Τετάρτη , 29 Μάϊος 2024

Οι “Ατρόμητοι Ιππείς” από την Πιερία επισκέφτηκαν και τα Παλαιά Ρούματα Χανίων

Η συγκεκριμένη, όμως, επίσκεψη πραγματοποιήθηκε σήμερα το απόγευμα  25 Απριλίου 2012 με ιππασία από τους Λάκκους μέχρι τα Παλαιά Ρούματα διασχίζοντας μια απόσταση πάνω από 40 χιλιόμετρα.

Σημείωση: Το ρεπορτάζ θα δημοσιευθεί αύριο Παρασκευή στα Χανιώτικα νέα και θα αναρτηθεί κι εδώ με περισσότερες φωτογραφίες.

 

 


Ο πατέρας Γεώργιος Σπανουδάκης της Ενορίας Σκουτελώνα και Άστρικα μετά την επιμνημόσυνη δέηση  καλοσώρισε τους Ιππείς και επεσήμανε τα εξής: “ Θ’ αναφερθώ σε μια εμπειρία που είχα σαν μικρό παιδί όταν ήμουν 8 χρονών. Θυμάμαι που καθόμουν στο καφενείο για να ακούω τους γεροντοτέρους. Και ο παππούς μου είχε λάβει μέρος στον Μακεδονικό αγώνα αλλά έφυγε από τη ζωή το 1968 και δεν τον θυμάμαι καλά. Θυμάμαι όμως πολύ καλά έναν γέρο 90 χρονών και που έλεγαν γι’ αυτόν τον άνθρωπο είχε λάβει το 1906 στον Μακεδονικό αγώνα ενώ ήταν νιόπαντρος και πατέρας ενός παιδιού έξι μηνών. Φανταστείτε τι ποιότητα θυσίας είχαν οι πρόγονοί μας για να κάνουν αυτόν τον αγώνα. Επιτρέψετε μου να σας διαβάσω και ένα μικρό κείμενο που γράφει το 1902 ο επίσκοπος Καστοριάς ο Γερμανός ο Καραβαγγέλης η ψυχή του Μακεδινικού αγώνα και απευθύνεται προς τον πρωθυπουργό της Ελλάδος τον Αλέξανδρο Ζαϊμη υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «…Στείλε μου πενήντα παλικάρια, πενήντα Κρητικούς να τους ενώσω με τους δικούς μου. Θα καταρτίσω έτσι είκοσι Σώματα και θα τα μοιράσω από τον Αλιάκμονα ως το Μαρίχοβο και το Μοναστήρι, τη Φλώρινα, το Όστροβο (Άρνισσα), Σέτινα, Βλάδοβο (Άγρας), Βοδενά ( Έδεσσα) και Καρατζόβα. Ο καιρός είναι κατ’άλληλος για δράση. Ένα σωρό πρόκριτοι, ιερείς, και διδάσκαλοι είναι μυημένοι και οι οπλαρχηγοί περιμένουν ενίσχυση από την Ελλάδα. Ο ερχομός των παλικαριών από κάτω ( Κρήτη) θα δώσει κουράγιο στους δικούς μου, θα εμποδίσει την αποσκίρτησή τους και θα φοβίσει τους Βουλγάρους…»

Και η Κρητική ρίμα απαθανάτισε σε δημοτικό ριζίτικο τραγούδι το εθνικό αυτό κάλεσμα του Καραβαγγέλη.

«…Ελάτε σεις ηρωϊκοί τση Κρήτης πολεμάρχοι,

τσ’ Ηπείρου οι σταυραετοί και Μακεδονομάχοι

Ρούβα και Βάρδα και Κλειδή και Θύμιε Καούδη,

Κατσίγαρη και Πούλακα, Σκουντρή και Νικολούδη

και Καραβίτη και Μακρή, Σκαλίδη, Μαυρογένη,

Μπολάνη και Καλογερή, Γαλάνη, Σεϊμένη…

ψυχές μεγάλες με τιμή σ’ αγώνες, αγιασμένες

τση Μάνας Κρήτης οι γενιές οι χιλιοδοξασμένες…». 

