Κυριακή , 26 Μάϊος 2024

ΣΤΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΠΑΡΧΙΑΚΟΥ ΤΥΠΟΥ – Εκδήλωση για το περιβάλλον και τον πολιτισμό του Αποκόρωνα (Και βίντεο)

Η-ταυτότητα-για-την-εφημερίδα-και-σε-αυτοκόλητα

Μηνύματα αισιοδοξίας από τον Αποκόρωνα με την συμμετοχή όλων των Πολιτιστικών Συλλόγων και την υποστήριξη του Δήμου Αποκορώνου με στόχο την άνοδο της πρώην ιστορικής επαρχίας ακούστηκαν στην διάρκεια της εκδήλωσης της οποίας το πρώτο μέρος πραγματοποιήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου, Ίδρυμα “Αγία Σοφία” επί της νέας εθνικής οδού Χανίων Ρεθύμνου στο ύψος των χωριών Άγιοι Πάντες, Νεροχώρι και Παϊδοχώρι,  για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση πολιτών σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον και τον πολιτισμό. Το δεύτερο μέρος της πραγματοποιήθηκε (χθες) προσελκύοντας και τις δύο ημέρες αρκετό κόσμο και ήταν αφιερωμένη στη μνήμη του ιατρού καρδιολόγου Μιχαήλ Μπονατάκη ( μέλους ΕΔΕΕΚ – Ιατρικού Συλλόγου Χανίων).    

Η καμπάνια αυτή που αποβλέπει την ενδυνάμωση του τόπου, πόλης και υπαίθρου έχει στόχο την συνειδητοποίηση της αναγκαιότητας συντονισμένου συμμετοχικού δια-δημοτικού διαλόγου και την ανάληψη υπεύθυνης κοινωνικής δράσης των αυτοδιοικητικών, εκπαιδευτικών, πολιτισμικών και πολλών ακόμα άλλων εκπροσώπων ομάδων, φορέων, εθελοντών και της κοινωνίας των πολιτών,      αποφασίστηκε και συνδιοργανώθηκε με απόλυτη επιτυχία από το Επιστημονικό Δίκτυο Εκπαίδευσης Ενηλίκων Κρήτης, τον Δήμο Αποκορώνου, τον Ιατρικό Σύλλογο, την ΠΕΠΣΥ, την Περιφέρεια Κρήτης – ΠΕ Χανίων, το Πανεπιστήμιο Κρήτης (ΦΚΣ) και το e-επιστημονικό περιοδικό “Εκπαίδευση Ενηλίκων και Πολιτισμός στην Κοινότητα”.

Μιλώντας στα «Χ.Ν.» και στο «Επαρχιακό φως» ο δήμαρχος Αποκορώνου κ. Χαράλαμπος Κουκιανάκης υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ότι « ως οικοδεσπότης της μεγάλης ιστορικής και πανέμορφης πρώην επαρχίας, δημοτική μας περιφέρεια σήμερα- σύμφωνα με την δομή της νέας αρχιτεκτονικής της αυτοδιοίκησης και της αποκεντρωμένης διοίκησης – πρόγραμμα Καλλικράτης, ο Δήμος Αποκορώνου δηλώνει την ισχυρή παρουσία της τοπικής αυτοδιοίκησης στην καμπάνια συμμετοχικού διαλόγου “Λέμε Όχι σε ότι μας ρυπαίνει, σε ότι μας πεθαίνει… Ναι στη ζωή”, που αφιερώνεται στη μνήμη ενός ευαισθητοποιημένου επιστήμονα, του αείμνηστου ιατρού Μιχαήλ Μπονατάκη. Απόψε η βραδιά είναι αφιερωμένη στους πολιτιστικούς συλλόγους του Αποκόρωνα και αύριο (χθες) Κυριακή θα έχουμε τα εργαστήρια διαλόγου με τους πολίτες. Ο διάλογος και η άρνηση των αποκλεισμών είναι τα βασικά συστατικά κάθε πολιτικής κουλτούρας, είναι προϋπόθεση της δημοκρατίας και καλλιεργούν τον αλληλοσεβασμό και αυτοσεβασμό».

Καταλήγοντας ο κ. Κουκιανάκης, τόνισε: «Συγχαίρω κι ευχαριστώ για την πρόσκληση-πρόκληση τους εμπνευστές της ιδέας, ευχαριστώ για τη φιλοξενία του χώρου εδώ, ευχαριστώ και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συνεργασία, πολιτιστικούς συλλόγους, σωματεία για τη συμμετοχή και είμαι βέβαιος ότι η δράση αυτή θ’ αποτελέσει την αφετηρία μιας νέας δημιουργικής προσπάθειας από πλευράς φορέων της αυτοδιοίκησης για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση, ενθάρρυνση και κινητοποίηση τοπικών κοινωνιών, την ενδυνάμωση και τη δικτύωση των πολιτών».

Από την πλευρά της Ένωσης Παγκρήτιων Πολιτιστικών Συλλόγων ο πρόεδρος κ. Στέλιος Κουναλάκης με την αντιπρόεδρο κα Στέλλα Γκοζάνη Χαριτάκη, μιλώντας στο ίδιο μήκος κύματος, υπογράμμισαν: « Στα πλαίσια αυτής της καμπάνιας η συμμετοχή των πολιτιστικών συλλόγων είναι πάρα πολύ σημαντική και γι αυτό θέλουμε να ενεργοποιήσουμε τους πολιτιστικούς συλλόγους σε όλα αυτά τα θέματα που καίνε τον άνθρωπο ώστε πραγματικά να συμβάλλουμε κι εμείς με τον δικό μας τρόπο ώστε να συνειδητοποιηθούν όλα αυτά τα προβλήματα καλύτερα και να πετύχουμε τον κεντρικό μας στόχο που είναι η ενημέρωση των απλών ανθρώπων εκεί που βρίσκονται» τόνισε ο κ. Κουναλάκης.  

