Στιγμιότυπα από τον εορταζόμενο Ιερό Ναό
Σημαντική ιστορική μέρα για τους Κάμπους των Κεραμειών η 8η Μαΐου, γιορτή του πολιούχου του χωριού Αγίου Ιωάννη του Θεολόγου όπου και φέτος μετά την Θεία Λειτουργία το πρωί της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε και η καθιερωμένη εκδήλωση στο μνημείο πεσόντων στην πλατεία που είναι αφιερωμένη στον ευεργέτη – ήρωα αντιστασιακό συνταγματάρχη Γεώργιο Παπουτσάκη.
Η εορταζόμενη εκκλησία έχει δύο κλίτη με το πρώτο να έχει κτιστεί το 16ο αιώνα μ.Χ. για να ακολουθήσει στη συνέχεια το άλλο, (δεξιό σήμερα) αφιερωμένο στην Κοίμηση της Θεοτόκου το οποίο εορτάζεται και αυτό πανηγυρικά στις 15 Αυγούστου.
Ημιορεινό χωριό του Δήμου Χανίων οι Κάμποι στα Κεραμειά μπορούν και κρατούν νέες οικογένειες λόγω της πλούσιας καλλιεργήσιμης γης και της κτηνοτροφίας στην περιοχή
Η εκδήλωση ξεκίνησε με επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των θυμάτων της αποφράδας αυτής ημέρας καθώς επίσης και των θυμάτων όλων των τοπικών επαναστάσεων. Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, προσκλητήριο πεσόντων από την καθηγήτρια Μαρία Μαράκη, τήρηση ενός λεπτού σιγής για να ψάλλουν μετά όλοι τον Εθνικό Ύμνο.
Το παρών έδωσε ο πρώην υπουργός και βουλευτής Χανίων του ΣΥΡΙΖΑ – Π.Σ. Παύλος Πολάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Νίκος Καλογερής, ο δήμαρχος Χανίων Παναγιώτης Σημανδηράκης, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο πρώην δήμαρχος Χανίων Τάσος Βάμβουκας, η πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Λίτσα Κουρουπάκη, αρκετοί υποψήφιοι βουλευτές και πλήθος κόσμου.
Συντονιστής στην εκδήλωση ήταν ο Νίκος Περάκης ο οποίος ευχαρίστησε τις Αρχές και τον κόσμο που τίμησαν με την παρουσία τους το χωριό τους για να ακολουθήσουν χαιρετισμοί από τον αντιπεριφερειάρχη Νίκο Καλογερή, τον δήμαρχο Χανίων Παναγιώτη Σημανδηράκη, το νέο διοικητή της 5ης Α/Μ Ταξιαρχίας (VHΣ) Μεραρχίας Κρητών Ταξίαρχος Μιχαήλ Πλουμή και τον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας Κάμπων Αντώνιο Γαρμπιδάκη.
Στα θλιβερά γεγονότα της αποφράδας εκείνης ημέρας που έντυσε το χωριό στα μαύρα αναφέρθηκε και φέτος ο ιστοριοδίφης αρχιτέκτων πολιτικός μηχανικός Μιχαήλ Κατσανεβάκης όπου μεταξύ άλλων επεσήμανε τα εξής: “ ”Σαν χθες βράδυ ήταν το πανηγύρι του Αγίου Ιωάννη στο χωριό μέσα στη Γερμανική κατοχή και συγκεκριμένα το 1944 που ήθελε ένα χρόνο να τελειώσει ο δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος. Ο κόσμος ήταν ξένοιαστος και διασκέδαζε στα καφενεία όταν ξαφνικά μπήκαν στο χωριό οι γερμανοί στρατιώτες και μάζεψαν όλους τους άνδρες. Βέβαια είχαν προηγηθεί δύο γεγονότα, ο αφοπλισμός του Τάγματος Παπαγιαννάκη στις 24 του Μάρτη του 1944 δηλαδή του ίδιου χρόνου σε ένα οικισμό του χωριού και μία μεγάλη φιέστα πάλι τον Απρίλη του 1944 όπου είχε μαζευτεί στους Κάμπους όλος ο ΕΛΑΣ των νομών Χανίων και Ρεθύμνης.Από εκεί και πέρα τώρα πιάσανε τους άνδρες όλους τους μάζεψαν, έγινε μία συμπλοκή με τον Βασίλη Ποντικάκη στο χωριό τον οποίο σκότωσαν οι Γερμανοί και τους υπόλοιπους την άλλη μέρα το πρωί στις 8 του Μάη τους πήγαν στη Ραμνή και εκεί που τους έστηναν για να τους εκτελέσουν. ήρθε μια διαταγή να τους πάνε στις φυλακές της Αγυιάς. Εκεί έγιναν ανακρίσεις και ξεχώρισαν 24 άτομα τα οποία μετέφεραν στο Ηράκλειο όπου στις 8 Ιουνίου του ίδιου χρόνου, τους επιβίβασαν στο φορτηγό πλοίο Τάναϊς μαζί με Εβραίους από τα Χανιά και διάφορους άλλους με προορισμό τα Γερμανικά στρατόπεδα εργασίας. Τα ξημερώματα της 9ης Ιουνίου περίπου στις 03,12’ η ώρα ένα αγγλικό υποβρύχιο βύθισε το Τάναϊς με ελάχιστους να γλιτώσουν από την Γερμανική φρουρά που βρισκόταν στο κατάστρωμα του πλοίου..”. .
Ριζίτικα τραγούδησαν νέοι του δραστήριου Πολιτιστικού Συλλόγου του Χωριού και η εκδήλωση τελείωσε με πλουσιοπάροχο πανηγυρικό γεύμα στις ανακαινισμένες αίθουσες διδασκαλίας του παλιού δημοτικου σχολείου του χωριού.
Γιάννης και Ηλίας Κάκανος
Για ευχάριστες οικονομικές διακοπές στα Χανιά
https://www.booking.com/hotel/gr/erotokritos-studios-chania.el.html