 
“Επίσης, στην ιστορία περί Μακεδονικού του Δημ. Χατζή” διάβασε  ο π. Γεώργιος Σπανουδάκης ότι: “Πρώτη υπήρξε η Ηρωοτόκος Κρήτη, σε αριθμό καιο ποιότητα μαχητών. Δεν υπάρχει μεταξύ των διαβάθμιση γεναιότητας. Είναι όλοι γεναίοι με την πλήρη σημασαία της λέξεως. Οι Κρητικοί από προσωπικό τους βίωμα ήξεραν τι θα πει σκλαβιά. Όλοι οι Μακεδονομάχοι υπολογίζονται σε 6 χιλιάδες και οι 3 χιλιάδες ήσαν Κρητικοί. Από τους; 14 αρχηγούς, που αναγνώρισε το Επιτελείο Στρατού οι 11 ήταν Κρήτες, οι δε νεκροί από την Κρήτη έφθασαν τους 700. Αν δεν είχε προηγηθεί ο Μακεδονικός αγώνας να εμψυχώσει και να ενθαρρύνει τον Ελληνισμόν της Μακεδονίας, το 1912 που κατέλαβε τα μέρη αυτά ο Ελληνικός Στρατός θα εύρισκε μόνο ερείπια.

Αυτή είναι η προσφορά της Κρήτης στο Μακεδονικό έπος και είμαστε υπερήφανοι ως απόγονοί των. Έχομε καθήκον και υποχρέωση, για την ιστορική αλήθεια και μόνο ν’ αναφερόμαστε, σε κάθε ευκαιρία στο Μακεδονικό έπος και στη συμβολή των προγόνων μας σ’ αυτό, αν και μερικοί θέλουν ν’ αγνοούν εκείνο το ορόσημο της ιστορίας μας και υη συμβολή της Κρήτης σ’ αυτό.

Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τον Μακεδονικόν αγώνα γιατί συμπλήρωσε και ολοκλήρωσε το θαύμα του 1821.

Το 1821 ήτο η Ανάσταση του Έθνους μας και το Μακεδονικό η Ανάσταση της Εθνικής συνείδησης των Ελλήνων”. 

 

 


Οι «Ατρόμητοι Ιππείς» τίμησαν και τον αρχαιολόγο Νίκο Παναγιωτάκη ο οποίος στη συνέχεια αναφέρθηκε για το Κρητικό άλογο επισημαίνοντας ότι: “Για το άλογο της Κρήτης που ακούγεται ως  «Γιοργαλίδικο» κάναμε μια προσπάθεια σαν Παγκρήτιος Σύνδεσμος προστασίας και διάσωσης της ιθαγενούς πανίδας από τα μέσα της δεκαετίας του 1980 και πράγματι αυτό που πετύχαμε είναι να δοθούν επιδοτήσεις όχι μόνο για την διάσωση του αλόγου της Κρητικής φυλής αλλά και για τη διάσωση των υπόλοιπων ελληνικών φυλών μ’ ένα Ευρωπαϊκό πρόγραμμα που την εποχή εκείνη ήταν στο ύψος των 2,5 δισεκατομμυρίων δραχμών…” 

 

Ο Μάρκος Παναγιωτάκης και σε ρόλο κτηνίατρου δείχνει την αγάπη του σ’  ένα  άλογο του Συλλόγου, το οποίο τραυματίστηκε ελαφρά στο βλέφαρο από κάποιο κλαδί.

 

 

 

 
Η επίσκεψη στους Λάκκους εδώ:

https://eparxiakofos.gr/%CE%BC%CE%B1%CE%BA%CE%B5%CE%B4%CF%8C%CE%BD%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CF%8D%CE%BD-%CF%84%CE%B7%CE%BD-%CE%BA%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7-%CE%BC%CE%B5-%CF%84%CE%BF%CE%BD-%CF%83%CF%8D%CE%BB%CE%BB/

 

2 σχόλια

 1. Ειρήνη Οικονόμου

  Μπράβο στους Ιππείς που γκέμια, έχουν έθιμα του τόπου…
  και τ’αναβιώνουν πάντα, δείγμα αυτό σωστού ανθρώπου!
  Ξέρουν πως τους περιμένει Κρητική φιλοξενία…
  κι έτσι με χαρά το κάνουν και ξεφεύγουν κι απ’ανία!
  Μπράβο σου κι εσένα φίλε που αυτά δεν τα αφήνεις…
  να περάσουνε στο ντούκου και σ’εμάς εικόνες δίνεις!

 2. Αγαθή Παπαδοπούλου

  Η Κρητη είναι γνωστό ότι βοήθησε στους Μακεδονικούς αγώνες και πολλοί κρήτες καλλιεργημένοι,είχαν ενταχθεί, υπό την ηγεσία του Αείμνηστου Παύλου Μελά!
  Εδώ στη Μακεδονία γνωρίζουν πολύ καλά ότι οι Κρήτες βοήθησαν στον Μακεδονικό αγώνα και πολλές φορές αναφέρονται σε εκδηλώσεις τους στην Κρήτη! Όσο για τους ιππείς της Κατερίνης, όλοι μας καμαρώνουμε γι’ αυτούς γιατί κάνουν πολλές εκδηλώσεις…

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com