«Στο Ινστιτούτο Επαρχιακού Τύπου με αντικριστά μας πανέμορφα χωριά του Αποκόρωνα πραγματοποιούμε αυτή την πολιτιστική ημερίδα» επισημαίνει η κα Γκοζάνη για να συνεχίσει υπογραμμίζοντας ότι «είναι ένα ταξίδι πολιτισμικό το οποίο ξεκίνησε από τον Δήμο Πλατανιά. Την πρώτη ημέρα αναδεικνύεται ο πολιτισμικός πλούτος του Δήμου από τους πολιτιστικούς συλλόγους και ανταλλάσσουν ιδέες, απόψεις παρουσιάζοντας τις δράσεις τους, ενώ την δεύτερη ημέρα πραγματοποιούνται στρογγυλά τραπέζια με τον ιατρικό σύλλογο και το επιστημονικό τμήμα διά βίου μάθησης ενηλίκων. Όλοι μαζί γινόμαστε μία παρέα και όλα αυτά γίνονται στη μνήμη του Μιχάλη Μπονατάκη του καρδιολόγου ο οποίος είχε εκφράσει την επιθυμία ν’ αναδειχθεί ο πολιτισμό μας αλλά και ο προβληματισμός μας σε διάφορα θέματα που απασχολούν την καθημερινότητά μας». 

Η συντονίστρια του επιστημονικού δικτύου κα Χρύσα Τερεζάκη δήλωσε: «Οι δράσεις αυτές έχουν σκοπό να αναδείξουν το όραμα ενός εκλεκτού συμπολίτη μας ο οποίος δεν βρίσκεται πλέον ανάμεσά μας, είναι ο Μιχάλης Μπονατάκης την μνήμη του οποίου τιμούμε. Ήταν δική του ιδέα να απευθυνθεί στο επιστημονικό συνέδριο για να οργανώσει αυτό τον συντονιστικό διάλογο με τους πολίτες. Αυτό που θα επιχειρήσουμε το διήμερο είναι την πρώτη ημέρα να βρεθούμε όλοι μαζί οι πολιτιστικοί φορείς, να γνωριστούμε, να δείξουν την δουλειά που κάνουν, τους άξονες τους οποίους κινούνται, το πολιτιστικό προϊόν το οποίο παράγουν, άρα να δικτυωθούν και να έρθουν κοντά και ταυτόχρονα πριν τελειώσει η σημερινή όμορφη ημέρα  να εγγραφούν σε λίστες συμμετοχικού διαλόγου τόσες όσες και τα τραπέζια διαλόγου αύριο Κυριακή που αρχίζει το επιστημονικό μας συνέδριο όπου εδώ οι εκπαιδευτικοί συντονίζουν τον διάλογο στα στρογγυλά τραπέζια με τους πολίτες και οι προσκεκλημένοι εκλεκτοί γιατροί εθελοντές κι εκείνοι έρχονται ανάμεσα στους πολίτες να κάνουν έναν όμορφο διάλογο. Ξεκινήσαμε από τον Πλατανιά και εδώ είναι ο δεύτερος Δήμος. Θα ακολουθήσει το Σέλινο, έπονται τα Σφακιά, προτελευταίος ο Δήμος Κισάμου να αποδώσουμε τιμή στη μνήμη του μακαριστού Μιχάλη και από εκεί θα καταλήξουμε μ’ ένα όμορφο τριήμερο σε μια συν διάσκεψη πόλης στα Χανιά 12 με 14 Μαΐου».  

Εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου ο ιατρός κ. Στέφανος Δουκάκης, μέλος της συντονιστικής εκδήλωσης δήλωσε. «Η εκδήλωση αυτή γίνεται στη μνήμη του εκλιπόντος καρδιολόγου μας Μιχάλη Μπονατάκη ο οποίος ήταν ένας υπέρμαχος της οικολογίας κα αντιπρόσωπος του Ιατρικού Συλλόγου Χανίων στα θέματα οικολογίας. Θεωρούμε ότι τέτοιες εκδηλώσεις σε θεματικές ενότητες όπου ο κόσμος θα συζητήσει για το κάπνισμα, για τα τροχαία ατυχήματα, για την κακοποίηση των ζώων και των ανθρώπων είναι ευκαιρία για να υπάρξει μια ανταλλαγή απόψεων και ευκαιρία στο να διαμορφωθούν στη συνέχεια προτάσεις για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων».    

Κάμερα – Ρεπορτάζ: Γιάννης και Ηλίας Κάκανος

 

DSC01720wtmk DSC01723wtmk DSC01730wtmk DSC01732wtmk DSC01734wtmk DSC01735wtmk DSC01736wtmk DSC01739wtmk DSC01740wtmk DSC01744wtmk DSC01746wtmk DSC01753wtmk DSC01762wtmk DSC01765wtmk DSC01767wtmk DSC01769wtmk DSC01771wtmk DSC01775wtmk DSC01776wtmk DSC01785wtmk

  

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com