Ανάμεσα στ’ αμέτρητα μνημεία πεσόντων που υπάρχουν στο νησί μας συμπεριλαμβάνεται και το μνημείο του Κερίτη στον Αλικιανό του Δήμου Πλατανιά στο οποίο σήμερα το πρωί τελέστηκε η καθιερωμένη ετήσια επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των πεσόντων κατοίκων της περιοχής κατά την “Μάχη της Κρήτης”. Το «παρών» έδωσαν πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές με αντιπροσωπείες συμμαχικών δυνάμεων που έδρασαν εκείνη την περίοδο μαζί με τους άοπλους κατοίκους του νησιού για να μην κατακτηθεί από τον πάνοπλο εισβολέα.
Στον χαιρετισμό του ο δήμαρχος Πλατανιά Γιάννης Μαλανδράκης τόνισε τα εξής: «Συμπληρώνονται φέτος 74 χρόνια από την ιστορική μάχη την “Μάχη της Κρήτης”, που έκρινε την έκβαση του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και άλλαξε τη ροή της Ιστορίας» για να συνεχίσει επισημαίνοντας ότι «τιμούμε σήμερα την αυταπάρνηση και την ηρωική θυσία εκείνων των νεκρών που θυσιάστηκαν για να ζούμε εμείς ελεύθεροι. Ήταν άνθρωποι ντόπιοι που υπερασπιζόταν τη γη των προγόνων τους αλλά και φίλοι και Σύμμαχοι από μέρη μακρινά που πολέμησαν στο πλευρό των Κρητικών σαν να επρόκειτο για τη δική τους πατρίδα…».
Κεντρικός ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο διευθυντής του Γενικού Λυκείου Αλικιανού Ιωάννης Μαυρογένης ο οποίος ανέπτυξε λεπτομερώς τα ιστορικά γεγονότα της θλιβερής εκείνης περιόδου τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: « Με την ονομασία “Μάχη της Κρήτης” έμεινε στην Ιστορία η αεραποβατική επιχείρηση της ναζιστικής Γερμανίας κατά της Κρήτης στις 20 Μαΐου 1941 και η οποία έληξε 12 μέρες μετά, την 1η Ιουνίου, με την κατάληψη της Μεγαλονήσου» για να συνεχίσει τονίζοντας ότι « το ιστορικό γεγονός της Μάχης της Κρήτης είναι μια πραγματικότητα αναλλοίωτη στο χρόνο, φωτεινό παράδειγμα για τις επόμενες γενιές. Ίσως οι ερμηνείες να αλλάζουν, κυρίως για λόγους πολιτικούς και όχι μόνο, με σκοπό να αναβαθμίσουν ή να υποβαθμίσουν ή να αποσιωπήσουν αυτό το γεγονός. Όμως η ουσία δεν θα αλλάξει ποτέ».
Ο ίδιος σε άλλο σημείο της ομιλίας του επεσήμανε τονίζοντας τα εξής: «Πιστεύομε πως πραγματική τιμή για ότι ανεπανάληπτο έγινε στο νησί πριν από 74 χρόνια δεν είναι μια εξαντλητική αναφορά στις λεπτομέρειες. Εξάλλου πολλοί διακεκριμένοι ιστορικοί το έχουν ήδη πράξει με επιτυχία. Τιμή θα ήταν μια αναφορά σχετικά με το νόημα της Μάχης της Κρήτης στο πλαίσιο του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και πέρα από αυτόν, καθώς χάριν εις την αυταπάρνηση και τον ηρωισμό του λαού της Μεγαλονήσου για την προάσπιση της πατρώας γης, καθυστέρησε η επίθεση της Γερμανίας κατά της Ρωσίας δημιουργώντας ουσιαστικά τις συνθήκες ήττας της».
Ακολούθησαν οι Εθνικοί Ύμνοι και των τριών κρατών, καταθέσεις στεφάνων, ριζίτικο τραγούδι για να λήξη η τελετή με κέρασμα που παρέθεσε ο Δήμος Πλατανιά.
Ο ομιλητής κ. Ιωάννης Μαυρογένης
Στιγμιότυπα από την εκδήλωση
Γιάννης Η. Κάκανος