Ανακοίνωση

Έναρξη Β’ Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποκορωνιωτών και αποκαλυπτήρια ανδριάντα μητροπολίτου Ειρηναίου Γαλανάκη (Και βίντεο)

20170831_185304wtmk

Προεξάρχοντος του αρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Ειρηναίου τελέσθηκε το απόγευμα της Πέμπτης στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου ( Ίδρυμα Αγία Σοφία ) στους Άγιους Πάντες Αποκορώνου Αγιασμός για την έναρξη των εργασιών του Β’ Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποκορωνιωτών, ενώ αμέσως μετά σε κλίμα συγκίνησης μπροστά στον ανδριάντα του αείμνηστου μητροπολίτη Ειρηναίου Γαλανάκη, ακολούθησαν   επιμνημόσυνη δέηση, αποκαλυπτήρια μνημείου, καταθέσεις στεφάνων,  τήρηση ενός λεπτού σιγής και  ψάλθηκε απ’ όλους ο Εθνικός Ύμνος.  

Στο Συνέδριο παραβρέθηκαν επίσης  οι μητροπολίτες Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλόχιος, Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός  με πλειάδα άλλων κληρικών. Το «παρών» έδωσαν η βουλευτής Χανίων κα Βάλια Βαγιωνάκη, ο περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Κρήτης κ. Νίκος Καλογερής και Δημήτρης Μιχελογιάννης, ο πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής  κ. Χρήστος Μαρκογιαννάκης, ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης, αντιδήμαρχοι, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι, ο δήμαρχος Σφακίων κ. Γιάννης Ζερβός,  ο Γενικός Διευθυντής του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κ. Νίκος Παπαδάκης, εκπρόσωποι φορέων, συλλόγων κ.ά.    

 Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΟΥ ΑΠΟΚΟΡΩΝΑ

Επίκεντρο του Β’ Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποκορωνιωτών η ιστορία και  το μέλλον της πρώην επαρχίας και σήμερα Δήμου Αποκορώνου. Η εναρκτήρια συνεδρίαση άρχισε έχοντας στο προεδρείο τον  καταξιωμένο Αποκορωνιώτη συνταξιούχο δάσκαλο και λογοτέχνη Βαγγέλη Κακατσάκη που έκανε το καλωσόρισμα στους παρευρισκόμενους και είχε όλο τον συντονισμό της συνεδρίασης, αρχίζοντας ως εξής: «Kαλώς εσμίξαμε στον Αποκόρωνα στην πάλαι ποτέ αλλά και νυν και αει ένδοξη επαρχία των Αποκορώνων που εκτείνεται από την Αρχαία Απτέρα μέχρι την Ασή Γωνιά και από την Δραπανοκεφάλα μέχρι του Θε τον κήπο.  Καλώς εσμίξαμε σε τούτον τον χώρο στον οποίο ο παππούς δημιούργησε, στη μνήμη της μητέρας του Σοφίας ένα Ίδρυμα πίστης, ελπίδας και αγάπης. Ένα Ίδρυμα που εξακολουθεί να λειτουργεί και να λειτουργείται, και όπου ένας άλλος Αποκορωνιώτης, ο Τζιτζιφιανός στην καταγωγή Γιάννης Εμμανουήλ Γαρεδάκης ανακαινίζοντας το εκ βάθρων, ίδρυσε, λειτουργώντας ως Πρόεδρος του Συνδέσμου Περιφερειακών Εφημερίδων Ελλάδος, το μοναδικό στο είδος του Ινστιτούτο Τύπου, που αποτελεί εξ αδιανέμητου πλούτο για όλη την Κρήτη μα και για όλη την Ελλάδα». Δίπλα στον κ. Κακατσάκη ήταν ένας άλλος Αποκορωνιώτης συνταξιούχος δάσκαλος και αυτός ο κ. Πέτρος Πανηγυράκης.  

