Σάββατο , 27 Απρίλιος 2024

Ημερίδα για τις σύγχρονες τάσεις, προκλήσεις και προοπτικές του Περιφερειακού Τύπου (Και βίντεο)

 Το μέλλον του Περιφερειακού Τύπου συζητήθηκε στην ημερίδα που πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου ( Ίδρυμα Αγίας Σοφίας) στους Αγίους Πάντες του Δήμου Αποκορώνου στα Χανιά. 

Ομιλητές στην ημερίδα ήταν, οι Αντώνης Σκαμνάκης, επίκουρος καθηγητής ΑΠΘ, ο Γ. Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας Λευτέρης Κρέτσος, ο πρόεδρος ΕΙΗΕΕ Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, ο πρόεδρος ΣΗΠΕ Μανώλης Χαλκιαδάκης, ο πρόεδρος ΕΙΕΤ Αντώνης Μουντάκης και ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπο – Διευθυντής της εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» Παρασκευάς Περάκης. 

Τη εν λόγω ημερίδα που είχε  σκοπό την καταρχήν καταγραφή των απόψεων και των προτάσεων των ενώσεων του κλάδου προκειμένου να ληφθούν υπόψη στην μελέτη « Περιφερειακός Τύπος: Σύγχρονες τάσεις, προκλήσεις και προοπτικές» που διεξάγεται  κάθε χρόνο με τη χρηματοδότηση της Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας  συντόνιζε ο δικηγόρος Μανώλης Νικολούδης.

Το «παρών» έδωσαν οι βουλευτές του Νομού του ΣΥΡΙΖΑ Βάλια Βαγιωνάκη και Αντώνης Μπαλωμενάκης, ο αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, ο δήμαρχος Αποκορώνου Χαράλαμπος Κουκιανάκης, εκδότες καθώς και εκπρόσωπος της ΠΟΕΣΥ απευθύνοντας σύντομους χαιρετισμούς ως εξής:

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΑΠΟΚΟΡΩΝΟΥ

«Σας καλωσορίζουμε στον όμορφο και φιλόξενο Αποκόρωνα, Μια βόλτα να κάνει κανείς θα καταλάβει γιατί είναι όμορφος και φιλόξενος. Αυτό τον τόπο εμείς τον διαφημίζουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο παντρεύοντας την ομορφιά του με τη φιλοξενία μας» υπογράμμισε ο κ. Κουκιανάκης για να τονίσει ευχόμενος στους συμμετέχοντες στην ημερίδα  «να σας δίνει ο Θεός δύναμη στους δύσκολους οικονομικούς καιρούς που βιώνουμε να μπορέσετε να αντέξετε  γιατί σας έχει ανάγκη ο τόπος» και απευθυνόμενος στον Γενικό Γραμματέα τόνισε: “Θεωρώ ότι αυτά τα τελευταία δημοσιογραφικά μετερίζια της ειδησεογραφίας που ακόμα αντέχουν στην Ελλάδα θα πρέπει να τα στηρίξετε με όλες σας τις δυνάμεις…». 

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΠΟΕΣΥ

«Παρά την οικονομική κρίση εγώ και ο δημοσιογραφικός κόσμος ανέκαθεν πιστεύαμε ότι υπάρχουν οι προϋποθέσεις για ένα Τύπο βιώσιμο, ανεξάρτητο, μαχητικό, αξιόπιστο και δεν θα εξαιρέσω το Κέντρο αλλά δεν θα κάνω εκπτώσεις για την Περιφέρεια» υπογράμμισε η κα Νέλλη Κατσαμά Έφορος Δ.Σ. για να συνεχίσει επισημαίνοντας: «Πάντοτε, όμως, υπό το πρίσμα  ανάλογων περιστάσεων όλοι καλούμαστε και με τη σημερινή συγκυρία να προβούμε σε ορισμένες διαπιστώσεις…». 

ΑΝΤΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗΣ ΧΑΝΙΩΝ

« Για τα προβλήματα δεν θα αναφερθώ άλλωστε εσείς τα ξέρετε καλύτερα από μένα αλλά θέλω να πω δυο λόγια για τα οφέλη που έχουν οι τοπικές κοινωνίες από τον τοπικό Τύπο και τα ΜΜΕ γενικότερα που υπάρχουν σε κάθε τόπο» ανέφερε ο κ. Απόστολος Βουλγαράκης για να επισημάνει ότι «η οικονομία και η πολιτική και η αυτοδιοίκηση κυρίως στηρίζονται στην ενημέρωση του τοπικού Τύπου   επειδή ο κεντρικός Τύπος κάνει γενικές αναφορές. Οι τοπικές κοινωνίες κινούνται με τα τοπικά ΜΜΕ και οφείλει η κυβέρνηση να τα στηρίξει…».   

