Κυριακή , 28 Απρίλιος 2024

Τιμήθηκε η 127η επέτειος της Μάχης του Πύργου Βουκολιών

 

Με τον καιρό ιδιαίτερα ευνοϊκόΕθνικός Ύμνος, τιμήθηκε χθες στις 11 το πρωί η 127η επέτειος της νικηφόρας Μάχης του Πύργου των Βουκολιών παρουσία του δημάρχου Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη, δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων, εκπροσώπων στρατού και σωμάτων ασφαλείας, κλήρου, εκπαιδευτικών, μαθητών και αρκετού κόσμου. 

Η εκδήλωση συνδιοργανώθηκε από τον Δήμο Πλατανιά, το δημοτικό σχολείο και τον σύλλογο Κυριών και Δεσποινίδων “Η Μέριμνα” καθώς επίσης και  την μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, 

Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης σημείωσε ότι “ είναι πολύ σημαντικό τα παιδιά μας, οι νεότερες γενιές να παίρνουν μαθήματα της Τοπικής Ιστορίας στους χώρους όπου συντελέστηκαν τα ιστορικά γεγονότα. Ένα τέτοιο σημείο είναι αυτό που βρισκόμαστε σήμερα στον Πύργο των Βουκολιών όπου ακόμα υπάρχουν τα ερείπια του Πύργου όπου τότε ήταν ο φόβος και ο τρόμος της περιοχής ελέγχοντας όλο τον κάμπο και την κοιλάδα του Ταυρωνίτη ποταμού και με τον τρόπο αυτό οι Οθωμανοί την περίοδο εκείνη καταδυνάστευαν τους κρητικούς και μάλιστα με βιαιότητες, βιαιοπραγίες και με εξευτελισμούς. Ήταν σημαντικό, λοιπόν, παιδιά αυτός ο Πύργος να καταληφθεί για να εξαλειφθεί όλη αυτή η βαναυσότητα…”. 

Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο Παναγιώτης Παπαδάκης, δάσκαλος του δημοτικού σχολείου Βουκολιών ο οποίος αναφέρθηκε λεπτομερώς στα ιστορικά γεγονότα εκείνης της περιόδου υπογραμμίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: “ Όπως κάθε χρόνο έτσι και σήμερα βρισκόμαστε σε αυτόν τον χώρο μαζί με τα παιδιά όλων των σχολικών βαθμίδων του χωριού μας από δημοτικό μέχρι και λύκειο συνοδευόμενα από τους εκπαιδευτικούς τους για να γιορτάσουμε τα 127 χρονια από τη Μάχη του Πύργου των Βουκολιών. Μια μάχη η οποία ήταν καθοριστική καθώς σηματοδότησε ουσιαστικά την ενεργό συμμετοχή της ελληνικής κυβέρνησης στα θέματα που απασχολούσαν την περίοδο εκείνη την Κρήτη με μείζον θέμα το Κρητικό ζήτημα το οποίο ήταν ουσιαστικά και η Ένωση της Κρήτης με την Ελλάδα. Ήταν η πρώτη φορά λοιπόν, που ο ελληνικός τακτικός στρατός επιχείρησε σε Κρητικό έδαφος και ήταν η πρώτη Μάχη που δόθηκε επί Κρητικού εδάφους η οποία σταδιακά οδήγησε αρχικά στην ανεξαρτησία της Κρήτης και στη δημιουργία της Κρητικής Πολιτείας και στη συνέχεια την Ένωση με τη μητέρα Ελλάδα”. 

Ακολούθησαν καταθέσεις στεφάνων, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή στη μνήμη των ηρώων και τραγουδήθηκε ο Εθνικός Ύμνος. 

Η εκδήλωση διανθιζόταν με τη συμμετοχή ομάδας Ριζιτών από την Καλλιθέα του Δήμου Πλατανιά που τραγούδησαν ριζίτικα τραγούδια και τελείωσε με πλουσιοπάροχο κέρασμα. 

Ηλίας Ι. Κάκανος    

Απαντήστε

Το email σας δεν θα δημοσιευθεί.Τα υποχρεωτικά πεδία είναι σημειωμέα *

*

Αυτός ο ιστότοπος χρησιμοποιεί το Akismet για να μειώσει τα ανεπιθύμητα σχόλια. Μάθετε πώς υφίστανται επεξεργασία τα δεδομένα των σχολίων σας.

Πηγαίνετε Στην Κορυφή
WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com