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ ΑΠΗΥΘΥΝΑΝ:

  1. Ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ειρηναίος τόνισε: « Είναι πολύ σημαντικό όλη η επαρχία να λέει τι κάνουμε, που πάμε, πως πάμε και χαιρετίζω και συγχαίρω όλους τους οργανωτές του Συνεδρίου οι οποίοι είναι αξιέπαινοι γι’ αυτό το οποίο έχουν κάνει. Δεν μπορώ να μην αναφερθώ στον σεπτό πολυσέβαστο δάσκαλο, καθηγητή, Ιεράρχη για οτιδήποτε έχει προσφέρει σε όλο τον κόσμο, στην επαρχία του, την Κρήτη και στον Αποκόρωνα ιδιαιτέρως. Αισθάνομαι πάντα μεγάλο δέος όταν βλέπω, όταν ακούω το πρόσωπό του, το όνομά του. Χαίρω πάρα πολύ που τιμήθηκε σήμερα. Βλέπουμε τον ανδριάντα του και σίγουρα χωρίς εκείνον δεν θα υπήρχαμε εμείς σήμερα εδώ αυτή την ώρα. Επειδή δεν θέλω να καθυστερήσω το Συνέδριο, ενώ έχω πολλά να πω, εύχομαι καλή επιτυχία και συγχαρητήρια σε όλους που ήρθατε από οπουδήποτε ευρίσκεστε…».   
  2. Από την πλευρά του ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός τόνισε: «Η επαρχία Αποκορώνου είναι μια περιοχή ιδιαίτερα ευνοούμενη από πλευράς θέσης, εναλλαγής τοπίου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος μορφής και διατήρησης της πολιτιστικής κληρονομιάς. Λόγω της θέσης της από την Αρχαιότητα γνώρισε σε όλες τις περιόδους μεγάλη ακμή λόγω της στρατηγικής της σημασίας προσέλκυσε το ενδιαφέρον κατοίκων και κατακτητών. Κατοικήθηκε τουλάχιστον από τα νεολιθικά χρόνια όπως δηλώνουν τα αρχαιολογικά ευρήματα, ίχνη της ανθρώπινης παρουσίας τεκμήρια αδιάψευστα της αδιάκοπης οικιστικής και πολιτιστικής συνέχειας…».
  3. Η βουλευτής Χανίων κα Βάλια Βαγιωνάκη εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής κ. Βούτση, αφού μετέφερε τον χαιρετισμό του υπογράμμισε ότι « Τριάντα χρόνια μετά το Α’ Συνέδριο, τη στιγμή που η χώρα κάνει σταθερά βήματα εξόδου από αυτήν την μεγάλη κρίση και που η κουβέντα για παραγωγική ανασυγκρότηση, δίκαιη ανάπτυξη και αξιοποίηση των τοπικών δυνατοτήτων έχει φουντώσει, ένα ακόμα Παγκόσμιο Συνέδριο των απανταχού Αποκορωνιωτών έρχεται να εμπλουτίσει αυτόν τον διάλογο. Συνεπώς το χρονικό σημείο διεξαγωγής του Συνεδρίου είναι ιδανικό, η συμμετοχή πολλών καταξιωμένων επιστημόνων είναι εντυπωσιακή, το πρόγραμμα καλύπτει μια σειρά από τομείς, η συμμετοχή και το ενδιαφέρον του κόσμου είναι μεγάλο, όμως, φοβούμαι ότι στην άκρη του μυαλού όλων βρίσκεται η αγωνία τα αποτελέσματα του Συνεδρίου να αξιοποιηθούν και η επόμενη Παγκόσμια συνάντηση να μην χρειαστεί να περάσουν πάλι 30 χρόνια για να πραγματοποιηθεί» για ν καταλήξει επισημαίνοντας: « Ως βουλευτή Αποκορωνιώτισσα θέλω να δεσμευτώ ενώπιό σας ότι θα μελετήσω προσεκτικά τα υλικά του Συνεδρίου και θα συμβάλλω στο μέτρο των δυνάμεών μου για την υλοποίηση των αποφάσεων του».  