ΒΑΛΙΑ ΒΑΓΙΩΝΑΚΗ

Η βουλευτής Χανίων του Σύριζα κα Βάλια Βαγιωνάκη υπογράμμισε: «Αυτό που νομίζω κι έχω παρακολουθήσει πολλές συζητήσεις σε αυτό τον χώρο είναι πρώτον που υπάρχει ανάγκη στήριξης του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου και σε ότι με αφορά θα κάνω ότι ενέργειες περνάνε από το χέρι μου για να υπάρξει γιατί τώρα περνάει ένα κρίσιμο σταυροδρόμι και στο δεύτερον  που θέλω να πω είναι ότι ο Επαρχιακός Τύπος πολλά χρόνια τώρα παρότι έχει ως επίπεδο κεντρικό οι εφημερίδες έχουν μια μείωση νομίζω εγώ όχι μόνο εξαιτίας της κρίσης αλλά εξαιτίας και της ανυποληψίας που σε ένα βαθμό υπάρχει για τα ΜΜΕ παρόλα αυτά ο Επαρχιακός Τύπος εξακολουθεί κι έχει μια σταθερότητα γιατί είναι πιο κοντά στους πολίτες, αισθάνεται την αγωνία τους κλπ.» για να καταλήξει τονίζοντας  «θεωρώ ότι ο Επαρχιακός Τύπος έχει να δώσει πάρα πολλά ακόμη και ειδικά στις συνθήκες τις σύγχρονες διότι έχει πολλές προκλήσεις…».

Στη συνέχεια κατά την ομιλία του ο Γενικός Γραμματέας Ενημέρωσης και Επικοινωνίας κ. Λευτέρης Κρέτσος τόνισε: « Δεν ήρθα για να κάνω εξαγγελίες και ούτε να σας πω παχιά λόγια,  έχω έρθει για να ακούσω περισσότερο αυτό το οποίο υποτίθεται διακυβεύεται μέσα σε αυτό το συνέδριο δηλαδή οι σύγχρονες τάσεις, ποιες είναι οι προκλήσεις αλλά και ποιες είναι οι προοπτικές», ενώ αργότερα με δήλωσή του στα «Χ.Ν.» υπογράμμισε τα εξής: « Άκουσα με πολύ ενδιαφέρον τις προτάσεις και νομίζω ότι είναι η κατάλληλη στιγμή να παρθούν και κάποιες πιο σημαντικές και ουσιαστικές πρωτοβουλίες οι οποίες θα μας δώσουν τη δυνατότητα να κεφαλοποιήσουμε πάνω σε αυτό που έχει να επιδείξει αυτή τη στιγμή ο Περιφερειακός Τύπος που πρώτον είναι ένα κύτταρο τοπικής δημοκρατίας, ένα μέσον ανάδειξης τοπικής ζωής και είναι κυρίως Μέσα Ενημέρωσης τα οποία έχουν σύμφωνα με τις έρευνες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας πολύ μεγάλη αναγνωσιμότητα».

Δηλώσεις ακόμα έκαναν οι κ.κ. Αντώνης Σκαμνάκης, Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος, Μανώλης Χαλκιαδάκης και Αντώνης Μουντάκης επισημαίνοντας: «Η σημερινή ημερίδα ήταν μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία του Πανεπιστημίου προκειμένου να συζητηθούν με τις επαγγελματικές Ενώσεις στον χώρο των ΜΜΕ της Περιφέρειας τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με το νομοθετικό πλαίσιο με την ύπαρξη ουσιαστικά της ενημέρωσης στην ελληνική Περιφέρεια. Μέσα από αυτή την διαδικασία θα ολοκληρωθεί μια μελέτη για τον Τύπο της Περιφέρειας, θα κατατεθεί στην Γενική Γραμματεία Μέσων Ενημέρωσης προκειμένου να υπάρξουν στη συνέχεια  νομοθετικές ρυθμίσεις για ζητήματα που άπτονται της ενημέρωσης στην ελληνική Περιφέρεια» υπογράμμισε ο καθηγητής κ. Σκαμνάκης.

Ο πρόεδρος της Ένωσης Ιδιοκτητών Επαρχιακού Τύπου κ. Αντώνης Μουντάκης σημείωσε: «Τα μέλη μας είναι 125 σε όλη την ελληνική επικράτεια και από τη σημερινή συζήτηση η οποία δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμα αλλά θέλω να πιστεύω ότι θα είναι εποικοδομητική με τον Γ. Γραμματέα κ. Κρέτσο, τα προβλήματα του Περιφερειακού Τύπου είναι πολλά και γνωστά  και δυστυχώς γιγαντώνονται τα τελευταία χρόνια και θεωρώ ότι μόνο με πολιτική βούληση πλέον μπορεί να στηριχθεί ο Περιφερειακός Τύπος ο οποίος έχσει δεχθεί πολλά πλήγματα όπως με την κατάργηση των ισολογισμών, την κατάργηση των ΕΛΤΑ και με πολλά ακόμα θέματα τα οποία δυστυχώς οδήγησαν πολλές εφημερίδες μέλη μας στο να βάλουν  λουκέτο. Την τριετία 2011 – 2013 έκλεισαν 55 εβδομαδιαίες εφημερίδες και από την αρχή του χρόνου μέχρι σήμερα ήδη έχουν κλείσει 4. Νομίζω ότι με τη στήριξη του Περιφερειακού Τύπου στηρίζεται η φωνή της ελληνικής Περιφέρειας που δεν έχει φυσικά καμιά σχέση με τη φωνή της Αθήνας. Κάνομε έναν αγώνα τον οποίο τιμούν οι αναγνώστες μας που είναι και οι μοναδικοί κριτές μας, όμως θέλουμε τη στήριξη της Πολιτείοας τουλάχιστον σε βασικά θέματα». 

