της Πολεμικής μας Αεροπορίας..”   

Ακολουθησαν καταθέσεις στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή, έγινε ανάκρουση του Εθνικού μας Ύμνου, ενώ στη διάρκεια της τελετής διέσχισαν τον Καρπάθιο ουρανό δύο πολεμικά μας αεροσκάφη αποτίοντας τιμή στη μνήμη του ήρωα Κώστα.

Η εκδήλωση τελείωσε με παράθεση γεύματος από τον Δήμο Καρπάθου σε ταβέρνα της πρωτεύουσας του νησιού, τα Πηγάδια όπου και το Μνημείο του Κώστα Ηλιάκη. Μετά το γεύμα ο δήμαρχος κ. Γιάννης Νισύριος αντάλλαξε αναμνηστικά δώρα με τον υφυπουργό και τους ανώτατους αξιωματικούς καθώς και με τον Φίλιππα Ηλιάκη.            

Γιάννης Η. Κάκανος

Από αριστερά ο Μίμης Γιαννουλάκης με τον Ι. Βουτσιά του Πανελλήνιου Συνδέσμου Βετεράνων Αεροπορίας, την Νέζη Ξανθούλα του Πανελλήνιου Συλλόγου Οικογ. πεσόντων αεροπόρων και όρθιο τον δήμαρχο Καρπάθου Γιάννη Νισύριο

Όλα άψογα στην πανέμορφη ταβέρνα MAXIM στα Πηγάδια Καρπάθου. Τηλ 22450 22506

…………………………………………………………………………………….

Για διακοπές στην πανέμορφη Αγία Μαρίνα Χανίων προτιμήστε τα Erotokritos Studios με φιλικές τιμές…

https://www.booking.com/hotel/gr/erotokritos-studios-chania.el.html

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com