  4. Ο Περιφερειάρχης Κρήτης κ. Σταύρος Αρναουτάκης στην καταβαλλόμενη πολύχρονη προσπάθεια του ν’ αντιληφθούν όλοι οι κάτοικοι του νησιού πώς πρέπει να είναι ενωμένοι, τίμησε με την παρουσία του το Β’ Παγκόσμιο Συνέδριο, τονίζοντας, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Είναι ιδιαίτερα σημαντικό ότι γίνεται εδώ στον Αποκόρωνα το Β’ Παγκόσμιο Αναπτυξιακό Συνέδριο και πρέπει να πω ότι με όλους τους φορείς και με τον δήμαρχο, έχουμε μια εξαίρετη συνεργασία για όλα τα θέματα της περιοχής και μέσα από τη συνεργασία και τη συνέργεια μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους τους οποίους βάζουμε κατά καιρούς. Σημαντικά έργα που είναι σε εξέλιξη στον Αποκόρωνα αφορούν τον βιολογικό καθαρισμό της Γεωργιούπολης, έργα υποδομών, ύδρευσης και αγροτικής οδοποιίας. Πολύ σύντομα θα εγκριθεί και από το υπουργείο η μελέτη για την οδική ασφάλεια έντεκα (11) χιλιομέτρων εδώ στην περιοχή που μέχρι να γίνει ο βόρειος οδικός άξονας θα μπορεί να έχει μια μεγάλη και σημαντική βελτίωση το τμήμα αυτό. Όλοι μαζί συνεργαζόμαστε για ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο και το νησί μας γενικότερα. Μέσα από την ενότητα η Κρήτη έχει αποδείξει ότι μπορεί. Και μπορούμε και θέλουμε». Ο ίδιος στη συνέχεια απευθυνόμενος στους απανταχού ευρισκόμενους Κρητικούς, επεσήμανε ότι « εσείς που ζείτε στο εξωτερικό αποτελείται τους καλύτερους πρεσβευτές για το νησί μας», για να τελειώσει συγχαίροντας τους διοργανωτές του συνεδρίου που είναι ο μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, ο δραστήριος δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκη, ο πρόεδρος του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου και ιδρυτής της καθημερινής εφημερίδας «Χανιώτικα νέα» κ. Γιάννης Γαρεδάκης, καθώς επίσης και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αττικής κ. Γιάννηw Τερεζάκης.   
  5. Ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης σημείωσε ότι «είμαι πανευτυχής ως δήμαρχος που σήμερα χαιρετίζω το Β’ Παγκόσμιο Συνέδριο Αποκορωνιωτών, ένα Συνέδριο ορόσημο για τον Αποκόρωνα το οποίο πραγματοποιείται ξανά μετά από 30 χρόνια. Είμαι περήφανος διότι ενωμένοι όλοι οι φορείς του Αποκόρωνα σήμερα στρώνουμε το δικό μας δυνατό μέλλον από τα Κέντρα εξουσίας ότι ο Αποκόρωνας είναι δυνατός, ενωμένος και διεκδικητικός. Ένα Συνέδριο, επαναλαμβάνω, ορόσημο διότι θα στείλει ένα μήνυμα αισιοδοξίας και ελπιδοφόρο που έρχεται και υλοποιείται διά μέσω της δημοτικής Αρχής δίνοντας έτσι τη δυνατότητα να αναδείξει το όραμα της στη μεθόδευση της πτώχευση της και που οραματίζεται να οδηγήσει τον Αποκόρωνα. Παράλληλα, όμως, να απορροφήσει και όλες εκείνες τις δημιουργικές, ρεαλιστικές απόψεις και προτάσεις που θα την βοηθήσουν προς την κατεύθυνση αυτή».