Ο κ. Μανώλης Χαλκιαδάκης πρόεδρος ΣΗΠΕ επεσήμανε ότι «αυτό το οποίο έγινε σήμερα εδώ στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου είναι μια κατά την άποψή μας πολύ σημαντική ημερίδα δεδομένου ότι παρίστατο ο Γενικός Γραμματέας Τύπου και Επικοινωνιών και μας δίνεται μία δυνατότητα να του εκθέσουμε τα σημαντικά ζητήματα τα οποία απασχολούν τον περιφερειακό Τύπο. Η πολιτεία δυστυχώς το τελευταίο διάστημα δεν έχει επιδείξει το ενδιαφέρον που έπρεπε να είχε δείξει ο ποίος αποτελεί τον βασικό βραχίονα διά μέσου του οποίου ενημερώνονται οι τοπικές κοινωνίες, συνεχίζει παρά την βαθιά κρίση και οικονομική και αλλαγή παραδείγματος να επιτελεί ένα πάρα πολύ σημαντικό ρόλο στις τοπικές κοινωνίες οι οποίες εμπιστεύονται τον Περιφερειακό Τύπο. Υεωρούμε λοιπόν πως έχει υποχρέωση η πολιτεία   να στηρίξει τον Τύπο όχι με ευχολόγια αλλά με ουσιαστικά μέτρα τα οποία θα καταφέρουν να οδηγήσουν σε ένα καλύτερο βιώσιμο Τύπο…».

Τέλος ο κ. Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος πρόεδρος ΕΙΗΕΕ μεταξύ άλλων είπε: «Μας δίνεται σήμερα η ευκαιρία παρουσία ενός στελέχους της κυβέρνησης και στο περιβάλλον του κ. πρωθυπουργού να στείλουμε το μήνυμά μας σε κάθε κατεύθυνση, κυρίως στην πολιτεία να κατανοήσει ότι η σκληρή δημοσιονομική κρίση έχει πλήξει τα ΜΜΕ κυρίως στις επαρχιακές εφημερίδες περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο κλάδο. Η κυβέρνηση πλέον που έχει και την ευθύνη για να περιφρουρήσει τις περιφερειακές εφημερίδες, τον επαρχιακό Τύπο που αποτελεί πραγματικό κύτταρο δημοκρατία για την κάθε πόλη τον κάθε νομό το κάθε χωριό όπου πραγματικά επιβάλλεται η στήριξη του με συγκεκριμένες ενέργειες» για να καταλήξει τονίζοντας:  «Από τη σημερινή ημερίδα βγήκε το συμπέρασμα ότι ο επαρχιακός Τύπος παραμένει πάντοτε  μάχιμος, δυνατός και το σοβαρότερο απ’ όλα αποφασισμένος να μην παραδώσει τα όπλα γιατί η μάχη είναι κυρίως για τη δημοκρατία για τον πλουραλισμό για την ενημέρωση και στην ουσία αποτελεί τη φωνή της κάθε τοπικής κοινωνίας. 

 Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου και διευθυντής της καθημερινής εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» κ. Παρασκευάς Περάκης στάθηκε στις αλλαγές που έχουν προκύψει τα τελευταία χρόνια στο δημοσιογραφικό επάγγελμα, επισημαίνοντας τον χρήσιμο ρόλο που μπορεί να έχει το Ινστιτούτο στην κατάρτιση επαγγελματιών του κλάδου αλλά και ως χώρος και φορέας διαβούλευσης. Παράλληλα κατήγγειλε πρακτικές στοχοποίησης των περιφερειακών εφημερίδων και κάλεσε την Πολιτεία να ανταποκριθεί στα αιτήματα που διατυπώθηκαν στο πλαίσιο της ημερίδας.   

image0037

image0038

image0039

image0041

image0042

image0000

image0043

image0044

image0045

image0046

image0001

image0049

image0050

image0051

image0052

image0053

 

image0047 image0048

image0054 image0055

Από το Ινστιτούτο παρατέθηκε μεσημβρινό γεύμα σε όλους τους συμμετέχοντες στην ημερίδα με επιμέλεια του Κέτερινγκ καφέ Κήπος. 

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com