Εκπρόσωπος του Ινστιτούτου Επαρχιακού Τύπου ο καθηγητής κ. Αντώνης Σκαμνάκης, επεσήμανε τα εξής: «Είναι μια σημαντική μέρα για τον Αποκόρωνα το Β’ Παγκόσμιο Συνέδριο ως σημαντικό θεσμός. Το περιεχόμενο του Συνεδρίου είναι αναπτυξιακό και πιστεύουμε ότι θα συμβάλει πολύ στην περαιτέρω πορεία του τόπου. Αυτός ο τόπος είναι όμορφος, είναι πράσινος, πρέπει να διατηρήσουμε και τον πληθυσμό μας και την κουλτούρα μας…».  

«Ως Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σωματείων Αποκορώνου, αλλά και ως ένας διοργανωτής εκ των 4 του Συνεδρίου » υπογραμμίζει ο κ. Γιάννης Τερεζάκης για να συνεχίσει τονίζοντας ότι « και εδώ να ευχαριστήσω τους συνδιοργανωτές – χαιρετίζοντας την έναρξη του Συνεδρίου θέλω να δώσω τις ευχές μου για επιτυχία του κατ’ αρχήν και κατά δεύτερο λόγο σε υλοποίηση των αποτελεσμάτων του και των προτάσεων που θα κατατεθούν για το καλό του Αποκόρωνα».

Συγκινητικά τα λόγια του κ. Μιχάλη Γαλανάκη, ανιψιού του αείμνηστου παππού, στην αναφορά του βιογραφικού του λέγοντας ότι « στον ίδιο χώρο δημιούργησες το ομώνυμο φιλανθρωπικό ‘Iδρυμα χαρίζοντας το στους Αποκορωνιώτες, Έτσι εκπλήρωσες ένα χρέος στη γενέτειρα γη όπως ακριβώς σου είχε ζητήσει η μητέρα σου κάποτε στην Κίσαμο όταν καμάρωνε για τα έργα σου εκεί, λέγοντάς σου: “Κάνε παιδί μου και πράμα για τον Αποκόρωνα”. Σε αυτόν τον ευλογημένο τόπο που ερχόσουν τα Καλοκαίρια για δημιουργική ανάπαυση τα δύσκολα χρόνια της ξενιτιάς ως μητροπολίτης Γερμανίας φροντίζοντας τα καρποφόρα δένδρα, τον κήπο, το αμπέλι κτίζοντας ξερολιθιές και μετατρέποντας τις χαλέπες σ’ έναν μικρό παράδεισο μαζί με τα αδέρφια και τα ανίψια σου διδάσκοντάς μας ότι τα αγαθά κώπης κτώνται, Σε αυτόν ακριβώς τον χώρο στις 29 Αυγούστου 1980 μπροστά στα έκπληκτα εφηβικά μου μάτια διαδραματίστηκε ένα από τα σημαντικότερα εκκλησιαστικά γεγονότα όταν μια παρέα  τολμηρών Κισαμιτών έκαναν μια σύγχρονη εκκλησιαστική επανάσταση απάγοντας τον αγαπημένο τους επίσκοπο  και εγκαθιστώντας τον στο Καστέλι Κισάμου. Κι έτσι εκπλήρωσαν το καθολικό αίτημα δύο επαρχιών, να έχω νοστιμένα αυτόν που ενσάρκωνε μια ζωντανή σύγχρονη εκκλησία παρακάμπτοντας τα πολιτικά και αρχιερατικά κατεστημένα της εποχής. Αυτός ο τόπος έγινε το ησυχαστήριο σου. Εδώ προσήλθαν απλοί και ταπεινοί άνθρωποι, προύχοντες  και γραμματισμένοι να ακούσουν τη συμβουλή σου και να πάρουν την ευχή σου. Εδώ ξανασυνάντησες τον αγαπημένο σου Ναζωραίο, εμπνεύστηκες απ’ τη βιωματική ζωή  μαζί του και στην έγραψε στις μυστικές σου προσευχές και τους υπέροχους στοχασμούς σου. Διαισθάνομαι ότι η Αγιασμένη σου ψυχή θα προτιμούσε να σε μιμηθούμε από το να σου στήνουμε προτομές και ανδριάντες. Σε αυτόν τον χώρο τώρα πια η ασκητική μορφή σου όπως την εμπνεύστηκε και τη δημιούργησε ο καταξιωμένος γλύπτης κ. Αντώνης Παυλάκης θα μας παρακολουθεί, θα μας προσέχει, θα μας διδάσκει, θα μας καθοδηγεί και θα ευλογεί το Συνέδριό μας».

ΑΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ Α’ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Απολογισμό του Ά Παγκοσμίου Συνεδρίου Αποκορωνιωτών του 1987, έγινε από τον Γενικό Διευθυντή του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και Μελετών «Ελευθέριος Κ. Βενιζέλος» κ. Νίκο Παπαδάκη ο οποίος μεταξύ άλλων υπογράμμισε: «Γυρίζουμε στο μακρινό 1987 για ν’ αναπολήσουμε κείνο το Συνέδριο που χάραξε μία γραμμή και μία πορεία προς μία αλλαγή προς το καλύτερο. Μία αλλαγή που ήταν ένα όραμα του παππού και που υπήρξε πράγματι μια εντυπωσιακή εκδήλωση υψηλού πνευματικού πολιτιστικού και αναπτυξιακού επιπέδου από απόψεως αριθμού συνέδρων, παρατηρητών, προσκεκλημένων και ανακοινώσεων ίσως το μεγαλύτερο επιστημονικό και πνευματικό γεγονός που είχε ζήσει μέχρι τότε η επαρχία μας αφού στο Συνέδριο αυτό έλαβαν μέρος περισσότεροι από χίλιοι σύνεδροι, παρατηρητές και προσκεκλημένοι».  

Η ιδέα της συγκλίσεως του Συνεδρίου έχει χρονική αφετηρία τον Αύγουστο του 1982 με πρωτοβουλία του τότε μητροπολίτη Κυδωνίας και Αποκορώνου και νυν Αρχιεπισκόπου Κρήτης Ειρηναίου Αθανασιάδη».

Ο ίδιος συνεχίζοντας σημείωσε ότι « στο Συνέδριο η συμμετοχή ήταν εντυπωσιακή και οι εκπροσωπήσεις από όλο τον κόσμο αξιόλογες, δεδομένου ότι εκτός των πολιτικών και δημοτικών αρχών παρέστη σημαντική μερίδα του επιχειρηματικού, πνευματικού και καλλιτεχνικού κόσμου του Αποκόρωνα. Επίσης παρέστησαν οι εκπρόσωποι Κρητικών Σωματείων του Εξωτερικού όπως: Οι Πρόεδροι της Παγκρητικής Αμερικής, της Ομοσπονδίας Κρητικών Συλλόγων Γερμανίας, της Ελληνικής Κοινότητας Ν. Αφρικής, της Μελβούρνης κλπ.

Την κήρυξη της έναρξης των εργασιών του Συνεδρίου έκανε ο αείμνηστος Ιεράρχης και πρόεδρος της οργανωτικής Επιτροπής του Συνεδρίου Ειρηναίος Γαλανάκης, ο οποίος με τον επιγραμματικό του λόγο έθεσε τους στόχους του Συνεδρίου: «το Συνέδριο» είπε «φιλοδοξεί να συντελέσει στη συνάντηση και γνωριμία των απανταχού Αποκορωνιωτών και στη μελέτη και συστράτευση των ηθικών και υλικών δυνάμεων της επαρχίας μας για την οικονομική και πνευματική της ανάπτυξη».    

Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

20170831_184625wtmk

 

20170831_183133wtmk

_DSC4210

_DSC4227wtmk

20170831_184954wtmk

20170831_185308wtmk

 

20170831_190642wtmk20170831_191231wtmk

 

20170831_191326wtmk 20170831_191346wtmk 20170831_191425wtmk

20170831_194816wtmk

20170831_191604wtmk

 

https://eparxiakofos.gr/sto-v-pagkosmio-sinedrio-apokoronioton-kouventa-me-enan-agnosto-ethelonti-tis-machis-tou-vafe/ 

 

KAKANOS_AYTOKOLLHTA

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com